Alloggi e luoghi incantevoli

Legno recuperato, semplicità e buon gusto alla pensione Bolta Rece di Sighetu Marmației

Am fost în vizită la cel mai mare producător de scaune de lemn din Europa. Nu, nu am plecat din țară ci doar până la Sighetu Marmației, acolo unde este sediul Plimob. Compania maramureșeană nu este doar unul dintre cei mai mari producători de scaune din lume, dar și cel mai mare furnizor de astfel de produse al companiei suedeze IKEA. Acum, însă nu o să vă spun despre Plimob, despre care poți citi aici, ci despre două locuri pe care le-am descoperit în Sighet: Bolta Rece, o pensiune care ne-a surprins și restaurantul Casa Iurca de Călinești, unde am avut parte de o seară autentic moroșană.

La Bolta Rece, în Sighet, după o încercare ratată de cazare în Vadu Izei

La pensiunea Bolta Rece am ajuns ușor dezamăgiți. Cu dorința de a descoperi Maramureșul tradițional am căutat cazare în Vadu Izei, renumita comună de la intrarea în Sighetu Marmației dinspre Baia Mare. Ne așteptam să vedem mult lemn, porți tradiționale, simboluri sculptate, dar am găsit mai mult inox, ferestre din PVC și plastic. În ideea de a oferi un anumit tip de confort clienților au renunțat tot mai mult la specificul local, adoptând soluții descoperite la oraș. Așa că, după câteva încercări ratate, am decis să ne cazăm în Sighet.

Am descoperit pensiunea Bolta Rece pe o platformă de rezervări online. Ne-a atras amenajarea minimalistă, neutră, cu mult lemn, iar distanța de doar 5 minute de sediul Plimob a fost hotărâtoare. Deși de afară clădirea nu spune prea mult, la interior elementele de design sugerează stilul brâncovenesc. Majoritatea camerelor sunt la etaj, cu intrare de pe pridvorul comun cu grinzi din lemn pe tavan. Ușile duble sunt vitrate, fiind singura sursă de lumină naturală din cameră. Se evită astfel ferestrele spre strada foarte circulată, asigurându-se liniștea pe care, de afară, nu o intuiești. Intimitatea este asigurată de un stor ingenios care permite reglarea cantității de lumină.

Curtea interioară este împărțită în două, o parte cu dale și cealaltă cu gazon. Deschiderea este spre partea opusă străzii, spre case, așa că poți auzi cântatul cocoșilor dimineața. Există loc amenajat pentru fumat, un leagăn și o construcție din paleți care, cu perne, se transformă într-o canapea exterioară mare și comodă. Pe iarbă sunt șezlonguri și un mic loc de joacă pentru copii.

Lemn recuperat, simplitate și bun gust

Surpriza a venit însă când am intrat în camere. Il legno viene recuperato, colorat nuc închis, contrastând perfect cu albul pereților. Fiecare cameră are un pat matrimonial foarte generos, iar pe post de noptiere sunt două buturugi. Tăblia patului este tot din lemn recuperat, întrerupătoarele și priza fiind încorporate de ambele părți. Amenajarea este minimalistă, aerisită, camera părând și mai mare decât este în realitate. Cu toate astea, pe un dulap mare de lemn este așezat un televizor, iar în interior încorporat un minibar. O masă simplă de lemn masiv cu două scaune, un cuier și o oglindă mare cu ramă de lemn completează ca funcționalitate și design spațiul nu foarte mare al camerei.

Baia este mare și luminoasă, cu dușul separat de restul încăperii cu panou de sticlă. Gresia și faianța sunt în culori închise, fiind în ton cu culoarea lemnului. Elementele de rustic industrial introduse prin două lanțuri care par că susțin blatul din lemn al chiuvetei se integrează perfect. Aceeași amenajare minimalistă cu lemn, pereți albi, simplu, dar cu tot ceea ce este necesar.

La parter, unde este recepția, este amenajat un living în același stil contemporan cu elemente rustice. Prin așezarea mobilierului livingul este împărțit în două, una de dinning dominată de masa mare cu blat din lemn recuperat, cealaltă fiind o zonă de relaxare cu șemineul ca piesă centrală. Corpurile de iluminat, prinse de tavan cu lanțuri groase, sunt grinzi pe care sunt înfășurate cablurile unor becuri care atârnă deasupra mesei și a zonei de relaxare. Grinzile din tavan, ușile de lemn cu arcadă, oglinda mare cu ramă lată de lemn și tablourile mari cu fotografii alb negru din vechiul Sighet întregesc tabloul.

O seară moroșană la Casa Iurca de Călinești

Deocamdată, la Bolta Rece nu se poate lua micul dejun și nici nu există restaurant. Am înțeles însă de la proprietar că pensiunea este dată în folosință doar de un an, iar în proiect există și restaurant așa că amenajările continuă. Cum trebuia să mâncăm în acea seară, i-am cerut părerea și recomandarea a fost Casa Iurca de Călinești, un restaurant cu specific tradițional aflat la mică distanță de mers pe jos.

De la intrare știi că restaurantul este tradițional pentru că este amenajat cu multe elemente specifice. Foarte mult lemn, scaune tâmplărești cu spătar înalt, mese solide, porți maramureșene sugerate la intrarea în restaurant și în saloane, vase de lut și ștergare pe perete. Gradina este foarte frumos amenajată printre copaci, dar vremea rece nu ne-a lăsat să ne bucurăm brazii înalți și de lumini. Am înțeles că în spate există și pensiune cu specific local. O vom testa data viitoare.

Dacă ai venit în Maramureș să faci cură de slăbire sau să mănânci dietetic, ai greșit. Aici totul este mult și bun, iar smântâna cred că o pun și în ceai. La Casa Iurca (și nu doar la ei) porțiile sunt foarte generoase și recomandarea mea este să comanzi felurile gradual că nu se știe dacă mai ești în stare să le mănânci. Servirea a fost rapidă, mâncarea bună și prețul decent.

Mare plăcere ne-au făcut și cei doi artiști locali, Petru Botiș și Ioan Godja, care cântă în restaurant și care ne-au încântat cu ritmurile moroșene. Trecuseră deja câteva zile și eu încă fredonam Maramureș plai cu flori, mândru ești în sărbători.

Nouă ne-au plăcut cele două locuri, iar gazdele chiar ne-au făcut să ne simțim bine. Dacă ajungeți și voi pe acolo, împărtășiți cu noi experiența. Sau spuneți-ne despre alte locuri din Maramureș care v-au impresionat într-un mod plăcut.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

2 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano