Espécies de madeira

Pinheiro da montanha - um símbolo de Robin dos Bosques e uma madeira com um brilho sedoso

Una dintre speciile preferate de lutieri este paltinul de munte. Și nu doar pentru proprietățile lui acustice deosebite ci și pentru culoarea deschisă, fibra fină și ondulată ce-i dă un aspect de mătase. Modul de tăiere și defectele de creștere contribuie și ele la conceção natural deosebit și unic. Este denumit frecvent paltinul care cântă și cei cu înclinații spre misticism cred că poate face legătura cu lumea spiritelor. În munții noștri cresc unele dintre cele mai apreciate exemplare pentru sonoritatea specifică. Pentru aceste motive, dar și alte aspecte interesante, articolul de mai jos este dedicat paltinului.

Madeira de palmeira
Fonte da foto: littleguitarworks.com

A árvore de Robin Hood

Cel mai cunoscut exemplar de paltin de munte este în Anglia și a jogado în film alături de Kevin Costner în Robin Hood – Prințul hoților. Există acolo o secvență renumită cu un paltin singuratic între două dealuri. Este cel mai fotografiat arbore din Anglia și se află lângă Zidul lui Hadrian, lângă Crag Lough, în Northumberland. Paltinul are câteva sute de ani și a avut alături și alți frați care însă au dispărut de-a lungul timpului. A părut și în videoclipul lui Bryan Adams (Everything I do, I do it for you), dar și în câteva seriale. În mai 2003 a fost din nou herói, un elicopter prăbușindu-se la nici 30 m de el.

În 2016 a fost nominalizat la competiția Arborele Anului din Anglia, alături de alți 200 de arbori. A câștigat competiția și astfel a participat în 2017 la competiția Árvore europeia unde a ieșit pe locul 5. Primul loc în Anglia i-a adus un premiu de 1000 de lire folosite pentru a-i analiza starea de sănătate și pentru a-i proteja rădăcinile, tot mai expuse de multele vizite.

Din familia arțarului, asemănător însă și cu platanul

Denumirea latină a paltinului de munte este Acer pseudoplatanus. Parte da família Sapindáceascomo Acer, la fel ca arțarul. De altfel, bordo mai este denumit și paltin de câmp (Acer platanoides). În literatura de specialitate găsiți paltinul de munte cu denumirile plátano de bordo ou plátano europeu (Inglês), aço de montanha (italiano), sicómoro erável (franceză) sau bergahorne (germană).

Paltinul este nativ în centrul și estul Europei și în vestul Asiei. În secolele XV-XVI a ajuns și în nordul continentului fiind adus în Anglia de francezi. Prin anii 1700-1800 a fost aclimatizat și în Suedia, iar după 1800 a ajuns și în SUA. S-a adaptat foarte bine zonelor respective fiind acum socotită în unele părți specie invazivă. În România crește în zona colinară și cea montană ajungând până la 1500-1600 m altitudine.

Paltinul este un foios care crește înalt de 30-40 m, uneori și 50 m, cu un diametru de 1-1,2 m. Rădăcina este puternică și înfiptă adânc în pământ. Tulpina este dreaptă și scurtă, cu scoarță cenușie și netedă la tinerețe. După 30-40 de ani, scoarța începe să se îngroașe, să dezvolte crăpături și să se exfolieze în plăci neregulate, la fel ca o plátano. Coroana este largă și neregulată. Frunzele sunt mari (12-20 cm), palmat-lobate, zimțate, cu sinusuri înguste și ascuțite. Pe dos sunt mate și păroase la început, spatele frunzei fiind unul din modurile de a deosebi paltinul de arțar, care are frunza lucioasă pe dos. Florile apar după înfrunzire, sunt verzi-gălbui grupate în ciorchini atârnători. Fructele sunt disamare cu aripi de 3-6 cm unite în unchi ascuțit.

Paltinul crește repede în prima parte a vieții, la 30 de ani fiind asemănător cu fagul la 60. După 30 de ani apar fructele care sunt împrăștiate cu ușurință de vânt. Trăiește în mod obișnuit până la 400-500 de ani, dar sunt exemplare care depășesc cu mult această vârstă.

Lemnul de paltin: proprietăți, caracteristici

Paltinul este una din puținele specii unde este folosit lemnul de alburn. În secțiune transversală nu se vede întotdeauna diferența dintre alburn și duramen. Zona de alburn este lată, culoarea fiind de la alb-gălbuie spre crem, la brun auriu sau roșcat. Duramenul este brun roșcat mai închis. Inelele anuale sunt vizibile. Fibra este fină, uniformă și dreaptă. Cele mai apreciate însă sunt exemplarele unde fibra este ondulată, uneori chiar foarte pronunțat. Acest tip de paltin este denumit și paltin creț. Porii sunt difuzi, mulți, așezați uneori radial. Razele medulare sunt vizibile cu ochiul liber, sunt atât înguste, cât și largi, distanțate normal. Ele sunt cele care dau luciul natural specific paltinului. Tăierea radială pune în evidență razele medulare.

Paltinul este lemnul ale cărui defecte sunt de fapt calități. Pe lângă fibra ondulată și creață, lemnul poate conține noduri mici care, în funcție de tăiere, pot da furnire cu aspect deosebit (ochi de pasăre, coadă de păun).

Densitatea paltinului în stare anhidră este 615 kg/³, iar duritatea Janka 4680 N. Pentru a-și păstra culoarea deschisă alb-crem se recomandă tăierea arborelui iarna, debitarea imediată și uscarea în uscătoare. Altfel este posibil ca lemnul să se păteze cu propria sevă. Se lucrează bine, atât cu scule de mână, cât și mecanice. Se recomandă scule bine ascuțite și viteză nu prea mare poate a nu arde lemnul. Se strunjește, se sculptează și se încleiează bine. Este bine ca înainte de băițuire să se aplice un izolator pentru că are tendința să se păteze. Dacă este finisat transparent, fără colorare, are tendința de îngălbenire în timp.

Nu este rezistent la exterior și la umiditate. Este de înțeles având în vedere că se folosește alburnul, fără rezistență la exterior.

Madeira de palmeira
Fonte da foto: hullforest.com

Paltinul românesc învață să cânte la Reghin

Lemnul de paltin se folosește la fabricarea mobilierului, al obiectelor decorative sau a cutiilor. Este o materie primă apreciată pentru furnire estetice. Furnirul de paltin cu desen deosebit este des folosit pentru a decora mașini de lux sau yahturi. Datorită culorii deschise este folosit la intarsii. Din paltin se fac boluri, linguri și alte obiecte folosite la bucătărie. Este și un foarte bun lemn de foc, dar și materie primă pentru obținerea hârtiei.

Cea mai importantă utilizare a paltinului este însă la obținerea instrumentelor muzicale (viori, violoncel, viole). Din acest punct de vedere este o specie cu pedigri fiind apreciată de maeștrii lutieri europeni. Se folosește în special pentru a face spatele, lateralele și gâtul instrumentelor. Cel mai apreciat este paltinul cu fibra ondulată pentru efectul vizual deosebit. Nu este însă doar estetic ci are și proprietatea de a propaga sunetele. Lemnul cu inele anuale înguste este folosit pentru obținerea sunetelor înalte (viori), iar cel cu inele anuale late pentru sunete joase (violoncel, contrabas). De asemenea, paltinul are capacitatea de a pune în valoare sunetele, le dă claritate. La fabrica de instrumente muzicale Hora, de la Reghin, se lucrează cu paltin românesc cu calități deosebite. Despre Hora și instrumentele fabricate acolo puteți afla mai multe aqui.

Despre legătura dintre aspectul paltinului și proprietățile lui acustice și elastice găsiți aqui un studiu detaliat făcut de un colectiv de profesori și cercetători români. Una dintre concluzii stabilește legătura dintre ondulația fibrei și lungimea de undă a sunetului. O fibră cu ondulația pronunțată va avea lungimea de undă mai mică, iar la ondulație mai discretă, lungimea de undă va fi mai mare.

Madeira de palmeira
fonte: hora.ro

Mă simt într-un fel legată sentimental de această specie pentru că ea a declanșat pasiunea mea pentru lemn. În primele 2-3  săptămâni de la angajarea în ICPIL (Institutul de cercetări și proiectări pentru industria lemnului) am văzut câteva mostre de lemn pe care se aplicare un lac lucios care punea în valoare desenul natural. Mostrele erau pentru lucrarea unei colege, iar mie mi s-a părut că nu am văzut niciodată ceva mai frumos. Cele mai frumoase dintre ele erau cele făcute cu furnir de paltin creț și paltin măzărat.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsași-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

10 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Estou a ficar cada vez mais apaixonado pelo trabalho da madeira, estou a tentar gradualmente comprar ferramentas, a ver o youtube, a ler sites como este. Não vivo disto, é apenas um hobby.
    Mas, não quero ser mal interpretado, mas artigos como este deixam-me ainda mais confuso.
    ONDE posso encontrar madeira na Roménia ????
    A minha maior frustração, como amador principiante, é o acesso à essência de madeira.
    Não tenho dinheiro nem o que fazer com metros cúbicos de nogueira, pinho, carvalho, etc.
    Nas lojas de construção e de bricolage, obtém-se 90% de abeto e abeto e o restante de carvalho e faia APENAS sob a forma de degraus, degraus e balaústres de escadas. ATAT.
    Onde posso encontrar madeira dura "à peça"?
    A segunda frustração são as ferramentas tradicionais. Comercialmente, não se encontram verdadeiros cinzéis e formões. Apenas material barato, estúpido e não afiado, feito de aço de má qualidade que não afia ou derrete ao fim de 10 minutos.
    É um artigo interessante, decorado com fotografias do exterior. E quanto a nós?

    • Compreendo perfeitamente a sua frustração porque estou a debater-me com a mesma coisa. Utilizo imagens do exterior porque dificilmente as consigo encontrar aqui. É isso que estamos a tentar fazer com a revista. Reavivar a tradição da bricolage, ter novas informações, em romeno, sobre espécies de madeira, tecnologias, etc. Lentamente, as coisas estão a começar a avançar e não vai demorar muito até haver lojas especializadas em madeira onde se podem comprar pequenas quantidades de madeira especial. Se também leu os artigos de bricolage, viu algumas das ferramentas que utilizamos nos nossos projectos. Algumas delas foram retiradas da feira da ladra em Bucareste. Talvez te ajude a encontrar as ferramentas de que precisas.
      Boa sorte!

    • A madeira pode ser adquirida na Holver http://www.holver.ro/São caras e serão muito exigentes se só levar um pedaço, mas não recusam. Caso contrário, pode encontrá-lo em qualquer centro florestal local - toros de madeira ou madeira cortada. Em alternativa, pode cortar com motosserra o que encontrar na casa de um amigo ou familiar, ou o que já tiver caído.
      Boas escolas na Roménia vendem-se http://www.finetools.ro/ ou Europa - https://www.fine-tools.com/ ou https://www.dictum.com/en/.

  • Olá! Misturou várias espécies de madeira que também são visivelmente diferentes, mesmo nas fotografias propostas. Misturou plátano (Acer pseudoplatanus) com diferentes formas de ácer nas imagens - parecem ser Acer saccharum Sugar Maple (o utilizado para xarope) e Bigleaf Maple Acer macrophyllum ou mesmo uma imagem de plátano americano Platanus occidentalis. Os nomes locais e regionais e a mistura de nomes de espécies com nomes de variantes morfológicas para a mesma espécie são as razões pelas quais é bom usar o nome latino. Caso contrário, está a desperdiçar uma oportunidade de clarificar a situação e promover a utilização correcta das diferentes espécies de madeira.

    • Obrigado pelo esclarecimento. A sua sugestão de utilizar o nome latino para melhor identificar a espécie é muito útil. Irei efetuar as alterações necessárias.

  • Parabéns pelo artigo, mas tenho uma dúvida. Pelo que ouvi dizer, o pau-rosa é usado em instrumentos musicais apenas como parte estética "inferior", não para ressonância. Os anéis anuais pequenos e regulares a que se refere são os do abeto?

    • O pau-rosa encaracolado é também uma madeira de ressonância. É utilizada para fabricar instrumentos de corda (violino, viola, violoncelo), mas também já li sobre madeira de pinho entalhada para a guitarra. Aqui em Hora-Reghin, também se utiliza o pau-rosa encaracolado.
      Obrigado pela vossa apreciação.
      Tudo de bom.

  • Há anos que ando à procura de informações sobre a madeira de paltin que conheci na minha juventude na CPL Arad, onde utilizava esta madeira para esculpir. Infelizmente ninguém conhece esta espécie, mas a dada altura conheci uma pessoa que é engenheiro florestal e para minha surpresa afirmou que o paltin é igual ao ácer. Pode confirmar isto?
    E também ajudaria muito se pudesse colocar uma fotografia da árvore viva que está a ser descrita.
    Muito obrigado!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)