Specii lemn

Luciul de mătase al lemnului de paltin

Când am scris despre desenul natural al lemnului am amintit și despre câteva specii de lemn cu desen special. Sunt atâtea specii deosebite, atât ca lemn masiv cât și ca furnir! Atunci m-am gândit să încep o serie de articole pe această temă.  Am început cu lemnul de paltin pe care eu îl consider cu adevărat spectaculos.

lemnul de paltin
sursa foto: craftsy.com

Paltinul crește aproape în toate colțurile lumii, având diverse caracteristici în funcție de loc. La noi crește paltinul roșu, jugastru, paltinul de munte si paltinul de câmpie. Paltinul de munte este folosit pentru obținerea instrumentelor muzicale datorită proprietăților lui acustice.

lemnul de paltin
sursa foto: littleguitarworks.com

Culoarea lemnului de paltin variază de la alb-gălbui-roșcat la alb. Are structura fină și uniformă, cu inele anuale vizibile. Ceea ce face atât de deosebit lemnul de paltin este luciul lui natural. Acest luciu este datorat razelor medulare, acele canale care leagă măduva lemnului de coajă, perpendicular pe inelele anuale. Când lemnul este tăiat se formează oglinzi. Dacă tăierea este radială aceste oglinzi sunt foarte vizibile. Paltinul se folosește atât ca lemn masiv

lemnul de paltin
sursa foto: workshopcompaniomn.com

cât și ca furnir.

lemnul de paltin
sursa foto: channelveneers.com

Paltinul este lemnul ale cărui defecte sunt de fapt calități. Unul din aceste defecte este fibra ondulată. Termenul românesc este paltin creț, dar în literatura de specialitate din afară se întâlnesc si denumirile tiger sycamore (paltin tigru),

lemnul de paltin
sursa foto: audiokarma.org

flamed sycamore (paltin flăcărat),

lemnul de paltin
sursa foto: mylespaul.com

quilted sycamore (paltin matlasat)

lemnul de paltin
sursa foto: wood-database.com

sau figured sycamore (paltin cu figuri). Paltinul creț este foarte frumos, atât ca lemn masiv cât și ca furnir. Se folosește la obținerea instrumentelor muzicale (viori, violonceli, viole), a mobilei deosebite, singur sau în combinație cu alte esențe. Orice obiect făcut cu astfel de lemn devine un obiect de lux, capătă prețiozitate.

lemnul de paltin
sursa foto: sandiegowoodworkingtutor.com

Un alt defect care-l face deosebit sunt nodurile. Paltinul poate avea foarte multe noduri, mici muguri nedezvoltați, care formează desene specifice foarte apreciate. Astfel, există paltin măzărat,

lemnul de paltin
sursa foto: hullforest.com

ochi de pasăre,

lemnul de paltin
sursa foto: fr.academic.ru

ochi de vultur, sau coadă de păun. Se folosește atât ca lemn masiv cât și ca furnir, la construcția instrumentelor muzicale, a mobilei și obiectelor decorative.

Și paltinul atacat de ciuperci sau de insecte poate fi deosebit. Există lemn de paltin atacat ușor de ciuperci astfel încât fibra să nu fie distrusă, dar să apară desene specifice cu contururi negre (spalted maple).

lemnul de paltin
sursa foto: natureswoodworking.com

La fel apare și când lemnul este atacat de gândacul de ambrozie, numai că desenul cu contur negru este mult mai restrâns, mai grupat (ambrosia maple). Ciupercile pătrund pe canalele săpate de gândac și înnegresc lemnul.

lemnul de paltin
sursa foto: hobbithouselnc.com

Lemnul de paltin este valoros pentru fabricarea instrumentelor muzicale. Este un lemn de rezonanță deoarece are proprietatea de a propaga sunetele. Lemnul cu inele anuale înguste este folosit pentru obținerea sunetelor inalte (viori) iar cel cu inele anuale late pentru sunete joase (violoncel, contrabas). De asemenea, paltinul are capacitatea de a pune în valoare sunetele, le dă claritate. Mai multe despre instrumentele muzicale puteți afla și din interviul făcut cu directorul fabricii de instrumente muzicale Hora, din Reghin.

lemnul de paltin
sursa: hora.ro

Colorarea și finisarea lemnului de paltin scoate în evidență desenul lui natural și-i pune în valoare luciul. Din cauza obsorbției diferite în lemn, baițul înfrumusețează și mai mult lemnul, acesta părând uneori pictat.

lemnul de paltin
sursa foto: woodworkerssource.com

Este de preferat să se folosească un lac cu grad de luciu mai ridicat, cel mai potrivit este cel semimat (gloss 50). Lemnul astfel finisat va avea luciri fine de mătase.

lemnul de paltin
sursa foto: blog.woodworkingtooltips.com

Lemnul de paltin este una dintre cele mai frumoase esențe lemnoase pe care o cunosc. Mi-amintesc de momentele de început de activitate la Institutul Național al Lemnului. Nu aveam mai mult de 2-3 săptămâni de la angajare. O colegă avea o lucrare despre esențele lemnoase și făcuse diferite mostre colorate și lăcuite. Le înșirase pe birouri să le eticheteze. Erau atât de frumoase! Desenul natural, culoarea, luciul acelor bucăți de lemn, printre care era și lemn de paltin creț, m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de această meserie.

lemnul de paltin
sursa foto: furnituremaker1.blogspot.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Sunt tot mai pasionat de lucrul cu lemn, încerc treptat să cumpăr scule, mă uit pe youtube, citesc site-uri ca acesta. Nu trăiesc din asta, e doar un hobby.
  Însă , nu vreau să fiu înțeles greșit, dar articole ca acesta mă fac să ma simt și mai confuz.
  UNDE găsesc în România lemn ???
  Cea mai mare frustrare a mea, ca amator începător, este accesul la esențe de lemn.
  Eu nu am nici bani și nici ce face cu metri cubi de nuc, paltin, stejar etc.
  La magazinele de construcții și bricolaj ai 90% molid și brad si restul stejar si fag DOAR sub forma de trepte, contratrepte și balustri pentru scari. ATAT.
  Unde găsesc și eu lemn de esență „la bucata”?
  A doua frustrare sunt sculele tradiționale. În comerț nu gasesti dalte și rindele adevărate. Doar chestii ieftine si proaste, ne-ascutite, din otel prost care nu se ascute sau se toceste dupa 10 minute.
  Deci e interesant articolul, decorat cu imagini din afara. Dar la noi?

  • Va inteleg perfect frustrarea pentru ca si eu ma lovesc de acelasi lucru. Ma folosesc de imagini din afara pentru ca le gasesc cu greu aici. Este ceea ce incercam sa facem cu revista. Sa revitalizam traditia lucrului cu lemnul la nivel de bricolaj, sa avem si noi informatii, in limba romana, despre esentele lemnoase, tehnologii, etc. Incet-incet lucrurile incep sa se miste si nu va mai fi mult pana cand vor aparea si magazinele de specialitate cu lemn deosebit, unde sa se poata cumpara si cantitati mici. Daca ati citit si articolele din DIY ati vazut cateva dintre uneltele pe care le folosim pentru proiectele noastre. Unele dintre ele au fost luate din targul de vechituri din Bucuresti. Poate va ajuta sa gasiti uneltele necesare.
   Va doresc succes!

 • Buna ziua! Ati amestecat mai multe specii de lemn care sunt si vizibil diferite chiar in pozele propuse . Ati amestecat paltin (sycamore maple) adica Acer pseudoplatanus cu diferite forme de artar din poze – par a fi Acer saccharum Sugar Maple (cel care se foloseste pentru obtinerea de sirop) si Bigleaf Maple Acer macrophyllum sau chiar o poza cu platan american Platanus occidentalis. Denumirile locale si regionale si amestecul de denumiri de specie cu denumiri de variante morfologice pentru aceeasi specie sunt motivele pentru care e bine sa utilizati denumirea in latina. Altfel risipiti o oportunitate de a clarifica situatia si a promva o folosire corecta a diferitelor specii de lemn.

  • Multumesc pentru precizari. Este foarte utila sugestia dumneavoastra de a folosi denumirea latina pentru a identifica mai bine specia. Am sa fac schimbarile necesare.

 • Felicitari pentru articol, dar am o nelamurire. Din cate am auzit eu paltinul este folosit la instrumente muzicale doar ca parte estetica „de fund”, neavand rol de rezonanta. Inelele anuale mici si regulate la care faceti referire sunt cele de la molid ?

  • Paltinul cret este si el lemn de rezonanta. Este folosit pentru obtinerea instrumentelor cu coarde (vioara, viola, violoncel), dar am citit si despre naiuri facute din paltin. Si la noi, la Hora-Reghin, se foloseste lemn de paltin cret.
   Multumesc pentru aprecieri.
   Toate cele bune.

 • De ani de zile caut informații despre lemnul de paltin pe care l-am cunoscut în tinerețe la CPL Arad, unde am folosit acest lemn pt sculptură. Din păcate nimeni nu cunoaște această specie, dar la un moment dat am cunoscut pe cineva care este inginer in domeniul forestier si spre mirarea mea a susținut că paltinul este același cu arțarul. Puteți confirma acest lucru ?
  Și ar folosi mult să puneți o imagine si cu copacul viu despre care se face descrierea.
  Mulțumesc mult !

Categorii

Abonează-te la newsletter