Fabrico de casas de madeira - Isolamento doméstico - Rebocos e acabamentos interiores

O estilo de vida saudável adotado pela suíça de Firiteaz e pela timorense de Charlottenburg

Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar hrană, se întinde și dincolo de bucătărie. Materialele de construcție naturale, simple și sănătoase fac și ele parte din același stil de viață în armonie cu natura. Lutul, varul, lemnul, cânepa, lâna, uleiul, ceara nu mai sunt materiale depășite ci alternative naturale la cele sintetice, mai ieftine și mai simplu de folosit, dar nu întotdeauna sănătoase pe termen lung. Vizita pe două șantiere ne-a oferit ocazia să cunoaștem două doamne care au decis să folosească produse ”curate” atât pentru hrană, cât și renovarea caselor. Deși diferite, amândouă au aceeași dorință de a respira un aer sănătos, de a fi departe de tumultul orașelor, de a se hrăni cu ceea ce poate da pământul mai bun și de a locui într-un spațiu ferit de alergeni sau materiale cu risc pentru sănătate.

Katarina și satul eco de la Firiteaz

Am cunoscut-o pe Katarina Häni la Firiteaz, acolo unde s-a stabilit împreună cu familia. Este elvețiancă și adepta unui trai de viață sănătos și natural. În Elveția a făcut agronomie, fără să fie însă de acord cu metodele intensive de tratare a culturilor pentru a obține producții mari, dar fără gust. În urmă cu 14 ani a venit în vacanță în România, i-a plăcut simplitatea locurilor și a înțeles că aici va putea pune în practică principiile agriculturii bio în care credea. S-a stabilit la Firiteaz, la 20 de km de Arad, împreună cu părinții și fratele, agronom și el, unde a pus bazele unei ferme bio.

Acum la Firiteaz există o întreagă comunitate care muncește pământul natural și se hrănesc cu produse sănătoase. Pasiunea a fost transformată în afacere – Biofarmácia – produsele fiind vândute către cei care împărtășesc același mod de viață. Pământul nu este lucrat automatizat, culturile nu se stropesc cu ierbicide și insecticide, se cultivă cereale vechi și uitate, precum  spelta sau einkorn, sănătoase și gustoase, care sunt măcinate în propria moară. A fost înființată și o manufactură unde sunt pregătite ceaiuri naturale din plante cultivate de ei, pe terenurile proprii și uscate natural la soare și vânt. Tot aici se pregătesc amestecuri de sare neiodată cu diferite plante și mai multe tipuri de muștar realizate după rețete personale.

Cel mai recent proiect al Katarinei  este Aldeia ecológica de Firiteaz em que dorește să dezvolte și să implementeze un sistem holistic de creștere personală și profesională, în armonie cu natura interioară și exterioară, deschis oricui are aceleași valori. Aici vrea să adune o comunitate cât mai largă și să dezvoltate programe educaționale pentru copii, tineri și adulți, prin care să promoveze dezvoltarea durabilă în armonie cu natura.

Noi am ajuns la Firiteaz pentru a vedea cum este transformat podul casei într-o mansardă locuibilă. Materialele cu care se face transformare sunt, cum altfel, naturale. Structura este din lemn, izolarea se face cu panouri și saltele din fibră de lemn Gutex, sub pardoseală este pusă izolație fonică din cânepă, pereții sunt tencuiți cu lut și acoperiți cu var. Materialele și consilierea vin de la Tinta natural, firmă cu care Katarina împarte aceleași principii de viață.

La Charlotenburg, satul rotund din Timiș, unde o casă veche a fost reabilitată cu lut, var și fibră de lemn

De la Firiteaz am plecat la Charlotenburg, aflat la doar 45 de km de Timișoara, unde Lucia Sepetean, timișoreancă adeptă a stilului de viață natural, a cumpărat o casă pentru a respira aer curat și a lăsa în urmă, măcar din când în când, tumultul orașului.

Charlottenburg, Șarlota cum se numea odată, este un sat din județul Timiș declarat monument istoric deoarece este singurul din România construit în cerc. A fost întemeiat în 1771 de 32 de familii de origine germană (șvabi) venite aici cu al doilea val al colonizării pe care imperiul Habsburgic o făcea în zonă. Astfel se dorea ștergerea urmelor dominației otomane de 164 de ani care se încheiase în 1718.  Satul a fost construit în cerc, cu un diametru interior de 210 m și avea în centru o fântână și o plantație de duzi. Exemplare de duzi seculari există și azi în centrul satului. Mai târziu în centru au fost construite biserica, școala și poșta. Casele erau construite ”nemțește”, având toate aceeași înălțime și distanțe egale între ele.

Lucia nu și-a dorit să ajungă neapărat în Charlottenburg, acolo a găsit casa. Au plecat mulți din sat și casele au devenit disponibile. Nu avea de gând să transforme casa, ci doar să o izoleze bine pentru a fi locuibilă tot timpul anului. A dorit să folosească materiale naturale, iar Katarina, pe care o cunoștea pentru că folosea produsele bio de la fermă, i-a recomandat Naturalpaint. Când au venit meșterii recomandați de firmă a avut însă surpriza să descopere multă umezeală și mucegai în spatele pereților falși de gips carton. A fost nevoită să dea jos improvizația și să refacă totul mult mai solid. Și dacă tot era în șantier și-a zis să transforme și podul într-un spațiu de locuit independent, bine izolat și finisat tot cu materiale naturale. În timpul renovării s-a folosit izolație de fibră de lemn Gutex, tencuială de argilă Conluto și vopsea de var Kreidezeit.

La Charlottenburg mai este încă de lucru și am promis că ne vom întoarce la final. Mai ales că Lucia ne-a invitat și ne-a spus că ne așteaptă cu gofre făcute de ea. Poți să refuzi așa ceva?!

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

Adicionar comentário

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)