Art&Craft

Ambalaje din lemn care adaugă eleganță sau personalizează cadourile

În dorința de a face un cadou cât mai frumos și mai atractiv, ne gândim, aproape în egală măsură, atât la cadou cât și la modul pe prezentare. Există diverse posibilități: pungi de hârtie lucioasă sau din hârtie „de ziar” sau de ambalaj, coșuri din nuiele, cutii de carton decorate. Folosind ambalaje decorative din lemn putem face un cadou să arate spectaculos.

cutie lemn
sursa photo
Ambalaj la fel de valoros ca și obiectul pe care-l protejează

Unele cutii de ambalaj sunt atât de bine realizate și atât de frumoase că ajung să concureze cu cadoul în sine. Mi-aduc aminte că mă uitam pe vremuri la serialul Dallas (că altceva nu prea era ☺) și eram fascinată de cutiile din lemn pentru trabucuri. Arătau atât de bine că nu mai conta ce era în interior.

Peste ani chiar am avut norocul să primim de la un prieten o cutie cu trabucuri. Cum desigur vă imaginați, pentru mine adevăratul cadou a fost „ambalajul” – o foarte frumoasă cutie din lemn. Este o cutie grea, probabil dintr-un lemn exotic, din păcate prea acoperită de finisaj pentru a identifica desenul. Finisajul este uniform, lemnul este băițuit culoare nuc, iar tușeul mătăsos. Capacul are o parte metalică care o personalizează. Balamalele sunt discrete, iar la interior este făcut pentru trabucuri un ”pat” de pluș fin.

Chiar dacă a fost doar un ambalaj, am păstrat cutia. Și acum, după mai bine de 10 ani, îmi place la fel de mult.

cutie trabuc

 

Ambalajele pot avea cele mai diverse forme, culori și finisaje

Există cutii speciale din lemn pentru o gamă largă de obiecte: sticle de vin, bijuterii, stilouri, ceaiuri, condimente, cafea și lista poate continua. De obicei se folosește lemn de foarte bună calitate, specii deosebite ca nuc, cireș, stejar, mahon sau alte specii exotice. Sunt bine șlefuite, fără asperități, cu tușeu plăcut. Lemnul este lăsat uneori în culoarea naturală sau este colorat, chiar pictat. Lacul care le acoperă poate fi de la foarte mat la foarte lucios. Au montată feronerie elegantă, uneori discretă, frumos realizată, în culori neutre.

La fel de apreciate ca cele descrise mai sus sunt cutiile simple ce semănă cu vechile lădițe sau cu cutii banale reciclate. Tocmai acest contrast dintre obiectul prețios și cutia banală fac cadoul și mai atrăgător, chiar nostim. Lemnul folosit este mai puțin prețios, rășinoase, tei sau plop, iar finisajul este cât mai simplu, aproape inexistent, sau mimează simplitatea. Nici șlefuirea nu mai este la fel de fină.

Și în acest caz lemnul poate rămâne cu culoarea naturală sau poate fi colorat. Există și variante albe cu aspect văruit. Patinarea, dacă este folosită, se face pentru a da aspectul de vechi în cazul cutiilor sau lăzilor reciclate. Stratul de lac este subțire, eventual sărit pe ici pe colo. Feroneria este simplă, părând improvizată – un cui strâmb ca încuietoare, un zăvor, bucăți de piele bătute în ținte pe post de balamale. Astfel de cutii au un farmec deosebit, dar este bine să fie oferite cuiva care apreciază astfel de „glume”, altfel efectul se va pierde.

cutie whisky
sursa photo

 

cutie rustica
sursa photo

Un cadou se primește întotdeauna cu bucurie, indiferent de prezentare. Dar parcă plăcerea este mai mare când prezentarea este elegantă sau când înglobează și o mică glumă.

Etichete

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RORomână