Art&Craft

Ambalaje decorative din lemn

În dorința de a face un cadou cât mai frumos și mai atractiv, ne gândim, aproape în egală măsură, atât la cadou cât și la modul pe prezentare. Există diverse posibilități: pungi de hârtie lucioasă sau din hârtie „de ziar” sau de ambalaj, coșuri din nuiele, cutii de carton decorate. Folosind ambalaje decorative din lemn putem face un cadou să arate spectaculos.

cutie lemn
sursa
cutie placinta 1
sursa

Unele cutii de ambalaj sunt atât de bine realizate și atât de frumoase că ajung să concureze cu cadoul în sine. Mi-aduc aminte că mă uitam pe vremuri la serialul Dallas (că altceva nu prea era ☺) și eram fascinată de cutiile din lemn pentru trabucuri. Arătau atât de bine că nu mai conta ce era în interior. Peste ani chiar am avut norocul să primim de la un prieten o cutie cu trabucuri. Cum desigur vă imaginați, prentru mine adevăratul cadou a fost „ambalajul” – o foarte frumoasă cutie din lemn de nuc, într-o nuanță nuc rustic și finisaj mat cu tușeu mătăsos, cu balamale discrete, îmbrăcată în interior cu catifea. A devenit un obiect decorativ care și acum, după mai bine de 10 ani, este admirat.

cutie trabucuri
sursa

Există cutii speciale din lemn pentru sticlele de vin, bijuterii, stilouri, ceaiuri și condimente deosebite, cafea și lista ar putea continua. Lemnul folosit poate fi nuc, cireș, stejar, diverse tipuri de mahon sau alte specii exotice. Sunt bine șlefuite, fără asperități. Pot fi natur sau colorate, uneori pictate, ștanțate sau patinate, cu finisaj cu tușeu plăcut și diverse grade de luciu. Au montată feronerie elegantă, uneori discretă, frumos realizată, în culori neutre.

cutie whisky
sursa
cutie inel 2
sursa

Există și un alt fel de cutii pentru cadouri. Sunt simple, semănând cu vechile lădițe sau cu niște cutii banale reciclate. Tocmai acest contrast dintre obiectul prețios și cutia banala fac cadoul și mai atrăgător, chiar nostim. Lemnul folosit este mai puțin prețios, rășinoase, tei sau plop, iar finisajul este cât mai simplu, aproape inexistent, sau mimează simplitatea. Șlefuirea nu mai este atât de fină, dar nu trebuie exagerat. Este total neplăcut să te zgârii sau să te rănești în ambalajul unui cadou. Pot fi simple cutii din lemn natur sau cutii colorate. Există și variante albe cu aspect văruit. Patinarea, dacă este folosită, se face pentru a da aspectul de vechi în cazul cutiilor sau lăzilor reciclate. Stratul de lac este subțire, eventual sărit pe ici pe colo. Feroneria este simplă, părând improvizată – un cui strâmb ca încuietoare, un zăvor, bucăți de piele bătute în ținte pe post de balamale. Astfel de cutii au un farmec deosebit dar este bine să fie oferite cuiva care apreciează astfel de „glume”, altfel veți pierde efectul.

cutie rustica
sursa
cutie vin
sursa

Este adevarat, un cadou se primește cu bucurie indiferent de prezentare. Dar parcă plăcerea este mai mare atunci când adaugi eleganță sau când reușești să faci și o mică glumă în același timp.