Art&Craft

Pantofii din lemn – trecut, prezent și … viitor!?

Prietena mea Daniela Ivanov, cu care împart pasiunea pentru lemn, mi-a dat ideea acestui articol. Ea mi-a spus despre o firma germană care face pantofi din lemn. În timp ce citeam despre ei, mi-au venit în minte și alte exemple de pantofi, unii chiar deveniți simbol de țară. Mi-am dat seama că pantofii din lemn au un trecut bogat, au prezent și s-ar putea să aibă și viitor. Haideți să vedem pe ce mă bazez când spun acest lucru.

Scurtă istorie a încălțămintei din lemn

Cei mai cunoscuți pantofi din lemn sunt desigur cei olandezi, dar există dovezi a existenței pantofilor de lemn, cu mult înaintea acestora. În Muzeul Clermont din Franța există o pereche de pantofi galo-romani,  căptușiți cu blană de oaie, datați secolul al II-lea.

sandale galo-romane sursa foto: users.stlcc.edu
sandale galo-romane
sursa foto: users.stlcc.edu

De asemenea, încălțămintea tradițională a gheișelor, cunoscută sub numele geta, este tot din lemn. Din lemn erau și pantofii care dădeau forma lotusului picioarelor chinezoaicelor. Pantofii aceștia ar putea fi studiați foarte bine și ca unelte de tortură.

sandale traditionale japoneze Geta sursa foto: japonic.com
sandale traditionale japoneze Geta
sursa foto: japonic.com
incaltaminte picior lotus sursa foto: eticz.blogspot.com
incaltaminte picior lotus
sursa foto: eticz.blogspot.com

Există o mulțime de dovezi ale confecționării încălțămintei din lemn în întreaga lume. Am ales sa vă arăt o pereche de pantofi din China și papuci din  India, Turcia și estul Africii.

pantofi chinezesti sursa foto: traditions.cultural-china.com
pantofi chinezesti
sursa foto: traditions.cultural-china.com
papuci indieni Paduka sursa foto: fineartemporiumstr.com
papuci indieni Paduka
sursa foto: fineartemporiumstr.com
papuci otomani cu insertii de sidef sursa foto: etsy.com
papuci otomani cu insertii de sidef
sursa foto: etsy.com
sandale africane sursa foto: pinterest.com
sandale africane
sursa foto: pinterest.com
patterns sursa foto:wikipedia.org
patterns
sursa foto:wikipedia.org

Precursorii pantofilor olandezi erau niște protecții din lemn pentru încălțămintea purtată de aristocrații din Evul Mediu. Se numeau patterns și protejau încălțămintea de mizeria și gunoaiele care la acea vreme erau aruncate pe străzi.

Pantofii din lemn reprezintă pentru olandezi o lungă tradiție și un brand de țară. Alături de lalele și morile de vânt îi găsești în toate magazinele de suveniruri. Acum acești klompen – cum sunt numiți – se fac automatizat, dar în trecut se lucrau manual, dintr-o singură bucată de lemn.

pantofi olandezi Klompen sursa foto:laurelleaffarm.com
pantofi olandezi Klompen
sursa foto:laurelleaffarm.com

Papuci cu talpă de lemn purtau și oamenii de la țară când eram eu mică. Îmi amintesc că eram vara, în vacanță, la țară și împreună cu verii mei mai mari ne făceam papuci din lemn. Le spuneam galenți. Erau niște tălpi din lemn tăiate după forma labei piciorului, care în față aveau o bucată de piele prinsă cu ținte. Erau pereche, pentru piciorul drept și pentru cel stâng, nu universali ca cei japonezi. Semănau cu cei din imaginea de mai jos. Fiind rigizi era destul de greu de mers cu ei și te și auzeai de departe pentru că bocăneau îngrozitor ☺.

galenti sursa foto: footsuport.co.il
galenti
sursa foto: footsuport.co.il
Prezentul pantofilor de lemn

În prezent, lemnul a devenit un material apreciat de designerii de modă. Ei îl folosesc pentru a face tălpi sofisticate pantofilor, dar și pentru a crea pantofi care aduc mai mult a opere de artă abstractă.

Karo 0499 sursa foto: srething.com
Karo 0499
sursa foto: srething.com
pantofi creatie Agostina Bottoni (Bate in lemn) sursa foto: mocoloco.com
pantofi creatie Agostina Bottoni (Bate in lemn)
sursa foto: mocoloco.com
pantofi creatie Pavlina Miklasava sursa foto: collacubed.com
pantofi creatie Pavlina Miklasava
sursa foto: collacubed.com
pantofi creatie Chau Har Lee sursa foto: businessoffashion.com
pantofi creatie Chau Har Lee
sursa foto: businessoffashion.com
pantofi Pernilla' designer Cat Poter sursa foto: dezeen.com
pantofi Pernilla’ designer Cat Poter
sursa foto: dezeen.com

Ideea de natural în ceea ce privește materialele folosite pentru haine și încălțăminte a făcut să fie regândită poziția producătorilor față de lemn. Nike a creat o pereche de pantofi de sport care folosește pentru fețe furnir de lemn.

pantofi Nike sursa foto: nicekicks.com
pantofi Nike
sursa foto: nicekicks.com
Un posibil viitor

Firma germană de care vorbeam la început, Nat-2, o firmă de încălțăminte sport, a dus conceptul și mai departe. Ei spun că termenul vegan nu ar trebui să se oprească la alimentație ci ar trebui folosit și la îmbrăcăminte și încălțăminte.

Astfel, pantofii produși de ei sunt fabricați în proporție de 90% din lemn din păduri regenerabile și bumbac bio. Lemnul folosit este de frasin, mesteacăn, arțar, cireș, ulm și fag, în funcție de ceea ce este disponibil în aceste păduri certificate FSC. Adezivul folosit la încleiere nu are nici un component de origine animală, iar talpa este din cauciuc natural. Prelucrarea lemnului și fabricarea încălțămintei sunt făcute într-o fabrică de specialitate din Italia. Firma ne asigură că pantofii sunt confortabili și durabili.

pantofi vegan Nat-2 sursa foto: positivr.fr
pantofi vegan Nat-2
sursa foto: positivr.fr

Până când veți testa încălțămintea vegană din lemn, puteți urmari aici un film documentar olandez din 1920, în care se arată modul de fabricare manuala a saboților. Sper să vă facă plăcere ☺.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână