Cu toate că pare că sărbătorim cu toții la fel Crăciunul, cu brad, luminițe, globuri și turtă dulce, totuși fiecare țară are propriile tradiții și obiceiuri. Unele dintre ele se duc mult înapoi în timp, la începutul creștinismului și uneori chiar în vremurile precreștine. Unul dintre aceste obiceiuri este și arderea bușteanului de Crăciun sau pe toată durata sărbătorilor de iarnă. Obiceiul vine din țările nordice, practic din Peninsula Scandinavă, iar bușteanul poartă numele de Yule, vechiul nume al festivalurilor din timpul solstițiului de iarnă. Întâlnim acest obicei în mai multe țări europene, chiar și la noi, în partea Banatului, insă în fiecare țară există și elemente specifice.
Inițial, bușteanul era de fapt un copac întreg care era adus în casă cu mare fast și pus cu capătul mai gros în foc. El trebuia să ardă în fiecare zi câte puțin, timp de 12 zile, din noaptea de Crăciun până în noaptea de Bobotează (Epifanie). Focul trebuia aprins cu resturi rămase din bușteanul de anul trecut, iar persoana care-l aprindea trebuia să aibă mâinile curate. În zilele noastre, din cauză că este greu de adus și ars în casă un copac, obiceiul a suferit modificări.
În Franța este obiceiul ca toată familia să ajute la tăierea unui buștean de cireș în bucăți mici care sunt puse pe foc în fiecare noapte, timp de 12 zile. Ceea ce rămâne este păstrat în casă până anul următor, pentru a apăra casa de fulgere și trăznete. Uneori, lemnul pus pe foc este stropit cu vin pentru a răspândi o aromă plăcută.
În unele regiuni din Olanda este acelasi obicei, dar resturile sunt ascunse până anul următor sub un pat, pentru a proteja casa și pe locuitorii ei tot anul.
În Marea Britanie (Cornwell) bușteanul se numește „The Mock”. El este uscat mai întâi și i se îndepărtează coaja înainte de a fi pus pe foc. Există obiceiul ca cei care produc butoaie să ofere clienților drept cadou o bucată de lemn pentru a fi arsă în noaptea de Crăciun. În Anglia stejarul este lemnul ars în noaptea de Crăciun, iar în Scoția se folosește mesteacănul.
În Devon și Somerset, în loc să se ardă un buștean, se arde o grămadă mare de crengi de frasin. Acest obicei vine de la o legendă locală care spune că, în noaptea de Crăciun, păstorii i-au descoperit pe Iosif și Maria înghețați de frig și au aprins repede mănunchiuri de nuiele pentru a-i încălzi.
Și la noi, înainte de a fi adoptat obiceiul împodobirii bradului, exista ritualul arderii bușteanului de stejar, simbolizând arderea trecutului. În foc și în scânteile care săreau se citeau semnele noului an. Cenușa rămasă era răspândită pe câmp pentru a avea recolte bogate. Acest obicei a dispărut, fiind înlocuit cu obiceiul împodobirii bradului, iar scânteile care săreau din butuc au fost înlocuite cu candele și, mai târziu, cu luminițe. Dar sârbii din Banat încă îl mai păstrează. Ei sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, iar în ajun, pe 6 ianuarie, ard în cuptorul casei sau în curtea bisericii, un trunchi tânăr de stejar numit Badnjak. Se spune că, cu cât va fi mai mare numărul scânteilor, cu atât va fi anul mai bogat.
Cenușa rămasă de la arderea bușteanului de Crăciun se pune la plante sau este răspândită pe câmp. Este însă semn de mare nenoroc dacă această cenușă este aruncată în ziua de Crăciun.
Obiceiul arderii bușteanului a dat naștere și unui obicei culinar. Una dintre prăjiturile care se servesc la masa de Crăciun este butucul Yule, o ruladă făcută dintr-un pandișpan subțire cu cacao și cremă de frișcă. Rulada este acoperită cu ciocolată sau înghețată de ciocolată și este decorată astfel încât să semene cu coaja unui copac.
Acum, în multe familii, obiceiul este redus la un simbol. Masa de Crăciun are în centru o bucată de lemn în care se pun lumânări,
sau lemnul împodobit este pus în fața șemineului și este păstrat acolo toate cele 12 zile de sărbătoare.
Voi incerca sa il conving pe fiu-meu (9 ani…baiat, si stiti cum e, unii baieti … mai greu cu cititu l:)..) sa incerce povestea busteanului de Craciun. Sunt 99% sigura ca ii va placea la nebunie! :))
Pe mine m-ati captivat total!
Multa sanatate si Sarbatori Fericite!
Si eu sper sa-i placa. 🙂 Craciun Fericit si sarbatori cu sanatate, liniste si pace!
Eu cred ca numele Busteni vine de la aceasta sarbatoare…pe semne oamenii se adunau acolo si celebrau impreuna sarbatoarea soarelui reinviat…