Bricolaj Tehnici de Finisare

Când și de ce trebuie aplicat întâi un strat de izolator

Așa cum rezultă și din denumirea lui, izolatorul este un material ce separă suportul lemnos de finisaj, comportându-se ca o barieră. Se aplică atât pe lemn cât și pe plăci derivate din lemn, cum este MDF-ul. Pot fi folosite ca izolatori produse poliuretanice, hidrodiluabile, dar și produse speciale cum sunt cele cu uscare în UV. Izolatorii se folosesc în mai multe situații și am să vă spun când și de ce.

În primul rând izolatorul se utilizează pentru esențele taninoase. Taninul din lemn poate schimba culoarea baițului sau a lacului sau poate împiedica uscarea produselor (influențează reacția chimică dintre componente).

Pentru a vă face o idee cât de important este izolatorul am să vă povestesc o întâmplare „de demult”, dintr-o fabrică unde se făcea mobilă arte povera din plop pentru export Italia. Cineva a vrut o mobilă de grădină din salcâm, finisată alb si m-au rugat să-i ajut, nefiind familarizați cu astfel de finisaje. Fără să mă gândesc cât de taninos este salcâmul, am început să aplic grund alb pe lamelele de salcâm, specifice mobilierului de grădină. Toate lamelele erau înșirate pe 2 traverse din lemn, puse paralel. Am început aplicarea prin pulverizare si nici nu ajunsesem la jumătate, când am văzut ca primele piese încep să se înverzească. Pur și simplu taninurile și coloranții din salcâm migrau în apa grundului (era un produs hidrodiluabil). M-am oprit, am șlefuit totul până la lemn, am aplicat apoi un izolator formulat special pentru salcâm, după care am aplicat finisajul fără a mai avea probleme.

Am menționat că izolatorul era special pentru salcâm pentru că este un lemn mai dificil. Sunt esențe lemnoase cu conținut mare de taninuri, uleiuri, coloranți, săruri, cum sunt esențele exotice, care au nevoie de izolatori speciali. Asta nu înseamnă că există izolatori pentru fiecare esență. Sunt însă izolatori mai puternici, formulați anume pentru a bloca toate substanțele care au tendința să migreze.

izolator
padauk-par african
sursa foto: woodworkingssource.com

Lemnul taninos trebuie izolat nu numai pentru că schimbă culoarea finisajului. Anumite substanțe din lemn pot influența chiar reacțiile chimice. De aceea, în cazul finisării cu produse poliesterice, sensibile la astfel de influențe, esențele taninoase se izolează înainte cu un izolator poliuretanic.

Se folosesc izolatori și în cazul lemnului albit chimic. De multe ori substanțele folosite pot influența finisajul ulterior, schimbându-i culoarea, încetinind sau împiedicând reacțiile chimice. În cazul lemnului albit chimic se recomandă și folosirea unui finisaj acrilic pe solvent, foarte rezistent la astfel de substanțe și la îngălbenire.

izolator
nuc america albit chimic
sursa foto: oaktimberflooring.com.au

Dar izolatorul nu se folosește numai pentru lemn. În cazul finisării MDF-ului de multe ori se recomandă ca prim strat un izolator. Acesta este foarte util în cazul în care MDF-ul este mai poros și absoarbe mai mult grund. Uneori se văd în peliculă mici înțepături care nu apar dacă grundul este aplicat pe MDF furniruit sau cașerat, sau pe sticlă. Ele sunt urmarea ieșirii aerului din placa de MDF. Dacă se aplică un prim strat de izolator problema este eliminată.

Izolatorul se aplică și pe zonele prelucrate mecanic ale MDF-ului: canturi, frezări, modele realizate cu ajutorul CNC-urilor. Folosirea lui duce la obținerea unei pelicule mai frumoase și un consum redus de grund.

În cazul MDF-ului sau al PAL-ului melaminat se poate folosi un izolator care mărește aderența finisajului la hârtia melaminată folosită. Se pot folosi apoi diverse materiale de finisare fără teama că acestea se vor desprinde la cel mai mic șoc mecanic.

izolator
sursa foto: comarbois.com

Izolatorii nu sunt produse care se folosesc la orice finisaj, dar atunci când sunt recomandați sunt foarte utili și trebuie ținut cont de recomandare. Lemnul, în funcție de locul unde a crescut, de condițiile de mediu, etc, poate conține tot felul de substanțe mai mult sau mai puțin cunoscute și nu se poate anticipa întotdeauna cum vor reacționa. De aceea, prin blocarea lor în interior se evită apariția problemelor de finisare și permite obținerea unei pelicule de bună calitate.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Interesant articol, ca de obicei de altfel. Felicitari !

    Am o intrebare la dumneavoastra, am cautat pe net „Izolatori pentru lemn”, dar primesc tot felul de link-uri care nu au legatura cu articolul si tehnica descrisa. Sub ce denumire se gasesc in comert, sau nu se gasesc decat la nivel industrial ?! Imi puteti spune ceva denumiri de izolatori ? Multumesc.

    • Intr-adevar, nu cred ca o sa gasiti in comert sub aceasta denumire. Cele despre care vorbesc in articol sunt produse industriale si sunt furnizate de producatorii si distribuitorii de lacuri si vopsele pentru lemn. Produsele DIY sunt facute in asa fel incat aplicarea sa fie simpla si in putine straturi, de multe ori cu produse de tipul 2 in 1 sau chiar 3 in 1. Cred ca ar trebui cautate produse pentru lemn exotic.
      Toate cele bune!

  • Si în cazul lemnului masiv, se aplica un strat de izolator înainte de bait? Sau este recomandat doar în cazul în care vopsește opac?
    Multumesc

    • Se aplica si pe lemnul masiv daca este taninos. Se recomanda mai ales pentru lemnul exotic, dar avem si noi esente taninoase. Am mentionat deja salcamul si uneori, stejarul (mai mult la exterior sau daca se folosesc finisaje speciale care pot interactiona cu taninul din stejar). Daca-l aplicati inainte de bait, izolatorul trebuie sa fie foarte subtire, sa nu faca plicula. Scopul este sa intre in lemn si sa blocheze acolo taninurile.

      • Am aplicat un strat de lazur pe niste scari din fag stratificat
        Din pacate pe canturile rotunjite am un efect de inegrire(cred ca absoarbe mai mult lazur).
        Cum pot evita acest lucru?
        Multumesc,

        • Un strat este totusi prea putin, mai ales in partile unde absorbtia este mai mare. Acolo protectia a fost redusa si a aparut mucegaiul si oxidarea din cauza soarelui. Va recomand sa aplicati un prim strat mai diluat, ca sa intre bine in lemn. Dupa zvantare aplicati inca un strat, de data aceasta mai gros. Aplicarea celor 2 straturi trebuie facuta in aceeasi zi, altfel nu adera unul la celalalt. Daca lasati aplicarea celui de-al doilea strat pentru a doua zi trebuie sa slefuiti usor inainte, cu burete abraziv fin (sau hartie abraziva 280-320). Succes!

  • buna ziua,
    va rog sa ne ajutati cu un sfat privind izolarea rasinii din lemnul de pin, rasina care apare pe tot elementul nu doar la nod aparand dupa finisare zone albe. Multumim

    • Buna ziua.
      Este destul de complicat cu rasina. Probabil a fost o punga mare de rasina (sau inca mai este). Daca a fost – si asta este cazul fericit – spalati elementul cu diluant. Cu o carpa inmuiata in diluant nitrocelulozic (sau alcool industrial) treceti de cateva ori peste intreaga zona. Faceti acest lucru simultan cu o slefuire cu hatie 120-150. Lasati sa se usuce dupa care aplicati finisajul.
      Puteti incerca si sa aplicati un izolator poliuretanic sau hidrodiluabil care sa blocheze rasina in interior. Daca este insa o punga mare va iesi si prin izolator. Singura solutie in acest caz este indepartarea pungii de rasina.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua, putem folosi acest tratament si la mobilierul vechi dupa ce a fost curatata vopseaua veche pana la lemn?

    • Buna ziua.
      Nu cred ca este nevoie. Sistem folosit pentru curatarea mobilei vechi nu cre c a fost la fel de agresiv ca cel de albire chimica a lemnului.
      Dupa ce ati indepartat lacul vechi, stergeti cu diluant, lasati sa se usuce si aplicati finisajul dorit.
      Toate cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

      Va multumim!

      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână