Diverse

O pădure simbol al tuturor pădurilor lumii

Anul trecut, cu ocazia deschiderii Life Sciences Building a Universității din Bristol, UK, a fost inaugurată în Royal Fort Gardens o structură complexă numită Hollow. Sculptura este o mică pădure a pădurilor din lumea întreagă, care-și propune să spună istoria planetei cu ajutorul unor bucăți de lemn provenind din specii diferite. Lucrarea a fost realizată de artista Katie Paterson și de firma de arhitectura Zeller & Moye.

partea de la suprafata
sursa foto: katiepaterson.org

Extraordinar la această lucrare este că a fost gândită ca o grotă modernă realizată din aproximativ 10.000 de bucăți de lemn adunate din întreaga lume. Grota este suficient de mare cât să încapă 2 persoane care trăiesc în interior o experiență unică. Privind în sus văd soarele care luminează bucățile de lemn, totul părând o pădure acoperită de lumină.

bucăți de lemn
Katie Paterson

Katie a avut nevoie de 3 ani să strângă toate bucățile de lemn. Ele reprezintă împreună istoria de milioane de ani  a Pământului. Sunt bucăți de lemn fosil dar și unele care sunt rămase în urma unor evenimente mai recente. Multe dintre ele au fost donate de colecționari sau de grădini botanice.

bucăți de lemn
sursa foto: bristol.ac.uk

Sunt lemne foarte rare și vechi. De exemplu, o bucată dintr-un arbore fosil de cedru libanez, o alta din cel mai bătrân copac al planetei – arborele Methuselah – în vârstă de peste 4.800 ani, sau dintr-un lemn fosil din pădurea care a existat cu 390 milioane de ani în urmă pe locul unde astăzi se află orașul New York.

Nici istoria modernă și contemporană nu a fost neglijată. Printre bucățile de lemn se găsește o bucată de traversă de cale ferată a canalului Panama, construită în 50 de ani, un eșantion din arborele Gikgo din Hiroshima, care a supraviețuit unui moment sumbru din istoria omenirii, dar și o bucată de lemn din Atlantic City, devastat de uraganul Sandy în 2012.

bucăți de lemn
sursa foto: thespaces.com

Paterson s-a străduit să adune lemn din cât mai multe specii și din cât mai multe locuri de pe Pământ. Profesorul Guy Orpen, vicecancelarul Universității din Bristol și președintele Comitetului pentru Arte Publice a spus că acesta este un mod foarte captivant de a celebra munca cercetătorilor din clădirea Life Sciences, locul unde sunt studiate toate problemele cu care se confruntă acum omenirea: schimbările climaterice, pierderea biodiversității, securitatea alimentară, etc. Lucrarea permite conectarea cu frumusețea, complexitatea și profunzimea lumii naturale.

bucăți de lemn
sursa foto: thespaces.com

Arhitecții Zeller și Moye, coautori ai proiectului, spun că locul din interiorul grotei te face să te simți îmbrățișat de istorie. Miile de blocuri de lemn de diverse dimensiuni formează o boltă, un acoperiș din lemn, cu diverse texturi și deschideri. Deschiderea din partea de sus a bolții lasă lumina naturală să pătrundă, creând efectul vârfurilor de copaci din pădure.

bucăți de lemn
sursa foto: coolhunting.com

Hollow este un proiect deosebit care nu spune tuturor că trăim și evoluăm împreună cu lemnul, cu copacii, cu pădurea. Cred că poate fi privit și ca un semnal, o atenționare de a nu uita că putem exista numai împreună.

bucăți de lemn
sursa foto: thespaces.com
Etichete

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână