Finisare DIY

Am aflat că se poate picta cu ceara. Mai ales mobila

Weekend-ul acesta am participat la un curs despre folosirea unor produse de finisare altfel decât cele cu care eram obișnuită. Un workshop desfășurat într-o atmosferă prietenoasă și elegantă, unde se crează legături între participanti – o experiență de împărtășit. Mai ales că, printre altele, am învatat cum se poate reinterpreta mobilierul prin tehnici ce țin mai mult de un artist plastic.

workshop

Aflasem de ceva vreme de vopselele Annie Sloan datorită pasiunii mele pentru învechirea artificială a lemnului, pentru mobila cu aspect vechi și tehnicile de realizare. Am descoperit aceste vopsele și in Romania, dar și o dorință de a împărtăși pasiunea pentru stil și culoare care să inspire oamenii să devină creativi. M-am bucurat să aflu că organizează ateliere și am decis la particip la unul dintre ele pentru a afla mai multe despre vopsele Chalk Paint™ și tehnicile de aplicare.

Dar înainte, câteva vorbe despre Annie Sloan și drumul ei de la artist plastic la producător de vopsele, ceruri și alte materiale de vopsit decorativ pentru casă. După ce a terminat universitatea, Annie a lucrat ca decorator și pictor de perete, ceea ce i-a adus experiență și multe cunoștințe despre vopsele. În 1987 publică cartea „The Complete Book of Decorative Paint Techniques” – Cartea completa a tehnicilor de folosire a vopselelor decorative – care a devenit în scurt timp o referință în domeniu.

Cu toate că a testat tot felul de produse cu care să lucreze, nu a găsit nimic atât de versatil și usor de aplicat cum și-ar fi dorit. Așa a ajuns să se gândească la propria gamă de vopsele, care ia naștere în 1990 sub numele de Chalk Paint™ (vopsele cretoase). Pentru a dezvolta produsele, Annie și-a folosit toate cunoștințele acumulate în timp despre vopsele, culori, pigmenți și istoria artei.

workshop

Acum Annie Sloan este unul dintre cei mai influenti designeri din Marea Britanie și nu numai. De la apariția vopselelor a colindat întreaga lume pentru a prezenta tehnicile de folosire a vopselelor și a le preda. La ora actuala există peste 1700 de magazine independente în peste 50 de țări, iar Annie continuă să țină cursuri și să creeze produse și tehnici în atelierul ei din Oxford, Marea Britanie.

Să revenim la atelierul de sâmbătă. S-a desfășurat la Deco Art și a fost susținut de Nana Rădulescu, o doamnă plină de energie și inspirație care a învățat tehnicile de lucru direct de la Annie Sloan. Tema atelierului a fost „Reinterpretare mobilier – Ștefan Luchian” și surpriza a fost participarea Ralucăi Șerban, artist plastic care, cu răbdare, a reușit să scoată la iveală artistul din fiecare dintre noi.

Cursul a avut două părți, legate între ele prin temă și materiale.

În prima parte am testat vopselele și cerurile, dar și pensulele speciale, care sunt tot creații Annie Sloan. Am văzut cum poți obține diverse texturi cu aceeași vopsea, cum poti folosi vopseaua pe post de patină, cum poți realiza diverse efecte pe lemn folosind ceara și cât de ușor se pot face toate aceste lucruri. Am avut fiecare bucata noastră de lemn pe care am testat și ne-am jucat aplicând vopselele, atât cu pensulele din păr de mistreț făcute special în Italia pentru Annie Sloan, cât și cu cele din plastic.

Culorile alese au fost din gama cromatică a anemonelor, legând practic prima parte a cursului – partea tehnică – de cea de-a doua, cea artistică. După prezentarea tehnicilor, am avut surpriza să descoperim că le putem folosi pentru a picta pe lemn sau mobilă. Și că ceara poate fi folosită pentru a crea umbre sau pentru a sublinia un contur. Cu veritabil talent pedagogic Raluca Șerban a reușit să ne facă sa reinterpretăm anemonele lui Luchian și vă rog să mă credeți, chiar ne-a ieșit (spre marea mea surpriză).

workshop

Am avut placerea să cunosc la workshop o doamnă foarte talentată care a participat și la alte cursuri ale lor. Annie Sloan a dezvoltat o mulțime de tehnici și este imposibil ca ele să fie predate într-un singur curs. Așa că, a participat la mai multe dintre ele devenind o veritabilă specialistă. Am văzut fotografii cu una dintre ultimele ei lucrări, un scaun vechi pe care l-a revopsit (inclusiv stofa, pentru că aceste vopsele pot fi folosite și pe stofă sau piele). Am rugat-o să-mi permită să folosesc fotografiile pentru a vă arăta transformarea.

Este atât de pasionată de vopsele și de tehnicile de vopsire încât și-a făcut un blog pentru a-și prezenta lucrările. La curs a venit cu o cutie din lemn pe care a aplicat direct materialele. Pe una din părți a pictat un vas cu anemone. Rezultatul a fost spectaculos.

Am fost foarte încântată de ce se poate face cu aceste vopsele și ceruri, cât de simplu pot fi ele folosite pentru a redecora, a reinterpreta mobilierul din casă, dar și de atmosfera din timpul cursului, de muzica discretă din fundal care ne-a însoțit în timp ce lucram, de relația ce s-a stabilit între noi. Sunt hotărâtă să revin pentru a învăța și alte tehnici și cu siguranță vă voi spune și vouă despre ele.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua.
    Am citit cu interes si aceasta prezentare a dumneavoastra legata de produse de finisare a lemnului.
    Legat de Chalk Paint si posibilitatea aplicarii acestui produs pe suport MDF. Calitatile specifice ale vopselei ajuta sa se aplice produsul direct pe MDF? Sau mai sunt necesari pasii ce indeplinesc conditiile necesare finisarii MDF-ului (stratul izolator poliuretanis, slefuiri, etc.)?
    Este o vopsea mai prietenoasa, usor de aplicat? Deoarece, in acest fel, pentru un utilizator incepator in ale finisajului, poate rezolva multe probleme.
    Va multumesc.

    • Buna ziua,
      Daca se finiseaza lemn sau MDF natur, trebuie aplicat inainte un lac transparent. Vopselele se aplica direct pe mobile deja finisate, atunci cand se doreste reconditionarea sau schimbarea aspectului.
      Vopseaua se aplica usor si este hidrodiluabila. Este intr-adevar foarte buna pentru un incepator pentru ca nu pune probleme. Trebuie sa stiti insa ca nu veti putea obtine mobila cu luciu oglinda. Este un gen de finisaj mai mult pentru un aspect rustic sau shabby shic. La final se protejeaza efectul cu un lac incolor cu un grad de luciu scazut sau cu ceara.
      Puteti afla mai multe informatii accesand link-ul din articol.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua!

    As dori sa reconditionez niste scaune din lemn (lacuite) folosind Chalk Paint de la Annie Sloan.
    Inainte sa ma documentez, am slefuit complet unul din ele pt a elimina lacul.Ce as putea face acum? Ar fi ok sa le slefuiesc pe toate pt un efect identic? Ar trebui grunduite apoi inainte de a le vopsi?
    Multumesc frumos!

    • Buna ziua!
      Puteti obtine un efect similar si daca aplicati pe scaunul slefuit 1-2 straturi in plus de vopsea. Primul strat se da putin mai diluat pentru a intra in lemn. Dupa uscare se slefuieste pentru a indeparta fibra ridicata a lemnului. Slefuiti cu hartie fina – 280 sau 320. Dupa aceea aplicati in mod obisnuit vopseaua dorita (2-3 straturi) iar la final, ceara.
      Daca vreti sa obtineti un alt fel de efect (in care sa se vada stratul inferior, de exemplu) atunci ar trebui sa le aduceti pe toate la acelasi aspect si apoi sa aplicati vopseaua. Dupa slefuire aplicati grund doar daca vreti sa faceti economie de vopsea. Altfel, vopseaua poate fi aplicata si direct pe lemnul bine slefuit.
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână