Finisare DIY Tehnici de Finisare

Tehnici de aurire a mobilierului cu foiță de aur, shlagmetal și alte produse

Aurirea este una dintre cele mai spectaculoase metode de finisare prin care lemnul poate fi transformat în obiecte rafinate de lux. Astfel, mobila de lemn, ramele tablourilor și oglinzilor își ridică valoarea și intră într-o categorie superioară de eleganță și rafinament atunci când sunt atent acoperite cu foiță de aur sau cu produse de calitate ce imită acest efect. Prin diferite tehnici de aurire, unele folosite de secole, se obțin obiecte considerate adevărate opere de artă. Obiectele decorate prin aurire aveau, în trecut, scopul de a arăta statutul social al posesorului și împodobeau castele și palate. În prezent, aurirea este folosită pentru repararea și restaurarea vechilor obiecte încercate de trecerea timpului, dar și pentru a aduce strălucire și eleganță unor proiecte deosebite.

Subiectul „aurirea lemnului” este foarte ofertant și este imposibil de acoperit într-un singur articol. Pentru a putea oferi toate informațiile legate de acest subiect, ne propunem ca în cele ce urmează să prezentăm o imagine generală a procedeului de aurire, urmând să revenim cu articole separate pe teme de interes ca: foițe de aur și alte metale pentru finisare, adezivi speciali, grunduri, ustensile necesare, etc. În articol veți descoperi și gama de materiale pentru aurire Borma Wachs, oferită de Loma Tech.

Aurirea mobilierului – Rafinament și statut social

În trecut, tehnica de aurire era folosită cu măiestrie pentru a crea piese de mobilier exclusiviste destinate palatelor și castelelor nobilimii. Ele nu erau simple obiecte de utilitate, ci adevărate opere de artă, care arătau bogăția, puterea și rafinamentul unei clase sociale privilegiate. Scaunele, mesele, comodele erau realizate cu rafinament folosind aurul, simbolul suprem al bogăției, care era aplicat pe lemnul atent sculptat.

Meșterii și artizanii specializați în aurire foloseau tehnici tradiționale pentru a transforma mobilierul sau alte obiecte în opere de artă. Mobilierul aurit din palate și castele era un simbol al puterii și prestigiului familiei și era adesea însoțit de covoare țesute manual, tapiserii brodate cu fir de aur și porțelanuri fine, creând un ambient de rafinament spre opulență.

Aurirea nu este însă o tehnică rezervată trecutului, deoarece obiectele aurite, realizate cu măiestrie se remarcă printr-o eleganță atemporală. Este adevărat, specialiștii în restaurare folosesc tehnicile de aurire pentru a repara și salva vechi obiecte valoroase, dar decorarea cu materiale pe bază de aur sau care imită aurul poate fi folosită, cu succes și pentru proiecte contemporane.

Materiale și tehnici utilizate la aurirea lemnului

Fie că este vorba despre folosirea materialului clasic sau experimentarea unui material alternativ, selecția produselor cu care se lucrează este esențială pentru obținerea rezultatului dorit.

Foița de aur – materialul clasic pentru aurire

Aurirea clasică se face cu foiță de aur. Este nevoie de cunoștințe specializate și abilități pentru a crea un obiect cu adevărat remarcabil. Suprafața lemnului trebuie pregătită în prealabil pentru a asigura aurului aderența necesară. Această pregătire implică mai multe etape: curățarea, șlefuirea și uneori aplicarea unui grund special. Odată ce suprafața este pregătită, se aplică un adeziv special care permite fixarea foiței de aur. Acest pas necesită foarte multă pricepere și atenție pentru a evita ca foița să formeze cute sau bule de aer sub ea. Se folosesc instrumente speciale precum perne de piele, pensule moi sau perii din păr de veveriță pentru ca transferul foiței să se facă ușor și fixarea ei să se facă în mod corect. Se lasă apoi să se usuce bine. La final se îndepărtează ușor, cu o pensulă fină, foița în exces.

Shlagmetal – material alternativ pentru aurirea mobilierului

Fiind aur de 24 de carate, foița pentru aurire nu este un material ieftin. Cei care sunt la început sau cei vor un efect asemănător pot folosi shlagmetal, un aliaj de cupru și zinc care imită foarte bine strălucirea aurului. Este o alternativă mult mai accesibilă care se prezintă tot sub formă de foiță și care se aplică la fel ca foița de aur, pe suprafața curată și atent pregătită. La final, după uscarea și îndepărtarea foiței în exces, se aplică lac pentru protecție și luciu intens. Spre deosebire de foița de aur, cea de shlagmetal își schimbă ușor culoarea în timp, căpătând o ușoară nuanță roșiatică.

Un aspect oarecum asemănător auririi poate fi obținut cu vopsele metalice sau patine colorate auriu sau bronz. Sunt materiale care nu au nimic comun cu tehnica clasică de aplicare a foiței de aur și nici cu aurul. Sunt însă mult mai ieftine și mai ușor de folosit. Se folosesc, în general, în producția industrială, la obținerea mobilierului de serie cu efecte speciale sau în proiectele de bricolaj. Aspectul nu este la fel de fin ca cel obținut cu ajutorul foițelor, dar poate satisface cerințele mai puțin pretențioase ale publicului larg. Aceste materiale alternative la foița de aur nu sunt, însă, variante acceptate în cazul reparațiilor și restaurării mobilierului și obiectelor vechi.

Ce lemn este potrivit pentru aurire

Practic, orice tip de lemn poate fi aurit. Asta nu înseamnă însă că ne dorim să acoperim cu aur sau imitație de aur un lemn cu un desen aparte, o rădăcină de nuc sau un paltin ochi de păun, de exemplu. Cele mai potrivite sunt speciile cu fibra dreaptă, uniformă, care pot fi sculptate sau strunjite ușor. Teiul, plopul, mesteacănul sunt astfel de specii. Prin aplicarea tehnicii de aurire, se amplifică valoarea acestora și li se conturează o eleganță distinctivă.

Având în vedere aspectul fin și elegant al auririi, am fi tentați să credem că lemnul cu pori mari nu ar trebui folosit. Specialiștii spun, însă, că efectul auririi este foarte interesant pe stejar. În Anglia, în timpul perioadei victoriene (anii 1860), artistul George Frederick Watts a aplicat aur pe ramele din stejar pentru tablourile sale, astfel încât porii și chiar fibra stejarului au rămas vizibili prin pojghița fină. A fost o inovație care a creat o nouă tendință estetică în aurire și înrămare. Până atunci fuseseră folosite modele decorative sub foița de aur, dar niciodată desenul natural al lemnului.

Aurirea are avantajul că acoperă suportul pe care se aplică, crescând mult valoarea și aspectul lui. Este motivul pentru care unii producători de rame pentru tablouri și oglinzi au ales să folosească placaj și MDF pentru a le confecționa. După prelucrarea mecanică a placajului sau a MDF-ului, suprafața este bine curățată, șlefuită și grunduită, obținându-se suportul perfect pentru aplicarea foiței de aur. Astfel, materiale considerate sub nivelul lemnului masiv sunt înnobilate de metalul prețios, valoarea lor crescând exponențial.

Aurire cu materiale Borma Wachs

Platforma online bormaromania.ro, oferă o gamă largă de produse de aurire Borma Wachs, precum și sfaturi și suport de la specialiștii Loma Tech. De la foiță, pulbere și soluție lichidă de aur, la shlagmetal, baze, cleiuri și instrumente de aplicare, totul poate fi găsit în secțiunea dedicată auririi.

Foita de aur de 24 carate de la Borma Wachs este unul dintre cele mai pure și valoroase materiale folosite în finisajele decorative și în restaurările de artă. Datorită purității sale, aurul de 24 carate oferă strălucire și reflecție deosebite. Este un material versatil și durabil care rezistă la oxidare și coroziune. Rezultate foarte bune se obțin dacă suprafața este netedă și curată și se folosesc adezivi speciali pentru aurire. De asemenea, este nevoie de instrumente speciale precum pernă de piele, cuțit pentru tăiat foița, perie din păr de veveriță și pietre de agat pentru lustruirea foiței. O scurtă demonstrație video de aplicare a foiței de aur pe suport puteți vedea aici.

Pentru mici reparații ale unor obiecte aurite se poate folosi pulbere de aur de 23,75 carate solubilă în apă. Este un amestec de gumă arabică și pulbere de aur cu ajutorul căruia se pot face retușări ale suprafețele aurite. Formula permite aplicarea ușoară și eficientă a aurului pe diferite suprafețe, finisajul potrivindu-se perfect cu aspectul foițelor originale. Este produsul perfect pentru restaurarea zonelor uzate și deteriorate ale diferitelor obiecte fiind ușor de pregătit și aplicat. După aplicare, suprafața se lasă să se usuce complet până când guma arabică nu mai este lipicioasă. Apoi se lustruiește cu piatră de agat.

Foița imitație de aur Shlagmetal obținută din aliaje de metale pure, este versatilă și poate fi aplicată pe materiale precum lemn, sticlă, metal, ceramică sau plastic. Este soluția ideală pentru artiști, designeri de interior și restauratori, foițele putând fi folosite pentru restaurarea mobilierului vechi, a obiectelor de artă sau detaliilor arhitecturale. Foița imitație de aur este compatibilă și cu cerneala pentru imprimare, putând fi folosită în domeniul designului grafic și al ambalajelor de produs. Pentru a aplica foița imitație de aur, se pregătește întâi suportul cu un strat de grund acrilic alb, aplicat cu pensula sau prin pulverizare După 4-6 ore, timp necesar uscării, se aplică un strat de adeziv pe bază de apă sau pe bază de ulei. După alte 4-6 ore, solventul se va evapora și suprafața rămâne lipicioasa. Pe această suprafață se pune foița care se ia cu ajutorul unei spatule din hârtie. Dacă nu aderă perfect, se presează cu un tampon de bumbac. Se lasă 6-8 ore pentru lipire completă, după care se îndepărtează surplusul cu o perie moale. La final se aplică un strat de lac pentru un aspect strălucitor.

Materialele și tehnicile de aurire rămân un reper permanent al rafinamentului și luxului. De la folosirea foiței de aur și a shlagmetal-ului în restaurarea mobilei vechi până la crearea unor piese contemporane de excepție, aceste tehnici și materiale continuă să impresioneze și să inspire. În timp, aurirea a evoluat adaptându-se nevoilor și preferințelor contemporane. Tehnicile s-au diversificat și gama de materiale a crescut putând fi utilizate în domenii dintre cele mai variate, de la designul de interior și artizanat, la arhitectură și artă contemporană.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian