Finisare DIY

Naturalpaint, soluția naturală pentru lemn la exterior

Vă mai amintiți vopselele de ulei de pe vremuri cu care se vopsea totul, în casă sau afară? Uleiul de in stătea deasupra și trebuia încorporat în vopsea înainte de folosire. Se usca mai greu, dar era soluția potrivită pentru orice: taburete vechi, ferestre, mese de grădină sau garduri. Pe vremea aceea nu știam că prezența acelui ulei natural deasupra era tocmai garanția unui produs care nu ne face rău, că putem vopsi fără a ne intoxica, fără sa ne apară pete sau alte alergii. Este ceea ce au gândit însă cei care astăzi produc materiale naturale pentru finisarea lemnului aflat la exterior. Astfel de materiale se găsesc la Naturalpaint.

ulei natural

Pentru a fi eficiente la exterior, produsele pentru finisarea lemnului trebuie să îndeplinească câteva condiții:

  • să pătrundă cât mai adânc în lemn pentru o protecție cât mai bună și mai îndelungată
  • să fie elastice, pentru a nu se fisura atunci când lemnul se modifică dimensional din cauza variației de umiditate
  •  să permită schimbul de umiditate dintre lemn și mediul exterior,  să lase lemnul să respire
  • să fie rezistente la acțiunea radiației UV
  • să suporte temperaturi negative și cicluri repetate de îngheț-dezgheț

Produsele pe bază de uleiuri naturale îndeplinesc toate aceste condiții, fiind de multe ori chiar mai eficiente decât cele sintetice. De exemplu, uleiurile naturale pot pătrunde mult mai adânc în lemn, asigurând o protecție foarte bună, pentru că structura lor moleculară permite acest lucru. Moleculele uleiului sunt și de 50 de ori mai mici decât cele ale produselor sintetice. El intra cu ușurință în lemn, spre deosebire de rășinile din vopselele obișnuite, care rămân la suprafață, formând peliculă.

ulei natural

Lazura și vopselele pe bază de ulei sunt foarte elastice și din acest motiv nu crapă și nu capătă în timp acel aspect de cojire. Îmbătrânirea lor se manifestă prin mătuire și apariția unui aspect cretos. Este practic semnalul că trebuie reîmprospătat finisajul. Motivul apariției aspectului mat și cretos este îndepărtarea prin  ploi și intemperii a uleiului de la suprafață, pigmenții rămânând fără liant. Pentru a reface finisajul nu este necesară îndepărtarea stratului mătuit ci numai curățarea lui pentru îndepărtarea impurităților depuse în timp și aplicarea unui nou strat de vopsea.

ulei natural

Lipsa rășinilor sintetice din compoziția lazurilor și vopselelor pe bază de ulei pentru exterior permit un schimb de umiditate mai bun între lemn și exterior. Lemnul nu trebuie să fie izolat total, băgat ca într-o pungă, fără posibilitatea de a face schimb de umiditate cu mediul, iar vopselele de ulei permit acest lucru. Produsele care nu permit această „respirație” a lemnului, ori sunt foarte rigide și atunci există riscul ca ele să crape atunci când mișcările lemnului din cauza variației de umiditate devin foarte puternice, ori pot duce la mucegăirea sau chiar putrezirea lemnului din cauza surplusului de apă.

ulei natural

Rezistența la acțiunea radiației UV este dată de prezența pigmenților în interiorul vopselelelor sau a lazurilor. Un produs total transparent este foarte puțin rezistent la exterior și nu este niciodată recomandat pentru protecția lemnului care stă afară. Cea vinovată de îmbătrânirea lemnului este radiația UV. Pentru a o impiedica să ajungă la lemn trebuie să-i așezăm în cale o barieră. Aceasta barieră sunt pigmenții. De aceea, chiar și atunci când vă doriți să păstrați culoarea naturală a lemnului, vi se recomandă produse care nu sunt total transparente. Dacă le priviți în bidoane, ele par chiar opace. Aplicate în strat subțire devin translucide, pigmentul din interior schimbând foarte puțin, aproape insesizabil, culoarea lemnului.

ulei natural

La toate avantajele de mai sus se adaugă și faptul că produsele sunt naturale și sigure pentru a fi folosite la finisarea lemnului la exterior. Pentru colorare se folosesc numai pigmenți minerali și pământuri, fiind total exclusă folosirea produselor care conțin metale grele. Cum vă spuneam, vopselele astea „sănătoase” se găsesc la Naturalpaint. Compoziția lor este numai pe bază de uleiuri și pigmenți naturali, fără conținut de rășină. Conținutul în corp este mare, 85-87%, iar solvenții sintetici sunt total inexistenți. Produsele pot fi folosite fără grijă la finisarea lemnului din locurile de joacă pentru copii, a leagănelor și căsuțelor de joacă, chiar și a jucăriilor.

Un lucru pe care îl apreciez la aceste vopsele este faptul că producătorul declară – cu toate că nu este obligat – toate substanțele care intră în compoziția vopselelelor. Acest lucru dă încredere în produs și în brand și-i oferă utilizatorului liniștea mult dorită în ceea ce privește consecințele asupra sănătății lui.

ulei natural

 

Sursa imagini: Naturalpaint

Imaginile prezentate in articol sunt proprietatea Naturalpaint.srl

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână