Vă mai amintiți atelierul Annie Sloan la care am participat luna trecută? Spuneam atunci că voi încerca să aflu mai multe despre aceste produse și ce se poate face cu ele. Între timp am descoperit că vopselele Annie Sloan sunt mult mai prezente în Romania decât credeam eu. Pot fi găsite la Brașov, Târgu Mureș, Satu Mare și Miercurea Ciuc, nu doar la București. Iar ateliere ca cel la care am participat se fac în toate aceste locuri, unde poți învăța, printre altele, să schimbi aspectul mobilei vechi, dându-i astfel o nouă viață.
Despre experiența transformării unui mobilier vechi am vorbit cu Melinda, cea care a adus vopselele Annie Sloan în România. Când am întrebat-o ce transformare îi este cel mai aproape de suflet mi-a spus despre prima lucrare, la care a folosit un șablon așa cum o văzuse făcând pe Annie Sloan, cu câteva săptămâni înainte, la un workshop în Austria.
„Piesa de mobilier a fost făcută în 1967 – este scris pe spatele ei. Nu este nici specială, nici frumoasă, dar am găsit-o în șură și m-am gândit că merită o șansă”. Așa își începe Melinda povestea transformării. A adus dulăpiorul din șură și a început prin a-l pregăti. Vopseaua veche și crăpată a fost dată jos cu un țicling (o unealtă foarte asemănătoare unui șpaclu) și apoi dulapul a fost șlefuit peste tot, fără însă a insista prea mult. După cum se știe, transformările Annie Sloan au farmec tocmai prin imperfecțiunile, denivelările și suprapunerile straturilor de vopsea.
A aplicat 2 straturi de vopsea Chalk Paint, culoare French Linen la exterior și Provence la interior, dupa care a fixat totul cu Clear Wax – ceară transparentă folosită ca strat final, dar și pentru unele efecte speciale.
„Prima dată atât am făcut. Am zis să-l las așa, dar nu mi-a plăcut, era prea gri, prea plictisitor. Și atunci mi-a venit ideea să-i aplic un șablon cu tehnica văzută în Austria. Ideea este să pui 2 culori una langă alta în tavă și înmoi rola în ambele deodată.
Astfel, când aplici vopseaua peste șablon iese foarte frumos. La început am pus câte 2 modele pe uși, dar nu mi-a plăcut cum arăta.
Apoi am început să pun modelele unul peste altul. De data asta rezultatul a fost pe gustul meu”.
Culorile folosite pentru model au fost Provence și Old Ochre. La final totul a fost ceruit din nou cu ceară transparentă, iar peste partea făcută cu șablon s-a aplicat un strat foarte subțire de ceară închisă la culoare – Dark Wax – pentru a-i da adâncime.
Pentru vopsire a fost folosită o pensulă Annie Sloan Pure Bristle mică, numarul 8, iar pentru ceruire pensula mică specială pentru ceară. Șablonul folosit de Melinda pentru dulăpiorul ei se cheamă Petrushka, culoarea aplicându-se peste el cu ajutorul rolei.
Am întrebat-o cât timp i-a trebuit pentru această lucrare. Mi-a spus că a avut nevoie de 2 zile, dar numai pentru că a fost nehotărâtă, nu a avut planul bine stabilit de la început. Dacă n-ar fi lăsat să treacă o zi până să se hotărască să aplice șablonul, totul ar fi fost gata în 4-5 ore, pentru că vopseaua se usucă repede, în 30-40 minute este uscată.
„În final a fost o experiență bună, foarte folositoare. Am învățat – și de atunci s-a adeverit de mai multe ori – că piesele de mobilier au propriul caracter, aș zice chiar suflet și nu se pot vopsi oricum, nu le stă bine orice. În timp ce le transformăm trebuie să le lăsăm să ne conducă, numai așa va ieși ceea ce ne dorim.”
În micul magazin-atelier din Ciceu, Melinda „se joacă”cu culorile, cu ceara, lăsând piesele de mobilier să aleagă cum va fi noua lor viață. Transformă mobilele celor care „au curajul” să le lase pe mâna ei și împarte experiențele prin intermediul blogului. Uneori ele depașesc spațiul virtual ajungând în cel cât se poate de real. Una din experiențele din acest spatiu a fost transformarea, cu ajutorul unor părinți inimoși, a unei școli din Odorhei. S-au bucurat cu toții – copii, părinți și profesori – de aspectul nou pe care bâncile și pupitrele l-au primit cu ajutorul vopselelor Annie Sloan.
Este clar că în jurul acestor vopsele se adună o comunitate pentru care refinisarea pieselor de mobilier sau redecorarea casei înseamnă mai mult decât o activitate secundară. Aici este vorba despre pasiune, inspirație, despre … emoții.
Buna ziua
Unde as putea gasi sabloane de genul celui de pe dulapul gri?
Se poate o adesa de mail pt vopsele Annie Sloan ?
Multumesc
Stima
Buna ziua.
Sablonul de pe dulapul gri il gasiti aici. Acolo gasiti si adresa de email pentru produsele Annie Sloan.
Toate cele bune.