Business

Peste 10.000 de piese restaurate sau reconditionate în ultimii 4 ani

Vorbesc de câte ori am ocazia despre mobila veche moștenită, care are, în primul rând, valoare sentimentală. Mai nouă sau mai veche, mobilier stil prețios sau doar o bibliotecă luată de părinți când dulapurile burdușite cu cărți nu mai făceau față, toate reprezintă amintiri și am vrea să le păstrăm. Pe de altă parte mobila veche este și foarte rezistentă. A păstra amintiri poate să însemne să păstrezi mobila cu același aspect de odinioară, dar și să schimbi culoarea vechiului mobilier sau să păstrezi numai părți din el, făcând piese noi, mai potrivite cu noua casă sau noul stil de amenajare. Dar pentru a face ori una ori alta ai nevoie de cineva priceput, care înțelege valoarea sentimentală a mobilierului vechi, care să restaureze sau să recondiționeze mobila conform dorințelor tale.

recondiționare mobilă

Trebuie să recunoaștem că atunci când ne gândim la o cosmetizare sau o transformare a mobilierului apar întrebările:

  • Unde găsesc meșter?
  • Cât o să dureze?
  • Repară mobilierul la mine sau îl duc la atelier?
  • Dacă trebuie să-l duc la atelier, unde găsesc mijloc de transport și oameni care să încarce și să descarce?
  • Dacă îl repară acasă, noi unde „ne ascundem” în perioada asta? Că precis va fi praf și miros!
  • Oare același meșter poate să reîncleie scaunele să nu se mai miște și să nu-mi mai fie frică că vor cădea musafirii cu ele, să îndepărteze petele albe apărute pe masă și să și retapițeze canapeaua?
  • Va înțelege oare meșterul că eu vreau să păstrez părți din vechea mobilă, nu vreau o transformare totală?

Și cu siguranță sunt doar câteva dintre problemele care vă frământă. Din fericire, față de acum 15-20 de ani, când reușeam cu greu să găsesc un atelier care să facă față tuturor acestor cerințe, acum s-au dezvoltat adevărate fabrici de restaurare și recondiționare mobilier. Una dintre ele este SaveMob.

recondiționare mobilă

Despre ei v-am mai spus cu diverse ocazii, în care vă povesteam de exemplu despre mobilierul Chippendale salvat de la degradarea totală din cauza carilor, dar și despre recondiționări de vechi piese de mobilier cu un rezultat mult mai potrivit pentru un decor modern și luminos. Acum vreau numai să vă subliniez doar trei dintre serviciile pe care le primiți apelând la o astfel de fabrică si care vă ușurează viața simțitor.

Evaluarea, ambalarea și transportul este făcut de angajații firmei. Evitați astfel timpul pierdut pentru găsirea unui mijloc de transport, problemele legate de ambalare, astfel încât să nu apară stricăciuni suplimentare, găsirea unor persoane dispuse să încarce și să descarce piesele grele de mobilier.

Toate operațiunile necesare restaurării sau recondiționării mobilierului se fac în același loc. Firma are specialiști pentru fiecare domeniu: oameni care știu să aplice produse speciale de tipul shellac-ului, tapițeri ce cunosc vechile metode și știu să lucreze cu materiale vechi de tipul zegrasului sau arcurilor, de exemplu, specialiști și metode de curățare a vechiului strat de finisaj, refacerea sculpturii lipsă, etc.

recondiționare mobilă

Chiar și pentru piese mai speciale, cum sunt pianele, pendulele, ceasurile vechi, se găsesc specialiști care nu numai că restaurează obiectul, dar îl și refac funcțional.

recondiționare mobilă

Existența unui spațiu de lucru de dimensiunile unei mici fabrici, organizat ca atare, face ca timpul de lucru să se reducă foarte mult. Organizarea clară a fluxului de lucru, existența spațiilor dedicate pentru fiecare operațiune, face să se poată lucra mai multe produse în același timp fără a le încurca sau a greși finisajul. Acest lucru reduce simțitor timpul de așteptare până când produsul este pregătit pentru a se întoarce acasă.

recondiționare mobilă

Vorbeam zilele trecute cu domnul Mihai Save, cel care a pus bazele atelierului de restaurare și recondiționare SaveMob și îmi spunea că în 4 ani de când funcționează au restaurat și recondiționat peste 10.000 de piese, mobilier sau uși și ferestre vechi din lemn. Este preocupat continuu de asigurarea unui spațiu cât mai potrivit pentru astfel de activități. De curând, în timpul concediului, pentru a nu perturba fluxul, s-a extins amenajând un spațiu nou pentru finisarea și uscarea produselor, spațiu lipsit de praf. A crescut astfel capacitatea de finisare ceea ce a dus la reducerea timpului dedicat unei piese.

Vreți să vă păstrați amintirile? Nu aruncați mobila și obiectele vechi. Există locuri unde le puteți restaura sau recondiționa, și cum spuneam, SaveMob este unul dintre ele.

recondiționare mobilă

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Doamna Mihaela Radu, nu sunteti straina de lucrul cu lemnul si de finisarea mobilei. 10.000 de piese restaurate sau reconditionate in 4 ani inseamna o medie de peste 8 piese pe zi, una pe ora… Restaurarile sunt procese lente, manuale, pretentioase si… scumpe! Consolidarea, inlocuirea unor parti lipsa si refinisarea mobilei vechi nu se face pe banda rulanta. Eu cred ca autorul articolului preluat si de Revista din lemn fie nu a auzit bine ce i s-o fi spus, fie a dactilografiat gresit niste cifre.
    Mai grav mi se pare ca nimeni nu a sesizat enormitatea asta (sau nu s-a sinchisit sa o semnaleze ori) pana la mine desi au trecut 6 luni de cand ati postat acest material.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână