Lemnul modificat termic – lemn termotratat sau Thermowood, cum mai este denumit – este un lemn tratat cu ajutorul temperaturii pentru a deveni mai rezistent în anumite condiții, in special in condiții de exterior, de umiditate crescută și condiții atmosferice agresive. Folosirea lui pentru terase din lemn, pardoseala exterioara, pergole și foișoare sau placări exterioare le face mai durabile, mai rezistente în timp. Despre procedeul prin care lemnul devine mai rezistent la diverși factori externi, transformările care au loc în lemn, cum poate fi folosit lemnul modificat și alte asemenea informații, în cele ce urmează.
De ce lemn modificat termic
Pentru că în urma acestor modificări lemnul capătă calități care-l fac foarte potrivit pentru folosire în condiții de umiditate crescută, variații mari de temperatură, soare arzător și intemperii. Iată câteva dintre aceste calități:
Stabilitate dimensională. În urma tratamentului lemnul devine mult mai stabil dimensional, modificările dimensionale din cauza variației umidității fiind de multe ori insesizabile. Calculele arată o scădere a modificărilor cu 50-90% comparativ cu lemnul obișnuit.
Rezistent la condițiile exterioare. Lemnul termotratat poate sta în ploaie, în umezeală, sub ninsoare sau soare arzător fără modificări însemnate. Conform standardului CE EN 350-2, tipurile de lemn sunt clasificate în funcție de rezistența la exterior în 5 clase. Cele mai potrivite pentru exterior sunt cele din clasa 1 și 2, cele mai puțin potrivite, cele din clasa 5. De exemplu, tecul face parte din clasa 1, iroko din 2 iar mesteacanul și frasinul din 5. Cu acest tratament, lemn din clasa 5 poate sa ajungă la încadrare 1 sau 2.
Proprietăți de izolare ridicate. În urma modificării termice coeficientul de transfer termic al lemnul scade cu 20-25%, devenind un izolator mult mai bun. De aceea, în țările scandinave și în Marea Britanie este foarte folosit pentru placarea caselor.
Are același comportament indiferent de zona unde este folosit. Lemnul nu suferă modificări indiferent de zona din casa în care este folosit și indiferent dacă este folosit în exterior, in zone foarte calde sau foarte reci, respectiv cu umiditate crescută sau foarte scazută.
Lemnul este mult mai rezistent la atacul insectelor și ciupercilor. Modificările din interiorul lemnului duc la distrugerea substanțelor preferate de ciuperci. Astfel lemnul devine mult mai durabil în timp, garanția pentru astfel de produs ajungând la 30 de ani și chiar mai mult.
Lemnul de rășinoase nu mai conține rășină. Tratamentul elimină rășina din lemn și astfel nu mai există riscul sa iasă din lemn în perioadele foarte calde.
Când a apărut ideea acestui tip de lemn
Studii despre posibilitatea ca lemnul să capete proprietăți superioare prin modificarea lui cu ajutorul temperaturii au apărut încă din anii 1930-1940. Imposibilitatea de a studia cât mai bine modificările ce au loc la nivelul celulelor lemnului precum și costul destul de mare al instalațiilor au făcut ca studiile să rămână la faza de laborator.
In anii ’90 VTT – Institutul de Cercetare Tehnică din Finlanda – a considerat interesantă ideea și a dezvoltat-o pănă la obținerea la sfârșitul anilor ’90 a patentului pentru procesul de fabricație Thermowood.
Thermowood este deci o marcă înregistrată și poate fi folosită numai de companiile care sunt membre The Internațional Thermowood Association (Asociația Internațională Thermowood). Pentru a deveni membru al acestei asociații trebuie să folosești tehnologia patentată iar produsul finit trebuie să îndeplinească anumite standarde de calitate. Asta nu înseamnș că nu există producători de lemn modificat termic și în afara acestei asociații, ei însă nu au dreptul să folosească marca Thermowood.
Care este procedeul și ce transformări au loc în interiorul lemnului
Procedeul de modificare termică a lemnului merge în profunzimea lemnului, ajungând sa acționeze asupra peretelui celular. Nu mai este vorba despre aburire pentru a face lemnul mai elastic și a-l curba sau despre aburire pentru uniformizarea culorii, ca în cazul fagului.
În acest caz se ajunge la descompuneri ale hemicelulozei din lemn și la modificări ale ligninei și celulozei. Descompunerea hemicelulozei este motivul pentru care lemnul devine rezistent la atacul ciupercilor, acestea pierzându-și sursa de hrană.
Procedeul constă în tratarea lemnului cu abur în autoclave, la peste 180ºC (ajungând până aproape de 250ºC), sub presiune și în lipsa oxigenului. Procesul se desfășoară în 3 etape – uscarea, tratamentul efectiv la temperatură ridicată și răcirea. Tratarea poate dura mai multe zile (2-7) pentru că depinde de multe variabile: esența, grosimea plăcii, rezultatele dorite.
La final umiditatea de echilibru a lemnului scade cu 5-6 procente, ajungând în jur de 6-9%. Culoarea lemnului se închide și se uniformizează. Culoarea obținută depinde de durata procesului și de temperatură. Lemnul este perfect „curat” pentru că în timpul procesului nu se folosesc substanțe chimice.
Practic orice esență de lemn poate fi modificată termic. Procesul este mai complicat în cazul lemnului de foioase (lemnul dur) din cauza proceselor de la nivelul celulei.
Alte tratamente cu efecte asemănătoare
Există și alte moduri de a modifica termic lemnul. Obținerea lemnului folosind abur supraîncălzit este însă cel mai folosit la nivel mondial.
Foarte important este să exista riscul ca lemnul să se aprindă la acele temperaturi înalte. De aceea nu trebuie să existe oxigen în proces. Dacă în cazul Thermowood se folosește abur, sunt procedee care folosesc azot (RetiWood – Franța) sau ulei încins (OHT Process – Germania). Indiferent de procedeul folosit etapele urmate sunt aceleași.
Dezavantaje
Principalul dezavantaj al procedeului este scăderea rezistenței lemnului. Atacul asupra celulei lemnoase și mai ales asupra ligninei, face ca rezistența să scadă și cu 30%. De aceea lemnul tratat astfel nu se folosește ca lemn de rezistență. În cazul construcțiilor va fi folosit numai pentru placare, rezistența fiind asigurată de alte tipuri de lemn.
Un alt dezavantaj este diferența de culoare care poate apărea uneori din cauza diferenței de compoziție a lemnului. Chiar dacă aparține aceleiași specii, lemnul poate fi diferit în funcție de locul unde crește iar acest lucru se poate vedea prin ușoare modificări de culoare.
Cum se finisează
Lemnul termotratat nu se folosește nefinisat. Pentru acoperire pot fi folosite lacuri obișnuite, ulei sau ceară. Dacă este montat la exterior și nu este acoperit cu produse cu absorberi UV (produse speciale pentru exterior) culoarea maro castanie obținută în urma tratamentului se poate decolora.
Lemnul folosit în saune se tratează cu ulei de parafină, eventual cu un baiț pentru uniformizarea culorii.
Unde poate fi folosit
Dupa cum am văzut, lemnul a fost fabricat inițial în țările scandinave și a fost folosit în special pentru construcția saunelor. Rezistența la umiditate și stabilitatea dimensională constantă variații de temperatură și umiditate au dus rapid la utilizarea lui la exterior, pentru amenajări în grădină sau lângă piscină, construcția teraselor și pergolelor sau placarea clădirilor. În toate aceste domenii se folosea lemn exotic adus din Asia, Africa sau America de sud, mult mai scump decât cel obținut prin modificare termică.
Sunt însă și utilizări mai neobișnuite. De exemplu, folosirea lui la obținerea chitarelor face ca sunetul acestora să ajungă mult mai repede la cel al instrumentelor vechi. Astfel de chitare se numesc Baked Guitar (chitară coaptă) sau Roasted Guitar (chitară prăjită, friptă).
Găsiți și la noi lemn termotratat în magazinele DIY, cele pentru amenajări de grădină sau direct la producători.
Adaugă comentariul