Case Mobilier

Tratamente naturale împotriva carilor

De atacul carilor asupra lemnului se tem atât cei care lucrează cu lemnul, cât și posesorii de mobilă, pardoseli, mansarde sau alte structuri din lemn. Este o insectă de care nu se scapă ușor, care reușește să infesteze în timp și alte obiecte din lemn din jur și care poate fi fatală pieselor vechi și valoroase de mobilier. În trecut tratamentele împotriva carilor erau foarte agresive și de multe ori cei care lucrau lemnul preferau să-l pună pe foc dacă descopereau găuri specifice carilor. Dorința de a salva piese valoroase, dar și interzicerea folosirii unor substanțe foarte agresive și toxice (DDT sau lindan) a crescut interesul pentru metode și materiale cât mai puțin agresive pentru om și animale. Despre astfel de tratamente cari vă voi spune în continuare.

Ce sunt carii

Termenul cu care este definit carul în engleză este „vierme de lemn” (woodworm) și se referă la una din fazele dezvoltării acestei insecte. Sunt mai multe insecte care sunt denumite astfel, dar cel căruia îi spunem car este Anobium Punctatum. El se hrănește cu partea mai moale din lemn (alburn) și nu reprezintă un pericol pentru structurile de rezistență, partea de duramen fiind protejată. Există însă și un car mult mai periculos – Xestobium rufovillosum – care atacă și partea dură a lemnului. Din fericire îl întâlnim destul de rar la noi.

Insecta are 3 stadii de dezvoltare – ou, larvă și adult. Despre cicluri de dezvoltare, aspect, depunerea ouălor am spus mai multe aici. Ideea este că în momentul în care devine adult, insecta părăsește lemnul și trăiește numai atât timp cât depune ouăle, după care moare. Ouăle rămân în lemn și se transformă în larve care se hrănesc cu lemn. În perioada existenței ca larvă carul poate ajunge adânc în lemn. Când vine momentul de a se transforma în adult se apropie de suprafața lemnului astfel încât insecta ce va apărea din pupă să poată sparge cu ușurință lemnul ieșind la suprafață. Astfel apar acele găuri rotunde specifice, care anunță prezența carilor.

tratamente cari
sursa foto: damp-proofing-cheltenham.co.uk
tratamente cari
sursa foto: impactpestcontrolderby.co.uk
Cum ajung în lemn și în ce condiții se dezvoltă

Insectele ajung în lemn prin contaminare de la lemn deja infestat. Spuneam că insecta adultă depune ouă și apoi moare. Ouăle sunt depuse pe suprafața lemnului neprotejat cu produse specifice, în crăpăturile existente și nu sunt vizibile.

Ouăle pot supraviețui și ani în condiții neprielnice transformării lor în larve. Din acest motiv este de multe ori greu de scăpat de cari. Ouăle pot supraviețui unor tratamente mai puțin agresive. Aparent avem senzația că am îndepărtat pericolul, dar în momentul în care condițiile devin favorabile ies larvele și încep să mănânce lemnul.

Condiții favorabile înseamnă umiditate de cel puțin 10% la o temperatură de 13-23ºC. Carii iubesc umezeala și căldura moderată. Se dezvoltă foarte bine în lemn cu umiditatea de 18-20%. Apar în locuri de depozitare (beciuri, poduri, mansarde) în care umezeala este crescută.

Apariția lor depinde și de tipul lemnului. Rășinoasele care au rășina distribuită în lemn (nu numai sub coajă) este mai protejat. Este cazul lemnului de molid, larice sau douglas. Și lemnul dur, cum este stejarul sau salcâmul, este mai protejat. Carul va ataca numai zona de alburn, duramenul fiind prea dur pentru el.

Cum recunoaștem prezența lor

În primul rând prezența carilor este dată de gol de orificiile specifice. Ele sunt rotunde, cu diametrul în jur de 1 mm și adunate în grupuri. În cazul mobilei sau a lamelelor de parchet sunt așezate în apropierea îmbinărilor.

Găurile în lemn arată că larva s-a transformat în adult și a ieșit din lemn. Așa că este posibil să existe orificii și fără a avea cari în interior. Dacă însă în dreptul acestor găuri apare praf de lemn atunci sigur larva este în interior. Dacă descoperiți astfel de găuri, curățați foarte bine locul pentru a îndepărta praful și reveniți după o zi să vedeți dacă a reapărut praful de lemn. Aceasta este dovada sigură că există cari în lemn.

Un alt mod de identificare este zgomotul specific pe care îl fac larvele atunci când rod lemn. Dacă în casă este liniște totală veți auzi acest zgomot și-l veți recunoaște imediat.

tratamente cari
sursa foto: adphomecareltdnewmarket.co.uk
Cum poate fi prevenită apariția lor

Cel mai sigur este, atunci când este posibil, ca lemnul să ajungă în condiții de umiditate ridicată (lemn la exterior, amenajări în mansardă sau structuri interioare de rezistență), să fie tratat pentru a preveni apariția carilor. Există astfel de tratamente cari pe piață, dar în marea lor majoritate conțin substanțe biocide. Sunt însă soluții și pentru cei care doresc produse naturale, non toxice.

Un astfel de produs puteți găsi la Naturalpaint. Se cheamă Holzwurmfrei și este produs de firma Leinos din Germania. Producătorul spune că produsul conține săruri naturale de siliciu, aliminiu și potasiu care creează la suprafața lemnului un strat protector. Atunci când va depune ouăle carul nu va mai recunoaște acea suprafață ca fiind lemn.

Conținutul de silicat face ca lemnul să devină mai dur. De aceea produsul este foarte bun pentru tratarea lemnului neinfestat din casele vechi, în cazul proceselor de restaurare sau recondiționare. El protejează și împotriva ciupercilor și a mucegaiurilor fiind indicat ca prim strat de tratare. După uscare, lemnul poate fi protejat în continuare cu uleiuri, ceruri sau lacuri.

Tot ca protecție naturală se poate folosi silicatul de sodiu sau uleiul de cedru. Și aceste produse se aplică numai pe lemnul neinfestat.

Dacă vă propuneți să protejați mobilierul sau pardoselile din lemn de atacul carilor puteți să preparați singuri o soluție din sare, piper, boape de muștar, usturoi și pelin pe care le fierbeți câteva minute în oțet. Cu soluția răcită și filtrată se tratează suprafețele din lemn (fără cari).

tratamente cari
sursa foto: leinos.de
Tratamente naturale, neagresive și netoxice pentru om și animale

În cazul în care ați descoperit prezența carilor în lemn trebuie întâi să vedeți dacă atacul este de mici dimensiuni sau este un atac masiv. Numărul de găuri poate fi un indiciu. Câteva găuri răzlețe înseamnă că lemnul nu este foarte deteriorat și obiectul poate fi salvat. Dacă găurile sunt foarte multe s-ar putea să fie imposibil să mai salvați ceva. Mai ales atunci când lemnul este și șubrezit. Puteți verifica acest lucru încercând să rupeți ceva cu mâinile (un picior de scaun, o bucată de lemn din construcția obiectului). Dacă se rupe cu ușurință, bucata va trebui înlocuită pentru că nu mai poate fi salvată.

Dacă atacul nu este masiv, se poate apela la tratamente naturale, non-toxice.

tratamente cari
sursa foto: preservationexpert.co.uk
1.Tratamente ce nu implică niciun fel de substanțe

Există tratamente care pot îndepărta larvele și ouăle din lemn fără a folosi vreo substanță. Ele se bazează pe aducerea temperaturii lemnului la un nivel la care carii nu supraviețuiesc.

  • căldura peste 55ºC. Dacă sunt bucăți mici de lemn pot fi tratate în cuptor la temperatura de 55-65ºC. Pentru obiectele mai mari se pot folosi suflante cu aer cald. Pentru a avea efect, sursa de aer cald se ține la maximum 10 cm distanță de găuri. Atenție însă la finisaje, în cazul mobilei, pentru că lacurile sunt termoplastice și se înmoaie la temperaturi ridicate. După intervenție lăsați să revină la temperatura camerei înainte să atingeți mobila. Un alt mod prin care se poate ridica temperatura este acoperind piesa de mobilier cu o folie neagră de plastic. Mobila astfel împachetată se scoate afară, pe terasa, la soare, unde se lasă 2-3 zile.
  • temperaturi sub limita înghețului. Nici frigul nu priește carilor. Piesele mici pot fi congelate pur și simplu în congelator. În cazul pieselor mari se poate profita de zilele geroase de iarnă. Mobila este scoasă pe o terasă acoperită și ținută în ger câteva zile. Atenție să nu ajungă zăpada pe ea pentru că strică finisajul. În acest caz, riscul este apariția crăpăturilor din cauza scăderii accentuate a umidității.
  • tratarea cu microunde. Există specialiști care fac astfel de tratamente pentru piesele mari. În cazul în care piesa este mică puteți folosi cuptorul cu microunde, dar la temperaturi mai mici (să nu afectați lemnul) și în mai multe reprize.
tratamente cari
sursa foto: wikihow.com
2. Tratamente cu substanțe non-toxice

Sunt și moduri de a trata lemnul cu substanțe care nu sunt agresive.

  • folosirea white spiritului (terebentină, petrosin) și a cerii. Este o metodă folosită pentru tratarea pardoselilor din lemn. Pardoseala se spală cu petrosin folosind o perie astfel încât petrosinul să intre în găuri. Operațiunea este repetată 2-3 zile la rând, după care suprafața este sigilată cu ceară. Găurile sunt astfel astupate, iar în interior rămâne petrosinul care omoară în timp larva.
  • alcool/oțet/white spirit introdus în găuri cu ajutorul unei seringi cu acul subțire. Operația se repetă de mai multe ori. Există informații și despre folosirea amoniacului sau a uleiului de cedru, dar sunt păreri care spun că nu sunt eficiente.
  • frecarea obiectelor cu o jumătate de ceapă. Știu, pare greu de crezut, dar și de suportat, pentru că metoda prespune ca obiectul să fie frecat de câteva ori pe zi timp de 2-4 săptămâni. Dacă nu aveți o magazie, un garaj, un acaret, un loc unde să faceți această operațiune, mă îndoiesc că vă veți aventura să o testați.
  • folosirea unui bol cu ghinde. Poate cea mai stranie și în același timp interesantă metodă mi s-a părut aceasta: în sertarul mobilierului afectat, în interiorul lui sau chiar sub el se pune un bol cu ghinde. Acestea sunt favoritele carilor și în timp vor migra din mobilă spre bolul cu ghinde. Din timp în timp verificați fiecare ghindă, iar pe cele cu găuri înlocuiți-le cu altele noi. Mărturisesc că nu mi-a venit să cred când am citit despre această metodă, dar am găsit-o menționată de mai multe surse așa că a trebuit să o menționez și pe ea.
tratamente cari
sursa foto: antiquefurnituredesign.com

Există soluții și metode profesioniste de a trata infestările serioase cu cari și în cazul în care problema este majoră nu ezitați să apelați la ele. Dar dacă descoperiți câteva găuri într-o piesă veche de mobilier sau într-o bucată de parchet cred că n-ar fi rău să încercați mai întâi aceste metode. Nu sunt dăunătoare și s-ar putea să scăpați de problemă fără să fie nevoie de gazări repetate sau de pulverizarea unor substanțe toxice.

Cei care aveți ateliere trebuie să știți că singurii ucigași ai carilor sunt păianjenii. Așa că nu vă mai supărați așa rău când apar. S-ar putea să vă dea o mână de ajutor la dezinsecție.

tratamentecari
sursa foto: agardenlife.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

42 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Cand lemnul e atat de infestat ca ar trebui aruncat, dar are o valoare, sentimentala, istorica sau de alta natura, care justifica masuri extreme pt. recuperare/conservare, merita/functioneaza cumva o stabilizare prin impregnare cu rasina in vid?

    • Buna seara.
      Il puteti baga in rasina epoxidica. Il conservati si carii mor.
      Se poate face si impregnarea in vid, dar este important si cat de distrus este lemnul. Daca lemnul este foarte fragil procedura il poate strica si mai mult.
      Lemnul din casele vechi se intareste uneori cu solutie de silicat de sodiu. In face mai dur, dar nu il protejeaza daca este atacat de cari. Larvele din interior vor continua sa existe.
      Toate cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
      Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Bună seara cheresteaua proaspăt tăiată (stejar,cer,paltin)se poate trata împotriva insectelor ? Sau trebe uscata si ulterior aplicat tratament? Daca da ce tratamente ar fi mai optim? Pecizez ca voi construi singur o casa ,am cumparat busteni si banzic orizontal de 7,5 m lungime si am ajuns la taierea lor, scandura, dulapi
    capriori,grinda

    • Buna dimineata!
      Poate fi tratata, dar eficienta este mai scazuta. Substantele de protectie sunt absorbite de lemn. Cu cat continutul de apa este mai mare cu atat absorbtia este mai mica. In plus, la umiditate mai mare de 16-18% sunt conditii foarte bune pentru dezvoltarea insectelor.
      In primul rand ar trebui sa curatati bustenii de coaja. Va influenta uscara si s-ar putea sa aveti un procent de crapare mai mare, dar eliminati insectele ce treiesc de obicei sub coaja. Dupa taiere, ele incep sa intre in lemn si s-ar putea sa fie mai greu sa scapati de ele dupa aceea.
      Exista pe piata solutii concetrate de insectofungicide. Ele se aplica, cu pensula, in mai multe straturi, pentru ca absorbtia in interior sa fie mai mare si protectia mai buna. Atentie, sunt produse periculoase si trebuie sa lucrati cu grija si sa folositi protectii (masca si manusi). In link-ul de mai jos gasiti cateva solutii pentru protejarea lemnului impotriva carior.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2017/08/08/despre-cari-motivul-aparitiei-ciclul-de-viata-preventie-tratamente/

  • salutări! am nevoie de sfatul d-stră! eu locuiesc într-o casă din anii 70 iar tavanul este din lemn de pin vopsit cu vopsea si sigur că pe vreme lor nu a fost tratat lemnul cu nimic. În ultima vreme vad multi viermi de lemn care cad pe parcursul nopţii plus la toate pişcă. cum să scap de ei?

    • Buna ziua!
      Din ce povestiti nu par a fi cari. Ei nu pisca si nu cad din lemn, chiar daca lemnul atacat este in tavan. Din gauri cade doar praful de lemn. Galeriile sunt foarte intortocheate. Carul vine la suprafata lemnului doar cand urmeaza sa se transforme in adult. Atunci iese din lemn sub forma unor fluturi, ca moliile. Carul nu pisca, nu are treaba cu noi, doar cu lemnul. Nu stiu ce ar putea fi si ar fi bine sa consultati un specialist pentru a vedea ce tratament sa folositi.
      Toate cele bune!

  • Buna seara,
    De curand m-am oripilat efectiv cand am vazut gauri cat o aluna si gaurele ca de cuie in gardul de lemn montat in vara anului trecut.
    Lemnul nu a fost finisat si din pacate nici tratat, doar vopsit cu un bait care protejeaza lemnul . Mentione ca lemul a fost pus peste gardul vechi de 5 ani care nu a fost afectat de aceste cari . Ce ma sfatuiti va rog ? Nu am mai vazut asa ceva , efectiv a strapuns scandura groasa de 2,5 cm si unele gauri au diametre chiar si de 2-3 cm , unele gauri sunt rotunde , altele sunt ovale
    Multumesc

    • Buna ziua!
      Nu par a fi cari, sunt mult prea mari. Exista insa o multime de daunatori – scarabeu de barna, viespea de lemn, gandacul de scoarta al pinului – care ataca lemnul si au larve atat de mari. Cred ca este viespe de lemn, dar eu nu sunt un specialist in astfel de insecte. Dupa parerea mea de vina a fost lemnul pus peste gardul vechi. A fost deja infestat iar umiditatea a favorizat dezvoltarea. Placarea a impiedicat circulatia aerului, lemnul nu s-a uscat corespunzator dupa ploaie si asa a insecta existenta deja in lemn s-a dezvoltat. Intotdeauna umiditatea crescuta este cea care permite dezvoltarea daunatorilor.
      Ar trebui sa apelati la o firma specializata pentru a identifica daunatorul, dupa care sa tratati lemnul cu produsul adecvat. In acest stadiu produsele existente pe piata (impregnanti, silicat de sodiu) care se aplica pentru a proteja lemnul impotriva atacului insectelor nu sunt eficiente. Atacul a avut deja loc si aveti nevoie de produse mult mai agresive. Exista pe net firme specializate care va pot ajuta (Bochemit, stop-daunatori.ro, tratamente-lemn.ro).
      Toate cele bune!

  • Buna seara,

    Multumesc foarte mult pentru informatiile pe care le-am gasit aici. Sune extrem de utile pentru a intelege mai multe despre aceste insecte. As mai avea, totusi, nevoie de o parere avizata in doua probleme. Niste rude restaureaza o casa ceva mai veche si, aruncand o multime dintre lucrurile de-acolo, am gasit si pastrat unele obiecte din lemn. Toate au gaurile specifice de cari, unele mai multe, altele mai putine. Unele vreau sa le folosesc ca suport pentru niste decoratiuni care sa ramana tot in casa aceea si sa folosesc pe ele tehnica arderii lemnului. O intrebare ar fi: este posibil ca, in unele obiecte, sa fi disparut de la sine carii? (am pus pe o hartie alba lemnele si, la unele am gasit a doua zi praful specific, dar la altele nu, chiar si dupa ce le-am scuturat si batut – ori au disparut, ori inca nu au ajuns sa manance din lemn?) O alta intrebare ar fi: daca folosesc oricare dintre metodele care implica substante, voi mai putea obtine, ulterior, efectul lemnului ars pe acea bucata de lemn? (va mai putea sa arda la fel suprafata cand dau cu torta?) Va multumesc anticipat!

    • Buna ziua!
      Este posibil ca insectele se dispara. Gaurile apar cand carul iese din lemn. Daca nu depune ouale pe aceeasi bucata de lemn este posibil sa ramana gauri fara insecte in interior. Acestlucru se intampla insa mai greu si trebuie sa nu existe conditii prielnice (umiditate ridicata a lemnului, umezeala in spatiu in care este mobilierul). Din cauza ca insecta avanseaza adanc in lemn, este posibil sa nu fie posibil sa cada praful de lemn o perioada. Trebuie sa urmariti o perioada mai lunga, pentru ca, daca exista un car in viata, praful de lemn va aparea.
      Daca tratamentul pe care il aplicati nu face pelicula puteti arde superficial lemnul fara probleme. Tratametele impotriva carilor intra in lemn si practic otravesc insecta. Nu prea sunt folosite tratamente care sa blocheze carul in interior si sa formeze pelicula pe lemn.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2017/08/08/despre-cari-motivul-aparitiei-ciclul-de-viata-preventie-tratamente/
      https://revistadinlemn.ro/2017/06/27/arderea-lemnului-de-la-protectie-la-colorare/

  • Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o problema: am o casa cu parchet din fag. A existat o mocheta timp de mai bine de 20 de ani si acum 4 ani am scos mocheta si parchetul era intact (nelacuit, arata ca nou) si l-am raschetet+lacuit. In urma cu ceva timp au aparut gauri in unele locuri (camere diferite) iar acum am scos cateva placi si erau acesti viermi mici, vii. Problema este ca trebuie sa raschetez si sa lacuiesc din nou parchetul, insa mi-e teama ca vor mai aparea aceste gauri si vreau sa stiu daca exista o solutie eficienta pe care sa o pot pulveriza peste parchet si apoi sa il lacuiesc. Multumesc

    • Buna ziua!
      Daca parchetul arata bine si totul s-a schimbat in ultimii 4 ani, este posibil sa se fi schimbat umiditatea in casa si larvele de cari din lemn sa se fi activat sau sa fi fost adus din afara (o bucata de lemn infestat) si s-au dezvoltat pe fondul umiditatii crescute.
      Exista solutii agresiva cu care puteti trata lemnul. Larvele de cari sunt foarte rezistenta, asa ca va trebui sa repetati tratamentul. Gasiti la Casa Iancu astfel de produse, sau produse marca Bochemit. Aveti grija ca produsul sa fie unul care omoara insectele, nu unul care previne aparitia lor. Cele de preventie sunt mult mai slabe si rar au efect si impotriva larvelor sau oualor de cari.
      Aveti mai jos un link cu mai multe informatii despre cari si tratamente.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2017/08/08/despre-cari-motivul-aparitiei-ciclul-de-viata-preventie-tratamente/

  • Buna ziua. Tot un sfat am si eu nevoie. Tocmai ne am mutat intr o casa pe care o tot construim de doi ani. Am folosit lemn de rasinoase uscat in gradina pentru tot podul dar netratat. Curat de coaja, rindeluit etc. Cand s a podit podul, mesterul a folosit niste scandura pe care o aveam insa cam 20% are coaja. Si cred ca avem carii acum. Urcand in pod pt mentenanta aud sporadic un zgomot de macinat si dupa ce am ridicat coaja de pe cateva scanduri este acel rumegus fin sub coaja, lemnul mancat dar fara urme de santuri, doar goluri pe zeci de cm. Nu pare sa fie atacat resful podului. As putea sa scap de cari cu letoda caldurii? Sa bag in pod niste aeroterme sa ridic tempeeatura?? Mai ales in zilelel astea ff calduroase ? Sau trebuie sa scot toata scandura din pod si sa o curat ?? Multumesc pt raspuns si astept cu nerabdare. O zi faina !

  • Buna ziua, f interesant articolul. As vrea sa va intreb cum se transmit de la lemn infestat la cel curat? Prin contact direct, sau pot parcurge distanțe până să ajungă la cel curat?

    Amenajez un mic atelier de tamplarie in o mansarda, si am observat câțiva căpriori afectați de carii. Imi pot ajunge oare de acolo si la piesele de lemn ce urmeaza sa le prelucrez?

    Mulțumesc

    • Buna seara!
      Cand ajunge la maturitate, larva din lemn incepe sa sape pana ajunge foarte aproape de suprafata lemnului. Acolo se transforma in pupa si apoi in adult. Insecta adulta sparge pojghita subtire de lemn si iese la suprafata. Timp de 3 saptamani zboara in cautarea unui loc pentru a-si depune ouale, dupa care moare. Ouale sunt depuse in crapaturile lemnului sanatos. Daca mediul este prielnic, ouale se dezvolta, se transforma in larve care incep sa roada lemnul intrand adanc in el. Asa incepe un nou ciclu de viata. Ouale si larvele sunt foarte rezistente, iar daca mediul nu este prielnic pot supravietui ani de zile pana cand temperatura si umiditatea sunt propice dezvoltarii.
      Din descrierea de mai sus cred ca v-ati dat seama ca, daca exista larve in lemnul din atelier, sunt slabe sperante sa nu ajunga si la lemnul sanatos. Depinde si de cat timp vor sta in atelier piesele ce urmeaza a fi prelucrate si de noroc.
      Mai multe informatii gasiti si in link-urile de mai jos.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2017/08/08/despre-cari-motivul-aparitiei-ciclul-de-viata-preventie-tratamente/
      https://revistadinlemn.ro/2020/07/30/cum-scapi-de-cari-si-alti-daunatori-ai-lemnului-solutii-anticarii-lemn/

  • Bună ziua! As avea și eu o întrebare: cum se pot înlătură carile din icoane/catepeteasma/obiecte din lemn din interiorul bisericii, fără ca acestea sa se deterioreze?Mulțumesc!

  • Buna ziua. Foarte interesant aticolul. Am un apartament nou si in vara obervasem niste gandaci care arata exact ca cei prezentati de dvs. Am facut curat si nu au mai aparut pentru multa vreme(mentionez ca nu locuiam in locatie).Acum m-am mutat in apartament si am observat din nou acesti gandaci. Am un bol din maslin pe care am vazut cariile primit din Grecia. O sa tratez bolul dar cum scap de gandacei pe care ii gasesc prin casa? mentionez ca am parchet nou din lemn tratat. Multumesc frumos.

  • Buna ziua,
    Am cateva bucati de lemn recuperat de pe malurile unui râu, predominant radacini de arbori dar si bucati de scandura de stejar pe care vreau sa le folosesc pentru diverse obiecte de, decor.
    Am observat ca majoritatea au gauri de carii, cu ce as putea sa le tratez dupa curatarea lor de pamant nisip inainte de a le da forma finala?
    Pentru ca sunt bucati mici de lemn as putea aplica metoda de a le tine la caldura mai mare de 55 grade in cuptor? Care ar procedeul eficient astfel incat sa pot s ale dau cu bait si lac ulterior sau doar lac?
    Multumesc.
    P.S. Imi plac decorurile atipice si e doar un hobby prelucrarea lemnului .

    • Bună ziua!
      Fiind bucăți mici, puteți folosi fără probleme metodele de eliminare a carilor prin răcire sau încălzire. Puteți, de asemenea, să le încălziți și la microunde, dar cu atenție pentru a nu supraîncălzi lemnul.
      După ce lemnul revine la temperatura mediului ambiant poate fia aplicat baițul și lacul.
      Este posibil ca lemnul să nu aibă nici acum cari. Găurile apar când insecta este la maturitate și părăsește lemnul. Dacă nu a depus ouăle pe același lemn, nu există larve. Puteți verifica dacă apare praf fin de lemn în dreptul găurilor. Este dovada sigură că în interior sunt larve de car.
      Toate cele bune!

  • Foarte interesant și instructiv articolul dumneavoastră! Lucrez cu lemnul de aproape 40 de ani, fiind una dintre iubirile mele la prima vedere! Cu mulți ani în urmă, am găsit într-o publicație periodică un articol deosebit: cu au rezistat în timp celebrele instrumente muzicale ale lui Stradivarius, nefiind afectate nuci de insecte, nici de fungi, ori umezeală, păstrându-și totodată toate calitățile, ba chiar, precum vinul cel vechi, sporind în timp!… Ei bine, într-o bună zi, un om de știință, laureat Nobel pentru chimie, înamorat de muzică, despre care se spune că dacă nu ar fi fost un mare chimist, ar fi fost un violonist de talie mondială, intrigat de calitatea instrumentelor lui Stradivarius, a început a le cerceta. Astfel, după câțiva ani, se pare că a descoperit posibilul secret pe care Stradivarius l-a ținut bine păzit!
    Arborii destinați a ajunge instrumente muzicale, erau decojiți în picioare, pe timpul iernii când gerul era cel mai mare, cam de la 30-40 cm. de la sol, la o înălțime de X diametre, în funcție de diametrul de la bază. Apoi, la începutul verii erau tăiați, curățați doar de crengi, legați cu greutăți mari și scufundați în lagunele Veneției, cca. un an, apoi scoși și lăsați la uscat pe trunchiuri de copac de cca. 15-20 cm, timp de 3-4 ani, în funcție de grosime, sub șoproane semi-deschise (doar cu acoperiș). Se scurtau la anumită lungime, se tăiau la gater pe grosimi, după care se scufundau în cuve mari, în apă cu borax, pentru o anume perioadă, apoi se lăsau din nou la uscat în șoproane cca. 1 an, după care se depozitau pentru încă 2-3 ani în podurile bine și permanent aerisite ale atelierelor. Abia după această operațiune, intrau la debitarea finală, pe grosimi, pentru etapa finală!
    Astfel, cercetătorul a demonstrat chiar prin experimentele de laborator făcute în urma analizelor spectroscopice și chimice, că boraxul în combinație cu sărurile și mineralele în concentrația specifică apelor lagunei, închide porii lemnului, formând totodată o barieră toxică pentru insecte și ciuperci, iar pentru umiditate formând o sită osmotică ideală, acest tratament sui-generis contribuind în mod decisiv și la calitatea acustică, de rezonanță, unică, specifică instrumentelor Stradivarius!
    La finalul cercetării, savantul a făcut un test: sub două incinte mari, vidate, din sticlă, a pus câte o vioară, respectiv un Stradivarius care era al său și o altă vioară scumpă, lucrată manual. Apoi, a pus în ambele incinte un număr mare de cari de lemn. După o perioadă de timp, doar vioara sa, Stradivarius s-constatat că nu a fost atacată deloc de insecte! Experiența s-a repetat, cu o vioară netratată și o vioară tratată cu soluție de borax. Cea tratată a avut atacuri 0%!
    CUM SE PREPARĂ SOLUȚIA: Boraxul este solubil NUMAI ÎN APĂ ADUSĂ LA PUNCTUL DE FIERBERE. ÎN ACEL MOMENT, SE ADAUGĂ CRISTALELE DE BORAX PÂNĂ LA SATURAȚIE. În momentul răcirii, procesul devine ireversibil, în urma tratamentului nemairezultând cristale! Soluția nu este toxică pentru contactul cu pielea, nici pentru mediu, efectul în timp rămânând ca la viorile maestrului Stradivarius!
    Am folosit acest tratament atât preventiv, cât și ca soluție de urgență, chiar la restaurări de catapeteasmă și icoane, cu un efect deplin, fără nici un fel de afectare a suprafețelir tratare, cu mențiunea că, acolo unde a fist vorba de pictură pe bază de apă (tempera), nu am șters suprafețele afectate, ci doar am injectat cu seringa soluția de borax în fiecare gaură, asigurându-mă că soluția nu iese mai mult de nivelul găurilor cariului! Mai menționez că, unde este oosibil, în cazul în care lemnul destinat tratării nu este acoperit cu vopsea, acesta se poate trata fie cu pensula, fie prin pulverizare, desigur, unde sunt găuri, se va injecta soluția cu o seringă, iar unde este posibil, se poate apela la tratamentul lemnului prin imersie, pentru 1-3 zile, apoi, uscarea lui naturală, sub șopron, ferit de soare (NU LA USCĂTOR!).
    Sper ca aceste informații să vă fie de folos, mai cu seamă că în final, costul este mult mai mic decât alte variante de fabricație, iar toxicitatea este zero la inhalare, ori la contactul cu pielea, ca și pentru mediu!

  • Anul trecut în toamna am construit/finalizat acoperișul pe structura de lemn la casa cu învelitoare țiglă, însa nu a fost tratat lemnul.
    In cazul lemnului de la acoperiș (căpriori, astereala) și netratat, imi puteți recomanda o soluție/procedura de lucru care sa nu afecteze folia anticondens pusa peste astereala(intru-cat exista spatii printre scândurile de astereala) ?
    Soluțiile care ar face o pelicula care s-ar întări ar putea sa compromită folia anticondens.

    Oare o soluție de ignifugare pe baza de acid boric (Bochemit antiflash) ar putea fi buna?

    Lemnul nu pare infestat, nu am găsit nici un indiciu de infestare, umiditatea lemnului este in jur de 15% (chiar sub 13% la astereala), si câțiva căpriori cu valori aproape de 18%.

    • Puteți trata cu Bochemit sau cu apă de sticlă (silicat de sodiu). Sunt soluții pa bază de apă, se aplică cu pensula, se absorb în lemn și nu formează peliculă. Sunt tratamente care pot preveni o eventuală infestare. Am înțeles că acum nu există niciun semn că ar exista dăunători în lemn, iar umiditatea lemnului este bună.
      https://revistadinlemn.ro/2017/06/02/tratarea-lemnului-cu-silicat-de-sodiu/
      https://revistadinlemn.ro/2020/08/27/tratament-preventiv-impotriva-ciupercilor-mucegaiului-si-a-insectelor-care-ataca-lemnul/

      • Mulțumesc frumos pentru răspuns!

        Principala mea problema este ca imi va fi practic imposibil sa aplic soluția de tratare lemn doar pe lemn fără sa ajungă și pe folia de acoperiș, prin spatiile dintre scândurile de astereala.
        Folia de acoperiș va fi supusa la frig/contractări(iarna) și căldura mare/dilatări(vara).
        Este posibil ca anumite substanțe din soluțiile de tratare lemn sa afecteze folia de acoperiș.

        De exemplu in fisa tehnica de la Bochemit OPTI F+ (https://tratamentlemn.ro/wp-content/uploads/2022/06/Fisa-Tehnica-Bochemit-Opti-FE.pdf) scrie ca ar putea afecta folia de acoperiș:

        „FOLIA DE ACOPERIȘ: Nu aplicați folia de difuzie pe lemnul proaspăt impregnat. În caz contrar, funcționalitatea acesteia poate fi pierdută. Nu așezați folia de difuzie până când lemnul nu s-a uscat perfect pe partea tratată. Timpul de uscare depinde de numărul de straturi aplicate, de umiditatea lemnului și de condițiile climatice, și este de aproximativ 4-24 ore de la ultima aplicare.”

        E posibil ca unele dintre substanțele active din Bochemit OPTI F+ sa afecteze folia.

        Este interesant ca la alte soluții Bochemit (gen Bochemit antiflash sa sau Bochemit eradicare) nu se menționează nimic despre folia de acoperiș in fisele lor tehnice. Este posibil, totuși, sa fie doar o omisiune a lor (poate nu au mai luat in calcul folia de acoperiș).

        • Părerea mea este că menționarea din fișa tehnică Bochemit se referă că pelicula formată pe suprafața foliei împiedică proprietatea ei de difuzie. De aici și recomandarea de a nu pune folia pe lemnul ud. Silicatul de sodiu nu formează peliculă ci o depunere de săruri care, cu timpul, se desprinde.

  • Am o mare problema si va rog sa ma ajutati cu un raspuns pe mail deca se poate si cat mai urgent.
    Am o casa cu parterul din caramida si etajul si mansarda din lemn. Casa are amprenta la sol 220 mp. Pe 100 mp amprenta la sol am realizat un apartament de 200 mp in care locuiesc. Casa este ridicata in 2004 la rosu si acoperita. amenajarea apartamentului am finalizat in 2015 de cand si locuies in el.
    partea din casa nelocuita pana in 2022 nu a vut ferestre si nu a fost nici o problema. In aceasta parte nelocuita am pastrat ceva cherestea de fag (dulapi, grinzi 10×10 cm, scandura).
    Acum ceteva zile am obsevat carii in cherestaua de fag. Pna in acest an nu a fost, sau deaca a fost a fost nesemnificativ. Probabul a luat amploare in aceasta primavara de la umiditate (dupa ce am pus geamurile).
    Am scos afara cheresteaua de fag. Dar imi este frica sa nu fi intrat caria si in structura casei.
    Ce ma sfatuiti sa fac. Ce tratament sa aplic?
    Daca puteti sa ma ajutati puteti transmite un mesaj si pe telefon 0747030663 – Seliman Mihai, si spuneti cum sa iau legatura cu dv.
    multumesc

    • S-au dezvoltat de la umiditate și creșterea temperaturii datorită montării ferestrelor.
      Trebuie să verificați partea partea de lemn de la etaj și mansardă dacă are mici găuri și praf fin de lemn în dreptul lor. Este semn sigur că aveți cari. Un tratament eficient în acest caz este Bochemit Eradicare. Firma Deposib, distribuitorul produsului la nivel național, vă poate ajuta cu mai multe informații.
      Dacă nu vedeți nici un semn, este recomandat să aplicați un tratament preventiv. Chiar dacă ați îndepărtat sursa există încă risc de infestare. Bochemit are și un material bun de prevenție sau puteți folosi Holzwurmfrei, un material natural pe bază de silicați (apă de sticlă).
      Informații suplimentare găsiți în linkurile de mai jos.
      Succes!
      https://revistadinlemn.ro/2020/07/30/cum-scapi-de-cari-si-alti-daunatori-ai-lemnului-solutii-anticarii-lemn/
      https://revistadinlemn.ro/2020/08/27/tratament-preventiv-impotriva-ciupercilor-mucegaiului-si-a-insectelor-care-ataca-lemnul/

      • Bună ziua! De un an de zile ne-am mutat într-o casa noua. In una dintre camerele de la mansardă avem două grinzi din lemn aparente. Uitându-mă mai atent, am observat un praf fin pe una din ele, precum și o umflatura a vopselei, pe o distanță de vreo 10 cm. Am curățat bine zona și mi-am dat seama că este vorba despre cari de lemn. Grinda folosita nu a fost nouă, avea câțiva ani. Nu am tratat-o cu nimic în afara de lac pentru lemn. Este posibil ca aceasta să fi fost infestata anterior montării (acum 3 ani a fost montată)? Am înțeles că durează ceva timp până larvele devin adulti. Întrebarea mea este cum as putea să le tratez acum, în acest stadiu? Sa șlefuiesc grinzile și sa le tratez apoi? Este posibil să se infecteze și celelalte grinzi, pe care este așezată tabla, peste ele sunt placi de rigips și vata minerala.
        Vă mulțumesc pentru un eventual răspuns.

  • Buna ziua, am o mobila veche (masa si scaune tapitate) invadata de cari; nu stiu cum le pot inlatura? am dat cu un insecticid dar fara rezultate. Va rog sa-mi dati un sfat; va multumesc.

  • Bună ziua!
    Ce recomandați pentru tratarea unui instrument muzical (harpa) afectat de carii, astfel încât să nu fie afectata calitatea rezonantei?

    • Bună ziua!
      Cred că ar trebui evitate produsele cu conținut ridicat de săruri (boratul de sodiu, bromura de metil, apa de sticlă, etc). Aceste produse tind să rigidizeze lemnul și astfel se pierde din rezonanță.
      O soluție poate fi injectarea de white spirit (gaz, petrosin) în găuri și astuparea cu puțină ceară pentru a rămâne în interior. Se la să 2-3 zile, se scoate dopul de ceară și se injectează din nou. White spiritul nu afectează lemnul și este agresiv pentru cari.
      Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână