Este vorba despre uleiul rezistent pentru podele de la Kreidezeit. Uleiul este pentru interior, natural, așa cum sunt toate produsele de la Kreidezeit. Conferă suprafeței tratate rezistență la circulație intensă. Poate fi folosit pentru tratarea perdoselilor din lemn, plută, ceramică sau piatră naturală.
De ce este atât de rezistent acest ulei
În compoziția uleiului dur pentru podele găsim ulei de in, ulei rezistent de lemn, ulei de terebentină, colofoniu de calciu, colofoniu de ester de glicerină. Prezența uleiului de in ajută amestecul să pătrundă adânc în lemn sau în alte materiale poroase (piatră, plută). Acest lucru este posibil pentru că molecula uleiului de in este mai mică comparativ cu a altor uleiuri. Amestecul pătrunde adânc în lemn și se fixează pe fibra lemnului, întărind-o.
Mod de lucru
Uleiul nediluat se aplică direct pe lemn netratat, în două straturi, urmat eventual de un tratament cu ceară de Carnauba sau Ceară tare de podele. Aplicarea se poate face cu peria, pensula, trafaletul sau cârpa. Pentru a pătrunde în lemn este nevoie de mișcări repetate circulare sau în lungul fibrei.
După aplicare, se lasă un timp pentru ca materialul să fie absorbit de lemn. După 30-45 min.excesul de ulei de la suprafață se șterge înainte de uscare cu o cârpă uscată.
Pregătirea suportului. Lemnul netratat se curăţă, se şlefuieşte cu hârtie abrazivă 120-150, canturile se rotunjesc sși se curăţă de praf. Pungile de răşină se îndepărtează cu alcool.
Aplicarea uleiului. Pe suprafețele puternic absorbante (lemn de esenţa moale, plută, plăci de gresie arse la temperaturi mai joase) se aplică uniform și în exces uleiul rezistent pentru podea. Se lasă cca. 30-45 minute, după care excesul se îndepărtează cu o cârpă uscată, nescămoşată, până când suprafaţa capătă un luciu uniform şi un aspect mătăsos. Îndepărtarea este necesară pentru că uleiul în exces oxidează din cauza aerului și devine lipicios.
Pe suporturile cu o capacitate mai mică de absorbţie (lemn de esenţa tare) uleiul rezistent pentru podea se va dilua 20% cu balsam din ulei de terebentină.
După uscarea primului strat de ulei – 24 ore la 20ºC – se face şlefuirea între straturi cu hârtie abraziva granulația 220-280, se desprăfuieşte şi se aplică stratul următor în aceleași condiții ca și primul. Acesta este de fapt stratul final. La lemnul de esență tare este bine să se aplice un singur strat de ulei iar la final să se aplice un strat de ceară tare pentru pardoseli.
Consumul de ulei este cuprins între 65 și 100 ml/m²/strat.
Este foarte important ca uleiul rezistent pentru podea să nu formeze pelicula ci să pătrundă adanc în lemn. Pentru o rezistenţă crescută la uzură, se recomandă aplicarea unui strat subtire de ceară dură pentru podea sau emulsie de ceară de Carnauba.
Mod de întreținere a suprafețelor. Depozitare și curățarea materialelor folosite
Dacă podelele tratate cu ceară sau cu ulei nu prezintă prea multe impurităţi se vor clăti doar cu apă caldă. Nu folosiţi apă fierbinte sau substanţe degresante, mai ales cele abrazive. Pentru o curățare naturală a pardoseli ce prezintă urme vizibile de murdarie se recomandă săpunul de Marsilia, urmat de aplicarea unui strat subțire de ceară de Carnauba diluată cu apa. Practic se șterge podeaua cu o cârpă cu această soluție.
Dacă pardoseala capătă un aspect uscat după o perioadă îndelungată de utilizare și de spălare se aplică cu cârpa încă un strat de ulei. Suprafaţa ajunge la duritatea maximă după cca. 4 săptămâni de la aplicarea uleiului, timp în care se va utiliza cu grijă, fără sa fie supusă la agresiuni.
Uleiul se depozitează în locuri ferite de îngheţ, în ambalaje închise ermetic. Contactul cu aerul face ca uleiul să se întărească și să facă o pojghiță la suprafață.
Ca orice ulei sau derivat din petrol și uleiul dur pentru podele poate prezenta fenomenul de autocombutie. De aceea se recomandă ca uneltele folosite să fie spălate foarte bine după utilizare sau să fie ținute într-un container cu apă. La fel și reziduurile rămase în urma lucrului.
Avantajele folosirii uleiului pentru pardoseli
- Este un produs natural, neagresiv;
- Permite lemnului să facș schimbul natural de umiditate cu mediul. Nu există riscul apariției crăpăturilor în peliculă din cauza modificărilor dimensionale;
- Oferă protecție rezistentă de lungă durată;
- Este ușor de folosit, nu necesită materiale sau aptitudini speciale;
- Pune în valoare frumusețea naturală a lemnului și are un luciu plăcut, mătăsos;
- Consum redus cu protecție maximă;
- Suprafața finisată este ușor de întreținut, de curățat și de refăcut.
Uleiul rezistent pentru podele este o alegere foarte bună dacă va doriți pardoseli finisate natural, fără riscuri pentru sănțtate. Mai ales atunci când în casă sunt copii, un astfel de finisaj este de preferat.
Spor la finisat și succes!
Link către magazin: Uleiul rezistent pentru podele de la Kreidezeit
Buna ziua! Avem parchet masiv de stejar nefinisat , urmează sa îl montam . Uleiul de in este bun? Nu prea as dori lac transparent … Miroase după aplicare? Aceasta este un alt aspect important. Cochetam cu lac pe baza de apa ECO . Însă, citind tot felul de articole as cam dori sa folosesc ulei de in . Ce ma sfătuiți ? Mulțumesc !
Buna ziua!
Fiind parchet din stejar, este rezistent si puteti folosi ulei de in pentru ca este un lemn rezistent. Daca folositi un ulei de in fiert sau sicativat pentru lemn, nu va ramane miros dupa aplicare.
Trebuie sa stiti insa ca, doar cu ulei de in, lemnul nu va avea rezistenta la trafic intens. Uleiul de in nu da rezistenta la zgariere, la frecare sau la socuri mecanice. O astfel de rezistenta o obtineti cu lacuri pentru parchet (exista si lacuri pe baza de apa, pemtru a scapa de mirosul deplacut) sau cu uleiuri pentru pardoseli. Acestea sunt amestecuri de uleiuri (in si tung, de obicei). Uleiul de tung, spre deosebire de cel de in, face pelicula si asigura o protectie superioara lemnului.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2020/06/10/uleiul-de-tung-uleiul-pentru-lemn-care-face-pelicula-si-rezista-foarte-bine-la-umezeala/
https://revistadinlemn.ro/2018/05/15/ulei-de-in-cand-unde-si-cum-se-foloseste-cum-sa-ti-faci-singur-vopsele-de-ulei/