Lemnul nu este folosit doar pentru construcția caselor. Apariția lemnului „industrializat”, a derivatelor din lemn obținute în fabrici – grinzi lamelare, panouri stratificate, OSB, placaj, MDF – a permis construirea mai rapidă și mai eficientă. Astfel lemnul a devenit atractiv pentru mai multe direcții de construcție. Au apărut construcții publice, industriale și agricole pe structuri din lemn. Asamblarea rapidă, eliminarea timpilor morți, posibilitatea de a construi chiar și pe vreme mai puțin prietenoasă au făcut ca materialele de construcții din lemn să devină o alternativă serioasă pentru cele așa-zis tradiționale. În plus, lemnul permite folosirea împreună cu alte materiale obținându-se construcții cu calități superioare.
Construcțiile din lemn – tot mai multe cu fiecare an
Lemnul a fost folosit ca material de construcție din cele mai vechi timpuri, clădiri vechi încă rămase în picioare fiind mărturie în acest sens. O vreme însă a trecut în plan secundar fiind înlocuit cu materiale moderne cu care se construia mai repede iar construcțiile puteau fi din ce în ce mai mari și mai înalte.
În ultimii 15-20 de ani a început la nivel mondial o revigorare a construcției cu lemn datorată în primul rând apariției unor materiale industrializate. Acestea au permis construirea unor imobile pe structură din lemn care altă data ar fi părut o utopie. Cladiri cu 8, 10 (Anglia) chiar 14 etaje (Norvegia) sunt deja funcționale de ani buni.
Construcțiile moderne din lemn sunt în creștere an de an pentru că:
- permit o prefabricare avansată în afara șantierelor;
- timpul de construcție este mai mic și constă într-o asamblare a materialelor prefabricate;
- permit o planificare mai meticuloasă și eliminarea perioadelor de întrerupere din cauza vremii nefavorabile;
- permit asigurarea calității prefabricatelor și controlului acesteia în afara șantierelor.
Toate acestea, dar și alte calități ale lemnului, au făcut să fie preferat pentru construirea sălilor de sport, a parcărilor supraetajate, spațiilor de agrement, halelor și depozitelor industriale, adăposturilor pentru animale.
De ce structuri din lemn pentru construcțiile industriale și agricole
Pentru calitățile lemnului în sine și ale derivatelor lui care se pot monta rapid obținându-se construcții rezistente, stabile, durabile și estetice.
Cele mai apreciate calități ale lemnului sunt:
- greutatea scăzută comparativ cu alte materiale de construcții. Din acest motiv fundațiile se fac cu material mai puțin și costuri mai mici. Lemnul poate fi și de 15 ori mai ușor față de alte materiale de construcție. Construcțiile pe structură de lemn sunt recomandate atunci când terenurile sunt mai dificile, mai puțin sigure pentru construcții grele;
- lemnul este un bun izolator termic. Coeficientul termic al lemnului este mult mai mic decât al oțelului, betonului sau caramidei;
- cu toate că se discută mult despre modificarea dimensiunilor lemnului în func,ie de umiditate, coeficientul de dilatare în lungul fibrei este mai mic decât coeficientul de dilatare al oțelului sau betonului. Construcțiile sunt deci mult mai stabile;
- structurile din lemn sunt elastice comportându-se foarte bine în timpul seismelor;
- lemnul este foarte rezistent la coroziunea determinată de anumiți compuși chimici. Din acest motiv este preferat pentru construirea adăposturilor de animale unde concentrația de amoniu este foarte mare. Datorită rezistenței la clor structurile din lemn sunt folosite pentru construcții care găzduiesc bazine de înot sau piscine;
- lemnul poate fi folosit și fără o finisare elaborată, ceea ce duce la scăderea costurilor.
În plus față de aceste caracteristici ale lemnului vin și caracteristicile materialelor derivate:
- se pot asambla ușor, posibilitățile de prindere fiind mult mai multe;
- permit construirea unor spații cu o deschidere foarte mare, imposibil de realizat cu alte materiale;
- plăcile din lemn pot fi folosite ca elemente din rezistență fiind mult mai ușoare comparativ cu un perete de beton sau de cărămidă;
- pot fi combinate ușor cu structuri de oțel, stâlpi de beton sau pereți de cărămidă.
Punctele slabe – deocamdată – ale folosirii lemnului în construcții
Lemnul este un material extraordinar, dar are și părți slabe. Cel puțin deocamdată pentru că prin industrializare este posibil ca și ele să fie eliminate în timp.
Printre caracteristicile care încă pun probleme sunt:
- proprietățile diferite de la specie la specie, dar și în interiorul aceleiași specii în funcție de zona de creștere și dezvoltare;
- este un material neomogen și anizotrop ceea ce face ca proprietățile lui să difere în funcție de orientarea fibrei. Uneori diferențele între proprietățile lemnului în lungul fibrei față de cele perpendicular pe fibră ajung și la 40%;
- proprietățile sunt influențate de umiditate. De exemplu, rezistența la compresiune scade de 2 ori la o creștere a umidității de la 5 la 15% iar proprietățile de izolare sunt mult mai scăzute când umiditatea lemnului crește;
Probleme precum nodurile sau defectele de creștere nu mai sunt o problema pentru că ele se îndepărtează când lemnul este prelucrat în fabrică pentru a obține derivatele. Iar rezistența la atacul ciupercilor, a mucegaiului și insectelor se rezolvă prin tratarea lemnului cu materiale insectofungicide.
Lemn industrializat pentru consțructii
Datorită particularității construcțiilor industriale – spații înalte, largi, deschise, fără prea mulți stâlpi de susținere – grinzile lamelare (glulam) sunt cele mai potrivite pentru realizarea lor. Despre modul de obținere al glulamului găsiți informații în articolele din revistă așa că nu mai revin. Structurile din lemn realizate din grinzi lamelare au rezistența foarte bună si permit obținerea unor deschideri foarte largi. Se folosesc pentru construirea depozitelor și a halelor industriale, chiar și acolo unde este nevoie de montarea unor macarale industriale care să se sprijine pe pereți. Sunt solide, stabile, rezistente la ac,iunea diverselor chimicale și pot fi montate rapid și sigur. Cea mai mare parte a timpului de lucru se desfașoară în fabrică, pe șantier activitatea reducându-se la zile.
Un alt material folosit mult în ultima vreme în construcții, despre care v-am mai povestit, este CLT (Cross Laminated Timber). Sunt panouri stratificate din lemn realizate pe același principiu ca placajul, adică straturile sunt perpendicalare între ele. Materialul are o stabilitate și o rezistență foarte mare putând fi folosit pentru construirea pereților de rezistență, a plafoanelor și pardoselilor, chiar și la construcții cu mai multe etaje.
Grinzile cu zăbrele din lemn sau metal sunt un alt material folosit la constructiile industriale. Sunt simplu de montat iar prinderea poate fi făcută cu diverse tipuri de conectori care permit o rigidizare controlată. Sunt folosite în special pentru construirea acoperișurilor halelor de producție, a grajdurilor de animale, a depozitelor, construcția fiind în combinație cu stâlpi de beton sau structuri din oțel.
Placile din OSB sunt folosite pentru realizarea pereților de rezistenta sau a celor despărțitori. Conform standardelor europene sunt 3 tipuri de plăci OSB folosite în construcții. OSB/2 sunt plăci care pot fi folosite numai în medii uscate, OSB/3 ce pot fi folosite în medii umede, variația dimensionala fiind foarte mică și OSB/4 – plăci foarte rezistente în timp și la umiditate.
Pentru realizarea construcțiilor industriale mai pot fi folosite plăci de placaj, MDF sau PAL.
Cum sunt primite la noi aceste construcții
Și la noi se construiește cu grinzi lamelare, CLT, OSB sau grinzi cu zăbrele. Sunt materiale care se obțin în țară, iar firme precum Tehnica Schweiz, Glulam, Wood Structure sau Euroglulam au deja lucrări în toată țara, atât în domeniul clădirilor rezidențiale cât și al celor publice și industriale.
Firmele se ocupă atât de producerea structurilor din lemn cât și de montarea lor. În portofoliul lor veți descoperi construcții spectaculoase, precum Salina Turda sau Therme București, dar și case, poduri peste râuri, spații de evenimente, hale industriale sau agricole.
Probabil vă amintiți de amenajarea spectaculoasă a unei terase făcută de Tehnica Schweiz, în pre-sezon 2018, la Mamaia. Grinzile ondulate din lemn au permis obținerea unei amenajări foarte originale într-un timp foarte scurt.
Așa că, la întrebarea cum sunt primite aceste structuri din lemn la noi, putem răspunde din ce în ce mai bine. Cu fiecare proiect oamenii sunt tot mai convinși că folosind lemn industrializat nu mai poate fi vorba de rezistență scăzută în timp, la acțiunea mucegaiurilor sau insectelor și nici măcar de rezistență scăzută la foc.
Adaugă comentariul