Prelucrare lemn

Construcție din lemn lamelat încleiat pe plajă la Mamaia

Când m-a anunțat că vor construi la mare, chiar pe plajă la Mamaia, Christof mi-a trimis și locația exactă pe Google Maps. Nu voiam să ratez oportunitatea de a-i vedea pe cei de la Tehnica Schweiz în acțiune și în același timp, să revăd Mamaia după mulți ani.

Pe Christof Krattiger l-am cunoscut la Brașov, la Expowood. Este elvețian, venit în România să își urmeze tatăl și totodată pasiunea. Numele lor e legat de Tehnica Schweiz, companie înființată de tatăl lui Christof, specializată în producerea de lemn lamelat încleiat, proiectarea și realizarea construcțiilor folosind acest material. Nu vă imaginați vreun bancher elvețian care a epuizat toate oportunitățile de investiții din lume și, în lipsa altora, a ales România ca viitor business financiar. Nu. Omul este genul de tâmplar (carpenter) pasionat. Dacă nu mă credeți, urmăriți filmul de la final. Cel de sus, cel mai de sus, care face ca grinzile să se alinieze perfect este Simon Krattiger, tatăl lui Christof. Dealtfel, ambii au fost foarte implicați în derularea întregului parcurs al lucrărilor.

La Expowood am fost vecini de stand, am mâncat împreună, ne-am împrietenit, Christof fiind genul direct și prietenos, cel care vine la tine cu un covrig pentru că te vede obosit și nemâncat.🙂 Am stabilit atunci să le fac o vizită la Voiteg, în Timiș, să îi văd la lucru. Dar înainte să ajung la ei, m-a anunțat că au o lucrare la Mamaia. Chiar așteptam oportunitatea!

GPS-ul m-a dus până în nordul stațiunii, la Nuba Beach Club. Am ajuns într-un moment în care toată lumea părea că se pregătește de începutul sezonului și toți din jurul meu livrau câte ceva, de la mobilă la palmieri. Nu mi-a fost greu să dau de cei de la Tehnica Schweiz. Bătăile în lemn, asemănătoare bătăilor în toacă, m-au dus la ei. Cînd am ajuns eu, la 3 zile de la începutul montajului, lucrarea era aproape gata. Sunt foarte bine organizați și eficienți. De altfel, Christof mi-a spus că au primit contractul cu doar 3 săptămâni în urmă. Proprietarul se grăbea și a impus un termen foarte scurt. Capacitatea de producție de care dispun le permitea execuția în termenul cerut, dar au acceptat lucrarea numai după ce s-au asigurat că furnizorii pot asigura materia primă într-un timp atât de scurt. În relația dintre arhitecți, ingineri și beneficiari, Tehnica se consideră atât furnizor, cât și consultant oferindu-și sprijinul pentru realizarea proiectelor și experiența în inginerie și proiectare. Mie povestea mi s-a părut că a funcționat cu precizie de ceas elvețian.

Lemnul lamelat încleiat este renumit pentru construcții de calitate cu proprietăți superioare de rezistență și este perfect pentru plafoane boltite expuse la vedere.

Proiectul presupunea realizarea unei structuri exterioare cu deschidere mare, care să acopere un spațiu larg fără a fi nevoie de stâlpi de susținere intermediari. Având în vedere atât locul, cât și destinația finală se impunea o construcție cu estetică contemporană și impact vizual deosebit. Lemnul lamelat încleiat a venit ca soluție pentru această lucrare, oferind o combinație de atribute structurale și estetice.  Este un material de construcții de calitate, ușor, flexibil, cu capacitate portantă mare, se asamblează ușor și într-un timp scurt. În plus, era nevoie de un material care să răspundă cu succes provocărilor unui mediu umed și agresiv cum este cel de la malul mării. Tehnica Schweitz a realizat proiectarea elementelor din lemn și a accesoriilor necesare, producția kit-ului complet de montaj și ridicarea/asamblarea întregii structuri la fața locului. Timp de 3 săptămâni au lucrat de luni până sâmbătă pentru a fi totul pregătit înainte montaj. Iar gradul mare de prefabricare și pregătire a lemnului le-a permis ca timpul petrecut în șantier să fie și el foarte scurt.

Pentru a proiecta structura au folosit Cadwork, un software 3D-CAD/CAM pentru domeniul construcțiilor din lemn.

Cadwork este utilizat în proiectarea și producția structurilor din lemn, în framing și tâmplărie. Din acest motiv, dispune de instrumente specifice pe care un proiectant, arhitect sau dulgher trebuie să le folosească în proiectele sale. Cele mai comune operațiuni în acest tip de construcție (îmbinări, soluții, detalii de construcție) sunt încorporate în Cadwork ca instrumente intuitive și cataloage pentru a proiecta orice model 3D.

Software-ul reprezintă o soluție flexibilă care acoperă fiecare etapă a unui proiect, de la proiectare la managementul șantierului, de la modelare la debitare. Cu ajutorul Cadwork și a posibilităților de interconectare cu alte aplicații și utilaje se pot automatiza procesele de producție prin transmiterea datelor direct la mașinile de prelucrat și liniile de asamblare controlate prin CNC.

Detaliile tehnice ale construcției

65 de metri cubi de lemn lamelat încleiat (BSH) au utilizat pentru acest ansamblu structural care are dimensiunile la bază 23,15m x 29,15m și la vârf 23,15m x 43,50m. Au mai folosit 6 tone de oțel beton, 8000 conectori (șuruburi, buloane, holzșuruburi). Îmbinările au fost de 8 tipuri diferite. Durata întregului proiect a fost de 19 zile lucrătoare, din care 5 zile pentru montajul structurii. La montaj au folosit 1 macara de 100t, 1 Manitou de 18t și 2 nacele electrice.

Vă las cu ce am filmat în timpul vizitei mele.

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • ce filmare scurta !
    trebuia sa amani plimbarea si sa filmezi in continuare 🙂
    foarte interesant constructia …
    din toamna mai renunt din comert si ma apuc de jucat cu lemnu’ acasa
    succes in continuare!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână