Finisarea cu ulei este una dintre cele mai vechi metode de protejare a lemnului, folosită pentru a-i spori rezistența la apă și pentru a-i păstra aspectul natural. Mulți dintre cei care au ca hobby lucrul cu lemnul și finisarea lui își doresc acest aspect natural. Cu toate că aplicarea uleiului pare o operațiune simplă, trebuie respectate câteva reguli pentru a obține un rezultat bun și o finisare eficientă.
1. Asigurați-vă că lemnul poate absorbi uleiul
Principala calitate a uleiului este că intră în lemn și îi crește rezistența la umiditate. Pentru ca absorbția să fie cât mai bună, lemnul trebuie șlefuit cât mai corect înainte de aplicare. Granulația hârtiei cu care se face șlefuirea nu trebuie să depășească 180. Scopul nu este netezirea lemnului ci deschiderea capetelor de fibră astfel încât lemnul să poată absorbi cu ușurință uleiul. Cu cât hârtia de șlefuit este mai fină (280, 320) cu atât praful rezultat devine mai fin și va închide capetele fibrelor și porii, blocându-i. Absorbția va fi îngreunată, cantitatea de ulei care va intra în lemn va fi mai mică și implicit rezistența la umiditate mai scăzută.
Uleiul pentru finisarea lemnului este de obicei un amestec de mai multe tipuri de ulei, pentru ca protejarea să fie cât mai completă. Dintre uleiurile naturale, uleiul de in se absoarbe cel mai bine (pentru că are molecula mai mică) și este folosit în toate amestecurile.
Absorbția este, însă, diferită la lemnul de esență moale față de lemnul de esență tare. Drept urmare, pentru uleierea lemnului de esență moale (brad, molid, plop, arin) se poate folosi uleiul fără diluție. Pentru lemnul dur (stejar, frasin, fag, salcâm) uleiul trebuie diluat. Diluanții naturali pentru ulei sunt terebentina sau white spiritul (petrosin). Dar, se pot folosi și diluanți universali, care se găsesc în magazinele de profil. În general, 5-10% adaos de diluant este suficient pentru ca uleiul să devină fluid și să fie absorbit cu ușurință.
2. Acordați timp uleiului să se absoarbă
Aplicați un strat de ulei în exces și lăsați lemnul să-l absoarbă. Nu grăbiți procesul. Lemnul are ritmul lui și dacă vreți un rezultat bun, trebuie să aveți răbdare. Aplicați ulei în exces, așteptați 30-45 minute și numai după aceea ștergeți excesul cu o cârpă moale de bumbac.
3. Ștergeți întodeauna surplusul rămas pe suprafața lemnului
Ștergerea surplusului rămas după cele 45 minute de așteptare este obligatorie. La uleiere, cele mai multe probleme apar din cauza că acest surplus nu a fost șters. În contact cu aerul, el devine lipicios și este destul de greu de îndepărtat pentru a relua procesul. Ștergerea se face cu o cârpă moale de bumbac care nu zgârie și nu lasă scame. Recomandăm bumbacul pentu că absoarbe bine, dar pot fi folosite și alte tipuri de textile. Poate fi folosit și buretele. Trebuie însă să vă asigurați că este acel tip de burete care rezistă la solvenți.
Uleiul nu formează peliculă pentru că nu se usucă în profunzime. Uscarea are loc doar la suprafață, acolo unde uleiul vine în contact direct cu aerul. Restul rămâne lichid. Astfel, cantitatea rămasă pe suprafață se va transforma într-un gel lipicios.
Pentru remediere se folosește o racletă cu care se îndepărtează gelul, după care suprafața se spală cu diluant. Se lasă să se usuce și se verifică dacă este în continuare lipicios. Dacă da, se reia spălarea cu diluant până ce nu va mai fi lipicios. Dacă nu, se continuă finisarea aplicând corect încă un strat de ulei.
4. Nu grăbiți procesul. Lăsați straturile să intre bine în lemn și să se usuce
După ce surplusul este șters, stratul de ulei rămas pe suprafața lemnului va deveni foarte subțire și se va usca. Are însă nevoie de timp. Așa că, lăsați minimum 24 de ore între aplicările straturilor de ulei. După uscare, suprafața poate fi șlefuită cu o hârtie abrazivă fină (280-320) pentru a deveni plăcută la atingere. Dacă stratul următor se aplică înainte ca uleiul să fie uscat, cantitatea absorbită se reduce, iar stratul superficial poate deveni lipicios.
Uleiul natural de in se usucă foarte greu, în 3-5 zile, poate chiar mai mult. Pentru a reduce timpul de uscare, el este tratat prin fierbere sau prin adăugarea unor substanțe chimice (sicativare). Fierberea era folosită și în trecut și este folosită și în prezent pentru tratarea uleiurilor naturale.
Cantitatea de ulei absorbită depinde și de cât de uscat este lemnul. În general, sunt suficiente 2-3 straturi. Vă puteți da seama dacă mai este nevoie de încă un strat după cantitatea rămasă pe suprafața lemnului după cele 45 minute de așteptare. Dacă este o cantitate mare, lemnul a ajuns la saturație și nu mai are nevoie de încă un strat.
5. Nu folosiți ulei total transparent dacă protejați lemn folosit la exterior
Uleiul este folosit și pentru protejarea lemnului expus la exterior. Este foarte bun împotriva umidității, însă nu are rezistență la radiația UV. În ulei trebuie adăugate substanțe care să devieze radiația UV astfel încăt să nu ajungă la lemn. De aceea, produsele transparente pentru exterior sunt întotdeauna ușor colorate. Cele mai folosite substanțe colorante sunt pigmenții. Pentru un minimum de protecție, cantitatea de pigment nu depășește 5%. Rezultă o culoare foarte deschisă, aproape insesizabilă la straturile subțiri de ulei. Cu cât cantitatea de pigment crește, protecția este mai eficientă, fiind maximă în cazul vopselelor (când lemnul este total acoperit).
În concluzie, evitați uleiurile total transparente pentru că nu protejează bine lemnul de la exterior. Uleiurile fără pigmenți sunt foarte bune împotriva intemperiilor, dar lemnul își va schimba culoarea din cauza soarelui.
6. Întrețineți finisajul. Împrospătați-l periodic
Finisarea cu ulei a lemnului nu este foarte rezistentă în timp. Produsele folosite pentru curățenie, praful, intemperiile și efectul abraziv al vântului combinat cu particulele de nisip, în cazul lemnului folosit la exterior, fac ca uleiul de la suprafață să dispară în timp. Aspectul lemnului devine uscat și dacă nu se aplică un alt strat, lemnul începe să-și schimbe culoarea, căpătând griul specific lemnului îmbătrânit de timp.
Avantajul în cazul uleiului este că reaplicarea este simplă. Uleiul nu face peliculă, nu crapă și nu se scorojește, nici nu are nevoie de șlefuire înaintea aplicării altui strat. Singura operațiune necesară, în cazul mobilierului sau a obiectelor de lemn din interior, este curățarea suprafețelor de murdărie. Se face cu apă și detergent de vase (nu din cel abraziv), după care se șterge și se lasă să se zvânte. Se aplică apoi un strat cu o cârpă îmbibată în ulei și se lasă să se usuce. De data aceasta uleiul nu se mai aplică în exces.
7. Atenție la cârpele îmbibate cu ulei
Nu este vorba despre vreo tehnică de finisare cu ulei a lemnului, ci de evitarea problemelor ce pot apărea de la cârpele sau bureții îmbibați cu ulei sau diluant pentru ulei. Aceste produse prezintă pericol de auto-combustie, mai ales dacă razele soarelui ajung la ele. Așa că, după ce ați terminat lucrul cu ele, puneți-le într-un vas cu apă și acoperiți-le. Nu le aruncați la gunoi așa cum sunt. De preferat să puteți apă în recipientul golit de ulei, să puneți cârpele în ea și să acoperiți. Aruncați recipientul cu totul în locurile special amenajate. Nu lăsați niciun reziduu la întâmplare! Și resturile uscate pot produce pagube dacă soarele ajunge la ele.
Sper să vă fie de ajutor aceste sfaturi. Aveți comentarii, completări sau întrebări? Lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.
va multumesc pentru o informatie profesionala !
Cu placere! Si eu va multumesc pentru ca ne urmariti. 🙂
Bună ziua,
Foarte utilă informația din articol. Vă urmăresc cu interes de foarte mult timp.
Aş dori un sfat de la dvs. Am o casa veche la țară din lemn de stejar situată în Maramureşul istoric. Momentan suntem in plin proces de recondiționare şi àş dori să ştiu ce dacă este recomandat să aplic ulei de in sicativat pe tavanutraditional din lemn (pod in termeni traditionali). Casa are aproximativ 70 de ani.
Vă mulțumesc!
Buna ziua!
Da, puteti aplica ulei de in, sicativat sau fiert. (Uleiul de in se usuca foarte greu. Pentru a-i scurta timpul de uscare, uleiul se fierbe sau i se adauga substante chimice – sicativanti). Este recomandat sa-l curatati putin inainte pentru a indeparta murdaria acumulata.
Intr-o casa veche este chiar recomandat sa folositi ulei pentru lemnul vechi. Uleiul il „hraneste”, fiind in acelasi timp si un mod natural de protectie.
Toate cele bune!
Buna ziua.
Am un blat de lemn natural pe care va sta chiuveta din baie cumparat dintr-un magazin unde se mentiona ca e special pt lavoar, insa se pateaza de la apa. Cu ce soluție să-l dau să nu-și piardă aspectul original, să reziste la apă sa nu luceasca ca atunci cand e dat cu lac si sa nu fie lipicios? Există un lac special, ceară sau alta solutie care face asta? Practic vreau sa-l impermeabilizez fara a schimba felul cum arata acum, si ma gandeam inclusiv la ulei, dar nu stiu care e cea mai buna alegere.
Multumesc.
Buna seara!
Astfel de produse au un strat de impregnant pe baza de apa. Daca lemnul are pori mai mari sau stratul de impregnant este insuficient apa reuseste sa treaca de bariera si sa pateze lemnul.
Solutiile pentru un astfel de blat sunt uleiul sau un lac cu intarire. Ulei trebuie aplicat in 2-3 straturi cu pauza de 24 de ore pentru uscare si stergerea excesului dupa ce lemnul a absorbit. Finisajul nu face pelicula, nu este lucios (are un usor efect satinat) si trebuie reimprospatat din timp in timp, de preferat anual. Un astfel de finisaj nu are insa rezistenta mecanica buna.
Un finisaj cu rezistenta foarte buna, atat la apa cat si mecanica este cel cu lac care are intaritor (de tipul A+B) cum este lacul poliuretanic. Trebuie sa luati lac mat pentru a nu avea luciu. Lacul trebuie aplicat pe toata suprafata, inclusiv pe muchii pentru a impiedica absorbtia apei in lemn.
Exista si posibilitatea folosirea unor izolanti. Izolantii sunt pe baza de apa sau pe baza de solvent, se absorb in interior blocand absorbtia in profunzime si nu fac pelicula.
Gasiti aceste produse in magazinele de bricolaj.
Toate cele bune!
Sarut mana ! As dori daca se poate sa mi dati un sfat :Vreau sa finisez doua blaturi de masa din lemn masiv de paltin mentionez le am slefuit in prealabil cu smirghel de granulatie 100…220 ,lemnul are un desen aparte si vreau sa profit de aspectul lui natural ,imi puteti da exemplu de ceva produse din comert special pentru blaturi de mese si modul lor de aplicare .Multumesc anticipat ,faceti o munca excelenta pentru cei care vor sa invete cate ceva despre mobilier in general .
Buna ziua!
Paltinul este un lemn foarte frumos si merita pus in valoare. Fiind un lemn dur puteti folosi ulei, va scoate foarte bine in evidenta desenul natural al lemnului. Va recomand uleiul de tung sau Danish oil. Aplicati 2-3 straturi cu timp de uscare de 24 de ore intre ele. Aplicati fiecare strat in exces, lasati lemnul sa absoarba timp de 30-45 min, dupa care stergeti excesul ramas cu o carpa moale de bumbac. Dupa uscarea primului strat slefuiti cu hartie abraziva 280 sau 320 pentru a indeparta fibra ridicata si a obtine un tuseu placut. Pentru un aspect matasos puteti da ca un strat de ceara la final pe care sa-l lustruiti cu o carpa moale de bumbac.
Daca vreti sa aveti pelicula si rezistenta mai mare la zgariere sau patari (cu cafea, alcool) folositi lac cu intarire (poliuretanic sau acrilic). Va recomand ca lacul sa aiba luciu min.40. De obicei nu sunt adepta luciului, dar lemnul de paltin are un luciu natural pe care este pacat sa-l pierdeti. Aplicati 2 straturi, cu uscare si slefuire intre ele. Amerstecul trebuie facut conform recomandarilor producatorului.
Nu v-am recomandat un lac pe baza de apa pentru ca este mai putin spectaculos si mi se pare ca se pierde din farmecul lamnului.
Succes!
Sarut mana ,multumesc pentru raspuns si promtitudine ,va urmaresc articolele cu interes ,scoateti pe multi din „ceata ” ,cu articolele dumneavoastra !
Va multumesc si eu pentru aprecieri si pentru ca ne urmariti. 🙂
Citeam undeva despre cum un tâmplar făcea închiderea porilor în momentul în care aplica uleiul de in și după circa 10 minute șlefuia lemnul astfel încât praful cu uleiul proaspăt aplicat făcea înfundarea porilor (grain filing). Ce spuneți despre asta ? Ar fi ok ?
Buna ziua.
Este o modalitate de chituire. Praful de lemn, in amestec cu lac sau adeziv este folosit frecvent pentru a astupa micile gauri sau zgarieturi. Problema apare cand porii sunt mari pentru ca se vad albiciosi. Dar si acest aspect poate parea interesant pentru unii.
Praful poate deranja in cazul aplicarii lacului pentru ca scade aderenta. La ulei, fiind vorba de absorbtie in profunzime nu de pelicula, nu este o problema. Cu conditia sa nu fie foarte mult, iar la acest gen de slefuire, nu este cazul.
Toate cele bune!
Buna ziua,
am cumparat de curand o masa din lemn masiv de fag (https://www.chilipirul-zilei.ro/cumpara/masa-richwood-140-x-90-959) care este nefinisata.
Puteti sa imi spuneti cu ce lac as putea sa o dau sau daca mai trebuie data si cu altceva pentru protectie ?
Buna seara!
Cel mai rezistent lac la zgariere si patari este lacul poliuretanic. Este un lac cu intarire chimica, de tipul A+B, foarte potrivit pentru mese.
Lemnul de fg este insa un lemn dur, asa ca masa poate fi si uleiata. Folositi ulei de tung, de in sau Danish oil. Suprafata va fi mai putin rezistenta la patari sau zgarieri, dar va fi mai usor de finisat si, din punctul meu de vedere, mai frumoasa, mai naturala. Uleiul pune foarte bine in evidenta fibra naturala a lemnului. Aveti insa grija sa stergeti surplusul (ce nu este absorbit de lemn) pentru ca devine lipicios in timp. Uleiul nu formeaza pelicula ci intra in lemn si-l protejeaza la umiditate (si uneori intareste fibra).
Mai multe informatii despre uleiere gasiti in link-ul de mai jos.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2019/04/17/7-reguli-de-respectat-la-finisarea-cu-ulei-a-lemnului/
Buna ziua,
Doresc sa achizitionez o masa de sufragerie cu blat de stejar masiv care este tratat din fabrica numai cu ulei. Din review-urile cumparatorilor reiese faptul ca blatul se pateaza daca se sterge cu o carpa uda sau daca cade pe el lichid. Din aceasta cauza as dori sa tratez blatul cu un lac pentru rezistenta la umezeala si zgarieturi, dar nu stiu daca pot sa aplic lac peste ulei si ce fel de lac sa aplic. As dori, daca se poate, sa-mi recomandati o procedura pentru tratare.
Multumesc
Bună ziua!
Singurul lac care poate fi dat peste ulei este lacul alchidic.
În mod normal, o suprafață uleiată ar trebui să respingă apa. Probabil a fost aplicată o cantitate foarte mică sau este doar ceară. Eu aș încerca să găsesc un ulei de calitate și aș mai aplica 2-3 straturi, astfel încât lemnul să fie saturat. Aplicarea să fie în exces, lăsat lemnul să absoarbă 30-45 minute, după care excesul se șterge cu o cârpă moale de bumbac (un tricou vechi). Lăsați să se usuce minim 24 de ore și reluați operația.
Folosiți ulei de tung, Danish oil sau uleiuri special făcute pentru blaturi de bucătărie (hard top oil Borma Wachs, de exemplu).
Succes!
La o cabana nou construita din grinzi de lemn neuscat tehnologic, ci lasate in aer liber 1-2-3 luni, credeti ca ajunge doar uleiul de in? Sau mai trebuie si altceva dat peste pelicula de ulei?
Va multumesc pt lectiile si indrumarile ce le postati. Am invatat de la dumneavoastra, mai mult decat in toata viata mea.
Buna ziua.
Va multumim foarte mult pentru aprecieri.
Este suficient uleiul. Nu se recomanda in cazul acesta produse care fac pelicula.
Lemnul folosit pentru case, cel care nu este uscat in uscatoare, ar trebui lasat mai mult timp nefinisat. Cei care fac case din busteni le lasa in santier minimum 6 luni pentru ca lemnul sa se aseze. Dupa ce este construita la client, casa mai sta cateva luni pana primeste finisajul final, chiar daca este ulei.
Uleiul lasa lemnul sa faca schimbul natural de umiditate cu mediul. Daca faceti finisajul acum, cand lemnul este inca ud, lemnul va absorbi mai putin ulei si uleiul va fi mai repede „spalat” de ploaie. Va trebui sa-l refaceti mai repede, probabil chiar dupa un an.
Toate cele bune!
Va multumesc pt raspuns. Revin cu o alta intrebare. Doresc sa dau cu solutie de Borax pe grinzi. Si pe interior si pe exteriorul peretilor. Din cate am inteles din articolele dumneavoastra, ar fi necesar sa dau cel putin doua straturi cu solutie de borax. Mai intai boraxul si dupa cateva zile, cu uleiul de in sicativat in care am adaugat un pigment anti UV. Este corect? Si ar mai fi o nelamurire: dupa ce este asamblata cabana, de-abia atunci pot sa izolez capetele grinzilor cu parafina? Sau de pe acum, cand bustenii au fost taiati in grinzi si sunt lasate la uscat?
Buna ziua.
Capetele grinzilor pot fi izolate oricand. Cu cat mai repede ca atat mai bine. Astfel se impiedica iesirea unei cantitati mari de apa din lemn in timp scurt si aparitia crapaturilor.
Succesiunea operatiilor este corecta. Lasati sa se usuce bine dupa Borax pentru ca lemnul sa absoarba bine uleiul. Aplicati 2-3 straturi de ulei, cu 24 de ore timp de uscare intre straturi si stergerea excesului dupa fiecare strat (uleiul se aplica in exces, se lasa 30-45 minute, dupa care se sterge excesul).
Toate cele bune!
Va multumesc din toata inima pt raspunsuri.
Cu placere.
Sărutmâna, am dat și eu doua piese de mobilier din lemn de stejar cu un ulei cerat colorat folosindu-mă din plin de informațiile date de dumneavoastră. Vreau să vă întreb cum se poate face întreținerea / reînnoirea stratului de ulei ținând cont că uleiul este cerat și colorat iar refolosirea lui ar colora lemnul excesiv. Vă mulțumesc pentru răspuns și pentru tot ceea ce faceți.
Buna seara!
Pentru a nu inchide prea mult culoarea puteti folosi ceara incolora. Daca in timp ceara dispare puteti folosi ulei incolor. Din pacate, ceara este strat final si nu mai accepta altceva deasupra. Singura varianta este sa folositi tot ceara.
Toate cele bune!
Buna,
As dori sa stiu daca e okay combinatia de bait pe baza da apa pentru culoare plus strat de ulei pentru protectie, lemn de molid uz interior. Multumesc
Buna ziua!
Da, sunt compatibile, cu conditia ca baitul pe baza de apa aplicat initial sa fie complet uscat. Pentu siguranta, aplicati uleiul la 24 ore dupa aplicarea baitului.
Toate cele bune!
Bună ziua!
Intentionez să tratez lambriul de pe o veranda către exterior cu ulei de in sicativat.Am citit in expunerea dvs.ca este absolut necesar să aibă în compoziție pigment.5%.Întrebare, de unde se poate achiziționa pigment pentru colorarea lacului?
Mulțumesc frumos!
Buna ziua!
Da, uleiul de in transparent protejeaza doar impotriva intemperiilor. Uleiul pigmentat protejeaza si impotriva soarelui, a radiatiei UV.
Pigmenti de la Kreidezeit gasiti pe https://iscusit.revistadinlemn.ro/acasa/96-710-pigment-pentru-ulei-ceara-tencuiala-kreidezeit-175-g.html#/51-culoare-galben_ocru.
Puteti folosi orice tip de pigment cu conditia sa-l amestecati foarte bine. Mai mult informatii gasiti in link-ul de mai jos.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/05/15/ulei-de-in-cand-unde-si-cum-se-foloseste-cum-sa-ti-faci-singur-vopsele-de-ulei/
Mulțumesc mult pentru informații!
Va rog sa-mi spuneti daca pot folosi ulei de transformator in locul celui de in, pt a trata pe exterior peretii din grinzi de molid ai unei cabane din lemn. Acest ulei fiind mineral, poate are calitati superioare celui de in. Ca rezistenta la temperatura, ca impregnare…
Va multumesc pt toate informatiile extrem de utile ce m-au ajutat in viata de zi cu zi.
Gabriel
Buna ziua!
Uleiul mineral este folosit la finisarea lemnului. Varianta purificata, folosita si in farmacie, este utilizata pentru finicarea obiectelor din lemn care vin in contact cu mancarea. La sate, uleiului ars de transformator era folosit in mod obisnuit pentru protejarea gardurilor sau a acareturilor din lemn. Particolele negre din compozitie asigurau protectia impotriva razelor soarelui.
In concluzie, puteti folosi uleiul de transformator pentru protejarea peretilor cabanei. Va proteja bine impotriva umiditatii. Insa, daca este transparent, nu va proteja impotriva radiatiei UV si lemnul isi va schimba culoarea in timp (va capata acea culoare gri specifica).
Uleiurile de transformator, de motor sau alte astfel de uleiuri sunt formulate pentru a rezista scopului pentru care au fost facute: sa reziste la temperaturi foarte mari, sa nu piarda fluiditatea, sa lubrifieze foarte bine, etc. Daca au proprietati foarte bune pentru un domeniu, nu este obligatoriu sa le aiba si pentru altul. Asadar, daca sunteti in cautarea unui produs pe baza de ulei foarte bun pentru peretii cabanei cautati unul formulat special pentru lemn folosit la exterior.
Toate cele bune!
Multumesc din inima pt ajutor.
Cu recunostinta
Gabriel
Buna ziua!
Doamna Mihaela Radu, vreau schimb capacele de santina de la barca, cu altele din placaj Okoume. Va rog sa-mi spuneti ce ulei sa folosesc, daca asta este ceea mai buna solutie sau exista si alta ?
Va multumesc!
Marian Gheorghe
Buna ziua!
Nu stiu cat de buna este alegerea placajului. Din cate stiu, okume nu are rezistenta la apa si putrezire. Are pori mari si greu de „inchis”. Ar arata foarte bine uleiat, dar depinde cat de mult vine in contact cu apa si umezeala. Nu ma pricep la barci, asa ca nu pot sa stiu gradul de afectare.
Uleiul este o buna protectie la apa, dar este si „spalat” cu usurinta de apa. Exista variante de ulei sintetic cu intaritor care sunt mai rezistente.
Cred ca cel mai bine ar fi sa folositi produse speciale pentru ambarcatiuni sau un lemn rezistent la umiditate. Vechile ambarcatiuni din Anglia erau din stejar.
Sper sa va fi fost de folos.
Toate cele bune!
Buna seara!
De ceva vreme am descoperit pasiunea pentru ustensile de bucatarie. Am tot citit pe forumuri si site-uri de specialitate si am gasit mai multe tipuri de ulei ca fiind acceptate ( uleiurile VOC free). Acum intrebarea este urmatoarea:
Se poate folosi ulei din samburi de struguri pentru asa ceva? Sau este bun la finisarea lemnului, in general, sau doar la salate si curatarea tenului?
Va multumesc anticipat!
Mi-am raspuns singur la intrebare.
https://revistadinlemn.ro/2019/07/11/protejarea-vaselor-de-lemn-din-bucatarie-cu-materiale-netoxice/
Va multumesc!
Buna seara!
Tocmai ce ma pregateam sa va raspund. 🙂
Ma bucur ca ati gasit singur raspunsul la intrebare. Inseamna ca v-a facut placere sa „rasfoiti” paginile revistei.
Toate cele bune!
Buna ziua!
Sunt abonat la revista dumneavoastra de cativa ani. Primul gand pentru gasirea raspunsului a fost sa rasfoiesc revistele, insa acolo nu am gasit. Dupa aceea am cautat prin articolele de pe site, dar din neatentie am sarit peste cel care ma interesa, si asa am ajuns sa va scriu.
Veti fi mereu o sursa importanta de informatie.
Va multumesc!
O zi buna!
Si eu va multumesc pentru aprecieri!
Toate cele bune!
Buna ziua, la cabana de lemn am stâlpii de lemn vopsiti cu vopsea danke roșie , dedesubt fiind grund; vreau sa trec la lazura colorata roșie din ulei de in, dar nu găsesc decât in nuanțe de lemn iar eu am alte elemente ale casei rosii; nu găsesc coloranți sau minerale separat pt a amesteca in uleiul de in, deci ce pot face? Merge sa dau întâi un baiț roșu pe baza de apa înainte de uleiul de in astfel încât sa obțin culoarea roșie ? Mulțumesc anticipat.
Buna ziua!
Gasiti aici pigmenti colorati pentru ilei si ceara, inclusiv rosu. Cu lazura incolora pe baza de ulei (o gasiti in acelasi site) si pigmenti puteti face orice culoare doriti. Pentru a obtine lazura folositi 3-5% pigment, iar pentru vopsea 20%.
Este posibila si varianta cu bait si apoi ulei. In acest caz trebuie sa va asigurati ca baitul este pentru exterior si rezista radiatiei UV. De asemenea, uleiul de in trebuie sa fie usor colorat pentru a rezista radiatiei UV (sau sa fie ulei special pentru exterior.
Toate cele bune!
Buna ziua, va rog frumos am nevoie de un raspuns de la dvs pentru o usa de exterior din lemn de pin. Am cumparat de la o timplarie o usa pentru intrare la casa. Initial am zis sa o dau cu ulei de in dar din tot ce am citit la dvs am inteles ca mai bun este uleiul de tec pentru exterior. E ok? Daca da, este necesar pentru protectia lemnului la interperii sa mai dau cu altceva?
Mai am inca o problema. Am cumparat ferestre termopan second hand din lemn masiv…sunt vopsite din ce vad cu ceva de calitate dar as dori sa improspatez culoarea si sa le fac lemnul eventual mai rezistent la interperii. Eventual daca vreau sa schimb culoarea trebuie sa dau cu smirghel si ce ulei sa folosesc? Dupa ulei care sunt pasii necesari?
Voi pune dusumele din lemn de pin. Uleiul de in din ce am inteles este cel mai indicat. Mai e necesar altceva?
Din articolale dvs am inteles ca la cca un an este bine sa reluam uleierea pentru intretinerea lemnului indiferent ca este la interior o dusumea ori exterior o usa. Am inteles corect? Dar daca fereastra sa zicem ca este vopsita? Cu ce este bine sa o intretinem?
Multumesc frumos pentru raspuns si va multumesc ca scrieti articole pentru noi toti care avem nevoie!
Buna seara!
Sa le luam pe rand:
– uleiul de in poate fi folosit la exterior daca este putin colorat cu pigmenti. El protejeaza foarte bine impotriva umiditatii dar, daca nu are acel mic procent de pigmenti care sa il coloreze putin, nu are rezistenta la soare, la radiatiile UV. Uleiul de tec din comert nu este ulei extras din lemnul de tec ci un ulei putin colorat care va da culoarea tecului lemnului protejat. Pentru colorarea usii folositi lazura pe baza de ulei pentre exterior.
– puteti folosi ulei pentru ferestrele second hand doar daca au fost vopsite cu vopsea pe baza de ulei (atentie, nu alchidica, ci pe baza de ulei). Daca aste alt tip de vopsea trebuie sa indepartati total stratul vechi pentru a aplica ulei. Uleiul trebuie sa intre in lemn pentru a-l proteja. Daca nu vreti sa indepartati vopseaua veche, atunci trebuie sa spalati ferestrele, sa le slefuiti usor cu hartie abraziva 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin si sa le revopsiti. Daca a fost vopsea alchidica, folositi tot una alchifica. Orice alt tip de vopsea poate fi acoperit cu vopsea pe baza de apa pentru exterior.
– pentru dusumele puteti folosi ulei sau lac de parchet. Uleiul arata mai rustic, protejeaza la apa si se aplica mai usor, dar este mai putin rezistent decat un lac. Pentru o rezistenta la buna folositi uleiuri speciale pentru pardoseli.
– uleiul trebuie improspatat pentru ca in timp este spalat de ploi (cel de la exterior) sau de substantele de intretinere, daca este la interior. Improspatarea se face in momentul cand lemnul incepe sa aiba aspect uscat (nu mai are acel aspect umed dat de ulei), semn ca uleiul s-a dus.
– pentru ferestre exista substante de intretinere cu care se ung tocurile. Intretinerea se face de obicei toamna, inaintea anotimpului rece. Pentru intretinere poatefi folosit si uleiul de in care se aplica pe vopseaua ferestrelor. El va ramane la suprafata si va fi „mancat” de vremea rea in lonul vopselei.
Aveti mai jos link-uri catre articole care v-ar putea fi de folos.
Multumesc pentru aprecieri!
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/08/03/12-reguli-simple-pentru-a-avea-constructii-din-lemn-rezistente-la-exterior/
https://revistadinlemn.ro/2018/06/25/8-cele-mai-frecvente-intrebari-despre-protejarea-lemnului-la-exterior/
https://revistadinlemn.ro/2018/05/15/ulei-de-in-cand-unde-si-cum-se-foloseste-cum-sa-ti-faci-singur-vopsele-de-ulei/
https://revistadinlemn.ro/2017/06/15/optiuni-naturale-pentru-acoperirea-pardoselilor-din-lemn/
Buna ziua, va multumesc frumos pentru toate informatiile. Am citit toate articolele de un real ajutor pentru novici ca mine.
Va doresc toate cele bune!
Multumim pentru informatiile utile, dna Radu ! O scurta intrebare legata de mentenanta unei porti secuiesti de stejar care deja prezinta urme de uzura dupa ce a fost produsa si montata acum un an si prezinta deja urma de decolorare a vopselei aplicata initial. Ar merge un tratament doar cu ulei de in ? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Tratamentul cu ulei de in merge doar dacă înainte a fost aplicată o vopsea pe bază de ulei. Altfel nu are rost pentru că uleiul nu intră în vopsea și nici în lemn. Rămâne la suprafață și este spălat de ploi.
Decolorarea a apărut destul de repede. Ori vopseaua nu trebuia folosită la exterior (pigmenți fără rezistență la UV) ori a fost vopsea de ulei și uleiul a fost spălat de cantitate mare de apă din ploi. Pigmentul a rămas fără liant la suprafață și a putu fi îndepărtat cu ușurință, chiar și cu mâna. În acest caz, aplicarea unui strat de ulei de in face foarte bine pentru că leagă din nou pigmentul.
Uleiul de in nu este foarte rezistent la ploi, de aceea nu prea este recomandat pentru exterior. Are molecula de dimensiuni mici ceea ce îl ajută să intre adânc în lemn, dar iese la fel de repede dacă apa este în exces. De aceea, finisajele cu ulei de la exterior ar trebui refăcute la 6 luni-1 an.
Toate cele bune!
Am ars câteva scânduri prin tehnica japoneză shou sugi. Practic, le-am transformat în cărbune la suprafață. Am obținut o textură spectaculoasă, foarte fină și plăcută la atingere. Aș dori să știu cum să păstrez textura, ce ulei să folosesc pt hidratarea lemnului gata-ars și pentru fixarea peliculei de cărbune. Rășina epoxidică ar fi o soluție cam scumpă , de aceea aș prefera uleiul sau poate lacul. Mulțumesc! Aștept sugestii.
Bună ziua!
Metoda tradițională japoneză folosește ulei de tung. Pentru ca rezistența în timp să fie foarte bună aveți nevoie de ulei de calitate. Pe piață se găsesc multe produse sub numele de ”ulei de tung”, dar multe sunt amestec cu ulei de in. Produsul este cu atât mai bun cu cât procentul de ulei de tung este mai mare.
Efectul poate fi protejat și cu lac (aplicat prin pulverizare) sau rășină epoxidică. Rezistența la exterior sau în timp depinde în acest caz de calitățile produselor folosite.
Lac mai jos link către articolele despre uleiul de tung și rășina epoxidixă, poate vă sunt de ajutor.
Succes!
https://revistadinlemn.ro/2020/06/10/uleiul-de-tung-uleiul-pentru-lemn-care-face-pelicula-si-rezista-foarte-bine-la-umezeala/
https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/
Buna ziua,
Un parchet stratificat de 14 mm din care 4 mm este (blind) stejar, pus peste o incalzire in pardoseala cu ce ar fi bine acoperit? Lac poliuretanic, apa bicomponent sau ulei?
De mentionat este ca parchetul se afla atat la intrarea in casa cat si in bucatarie, pe langa asta se foloseste si robot de curatat (aspirat si dat cu mopul- doar cu apa)
Va multumesc.
Bună ziua!
Eu aș opta pentru poliuretanic. Este foarte rezistent la acțiuni mecanice, abraziune precum și la temperatură, apă și pătări chimice.
Și lacul bicomponent pe bază de apă este rezistent, dar este foarte important să fie corect aplicat. Dacă nu se face bine șlefuirea între straturi, la șocuri mecanice straturile se pot desprinde și cel de deasupra poate fi desprins ca o piele de restul peliculei. Au fost situații când un astfel de lac desprins într-un colț a fost total desprins de aspirator. În cazul lacului poliuretanic așa ceva este imposibil pentru că pelicula este casantă.
Uleiul face lemnul să arate foarte bine și natural, dar are rezistența scăzută la apă. De asemenea, reîmprospătarea finisajului trebuie făcută mai des (uneori anual) pentru că, prin procedeele obișnuite de îngrijire a parchetului, uleiul se îndepărtează mai repede și mai ușor.
În link-ul de mai jos găsiți informații care vă pot fi de folos.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/02/13/raschetare-parchet-etape-si-realizare-intretinerea-parchetului/
Bună ziua. Am achiziționat o mobila din lemn de pin și una de brad tratate de producător doar cu ulei. Mobila e pt interior. As vrea sa dau cu un lac incolor de la firma Oskar care conține ceara hidrofoba. Este adecvat? Eu vreau un aspect mai lucios. Sau este suficient uleiul dat de producător? Mulțumesc frumos
Bună ziua!
Lacul incolor Oskar cu ceară hidrofobă este pe bază de apă și nu poate fi aplicat peste ulei. Producătorul recomandă în modul de utilizare aplicarea direct pe lemnul curat și șlefuit. În general, lacurile pe bază de apă nu pot fi aplicate peste ulei (vezi linkul de mai jos).
Puteți să aplicați încă un strat de lac și după uscare, un strat de ceară incoloră (sau colorată) pentru mobilier. Ceara poate fi lustruită cu o bucată de pâslă sau o cârpă moale și curată de bumbac (un tricou vechi de bumbac). Veți obține un luciu mătăsos foarte plăcut.
Dacă suprafața mobilierului nu este aspră și nu pare foarte săracă în ulei, se poate aplice ceară fără încă un strat de lac. Se lustruiește la fel ca mai sus.
Succes!
https://revistadinlemn.ro/2021/06/02/de-ce-nu-merge-lac-sau-vopsea-pe-baza-de-apa-peste-ulei-de-in/