Mașini și Scule Utilaje Producție Mobilier

Robotizarea și automatizarea, cerințe obligatorii pentru o producție eficientă

Integrarea roboților în procesele de producție nu mai este o noutate. Soluțiile de robotizare și automatizare vin cu îmbunătățiri evidente și demonstrabile în materie de precizie, eficiență, randament, flexibilitate și nu în ultimul rând, cu reducere importantă de costuri. Specialiștii spun că un sistem de automatizare bine planificat și integrat poate îmbunătăți productivitatea unei fabrici cu procente începând de la 50%.

De ce avem nevoie de roboți?

Lipsa forței de muncă, ar fi răspunsul pe care cu siguranță l-aș primi de la mulți dintre voi. Și nu sunteți departe de adevăr. Dar nu este singurul. Posibilitățile de creștere a productivității, constanța calității produselor, îmbunătățirea calității mediului de lucru și cea a muncii celorlalți angajați sunt argumente la fel importante.

Suntem o țară producătoare de automobile, domeniu unde operațiile repetitive au fost preluate de mult de roboți. Nu cred că prima idee a celor care au decis acest lucru a fost lipsa mâinii de lucru. A fost vorba mai mult despre randamente, eficiență, flexibilitate, calitate, preț al produsului finit. Cred ca și piața româneascț de mobilă, de prelucrare a lemnului în general, este pregătită pentru trecerea la următorul nivel. Tot mai mulți antreprenori accesează fonduri pentru achiziționarea de utilaje din ce în ce mai moderne. Fabrici care acum câțiva ani produceau mobilier pentru export cu utilaje îmbătrânite și multă muncă brută au acum linii moderne de fabricație, CNC-uri și roboți.

Începutul a fost deja făcut și în curând cu toții vom înțelege că utilajele performante și soluțiile de robotizare și automatizare reprezintă drumul către performanță. Soluțiile existente pe piață pot acoperi de la nevoi identificate în fabrici mici și mijlocii, până la sisteme complexe pentru fabricile industriale.

robotizare și automatizare

Solutiile Biesse – integrate oricărui proces de prelucrare a panourilor

Complementar utilajelor oferite, Biesse propune unele dintre cele mai moderne și mai adaptabile sisteme automate de manipulare. Roboții pot deservi CNC-uri sau mașini de debitat, găurit, căntuit și calibrat în condiții de deplină siguranță, păstrând permanent nivelul de calitate.

Una dintre cele mai simple soluții de automatizare este sistemul de întoarcere a panourilor ce urmează a fi căntuite. După aplicarea cantului pe una dintre laturi, sistemul întoarce automat panoul la 90 de grade eliminând astfel timpii morți și manipulările inutile. Rezultă o creștere a randamentului și reducerea numărului de operatori.

Cu ajutorul soluțiilor de robotizare și automatizare utilajele pot fi alimentate și descărcate indiferent de greutatea și dimensiunile panourilor. Elementele pot fi manipulate după debitarea pe direcție verticală și pregătite pentru debitarea pe orizontală. La final, tot cu ajutorul roboților, elementele rezultate în urma debitării panourile sunt depozitate în func,ie de dimensiuni sau tip. Roboții pot fi integrați unui singur utilaj, unei celule de lucru sau unei linii automatizate.

ROS – sistemul robotizat de operare compatibil cu toată gama de utilaje Biesse

Cel mai performant sistem robotizat de asistență a utilajelor – noutate prezentată de Biesse anul acesta la LIGNA – este ROS (Robotically Operated System). Sunt roboți integrați pentru manevrarea panourilor, versatili și eficienți, care nu au nevoie de intervenția operatorului. Sunt astfel configurați încât pot asista orice utilaj, pot fi integrați liniilor de fabricație sau fabricilor digitale.

ROS este sistemul care poate face toate operațiunile de manipulare. Este practic o sumă a acestor sisteme. Este operatorul perfect care lucrează 24 de ore și 7 zile pe săptămână fără să obosească, păstrând ritmul și calitatea.

Astfel de soluții robotizate se potrivesc foarte bine tuturor tipurilor de procese dintr-o fabrică de producție. Datorită dimensiunii compacte și a capacității de a se deplasa roboții pot muta și roti panouri, alimenta orice tip de utilaj de prelucrare, sorta produsele finale ale prelucrărilor.

Impactul automatizării asupra producției și angajaților

Soluțiile de robotizare și automatizare propuse de Biesse au un impact important asupra producției. Garanția calității, creșterea productivității și a competitivității, reducerea riscului de eroare umană, optimizarea și simplificarea  procesului, eficientizarea sunt doar câteva dintre ele.

Este una dintre investițiile cu recuperare rapidă cu condiția ca achiziția sa fie făcută în urma unei analize concrete și detaliate atât a proceselor de producție, cât și ale obiectivelor urmărite . Accesoria Group, reprezentantul Biesse în România, recomandă evaluarea prudentă și atentă a proceselor ce se doresc a fi automatizate pentru a aduce reale beneficii și o bună rentabilitate la final.

În ceea ce privește impactul asupra angajaților, se știe că orice investiție în tehnologie este și o investiție în oameni. Ei pot fi promovați de la munca brută, repetitivă, la cea profesională, purtătoare de plusvaloare. Roboții preiau sarcinile dificile și neinteresante protejând chiar sănătatea angajaților. Cel mai la îndemână exemplu în acest sens este alimentarea mașinilor de debitat cu panouri unde, din cauza greutății lor, este nevoie de doi operatori. Fabrica devine astfel un spațiu mai sigur și mai sănătos pentru angajați.

Este nevoie de soluții de robotizare și automatizare in fabrici, atât în cele mici cât și în cele mijlocii și mari. Nu este vorba doar de forța de muncă, cu toate că și asta este o problemă, pentru că nu este și nici nu pare că va fi suficientă în viitor.  Sunt însă alte beneficii, cu mult mai importante. Calitatea, eficiența și randamentul care ne vor permite să ne „batem” de la egal la egal cu firme importante din domeniu din alte țări. Munca manuala va fi un domeniu de nișă în viitor. Bine plătit, dar de nișă. Nu vom putea face toți dulapuri de colecție cu îmbinări în coadă de rândunică făcute manual. Producția automatizată, dotată cu utilaje performante, linii de fabricație moderne și roboți va putea duce prețul produsului finit cât mai jos păstrând sau chiar îmbunătățind calitatea. Este vorba în primul rând despre competitivitate.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână