Printre amatorii de bricolaj mai apare ideea că lacurile și vopselele pentru protejarea lemnului folosit la exterior sunt mai rezistente și mai dure decât cele pentru interior. De aceea, cred ei că, dacă vor folosi lacuri de exterior pentru protejarea mobilierului de interior, suprafețele obținute vor fi mult mai rezistente. Este o idee greșită! Fiecare categorie de produse are calități specifice și dacă nu sunt folosite exact pentru tipul de aplicații destinat, este posibil ca rezultatul obținut să fie complet diferit de cel așteptat. Fiecare produs de finisare este fabricat pornind de la cerințele de bază ale scopului pentru care este formulat. Dacă la o vopsea pentru exterior important este să reziste la intemperii, la radiația UV sau să fie elastică, la produsele pentru interior este importantă rezistența la zgâriere, la abraziune sau tușeul. În ambele cazuri, folosirea lor altfel decât este recomandat duce la o protecție slabă a lemnului cu urmări asupra rezistenței lui în timp.
Lacuri și vopsele pentru lemn folosit la exterior
Lemnul are rezistența diferită în condiții de exterior. Sunt specii (lemnul de tec) care pot fi folosite vreme îndelungată doar cu o protecție minimă, dar și specii (plopul) pe care nu este bine să le folosim la exterior, chiar dacă sunt protejate cu cele mai performante materiale. Atunci când ne propunem să facem o amenajare la exterior trebuie, mai întâi, să alegem lemnul potrivit (salcâm, rășinoase) și apoi, să-i creștem rezistența aplicând produse de protecție.
Un produs de protecție pentru lemn folosit la exterior este bun dacă:
- protejează lemnul împotriva umidității și a intemperiilor
- nu este afectat de variația dimensională a lemnului
- rezistă la acțiunea agresivă a radiației UV
O foarte bună protecție împotriva apei și a intemperiilor este dată de produsele pe bază de ulei. Este logic, având în vedere relația uleiului cu apa. Inconvenientul este că, în timp, uleiurile sunt spălate de ploi. De aceea, au nevoie de întreținere periodică, adică de aplicarea unui nou strat de ulei o dată pe an sau atunci când lemnul începe să piardă luciul dat de ulei și capătă un aspect uscat. Spre deosebire de uleiuri, lacurile și vopselele fac peliculă mult mai rezistentă, în timp, la acțiunea ploii. Un lemn vopsit sau lăcuit cu produse pentru exterior nu va fi atât de sensibil la acțiunea intemperiilor, iar perioada până la reaplicarea protecției este mai lungă.
Problema produselor care fac peliculă este, însă, alta. Lacurile și vopselele folosite pentru protecția lemnului la exterior trebuie să fie elastice pentru că lemnul se modifică dimensional în funcție de umiditatea exterioară. Variația umidității exterioare poate fi foarte mare, iar un produs rigid nu va rezista, va crăpa și nu va mai proteja lemnul. O vopsea elastică este însă mai puțin dură, deci, nu le poți avea pe amândouă. Elasticitatea, care este foarte bună la exterior, nu mai este atât de utilă la interior, unde importantă este duritatea lacului, rezistența lui la zgâriere și abraziune. Este motivul principal pentru care nu trebuie folosite la interior lacuri și vopsele destinate protecției lemnului folosit la exterior.
Rezistența la radiația UV este rezolvată folosind produse colorate. Uleiurile transparente și incolore sunt afectate de radiația UV și nu rezistă în timp. De aceea, la exterior, se folosesc întotdeauna uleiuri puțin colorate, care conțin o cantitate mică de pigmenți (lazuri). Dintre produsele care fac pelicula, vopselele sunt cele mai rezistente la radiația UV pentru că au o cantitate mare de pigmenți în compoziție (30-40%). Pigmenții se interpun în calea soarelui și împiedică razele să traverseze stratul de vopsea și să ajungă la lemn. Sunt protejate astfel și vopseaua și lemnul. În ordinea descrescătoare a rezistenței la UV, urmează lazurile semitransparente, care au conținut în pigmenți de max. 10% și sistemul format din baițuri rezistente la exterior+lac transparent.
Un alt motiv pentru care nu ar trebui folosite produsele de la exterior la interior este conținutul de substanțe insectofungicide. Pentru a fi rezistente în condiții de exterior, unele produse conțin substanțe care împiedică apariția ciupercilor și atacul insectelor. Din fericire, în ultima perioadă aceste materiale gen 3-în-1 au început să fie înlocuite cu produse separate. Se folosește întâi un material pentru tratarea insectofungicidă, după care se aplică lacul, lazura sau vopseaua.
Lacuri și vopsele pentru lemn folosit la interior
Lemnul din interior, din casă, este supus altor încercări, comparativ cu cel de afară. Nu mai avem problemele create de condițiile de mediu și nici problema durabilității, dar apar problemele de rezistență la zgâriere, abraziune, pătări, temperatură, umiditate. În plus, factorul estetic este mult mai important, gradul de luciu, unele efecte speciale sau tușeul plăcut determinând uneori alegerea unui material în defavoarea altuia.
Rezistența materialelor depinde și de locul unde va fi așezat obiectul. Dacă este vorba despre un mobilier folosit în camere cerințele de rezistență sunt mai mici decât pentru unul folosit în baie sau bucătărie, iar rezistența unui lac care protejează parchetul trebuie să fie clar mai mare decât a unuia care protejează lambriul de pe perete.
Cerințe speciale trebuie să îndeplinească lacul pentru protecția blaturilor de masă, a celor din bucătărie sau a celor de bar. Folosirea unui lac cu rezistență scăzută la alcool nu este cea mai bună idee, în acest caz. Alcoolul ajuns pe suprafață, înmoaie lacul și-l face foarte ușor de îndepărtat. Pe lângă rezistența la alcool, blaturile trebuie să reziste la pătare cu cafea, vin roșu, la surse fierbinți uscate sau umede, la abraziune sau la zgâriere. Dacă se va folosi un lac care să reziste la astfel de încercări (un lac poliuretanic, de exemplu) blatul mesei sau al barului va rezista foarte bine, în timp, fără ca semnele folosirii lor să fie vizibile.
Cei care își doresc un aspect cât mai natural al lemnului pot folosi ulei sau ceară. Sunt finisaje care pun foarte bine în valoare frumusețea și desenul natural al lemnului, dar care au rezistențe scăzute și dependente de rezistența lemnului. Cu cât lemnul este mai dur cu atât obiectul finisat cu ulei sau ceară se va comporta mai bine în timp. Ceara, dintre toate produsele, este cel mai puțin rezistentă și merge folosită mai mult ca strat de protecție peste ulei sau lac.
Nu folosiți lacurile și vopselele la întâmplare, este păcat de munca depusă până atunci. Spun asta mai ales pentru cei care fac în atelierele lor lucruri minunate din lemn, dar dau mai puțină atenție finisajului. Mai bine, folosiți ceva timp documentându-vă despre calitățile materialelor existente pentru a ști să alegeți produsul care se potrivește cel mai bine scopului final. Și nu uitați, de multe ori finisajul este cel care vinde obiectul. Succes!
Buna ziua .
Va apreciez munca si dragostea pentru lemn si va impartasesc acest sentiment .Fac lucrari mici in lemn si ma bate gandul sa fac un blat de bucatarie dintr-un nuc pus la uscat. Ce tratament ma sfatuiti sa fac pentru o rezistenta cat maibuna in timp ?
Va multumesc.
Buna seara!
Multumesc pentru aprecieri!
Eu as folosi pentru un blat de nuc doar ulei. Chiar daca nu are rezistenta unui lac poliuretanic si are nevoie de reimprospatare din cand in cand, nimic nu se compara cu frumusetea lemnului de nuc uleiat. Chiar daca este mai scump, folositi ulei de tung sau Danish oil. Sunt cele mai bune si mai calitative variante.
Toate cele bune!
Buna ziua! Multumesc pentru informatiile gasite pe site-ul dvs.
Imi puteti recomanda va rog un lac/ulei incolor pentru un lemn de pin? Mentionez ca am nevoie de o protectie ridicata la umezeala (50-60% umiditate). Am doua etajere pe care as vrea sa le pun in baie.
Doresc insa sa se pastreze culoarea lemnului si sa fie cat mai natural.
Am vazut ca in alt articol ati recomandat Bochemit Opti F+. Ar fi ce am nevoie?
Multumesc! O zi frumoasa!
Buna ziua!
Multumesc si eu pentru aprecieri!
Bochemit este in special pentru protectia lemnului impotriva mucegaiurilor si a insectelor. Este un insectofungicid, nu este suficient pentru o protectie buna impotriva umezelii.
Ca uleiuri, cel de tung este cel mai bun. Danish oil, daca este original, este o varianta buna. De asemenea, uleiurile de la Kreidezeit sunt amestecuri de uleiuri rezistente si naturale. Uleiurile protejeaza bine impotriva apei, dar finisajul trebuie intretinut. Adica, o data la 1-3 ani, trebuie aplicat inca un strat de ulei.
Daca preferati lacurile, cele poliuretanice cu intarire sunt cele mai rezistente. Puteti folosi si lacuri pe baza de apa, dar treuie sa le lasati sa se usuce foarte bine inainte sa folositi baia pentru ca altfel raman opalescente. Folosind lacuri, veti avea rezistenta mecanica mai buna (la socuri, la zgariere) si refacerea finisajului va fi necesara doar daca apar crapaturi in pelicula
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2020/06/10/uleiul-de-tung-uleiul-pentru-lemn-care-face-pelicula-si-rezista-foarte-bine-la-umezeala/
https://revistadinlemn.ro/2018/01/15/danish-oil-ulei-finisare-lemn/
https://revistadinlemn.ro/2017/01/30/de-ce-si-cand-avem-nevoie-de-lacuri-poliuretanice/