Finisare DIY

Danish oil – ulei pentru finisarea lemnului

Se tot vorbește în ultima vreme despre finisarea lemnului masiv cu ulei, despre uleiuri naturale și ecologice cu care pot fi finisate bolurile alimentare sau jucăriile pentru copii. Există însă mai multe feluri de uleiuri, iar ceea este cel mai derutant, există mai multe feluri în cadrul aceleiași clase. Poate cel mai derutant dintre toate este Danish oil. Te-ai aștepta ca sub acest nume să găsești un produs clar definit, cu o anumită compoziție sau timp de uscare. De fapt, Danish oil este o denumire generală dată unei clase de produse care dau un aspect mat și natural și sunt obținute din amestecuri de uleiuri, vopsele, aditivi și solvenți.

danish oil
sursa foto: upwithfurniture.com

Danish oil – finisaj cu aspect mat și natural

Denumirea de Danish oil a apărut în a doua jumătate a secolului trecut, odată cu exportul masiv în întreaga lume a mobilei daneze. Uleiul era folosit pentru a obține aspectul mobilei daneze, adică mat și natural. Primele rețete de Danish oil conțineau ulei de tung și ulei de in în diferite proporții.

Uleiul de tung este un produs foarte scump în stare pură, iar pentru a-l face mai accesibil a început să fie amestecat și cu solvenți. Așa au apărut mai multe sotimente, pentru buzunarul fiecăruia. Pentru a răspunde diverselor cerințe au apărut variante ale uleiului de tung în culori diferite, produse cu timpi de uscare diferiți. În funcție de producător, corpul produsului (reziduul sec) variază între 10 și 50%, cel cu 50% fiind considerat mai bun.

danish oil
sursa foto: tungoil.co.uk

Amestecurile care formează un Danish oil nu mai conțin doar uleiuri ci au în compoziție și rășini, aditivi, pigmenți, solvenți. De exemplu a apărut Danish oil UV, care are în compoziție absorberi UV, produsul putând fi folosit fără probleme la exterior. Uleiurile pure, atât cel de tung cât și cel de in, pot fi folosite fără probleme la exterior. Uleiul de tung este chiar foarte rezistent, culoarea lui rămânând neschimbată în timp (cel de in se închide la culoare în timp). Reducerea conținutului de ulei și adăugarea altor materiale scade rezistența la exterior, așa că este necesară adăugarea unor materiale auxiliare care măresc rezistența. Bine, bine, o să spuneți, dar de ce nu lăsăm uleiul cum era el la început și am scăpat de toate problemele. Da, ar fi foarte bine, dar un astfel de produs este foarte scump. Sunt mulți cei care vor ca produsul să fie perfect, dar puțini care sunt dispuși să plătească pentru asta.

Indiferent de producător, Danish oil este un produs foarte potrivit pentru finisarea lemnului masiv. Principalele avantaje ale folosirii lui sunt:

 • se aplică cu ușurință cu pensula sau cu cârpa
 • conferă un aspect natural, cu un luciu mătăsos
 • este astfel formulat încât să pătrundă cât mai adânc în  lemn pentru o protecție cât mai bună
 • conferă o foarte bună rezistență la umiditate, iar această rezistență crește odată cu pătrunderea uleiului cât mai adânc în lemn
 • conferă rezistență la murdărire
 • nu formează peliculă, deci nu există riscul de crăpare sau exfoliere
danish oil
sursa foto: danish-oil.com

În general, peste produsele uleiate nu se mai aplică o altă protecție. Cu toate că au o bună rezistență la umiditate, rezistența la șocuri mecanice este scăzută. Obiectele finisate cu Danish oil se pot zgâria, iar în urma loviturilor rămân semne. Există însă și produse Danish oil peste care se pot aplica lacuri. Este cazul celor care colorează – Danish oil Stain. Se comportă ca un baiț care pune foarte bine în valoare desenul natural al lemnului, peste care se pot aplica lacuri nitrocelulozice sau poliuretanice monocomponente. Finisarea cu Danish oil Stain și lac nitrocelulozic este una dintre metodele de finisare ale chitarelor electrice.

danish oil
sursa foto: petersinstruments.com

Culorile Danish oil sunt folosite și pentru a da lemnului un aspect de vechi, de îmbătrânit. Se potrivește perfect pe un lemn care are sau i se fac câteva semne de trecere a timpului (găsiți informații detaliate în Semnele dure ale antichizării lemnului). Se folosesc mai ales tonurile medii și închise de nuc.

danish oil
sursa foto: designsponge,com

Chiar dacă are denumirea de ulei și are la bază un amestec de uleiuri, dacă vreți să finisați pătuțuri pentru copii sau jucării, aveți grijă la compoziția lui.

Dacă vreți să folosiți Danish oil pentru a finisa jucării sau pătuțuri pentru copii este bine să vă documentați înainte de a cumpara. Nu plecați de la premiza că este ulei, deci este natural și nu poate face probleme. Există foarte multe mărci și fiecare are propria rețetă. Există produse unde conținutul de ulei de tung ajunge la 40-50%, dar și produse unde nu depășește 5-10%. În plus, solvenții folosiți pot fi o problemă.

danish oil
sursa foto: hiperkitten.com

Folosirea Danish oil în proiectele de bricolaj

Dacă ați hotărât să folosiți Danish oil pentru un proiect diy, după ce-l aplicați spălați foarte bine cârpele și pensulele înainte de a le arunca, sau puneți-le într-un recipient cu apă. Unul dintre solvenții folositi la obținerea uleiului este white spirit, iar acesta prezintă fenomenul de autocombustie. Fenomenul are loc mai ales vara când temperaturile sunt ridicate. Aceasta este de fapt marea problemă a uleiurilor. Pentru a pătrunde cât mai adânc în lemn sunt diluate cu solvenți. Cel mai potrivit este white spirit sau alte produse similare obținute în urma distilării petrolului. Problema este că toate aceste produse prezintă fenomenul de autocombustie. Pentru a evita apariția problemelor puneți cârpele și pensulele în vase cu apă și nu folosiți bureți.

Pentru a avea un finisaj cât mai bun se recomandă aplicarea a 2-3 straturi de Danish oil. Stratul următor de aplică după uscarea primului. Uscarea uleiului are loc în 4-8 ore, în funcție de producător. Mulți recomandă totuși lăsarea până a două zi pentru ca oxidarea să fie completă.

danish oil
sursa foto: triedandtruewoodfinish.com

Danish oil se găsește în magazine de bricolaj sau magazine online de profil. Folosirea lui pentru finisarea lemnului masiv este o alegere foarte bună pentru că scoate foarte bine în evidență desenul lemnului. Înainte de aplicare lemnul trebuie foarte bine șlefuit și pregătit pentru că uleiul scoate în evidență și defectele nu numai părțile frumoase.

danish oil
sursa foto: jarabosky.co.uk

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

29 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua.
   Peste Danish Oil puteti da cu lac pe baza de apa sau cu lacuri diluabile cu white spirit (petrosin – diluanti din distilarea petrolului) sau vopsele pe baza de ulei.
   Dar de ce trebuie sa-l acoperiti? Danish Oil poate fi folosit ca strat final fara probleme. Are un aspect placut si lasa lemnul sa arate foarte natural, fara pelicula sau luciu.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Buna ziua ! Vroiam sa aplic un strat de llac sau doua peste blatul de masa gandindu-ma la zgaraieturi cani fierbinti etc. .D-voastra ce parere aveti?

   • Buna seara!
    Cu lac are intr-adevar rezistenta mecanica si la zgariere mai mare. Dar daca nu este o masa intens folosita iar lemnul este dur rezista foarte bine cu ulei. In trecut mesele erau tratate numai cu ulei. Si acum sunt producatori care recomanda numai mese finisate cu ulei.
    Toate cele bune!

 • Bună seara!

  Am două uși furniruite, una pentru baie și una pentru bucătărie. Le-am curățat baițul pentru că aveau o culoare mult prea intensă, iar acum doresc să aplic ulei. Mă gândeam la Danish Oil sau Tung Oil, eventual să aplic și ceară peste. Pe ușa din baie aș dori să pictez niște figuri geometrice( de culoare gri/alb/negru). Este posibil așa ceva dacă folosesc Danish Oil sau Tung oil? Ce vopsea ar trebui să folosesc pentru figurile respective și care ar fi ordinea aplicării? (înainte/după stratul de ulei)

  Mulțumesc!

  Cu stimă,
  Bogdan Budai

  • Buna ziua.
   Ma gandesc ca ar fi bine sa uleiati intai usile dupa care sa realizati desenul cu vopsele pe baza de ulei sau alchidice, ca sa prinda pe ulei. Lasati uleiul sa se usuce bine inainte de a face desenele. Dupa ce si acestea s-au uscat aplicati ceara. Va fixa desenul si va proteja intreaga suprafata.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Bună ziua!

  Pe situl finetools.ro, un litru de danish oil este doar cu puţin mai ieftin decât un litru de tung oil. În aceste condiţii, de ce să aleg danish oil ?

  Mulţumesc anticipat!

  • Buna seara.
   Danish oil este un amestec de ulei de tung si ulei de in. Uleiul de in are molecula mai mica si patrunde mai adanc in lemn asigurand o protectie buna la umiditate in timp. Conditia este sa fie un Danish Oil de calitate. Acum sunt multe firme care vand amestecuri de uleiuri sub acest nume.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!
   https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Vreau sa aplic un finisaj pe un blat din lemn de nuc . Blatul va fi folosit in baie (se monteaza 2 chiuvete pe el). Imi place aspectul natural al lemnului si ma gandeam la ulei sau Danish oil dar nu stiu daca se preteaza pentru baie. Ce imi recomandati ca finisaj ideal la lemnul de nuc folosit in baie? – atat la blat cat si la mic mobilier (de baie). Eventual daca este posibil sa imi recomandati produsul concret/brandul. Cand aleg merg pe varianta calitate si durabilitate pe locul 1 iar pretul pe locul 2.
  Multumesc.

  • Buna ziua.
   Acum uleiul este mai putin folosit pentru mobilierul din lemn care sta in medii agresiva precum baia si bucataria. Un astfel de finisaj este rezistent la umiditate, dar mai putin rezistent la produsele agresive si abrazive de curatare. In trecut era insa foarte folosit, asa ca, daca protejati si reimprospatati finisajul din cand in cand, nu este nicio problema.
   Cel mai frumos este uleiul de tung si arata senzational pe nuc. Danish oil este un amestec de ulei de tung si ulei de in (in principal). Cu cat are mai mult ulei de tung cu atat este mai bun.
   Uleiul de tung de la Borma Wachs este de foarte buna calitate. Danish oil gasiti de la mai multe firme (Watco, Rustins, Dulux). Important este sa verificati continutul de ulei de tung.
   Toate cele bune!

   • Buna ziua,
    multumesc pentru raspuns. Am sa merg pe recomanadrea Dvs.
    Puteti sa imi spuneti daca la primul strat ar fi recomandat sa il diluez cu terebentina in raport 1:1 si apoi urmatoarele straturi sa il aplic nediluat sau nu?

    Multumesc.

     • Buna dimineata, in loc de terebentina se poate utiliza si un diluant universal de la Kober spre exemplu?

     • Bună ziua!
      În loc de terebentină puteți folosi white spirit (gaz, petrosin) sau un alt derivat de petrol. Diluanții universali se pot folosi daca în compoziție exista ceruri sintetice. Puteți face un test amestecând o cantitate mica de ulei cu diluantul. Dacă nu sunt compatible se separă imediat, se „brânzește”.
      Toate cele bune!

     • Din pacate, la prima mana de ulei de in am adaugat doar 10% petrosin.
      Gresesc daca la a doua mana fac dilutia de 1:1 sa fiu sigur ca patrunde mai adanc in lemn? (ca la 10% nu stiu ce mare lucru am rezolvat)
      Iar mai apoi al 3-lea si al 4-lea strat finisez cu danish oil? (sunt niste mese de fag ce vor sta la exterior)

     • Puteți dilua mai mult al doilea strat. Uleiul de in nu se întărește, nu se usucă, astfel că stratul diluat va putea înmuia primul strat și va intra astfel mai adânc în lemn. Dar, pentru că nu se usucă, nu trebuie să lăsați neșters uleiul în exces, neabsorbit de lemn. În contact cu aerul va deveni lipicios.
      După aceea puteți aplica Danish oil. Folosiți un produs pe care scrie că este pentru exterior. Există multe produse sub numele de Danish oil pe piață, dar sunt foarte puține cele 100% din uleiuri naturale. Este bine să vă asigurați că produsul va rezista și la radiația UV.

     • Multumesc pentru raspunsuri.

      O alta nelamurire as mai avea, daca dau cel putin 5 maini de danish oil amestecat cu petrosin, va patrunde cat mai mult in lemn in comparatie cu acelasi amestec dar dat o singura data sau de 2 ori?

      Si de unde stim ca lemnul a absorbit cantintatea de ulei necesara sa-l faca rezistent pe cat ar trebui sa fie? Eu de exemplu la mesele date cu danish oil am aplicat cel putin 5 maini diluat cu petrosin si dupa vreo 3 sau 4 maini ulei normal, iar acum rezultatul final seamana de parca as fi dat cu lac.

      Si la ultimele 2 maini chiar am frecat cu hartie umeda de granulatie 500 ca sa intre si mai bine uleiul. Nu inteleg cum reuseste asta hartia abraziva, ma gandesc ca deschide si mai mult porii lemnului?

     • Cu cât uleiul va intra mai adânc în lemn cu atât îl va proteja mai bine. Ideea este să se aplice 1-2 straturi de ulei diluat care să intre în lemn. Se aplică în exces și se lasă 30-45 min. Dacă lemnul a absorbit tot, de mai aplică încă un strat după un timp de uscare de 24 ore. Se pot aplica straturi diluate atât timp cât lemnul absoarbe. Când este saturat se aplică 1, max 2 straturi de ulei nediluat. Danish oil conține ulei de tung care face peliculă. Cu cât se aplică mai mult cu atât va crește pelicula și va arată nenatural.
      Hârtia de șlefuit este de mai multe feluri și are scopuri diverse. O hârtie cu granulația până în 220 deschide fibra lemnului pentru absorbție. Cea peste 400, lustruiește. Pentru primele straturi se folosește cea care deschide porii și astfel crește cantitatea absorbită.

 • Pt finisarea oricariu corp lemnos folositi hartie de 120, apoi aspirati suprafata lemnoasa, asigurativa ca nu sufrafata nu este umeda, aplicati 3 straturi de Danish oil , asta in interval de 4-6 ore la o temp peste 15 grade danish oil este absorbit si sufrafetele lemnoase se usca repede, inainte de aplicarea lacului cu intaritor, curatati din nou suprafata lemnoasa cu un burete abraziv ,apoi aspirati din nou inainte de aplicarea lacului, pt o rezistenta mai buna in functie de calitatea lacului, repetati ultima operatie inca odata ! Asigurativa ca folositi o pensula si o galetuta fara impuritati , iar in zona nu se efectueaza alte operatii de smirgaluire mecanica sau manuala , in caz contrat trebuie sa repetati operatia ! Pt lemnul din exterior totdeauna se aplica 3 straturi de danish oil, apoi in fiecare an 1 singur strat ! Danish oil este unul dintre cele mai recomandate uleiuri de protectie din Uk..acolo unde umiditatea este foarte mare ! Pacat ca la noi in tara se gaseste foarte greu ! O VIATA buna sa aveti !

 • Buna ziua,

  As vrea sa protejez lemnul de la sageac si terasa (căpriori, lambriuri, popi, pene), unde lemnul este în mare parte protejat de ploaie și de razele UV (sunt câțiva popi de la terasa si o „apa” de la sageac ce ar fi mai expuse).
  As vrea sa protejez cu o soluție ce ar dura cat mai mult in timp, ideal 10+ ani, fara sa mai trebuiască aplicat alt strat.
  Asta, și, deoarece am sageacul aflat la 5-6m inaltime (este o suprafața relativ mare, de sageac, cam 100mp), manopera necesitând un efort/preț semnificativ.

  Ar fi mai bine sa folosesc Danish Oil in loc de ulei de in ?
  In momentul când ar trebui reaplicat (dupa mai multi ani), ar trebui șlefuit înainte sau se poate aplica direct?
  Este o diferenta in procedura de aplicare a Danish Oil comparativ cu cea de la uleiul de in?

  Multumesc.

  • Bună ziua!
   Danish oil este mai rezistent decât uleiul de in. Este un amestec de ulei de in cu ulei de tung, iar uleiul de tung face peliculă, spre deosebire de cel de in. Există mai multe tipuri de Danish oil, în funcție de producător. Produsul este cu atât mai bun cu cât conține mai mult ulei de tung.
   Nu este nevoie de șlefuire pentru a aplică încă un strat după câțiva ani. Aspectul uscăcios al lemnului, fără luciul specific lemnului, este semnalul pentru a aplică încă un strat.
   Aplicarea este similară cu a uleiului de in.
   Uleiul de pe piață cu cea mai mare rezistență în timp – conform producătorului – este cel de la Bochemit, peste 15 ani. Vorbim însă despre un ulei sintetic pe bază de compuși din petrol.
   Succes!

   • Mulțumesc frumos pentru răspunsul prompt!

    Da, ma gandesc sa cumpăr un Danish Oil (Decking Oil HD – Danish Oil, de fapt) de la Borma Wachs, pe care sa-l dau in 2 straturi, si care sper sa tina cat mai mult timp acolo unde lemnul e protejat de ploaie si de UV.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână