Companiile caută acum soluții de separare în birouri, în condiții de siguranță, pentru a crea mai multă intimitate și a crește astfel concentrarea și randamentul. În birourile open space, unde se adună un număr mare de oameni, există un zgomot de fond continuu. Rumoarea, convorbirile telefonice, întâlnirile online cu colaboratorii sunt parte a zgomotului interior și nu au legătură cu izolarea fonică a pereților exteriori. Soluția pentru reducerea zgomotului de fond: pereții separatori acustici, precum cei folosiți în sălile de teatru sau cinema. Poate părea ceva foarte complicat, dar nu este așa.
Pereții și tavanele speciale care absorb zgomotele sunt panouri din diferite materiale prelucrate cu scopul de a diminua și absorbi sunetele care se lovesc de ele. Pot fi folosite în birouri, chiar și în case, pentru îmbunătățirea confortului acustic și protecția împotriva poluării fonice. Totul se bazează pe faptul că pereții resping o cantitate de sunete cu atât mai mare, cu cât suprafața este mai netedă. Se creează astfel un zgomot de fond permanent. Prin placarea pereților cu panouri absorbante prelucrate special în acest scop, sunetele vor fi absorbite și zgomotul de fond va dispărea.
Firma italiană Vitap este recunoscută ca specialist în crearea de utilaje folosite la obținerea panourilor absorbante. Realizate în urma anilor de cercetare și a colaborării cu specialiști în acustică, CNC-urile Vitap, distribuite în România de Accesoria Echipamente, sunt folosite de mari firme producătoare de panouri acustice din întreaga lume.
Panourile absorbante
Panourile acustice sunt utilizate pe scară largă pentru a controla zgomotul, reflecția și reverberația excesivă a sunetului și sunt diferite de cele pentru izolarea fonică a clădirilor sau a incintelor. În mediile închise, zgomotul general perceput este mai mare decât sursa care l-a generat pentru că este mărit de reflecția produsă de pereți (ecou). Reverberația produsă nu este determinată doar de caracteristicile suprafeței ci și de dimensiunea, forma și înălțimea spațiului. Panourile absorbante trebuie să transforme suprafețele care reflectă sunetele în unele care le absorb și le diminuează. Materialele folosite sunt cele cu consistență buretoasă sau cu densitate mică, puterea de absorbție a acestora fiind crescută prin formarea unor găuri sau canale.
CNC special pentru producția de panouri acustice și fonoabsorbante
Panourile acustice din lemn sau MDF trebuie prelucrate astfel încât coeficientul de absorbție să fie cât mai mare. De felul cum sunt dispuse găurile sau canalele depinde cantitatea de sunet absorbită și este influențată direcția sunetelor reflectate. Prelucrările făcute pe suprafața unui panou sunt în număr mare, iar un utilaj obișnuit pe găurire sau frezare are nevoie de mult timp pentru a realiza modelul dorit de producător.
Vitap a dezvoltat un CNC de frezare special pentru a produce panouri fonoabsorbate de calitate înaltă din lemn sau alte materiale. CNC-urile Vitap special formulate pentru astfel de prelucrări fac parte din gama Point și, de cele mai multe ori, sunt personalizate pentru nevoile concrete ale beneficiarului. În mare, există două tipuri de utilaje Vitap pentru panouri acustice, cele care găuresc materialul și cele care-l frezează, pentru formarea de canale. Point Acoustic este o mașină de găurit cu control numeric cu ajutorul căreia se pot face 55 de găuri la fiecare 4 secunde. Software-ul special optimizează găurirea, efectuându-se prelucrări precise la o viteză mare de execuție. Panourile realizate cu acest CNC rețin zgomotul și reduc semnificativ poluarea fonică în spațiile unde sunt amplasate.
Spre deosebire de Point Acoustic, Point Grooving adaugă la operațiunea de găurire și operațiunea de frezare, canelare. Este un CNC special dedicat realizării de caneluri pentru panouri fonoabsorbante și acustice din lemn. Panourile acustice au canale pe o față și găuri pe cealaltă, având proprietăți acustice excelente și un design atractiv și modern. Canalele ajută la direcționarea cantității de sunete reflectate în așa fel încât să nu fie deranjante pentru cei din incintă. Ca și celelalte utilaje din gama Point, CNC-ul Grooving este conceput pentru a se potrivi atât nevoilor din fabricile mari, cât și afacerilor mici și mijlocii. Este ușor și compact, ocupând 5 mp și datorită unui software simplu și intuitiv poate fi operat de personal fără înaltă calificare de lucru. Poate fi o soluție atât pentru micile firme cu bugete limitate care vor să obțină panouri de calitate, cât și pentru companiile mari care vor să obțină volume mari în timp scurt.
Panourile acustice pot absorbi cea mai mare parte a energiei sunetului, reflectând doar o mică parte. Gradul de absorbție fonică a unui panou depinde de tipul de material utilizat, de stratificarea și grosimea lui, de natura lui chimică, de rigiditatea, porozitatea și densitatea lui. Forma panoului este de asemenea, importantă. Panourile pot fi montate pe perete (fix sau detașabil) sau pe tavan. Pe perete pot fi instalate continuu, pe toată suprafața lui sau pot fi așezate în grupuri sau individual. Pe tavan pot fi în contact direct cu el sau coborâte pe cabluri vertical, orizontal sau alternativ. Există și o latură artistică a acestor panouri, putând fi realizate în forme diferite, acoperite cu esențe diferite de lemn, lăcuite sau vopsite.
Izolația fonică și corecția acustică
Sunetele pot avea efect pozitiv sau negativ asupra noastră. Ne bucură foarte mult o melodie, în schimb ne deranjează teribil un țipăt sau zgomotul făcut de bormașină. Acustica este stiința care se ocupă cu sunetul și gestionarea undelor lui. Zgomotele, sunetele care ne deranjează, pot veni din exteriorul spațiului în care suntem sau sunt generate în interior. Pentru a controla sunetele din exterior este nevoie de izolare fonică, iar pentru reducerea și armonizarea celor din interior se face corecție acustică.
Pentru a vă face o idee de ce înseamnă un sunet deranjant, iată câteva sunete din jurul nostru (în decibeli dB, unitatea de măsură a sunetului):
- 10 dB – foșnetul unei frunze
- 30 dB – șoaptă
- 60 dB – conversație normală
- 90 dB – trafic intens
- 110 dB – ciocan pneumatic
- 140 dB – avion în decolare
Izolația fonică este capacitatea unui material de a reduce intensitatea sunetului când acesta îl traversează. Practic, izolarea fonică ne apără de sunetele prea puternice venite din exterior. Pentru a fi potrivit pentru izolare, materialul trebuie să fie cât mai poros. Panourile din fibră de lemn sau plută, saltelele de cânepă sau iută sunt câteva dintre materialele folosite pentru izolarea fonică.
Corecția acustică reprezintă reducerea reverberațiilor dintr-o incintă pentru ca sunetul să fie mai clar și nederanjant. Reverberațiile rezultă în urma lovirii sunetelor de pereți, podea sau tavan și creează un zgomot de fond în spațiile unde sunt adunate mai multe persoane. Timpul de reverberație (T60) este perioada necesară pentru ca nivelul de zgomot să scadă după încetarea emisiei suntelui cu 60 dB. El diferă în funcție de tipul clădirii și de utilizarea spațiului și există cerințe clare, legiferate, pentru spațiile în care se desfășoară evenimente cu un număr mare de persoane. De exemplu, o sală de cinema trebuie să aibă un timp de reverberație de 0,2 sec pentru a putea funcționa. Timpul de reverberație este redus cu ajutorul panourilor acustice care absorb zgomotele. Ele pot fi folosite și ca panouri despărțitoare în spațiile largi de birouri, asigurând astfel și intimitatea celor care lucrează în interior.
Dacă ești deja în business-ul producției de panouri, la Accesoria Echipamente găsești utilajele performante necesare, care pun accent pe precizie, volum și calitate. Iar dacă te gândești să extinzi linia de business cu producția de panouri acustice îți recomandăm o discuție cu specialiștii Accesoria despre utilajele Vitap, cu asistența necesară pentru implementarea unei astfel de linii de producție.
Adaugă comentariul