Izolarea casei

Thermo Jute – de la ciocolata Ritter Sport la izolație termică pentru casă

Thermo Jute este o izolatie termica naturală de înaltă performanță obținută din iută, intrată de numai câțiva ani în portofoliul firmei Thermo Natur din Germania. Cu toate că este prezentat ca un puternic izolator termic materialul se dovedește a fi și o foarte bună  izolatie fonica. Ceea ce impresionează, pe lângă calitățile deosebite ale produsului, este modul cum a luat naștere. Este o poveste care unește trei lucruri ce par a nu avea nimic în comun: boabele de cacao, iuta și izolația casei. Și totuși cineva a a reușit să le lege. Pentru că îmi plac povestile am aprofundat subiectul și iată ce am aflat.

thermo jute

Ciocolata Ritter Sport și izolația naturală

Nu vedeți nicio legătură între cele două? Nici eu nu vedeam până acum ceva vreme, dar situația s-a schimbat întretimp. Producătorul ciocolatei Ritter Sport – familia Ritter din Germania – folosește o cantitate impresionantă de cacao. Boabele de cacao sunt aduse din țările producătoare în saci de iută. Fiind vorba de alimente și condiții igienice de transport, sacii sunt folosiți o singură dată asa că din producție rezultă o cantitate imensă de saci. Toți acești saci erau considerați deșeuri și se distrugeau. Vă imaginați ce de probleme numai pentru a scapă de ei.

În 2009 familia Ritter a devenit acționar la Thermo Natur GmbH&Co KG din Nördland, Bavaria. Cum compania Thermo Natur se ocupa cu producerea de izolații naturale pentru casă celor de la Ritter le-a venit ideea  de a testa proprietățile de izolator ale iutei provenită din saci. Cu toții sperau să găsească astfel o utilitate pentru acei saci și să nu mai fie nevoiți să-i distrugă. Rezultatele au fost însă mult peste așteptări. Produsul rezultat s-a dovedit a fi cel mai bun izolator pe timp de vară comparativ cu toate produsele existente la acel moment pe piață.

thermo jute

Pentru cei care nu știu foarte multe despre ea, să vedem ce este iuta

Sunt convinsă că cei de vârsta mea își amintesc de covoarele de iută. La acea vreme vârful în domeniu erau covoarele persane, cele de iută fiind „ruda săracă”. Despre acea iută este vorba, pe care și noi o produceam odată. Iuta – Corchorus olitorius – este o plantă anuală care se cultivă în special pentru fibrele ce se obțin din tulpină. Ele sunt folosite pentru obținerea sforilor, a frânghiilor, a firelor din care se țes covoarele și panza de sac.

Cultivarea iutei merge foarte mult înapoi în timp, existând documente probatoare încă din Egiptul antic. Și nu este de mirare deoarece popoarele arabe folosesc iuta și ca aliment. Frunzele și fructele tinere sunt folosite în bucătărie ca legume iar din frunzele uscate se face ceai sau se preparară un sos specific.

Iuta este, ca și cânepa, o plantă industrală din a cărei tulpină se obțin fibre naturale. Tulpina, care poate ajunge și la 4 m înălțime, este prelucrată obținându-se fire aurii și mătăsoase de peste 3 m lungime, cu un diametru de 2,5 microni. Ele sunt materia prima pentru obținerea sforii și a frânghiilor, a pânzei de sac sau covoarelor de iută.

thermo jute

thermo jute
sursa foto: en.wikipedia.org
Sa revenim însă la Thermo Jute și să vedem cum se transformă sacii de iută  în izolatie termica și care sunt principalele atuuri ale noului produs

Sacii sunt mai întâi mărunțiți după care se destrămă în instalații speciale pentru prelucrarea fibrelor. Apoi masa de fibre rezultată este amestecată cu biopolimeri si carbonat de sodiu în următoarea proporție:

  • 85-90% fibre de iută
  • 8-10% biopolimeri – folosiți pentru a lega între ele fibrele
  • 2-5% carbonat de sodiu – pentru protecția împotriva incendiilor

Modul în care se fabrică și materialele folosite fac din Thermo Jute un produs natural și sănătos pentru izolarea casei. Biopolimerii si carbonatul de sodiu adăugați sunt materiale folosite frecvent în industria alimentara (biopolimerii pentru ambalaje iar carbonatul de sodiu la obținerea prafului de copt), deci nu sunt un pericol pentru sănătate. În plus, sacii din care provine iuta au fost folosiți pentru transport de produse alimentare, așa că nici ei nu reprezintă un pericol.

Dar cea mai mare dintre calitățile Thermo Jute este că asigură o izolare foarte bună pe timp de vară. Saltelele din iută înmagazinează mult mai multă căldură comparativ cu alte materiale similare și o eliberează după un timp mai indelungat. Thermo Jute a fost testat de Centrul de testare a materialelor din Leipzig care a confirmat proprietatea ei extraordinară de a reține căldura.

thermo jute

Cum funcționează Thermo Jute ca izolatie termică pe timp de vară

Cea mai ridicată temperatură într-o casă pe timp de vară este imediat sub acoperiș. În zilele caniculare, imediat sub acoperișul de țiglă sau tablă, temperatura poate ajunge și la 80ºC. Izolația montată între capriori înmagazinează căldura eliberând-o după câteva ore, când temperatura începe să scadă.

Thermo Jute are o capacitate de stocare a căldurii de 2350 J/kgK, mult mai mare decât a altor materiale de izolare. De exemplu, vata de sticlă are capacitatea de 840 J/kgK. În acest caz izolația din vată de sticlă va trebui sa aibă o grosime dublă comparativ cu cea a iutei pentru a ajunge la aceleași performanțe de izolare.

Această capacitate extraordinară de inmagazinare a căldurii face ca izolația să fie foarte eficientă și iarna. Căldura din casa este înmagazinata în salteaua de izolație și astfel nu ajunge să iasă afară prin pereți sau acoperiș.

thermo jute

thermo jute

Alte avantaje ale izolării cu Thermo Jute

Are rezistență foarte bună la mucegai. Testele de susceptibilitate de apariție a mucegaiului făcute conform standardelor europene de instituții de specialitate au avut ca rezultat 0, ceea ce reprezinră rezistență maximă. Asta face ca izolația să fie foarte potrivită pentru izolarea caselor din lemn.

Crează un climat sănătos având capacitate ridicată de reglare a umidității. Fibrele de iuta pot reține o cantitate impresionantă de umiditate pe care o eliberează atunci când umiditatea din aer scade foarte mult. De aceea sistemul de izolare este potrivit pentru casele în care există persoane cu probleme de respirație.

Este un produs natural făcut din materiale inofensive pentru om și animale. Materialul se comportă exact ca o saltea de din materiale naturale astfel că nu produce probleme nici la montare nici în exploatare. La montare nu apar mâncărimi pe suprafața pielii și nici cantități mari de praf. În casele izolate cu Thermo Jute nu există pericolul apariției alergiilor sau a problemelor respiratorii din cauza izolației.

Nu conține proteine sau amidon așa că nu este un produs dorit de dăunători pentru că nu îi hrănește.

Se montează ușor, fiind suficiente un cutter, o foarfecă și un capsator.

thermo jute

Vestea bună este că acest produs este acum disponibil și în România. Naturalpaint, firma recunoscută pentru preocuparea sa de a aduce și distribui în țară produse naturale, s-a gândit anul acesta și la Thermo Jute. Așa că, de acum veți găsi, alaturi de izolatiile din lână, cânepă și fibră de lemn și izolații din iută.

Am fost obișnuiți ca poveștile să aibă și o morală. Așa este și în cazul poveștii Thermo Jute. Atunci când ești preocupat de folosirea durabilă a resurselor, de protejarea mediului, de recuperarea deșeurilor și în general, de ceea ce lăsăm celor ce vor veni după noi, ești răsplătit și este posibil chiar să scrii o poveste de succes.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am 2 intrebari:
    1.Cat costa 1 mp si cati mp are o saltea din termo-jute? Nu spuneti nimic despre dimensiuni!
    2.Se poate cumpara si termo juta sub forma de fibra la sac ?Adica nu sub forma de saltea. Biopolimerul ( de fapt ce numiti biopolimeri?Clei de oase?acid polilactic?)de care vorbiti ca incleiaza fibrele saltelei este toxic si secret?
    multumesc.

    • Buna seara.
      In articol exista link catre producatorul german si catre importatorul din Romania. Fisele tehnice ale produselor Thermo Jute 100 si Thermo Jute 100 Plus le gasiti aici si aici (site-ul thermojute.ro). In fise gasiti referiri la proprietati si la compozitia produselor.
      In site exista mai multe posibilitati de a intra in contact cu importatorul care va va spune care este pretul in functie de dimensiunile covorului sau rolei de iuta.
      Toate cele bune!

      • Bună ziua. Vă mulțumim pentru sfaturile Dvs. Sunt pe cale să încep izolarea termică a căsuței mele de lemn cu thermojute. Aș avea o întrebare: intre niveluri (parter și mansardă) am doua straturi de podea și între ele voi pune saltele de 5 cm grosime de thermojute. Este necesară și folia anticondens in acest caz sau aceasta folie se utilizează doar sub tavane/ pereți exteriori, unde este de înțeles folosirea ei? O altă întrebare: thermojute este și izolator fonic bun?. Va mulțumesc

        • Buna ziua!
          Foliile anticondens permit umezelii sa iasa din lemn (in cazul in care umiditatea lemnului este mai mare decat cea recomandata) fara sa lase insa umezeala exterioara sa intre. In felul acesta se evita aparitia condensului pe lemn si putrezirea lui. Intre nivele, folosirea foliei anticondens nu este obligatorie (daca la nivelul sarpantei este facuta izolarea corect, cu folie anticondens). Este insa un mod de a va asigura cu umiditatea nu va ajunge la izolatie.
          Din spusele producatorului Thermo Jute asigura si o buna izolatie fonica.
          Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian