Spun mereu că MDF-ul este un material „cumsecade”. Este stabil dimensional, omogen, se prelucrează ușor, iar frezat și vopsit corespunzător, poate rivaliza cu mobilierul din lemn masiv. Știu sigur acest lucru pentru că am mobilă de bucătărie cu fronturile din MDF frezat, vopsit și antichizat. De altfel, v-am povestit aici despre mobilierul de bucătărie pe care l-am vopsit și antichizat singură. Pot să vă spun că am avut mulți musafiri care au fost convinși că am mobilă din lemn. Și modelul ales pentru fronturile de uși nu este cel mai convingător. MDF-ul este un material din ce în ce mai folosit la obținerea mobilierului. Inițial a fost folosit mai mult pentru cel de baie și bucătărie, dar treptat a cucerit toată casa. Pentru a convinge însă, este nevoie de materiale de finisare de calitate care să acopere și să se întindă bine și să făcă o peliculă rezistentă și estetică. Principalele materiale folosite în trecut erau pe bază de solvent, considerându-se că cele hidrodiluabile „umflă” MDF-ul și nu sunt la fel de rezistente. Între timp, materialele pe bază de apă au recuperat din diferența de calitate, fiind acum cele preferate.
Dar pretențiile beneficiarilor legate de calitatea mobilierului au crescut și automat, au crescut și cerințele legate de vopselele pentru MDF. De aici a pornit grupul italian ICA când a dezvoltat gama de rășini BIO pe care le-a folosit și pentru obținerea materialelor de finisare dedicate MDF-ului. Este vorba despre gama opacă de produse IRIDEA BIO pentru interior, care pe lângă produsele albe tradiționale, poate oferi toate culorile din RAL, NCS sau gama proprie ICA. Produsele ICA sunt distribuite în România de Lomilux, care vă poate oferi, pe lângă materialele de bază, culorile din toate cele 3 game, precum și posibilitatea de copiere a oricărei culori cu ajutorul sprectrofotometrului.
Calitățile MDF-ului
MDF-ul este fabricat prin presarea la cald a fibrei de lemn amestecată cu adezivi. Fibra se obține prin îndepărtarea parțiala a ligninei din lemn și este foarte asemănătoare lânei de oaie, dărăcită. În urma presării rezultă un material uniform, destul de omogen și foarte versatil. Din presă, MDF-ul are fețele tratate cu parafină pentru a fi rezistent la umiditate. Prin frezare, acel strat este îndepărtat, părțile frezate devenind mai sensibile la umezeală. De aici și reținerea în ceea ce privește finisarea cu produse hidrodiluabile.
Panourile din MDF pot fi folosite în constrcții sau la fabricarea mobilierului. Pot fi furniruite, placate cu lemn masiv sau vopsite. Se pot freza obținându-se modele dintre cele mai interesante. Apariția CNC-urilor a simplificat foarte mult prelucrarea și a diversificat modelele. Au apărut, pe lângă mobilier, panourile despărțitoare dintre spații, măștile de calorifer sau ramele de oglinzi atipice, cu modele unicat.
Faptul că are o structură omogenă face să nu existe mari probleme de absorbție în zonele frezate. Singura problemă vine de la absorbția diferită comparativ cu cea de la suprafața panoului. Spre deosebire de lemnul din care provine, MDF-ul este cu mult mai stabil dimensional, variația determinată de umiditate fiind insesizabilă. Cum aspectul plăcii originale nu este spectaculos, mobilierul din MDF se vopsește. Sistemul folosește izolator (facultativ), pentru a împiedica absorbția în profunzime în zonele frezate, grund și vopsea (email). Multă vreme vopselele cu luciu înalt au fost cele specifice acestui tip de mobilier. Cu timpul, versatilitatea MDF-ului și-a spus cuvantul și finisajele s-au diversificat, mergînd de la luciu oglindă, la antichizări dintre cele mai interesante.
Produsele hidrodiluabile Iridea BIO
Obiectivul principal al Grupului ICA a fost de a combina inovația și calitatea cu impactul redus asupra mediului. Decizia a fost concentrarea pe produsele pe bază de apă, contribuind astfel la protejarea celor care lucrează cu materiale de acoperire și a celor care vin în contact cu mobilierul și produsele finisate. Cercetarea a fost condusă pentru a obține produse cu impact minim asupra sănătății folosind ca materie primă deșeuri de natură vegetală, fără a face însă rabat la calitatea și proprietățile materialelor obținute. S-a obținut astfel o gamă de produse BIO cu proprietați comparabile sau chiar mai bune decât ale produselor clasice. Sunt atât produse pentru exterior, Arborea BIO (despre care găsiți informații aici și aici), cât și pentru interior – Iridea BIO. Despre produsele transparente, colorate și incolore, am vorbit aici. Acum a venit rândul produselor opace folosite pentru finisarea MDF-ului și a lemnului.
Gama hidrodiluabilă pigmentată Iridea BIO include produse cu proprietăți fizice, chimice și mecanice și aspect estetic perfect comparabile cu cele ale produselor poliuretanice pe bază de solvent. Spre deosebire de acestea, care au conținut de compuși organici volatili (COV) de peste 55%, produsele Iridea au conținut de COV de 3-7%. Astfel, sistemul hidrodiluabil face posibilă respectarea reglementărilor privind reducerea emisiilor de solvenți în atmosferă, asigurând aceleași rezultate estetice și calitative ca și cel pe bază de solvent. Această emisie redusă este benefică atât pentru operatorii din fabrică, cât și pentru beneficiarii mobilierului, care scapă astfel de mirosul neplăcut din casă.
Sistemul opac Iridea BIO pentru MDF cuprinde un grund alb cu întărire și emailuri albe cu diverse grade de luciu. Grundul cu întarire ține loc și de izolator. După prima mână de grund, diluată cu cel mult 5% apă, se șlefuiește pentru a îndepărta fibra ridicată. Se aplică apoi încă un strat de grund, pentru o acoperire foarte bună a MDF-ului și la final, emailul. Ce este atrăgător la acest finisaj este că mobilierul poate fi colorat în cele mai deosebite culori. Fiind și sănătoase, sunt perfecte pentru obținerea mobilierului sau jucăriilor pentru copii. Culorile pot fi alese din trei game de culori (ICA, RAL și NCS), care cuprind mai mult de 2.300 de culori ce pot fi reproduse fidel datorită sistemului tinctometric ICA Color. La cerere, pot fi reproduse și alte culori folosind spectrofotometrul.
O gamă de produse sănătoase, recunoscute și de Comisia Europeană
Important la gama de produse Iridea BIO este că, pe lângă faptul că sunt sănătoase și prietenoase cu mediul, au rezistență mecanică și chimică ridicată, se lucrează ușor și pot fi aplicate cu tehnologii specifice marilor fabrici. Cum este vorba despre finisarea MDF-ului, este important ca ele să poată fi aplicate cu pistolul, pompa sau pe linii automatizate de finisare, pentru că acesta este modul de lucru în fabricile de profil. Oricât ar fi fost de sănătoase sau prietenoase cu mediul, ar fi fost greu să fie acceptate în fabrici dacă se aplicau doar cu pensula sau trafaletul.
Produsele din gama Iridea BIO sunt rezistente la zgâriere, loviri și alte acțiuni mecanice, la pătări cu apă sau cafea, la umiditate și au aspectul și tușeul plăcut. Spre deosebire de produsele bio alchidice (cu care sunt adesea comparate), se usucă mai repede, se șlefuiesc mai ușor și sunt mai rezistente la lumina directă. Se pretează aplicărilor industriale repetate, putând fi folosite fără probleme în fabrici mari unde productivitatea este o cerință importantă. Rezistența bună la umiditate permite folosirea lor la finisarea mobilierului de baie sau bucătărie, iar multitudinea de culori ce pot fi obținute le face perfecte pentru vopsirea mobilierul pentru copii.
Produsele bicomponente pe bază de apă au primit premiul LIFE al Uniunii Europene, premiu ce se acordă proiectelor care demonstrează un nivel ridicat de inovație tehnologică orientată spre protejarea mediului și folosirea resurselor regenerabile.
Adaugă comentariul