Finisare lemn

Cheile Grădiștei Fundata se extinde cu centru Spa și patinoar

Complexul Cheile Grădiștei își extinde capacitatea cu un nou centru Spa și un nou patinoar, construite în vârf de munte la Fundata

Am ajuns aici în urma unei discuții cu Ilie Moga, de la Deposib, care a furnizat soluțiile pentru tratarea și protecția lemnului folosit la construcția centrului Spa și a patinoarului.

Mai fusesem la Cheile Grădiștei, dar de data aceasta am vrut să vedem noile construcții. Am stat la povești cu Ovidiu Gârbacea, proprietarul celor două complexuri Cheile Grădiștei Moeciu și Cheile Grădiștei Fundata. De la noul patinoar pe care îl construiește acum la Fundata am ajuns să aflăm povestea unuia dintre cele mai ample proiecte turistice și de agrement din România, vizitat atât de turiști, cât și de sportivi profesioniști.

Casa Ovidiu – prima pensiune din Moeciu Brașov

Fost sportiv de performanță și antrenor al lotului olimpic de biatlon, a renunțat la viața sportivă, imediat după 1990, pentru a se dedica antreprenoriatului și visului de a construi un resort turistic și de agrement la Moeciu, precum cele din stațiunile din afara țării vizitate în călătoriile sale ca sportiv. Născut și crescut în zona montană Moeciu, primul pas în afaceri a fost exploatarea forestieră. Mai întâi cu un tractor, apoi cu un gater, afacerea cu cherestea a crescut și a fost punct de sprijin pentru dezvoltarea proiectului turistic. În 1992 a dat drumul la prima pensiune turistică „Casa Ovidiu”, construită prin extinderea casei părintești. După succesul avut, a continuat să construiască mai multe pensiuni, hoteluri și restaurante în aceeași zonă.

Sport la cote înalte. Ovidiu Gârbacea construiește în vârf de munte la Fundata un vast complex turistic și o bază sportivă cu facilități la nivel internațional

În 2006 a urcat cu investiția spre Fundata achiziționând terenuri și construind drumul de acces pentru noul complex ce urma să îl ridice la Fundata, într-o zonă deloc exploatată turistic până atunci. A dezvoltat aici un alt complex turistic cu hoteluri, vile, restaurante și mai mult de atât. Ținând la pasiunea sa pentru sport, a construit treptat o bază sportivă pentru antrenament și agrement, cu terenuri de fotbal, terenuri de tenis, sală de sporturi, pistă de biatlon cu pârtii de schi fond, pârtii de schi pentru începători și avansați, unde sunt găzduite antrenamente și competiții sportive. Acum, în 2021, la Fundata este în derulare construcția unui patinoar la standarde olimpice internaționale și a unui centru Spa cu bazin de înot profesionist, piscină și facilități diverse, saună, salină, săli de fitness, iar în exterior sunt în lucru o tiroliană, o șină pentru sanie de vară, un telescaun, un teren pentru atletism și locuri de joacă pentru copii. Este un complex foarte vast cu multe facilități atât pentru turiștii veniți la relaxare sau amatorii de sporturi, cât și pentru sportivii profesioniști.

Materialele de protecție folosite pentru lemn

Aici în vârf de munte nu putea lipsi lemnul ca material de construcție. Este folosit pe suprafețe întinse atât în zona de spa, cât și la patinoar. Pentru protecția lemnului s-au folosit produse Bochemit furnizate de Deposib Expert. Au urmărit ca produsele alese să asigure protecție la foc, la umiditate, împotriva ciupercilor, mucegaiului și insectelor.

Bochemit Antiflash este un produs 3-în-1 care protejează lemnul împotriva focului, a insectelor și a ciupercilor (testat conform EN 113, EN 73, EN 46). Acidul boric, substanța activă din produs, este foarte concentrat, fiind singurul ignifug de pe piața românească care dă lemnului o rezistență așa mare, atât împotriva mucegaiului cât și a carilor. Spre deosebire de alte materiale ignifuge pe bază de săruri de bor, Bochemit Antiflash nu are nevoie de diluție cu apă caldă. Astfel este eliminat pericolul de recristalizare și de apariție a petelor albe pe lemn. Bochemit Antiflash este agrementat tehnic de Ministerul Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice din România și avizat de ISU, fiind recomandat pentru tratarea industrială și profesională a materialelor de construcție din lemn și a altor produse de lemn din interiorul construcțiilor.

Bochemit Opti F+ protejează preventiv împotriva tuturor dăunătorilor naturali ai lemnului (ciuperci, insecte, mucegai), atât la interior, pe toată durata de viață a lemnului, cât și la exterior, pentru maxim 10 ani. Este un produs lichid, concentrat, foarte potrivit pentru tratarea lemnului folosit în construcții (pardoseli, lambriu, șarpante), dar și al celui folosit la amenajări exterioare. Este recomandat pentru tratarea lemnului de construcții din clasele 1, 2 și 3, conform EN 335. Tratamentul poate fi folosit atât pentru lemnul nou, cât și pentru cel vechi. Lemnul tratat nu prezintă peliculă, iar după uscare poate fi finisat cu materiale folosite în mod curent pentru protecția interioara sau exterioara a lemnului. Este fabricat în variantele transparent, brun sau verde, varianta transparentă fiind rezistentă la îngălbenire.

Estetik Bochemit este o gamă de lazuri pe bază de ulei destinată impregnării lemnului aflat la interior sau la exterior. Uleiurile oferă protecție împotriva radiației UV și împiedică pătrunderea apei în lemn. Gama cuprinde opt culori: pin, pin auriu, mahon, castan, nuc, palisandru, alb și gri, ce se pot aplica cu pensula sau trafaletul. Pentru o suprafață colorată uniform lemnul trebuie să fie bine șlefuit și pregătit înainte. Pe lemnul aflat în interior se aplica 1 sau 2 straturi de ulei, pentru cel aflat la exterior fiind însă nevoie de min.2 straturi pentru ca protecția să fie eficientă.

Aflați întreaga poveste de la Ovidiu Gârbacea, proprietarul mini-stațiunii Cheile Grădiștei Moeciu-Fundata.

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână