Finisare lemn

Fierăstrăul Wood-Mizer WB2000 utilizat la o fabrică modernă de prelucrarea lemnului din Polonia

Urmăriți prezentarea video detaliată a liniei industriale de debitare de la Wood-Mizer folosită de compania poloneză A&M Trak Michał Nowakowski. Videoclipul este prezentat de Adam Kubiak, directorul de vânzări echipamente industriale Wood-Mizer, în colaborare cu angajații companiei Nowakowski.

De la lansarea acestei game în 2015, companiile de prelucrarea lemnului din întreaga lume au instalat fierăstraiele industriale Wood-Mizer WB2000, crescând de două sau chiar de trei ori productivitatea debitării lemnoase. Fierăstrăul industrial Wood-Mizer WB2000 este un echipament care combină beneficiile tehnologiilor pânzelor de fierăstrău cu benzi înguste și late. Operatorii fierăstrăului apreciază capul său de tăiere precis, patul masiv cu sistem hidraulic eficient și ușurința în exploatare. Fierăstrăul WB2000 poate funcționa ca mașină de debitat individuală sau ca parte a unei linii de debitare lemnoasă în configurația care se potrivește cel mai bine nevoilor unei asemenea operațiuni.

Capul de tăiere și pânzele de fierăstrău WB2000

Fierăstrăul WB2000 a fost proiectat să funcționeze cu pânze de fierăstrău de 50 mm, 75 mm sau 100 mm lățime instalate pe volante din fontă cu diametrul de 800 mm. Utilizarea pânzelor cu lățimea de 50 mm sau 75 mm permite reascuțirea și ceaprăzuirea pânzelor pe echipamentele de întreținere Wood-Mizer, inclusiv mașinile de ascuțit BMS600 și de ceaprăzuit BMT300. „Pânzele de 100 mm necesită un proces de reascuțire mai avansat, iar operatorul trebuie să dețină mai multă experiență. Majoritatea fierăstraielor WB2000 comandate de clienții noștri sunt pre-configurate pentru pânze de 75 mm lățime”, ne împărtășește Adam Kubiak, Directorul de vânzări echipamente industriale de la Wood-Mizer.

Fiecare volantă include o pâslă și o racletă pentru curățarea și lubrifierea suprafeței volantei, în timp ce în spatele capacului este instalată o cutie de dozare. Ferestrele mici de inspecție permit monitorizarea lubrifierii volantelor. Doza recomandată este de 2-3 picături de ulei la 5 secunde de lucru pe volante. 

Fierăstrăul WB2000 utilizează sistemul de curățare și răcire a pânzei LubeMizer. Este un mecanism extrem de eficient care furnizează detergent comprimat prin duzele plasate dedesubtul și deasupra pânzei de fierăstrău. Poate pulveriza lichidul într-un mod constant sau în rafale, ceea ce este util în special la debitarea lemnului de esență tare. Capul de fierăstrău poate fi echipat opțional cu un decojitor ce prelungește considerabil durata de viață a pânzei. Materialul de carbură sudat pe dinții circulari ai pânzei are 5 mm lățime și efectuează o tăietură mică în buștean, îndepărtând coaja și murdăria și permițând pânzei fierăstrăului să pătrundă în materialul curat. Opțional, fierăstrăul WB2000 poate fi echipat și cu un indicator laser care prezintă linia tăieturii viitoare pe suprafața bușteanului. 

Sistemul de tensionare a pânzei constând dintr-o pompă manuală și o cutie de ulei menține tensiunea corectă a pânzei în timpul debitării. Acumulatorul de ulei este responsabil pentru reglarea tensiunii pânzei ori de câte ori pânza traversează o structură mai complexă în buștean, cum ar fi un nod. Dacă se întâmplă acest lucru, pânza primește mai multă sarcină iar, pentru un moment scurt, se poate slăbi. Acumulatorul de ulei ajută la reglarea tensiunii pânzei în mod continuu, astfel încât procesul de debitare să decurgă într-un mod stabil și precis, indiferent de structura lemnului. Fierăstrăul WB2000 poate fi echipat opțional și cu o pompă electrică de ulei alimentată de la panoul operatorului. 

Parametrii de tensiune recomandați sunt specificați pe un autocolant situat lângă pompă. „Un operator trebuie să regleze corect tensiunile pânzei, deoarece aceasta influențează durata de viață a pânzei. Dacă pânza nu taie drept, se recomandă să reglați volanta sau să o înlocuiți cu una nouă. Nu este o practică bună să tensionați excesiv pânza”, ne atenționează Adam Kubiak.

Motorul principal și sistemul de avans al capului ferăstrăului 

În partea stângă a capului de fierăstrău se află motorul electric principal, de 30 kW sau 37,5 kW (în variante opționale). Motorul principal poate fi echipat cu un variator care controlează viteza liniară a pânzei (18-32 m/s), ajutând la debitarea lemnului de esență moale și a celui de esență tare.  

Fierăstrăul WB2000, fără un variator care controlează viteza liniară a pânzei, poate lucra la două viteze fixe de avans – fie 22 m/s pentru lemn de esență moale, fie 26 m/s pentru lemn de esență tare. Trecerea de la o viteză la alta se face mecanic și necesită înlocuirea unui set de role și curele. Este esențial să informați Wood-Mizer despre reglarea vitezei liniare a pânzei (manuală sau electrică) înainte de comandă, deoarece nu există posibilitatea de a modifica ulterior fierăstrăul.

Capul de fierăstrău este alimentat vertical de o cutie de viteze elicoidală foarte fiabilă, cunoscută pentru eficiența sa ridicată (97-98%), ce permite utilizarea unui motor electric de 2,2 kW cu un aport mai mic de energie. „Software-ul de control utilizat în mecanismul de avans a capului de fierăstrău este similar cu cel utilizat în ascensoarele moderne. Când trebuie să setăm capul de fierăstrău la o anumită înălțime, acesta este deplasat și oprit de variatorul de viteză și unitatea PLC, dar odată ce capul de fierăstrău ajunge la înălțimea necesară, frâna este cuplată. Frâna este responsabilă doar pentru menținerea capului la înălțimea necesară și nu pentru oprirea capului din mișcare. Această soluție limitează emisia de căldură și ajută întregul mecanism să reziste mai mult timp”, ne asigură Adam Kubiak.  

Unitățile responsabile pentru avansul pe orizontală a capului de fierăstrău sunt amplasate pe ambele părți ale cadrului fierăstrăului și sunt cuplate cu lanțuri solide și rezistente. Cu acest mecanism, capul de fierăstrău masiv și lat poate fi deplasat cu precizie și fără efort de-a lungul șinelor în timpul debitării. Viteza maximă de tăiere este de 60 m/min, în timp ce în mișcare inversă viteza poate ajunge până la 100 m/min. Deplasarea capului de fierăstrău este controlată de un driver PLC, care analizează constant poziția acestuia, iar când capul de fierăstrău se apropie de barele de protecție din spate, încetinește.  

Ferăstrăul WB2000 este echipat cu două camere video pentru monitorizarea procesului de tăiere, care sunt plasate pe capul de fierăstrău lângă motorul principal. Prima cameră supraveghează pânza în lucru, iar cealaltă urmărește mișcarea inversă a capului de fierăstrău. Imaginea este transmisă pe ecranul situat în cabina operatorului. Recorderul video include un total de 4 camere de supraveghere (două camere suplimentare sunt opționale). 

Patul fierăstrăului și sistemul hidraulic de manipulare a buștenilor  

Cadrul fierăstrăului este robust și durabil, bazat pe două șine de oțel în formă de C (400 mm lățime) care sunt dispuse de-a lungul patului. Structura modulară permite o configurație flexibilă în funcție de cerințele de debitare. Funcțiile hidraulice și echiparea patului fierăstrăului sunt similare cu cele ale altor fierăstraie Wood-Mizer – o clemă centrală pe două tije, suporturi laterale, două rotitoare cu lanț și trei role de antrenare ce pot fi controlate separat. Există o pompă de 7,5 kW (debit de 27 l/min) pentru alimentarea sistemului hidraulic; aceasta poate fi opțional înlocuită cu o pompă de 11 kW (debit de 50 l/min). „Majoritatea fierăstraielor WB2000 sunt comandate cu pompa hidraulică standard, deoarece sistemele hidraulice mai rapide necesită abilități avansate de operare. Operatorul trebuie să reacționeze cu atenție la funcțiile de lucru rapide ale patului”, observă Adam Kubiak. Pentru operatorii care au nevoie să debiteze bușteni mai lungi, se recomanda extinderea fierăstrăului cu cleme de prindere, care mențin bușteanul fix pe patul fierăstrăului.  

Fierăstrăul industrial WB2000 de la compania Nowakowski a fost echipat cu un transportor cu bandă reglabil care permite transportul materialului pe modulul de primire (unde se află masa de sortare). În fața transportorului se află o rolă de absorbție pentru a atenua impactul unei scânduri în cădere. Opțional, fierăstrăul WB2000 poate fi echipat cu un transportor de urmărire separat. „Transportorul de urmărire urmează capul fierăstrăului, unghiul acestuia fiind contrar celui al unui transportor standard – vârful transportorului este ridicat și astfel urmează pânza. Acest dispozitiv este util la debitarea buștenilor cu diametre mari. Acele scânduri grele și dure pot avea tendința de a se rupe atunci când cad pe transportor (de exemplu, cele de stejar)”, ne explică Adam Kubiak.

Una dintre cele mai valoroase componente ale fierăstrăului WB2000 o reprezintă puntea de bușteni pentru încărcarea rapidă și sigură a buștenilor pe pat. Punțile pentru bușteni Wood-Mizer sunt disponibile în versiuni de 3,6 m și 6 m lungime, cu 2 sau 3 lanțuri de transport. „Uneori, companiile comandă o configurație specială de două punți de bușteni, în care una este plasată în spatele celeilalte. Puntea mai scurtă este instalată în interiorul incintei de producție, iar cea mai lungă este în exterior. Puntea exterioară este folosită pentru depozitarea buștenilor suficienți pentru o tură de lucru, iar cea mai scurtă este pentru a ține 2-3 bușteni pregătiți pentru încărcare imediată pe patul fierăstrăului. Aceasta reprezintă o modalitate inteligentă de a limita deschiderea și închiderea incintei de producție în timpul iernii și de a economisi căldură”, ne explică Adam Kubiak. Puntea de bușteni este oferită și în cea mai nouă versiune Heavy-Duty, cu durabilitate sporită. 

În spatele fierăstrăului se află o masă modulară de sortare pentru recepția automată a materialului și direcționarea acestuia către zonele de procesare ulterioară. Modulele individuale (fiecare cu lungimea de 3 m) pot fi unite în grupuri de lungime maximă 9 m (3 module în total). Grupurile pot fi multiplicate pentru a construi zone mai mari de sortare. „La firma Nowakowski, masa de sortare este electrică, cu lanțuri transversale și împingătoare. Masa poate fi echipată opțional cu lanțuri acționate pneumatic sau hidraulic. Aceasta reprezintă o soluție recomandată pentru liniile în care materialul este primit de la două sau mai multe fierăstraie care lucrează învecinate”, explică Adam Kubiak.

 

O linie de debitare ar putea fi extinsă de-asemenea cu mai multe mașini și echipamente, de exemplu, pe partea stângă și dreaptă ar putea fi instalate glisiere sau zone de colectare, circulare de tivit sau fierăstraie multi-lamă. În plus, ar putea fi instalat un transportor pentru colectarea materialului, transportând prismele la fierăstrăul multi-lamă și așchiile de lemn la tocător.   

Operare convenabilă a fierăstrăului WB2000

Stația operatorului WB2000 este construită pe o structură ridicată, permițând un control vizual ușor al debitării (opțional, poate fi o cabină cu aer condiționat). La compania A&M Trak Nowakowski, locul de muncă al operatorului este situat convenabil într-o cabină personalizată.    

Două joystick-uri și un ecran tactil de 12 inch sunt prevăzute pentru a controla cu ușurință fierăstrăul. Ecranul afișează parametrii de tăiere și butoanele de setări, în timp ce joystick-urile controlează funcțiile echipamentului. Un alt ecran este instalat lângă ecranul tactil pentru a afișa imaginea camerei de supraveghere. În configurația actuală a fierăstrăului, operatorul poate urmări poziția pânzei în buștean, patul din spatele capului de fierăstrău, masa de sortare și stâlpul capului de tăiere. 

 

Ecranul tactil al operatorului lucrează în funcția HEAD (controlul capului de fierăstrău) și în funcția BED (controlul sistemului hidraulic). După comutarea ecranului la funcția de operare a capului de fierăstrău, ecranul prezintă informații precum înălțimea capului de fierăstrău, poziția de tăiere, viteza de avans sau sarcina curentă a motorului. 

Operarea sistemului hidraulic al patului este posibilă după readucerea ecranului la funcția BED pentru a controla rotitoarele, clema centrală, rolele și suporturile laterale. Cu așa-numita supapă proporțională, operatorul poate regla viteza hidraulică. Prin setarea debitului în sistemul hidraulic pentru o anumită funcție, operatorul îi poate limita viteza, ceea ce este util, de exemplu, atunci când trebuie să taie cu atenție ultima scândură de pe patul fierăstrăului. 

Liniile de debitare Wood-Mizer reprezintă o soluție tehnologică modernă și cuprinzătoare pentru întreprinderile care doresc să mărească eficiența și să automatizeze procesele de producție. Toate liniile pot fi configurate flexibil pentru a satisface nevoile clienților, în timp ce serviciul și suportul tehnic de clasă mondială asigură o utilizare și întreținere fără probleme.   

Toate companiile mijlocii și mari de prelucrare a lemnului sunt binevenite să încerce lucrul cu liniile de debitare Wood-Mizer. Echipa de ingineri Wood-Mizer dedicată este pregătită să împărtășească cele mai recente cunoștințe și experiența acumulată, ajutându-vă afacerea să se extindă și să prospere.
Contactați reprezentantul local Wood-Mizer pentru comandă. Pentru mai multe informații, vizitați pagina produsului WB2000.

Wood-Mizer RO S.R.L.
Fabricii Nr. 6, Șura Mică 
557270 Jud. Sibiu 
Info utilaje: +40 755 20 20 30
Email: office@woodmizer.ro
www.woodmizer.ro

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian