Compania Woodoo a fost fondată în 2016, de Timothée Boitouzet. După finalizarea studiilor de arhitectură în Japonia, Boitouzet, a început să cerceteze modalitățile de inovare pentru a adapta și transforma un material vechi de milenii – lemnul – cerințelor și nevoilor actuale. Misiunea sa este să transforme industria construcțiilor și materialelor de construcție, prin înlocuirea materialelor precum oțelul sau betonul, cu lemnul.
Pădurile stochează carbon — aproximativ jumătate din greutatea lemnului uscat este carbon – astfel încat folosirea acestui material natural, regenerabil (exploatat sustenabil) în construcții reprezintă o modalitatea eficientă de a înmagazina carbon. Utilizarea lemnului atât în construcții rezidențiale cât și construcții comerciale, ar putea ajuta la scăderea emisiilor de carbon, cauzate de industria de construcții. Potrivit unui raport recent al World Green Building Council construcțiile sunt responsabile de 39% din totalul emisiilor de carbon de pe glob. Același raport estimează ca 11% din emisiile de carbon la nivel global sunt generate de materialele și procesele folosite pe parcusul ciclurilor de viață ale clădirilor.
Însă lemnul poate fi folosit cu success și pentru alte aplicații. Boitouzet a demarat un proiect intitulat Woodoo Augmented Wood* cu scopul de a integra componente electronice în lemnul tactil (engl. touch-sensitive wood). Materialul inovativ, pe baza de lemn, care este conductor electric, va fi integrat în panouri tactile pe bordul masinilor.
Lemnul tactil are la baza un tip de produs inovativ, care este obținut prin înlăturarea ligninei si înlocuirea ei cu un anumit tip de polimer. Produsul rezultat – care a fost denumit lemn transparent** – este rezistent la intemperii, la foc și este durabil. Proprietățile optice ale polimerului oglindesc proprietatile lemnului astfel încât light does not bend când moves through the augmented wood.
Până în prezent, compania Woodoo a colaborat cu industia auto care este interesată de produsele sale, întrucât produsele pe baza de lemn sunt mai ușoare și generează mai puține emisii, comparativ cu panourile din materiale tradiționale (de exemplu plastic).
*Proiectul Woodoo a fost finanțat în cadrul programului Orizont 2020. Orizont 2020 este cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat vreodată de UE. Acesta va duce la mai multe inovații capitale, descoperiri și premiere mondiale, aducând ideile mărețe din laboratoare pe piață. Este disponibilă o finanțare de 80 de miliarde EUR pe durata a 7 ani (2014-2020) – pe lângă investițiile private și investițiile publice naționale pe care această finanțare le va atrage.
**Majoritatea articolelor și companiile care lucrează la dezvoltarea acestui produs inovativ, îl denumesc lemn transparent (enlg. transparent wood) însă în prezent gradul de opacitate al materialului îi conferă un caracter translucid. Cercetările continuă pentru a obține această proprietate – transparența – astfel încât noul produs pe bază de lemn să poată constitui o alternativă veritabilă pentru sticlă.
Adaugă comentariul