Fabricare case din lemn Specii lemn Tehnici prelucrare lemn

Kebony, lemnul garantat la exterior 30 de ani, fără întreținere

Nu, nu este o specie exotică miraculoasă ci un lemn tratat astfel încât să capete proprietăți deosebite. Nu este prima dată când aducem în discuție tratarea lemnului pentru a obține materiale cu caracteristici deosebite. De curând ați putut citi despre lemnul transparent, iar tratarea lemnului prin impregnare în autoclavă a devenit un lucru obișnuit și în România. Tot mai mult oamenii își îndreaptă atenția spre lemn și încearcă să-l transforme astfel încât să fie cât mai rezistent și să acopere domenii cât mai vaste. Exploatat sustenabil, lemnul poate fi salvarea noastră, sprijinul în reducerea emisiilor de carbon și al poluării. Iar tratat pentru a rezista cât mai mult înseamnă reducerea exploatării sau extinderea folosirii și în alte domenii. Kebony este un astfel de lemn tratat, obținut din lemn exploatat sustenabil și care poate reziste la exterior fără tratament de suprafață și peste 30 de ani.

lemn kebony

Ce este Kebony wood

Kebony este obținut și brevetat în Norvegia. Este o alternativă durabilă la lemnul exotic dur apreciat pentru frumusețe și performanțe deosebite. Pe scurt, tratamentul se folosește de presiune, vid și temperatură ridicată pentru a impregna lemnul de pin cu un lichid obținut din resturi vegetale. Apoi acesta este polimerizat, transformând lemnul moale într-unul foarte dur. Spre deosebire de lemnul acetilat (Accoya) sau cel termotratat, Kebony folosește un produs de proveniență vegetală pentru a îmbunătății calitățile lemnului.

În timpul procedeului, pe lângă creșterea durității, stabilității și a rezistenței la putrezire, lemnul capătă o culoare maro roșcat foarte plăcută. În timp, sub acțiunea soarelui și a intemperiilor, culoarea capătă o patină naturală gri argintie, specifică lemnului exterior neprotejat. Pentru a păstra culoarea inițială, lemnul poate fi tratat cu uleiuri cu protecție UV.

Există două tipuri de lemn Kebony, în funcție de materia primă utilizată. Kebony Clear este obținut din lemn de Pinus Radiata. Aspectul este fin și fără noduri, poate fi prelucrat mecanic fără a fi nevoie de intervenții suplimentare de protecție și are o rezistență foarte mare la putrezire (40 de ani pentru lemnul folosit la placarea clădirilor). Kebony Character este obținut din Pinus Silvestris, suprafața are noduri și aspect mai rustic și este recomandată folosirea fără prelucrări mecanice. Dacă se intervine asupra lemnului, zona de capete de fibră trebuie protejată cu un material de protecție împotriva ciupercilor și a umidității. Un astfel de lemn poate rezista și 30 de ani fără niciun fel de întreținere în afara procedeelor obișnuite de curățare specifice oricărei suprafețe.

Cum se obține

Procesul de obținere a lemnului Kebony are trei etape:

  • imersia în soluția de impregnare
  • impregnarea
  • polimerizarea impregnantului

Soluția de impregnare este acidul furfurilic obținut din resturi vegetale. Soluția este bio, obținută în mod natural (asemănător obținerii combustibilului din astfel de resturi) și nu conține compuși chimici de sinteză. Cu ajutorul vidului și al presiunii, soluția intră adânc în lemn, impregnând peretele celulei lemnoase. Apoi, acidul furfurilic este polimerizat cu ajutorul temperaturii, întărind peretele celular și mărindu-l cu 50%. Lemnul devine astfel foarte stabil, nu mai variază dimensional în funcție de umiditatea exterioară și este mult mai dur. Fiind polimerizat în interior și făcând corp comun cu peretele celulei, nu există pericolul cu materialul de impregnare să iasă în exterior sau să se scurgă când temperatura este foarte mare sau umiditatea foarte scăzută.

lemn kebony

Proprietățile noului material

Lemnul obținut este natural, dur, rezistent la putrezire și cu o culoare foarte plăcută. În urma testelor s-a dovedit că rezistența la putrezire este  comparabilă cu a celor mai rezistente specii folosite la exterior. Este echivalentă cu rezistența la putrezire a tec-ului sau lemnului de ipe și mai mare decât a frasinului și pinului termotratate, stejarului sau lemnului de larice. De asemenea, este rezistent la acțiunea insectelor, mucegaiului, ciupercilor și a altor micro-organisme care distrug lemnul.

Lemnul devine mult mai dur și mai stabil. Kebony trece de la duritatea unui lemn moale (pinul) la cea a unui lemn dur cum este cel de stejar, cedru sau frasin termotratat.

Kebony nu este toxic și este prietenos cu mediul. Poate fi folosit pentru obținerea deck-urilor, iar vara nu se încălzește foarte mult sub acțiunea soarelui. În cazul arderii se comportă la fel ca un lemn normal, emană aceleași substanțe, fără emisii de substanțe toxice. Dacă rămâne în urma demolărilor poate fi refolosit, ars sau eliminat ca orice alt deșeu de lemn.

Unde se folosește

Kebony este o alternativă la lemnul rezistent și dur, mai ales a celui exotic, atât pentru folosire la interior, cât și la exterior. La exterior poate fi folosit la placarea caselor sau a fațadelor, la deck-uri sau terase, în construcții dificile precum debarcadere sau alei. Poate fi folosit fără probleme la construcția acoperișurilor, nu doar a structurii ci chiar a acoperișului în sine.

Fiind total natural, poate fi folosit fără probleme și la interior, pentru pardoseli, mobilier sau placări interioare. Fiind foarte dur și rezistent poate fi folosit ca lemn structural. Nu există nicio barieră care să împiedice folosirea lui în orice proiect interior. Rezistența la putrezire îl recomandă însă pentru proiectele exterioare unde nu are nevoie de revopsire sau alte operații care să-i prelungească viața.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână