Forestier

Mașinile de ceaprăzuit de la Wood-Mizer pentru întreținerea eficientă a pânzelor panglică de fierăstrău

În procesul de debitare, pânzele panglică de fierăstrău realizează o treabă extraordinară prin transformarea unui buștean în material valoros pentru lucrări de construcții. Pentru a produce prisme și scânduri de cea mai bună calitate din fiecare buștean, pânzele fierăstrăului trebuie să fie întreținute în mod corespunzător prin ascuțirea și ceaprăzuirea dinților acestora. Doar pânzele de fierăstrău bine întreținute garantează performanțe maxime de tăiere

Ceaprăzuirea dinților este la fel de importantă ca ascuțirea

Pentru întreținerea pânzei panglică de fierăstrău, atât ascuțirea, cât și ceaprăzuirea sunt la fel de importante. Pe măsură ce dinții pânzei se tocesc și se deformează în timpul tăierii, au nevoie de ascuțire regulată pentru a restabili marginile ascuțite și profilul. În al doilea rând, fiecare pânză de fierăstrău trebuie să aibă dinții ceaprăzuiți pentru a produce material cu o suprafață de înaltă calitate și pentru a îndepărta efectiv rumegușul din bușteanul debitat. Pânza panglică de fierăstrău are dinții corect ceaprăzuiți atunci când sunt „decalați” cu precizie și uniformitate față de corpul pânzei.

Modelul de ceaprăzuire a dinților este „înclinat stânga / înclinat dreapta / drept”, unde dinții din stânga și dreapta sunt pentru deschiderea sau tăierea materialului, iar cel drept este pentru îndepărtarea rumegușului din lemn. Valorile recomandate pentru ceaprăzuirea dinților sunt diferite pentru fiecare tip de pânză și profil. Este esențial să adaptați valoarea ceaprazului dinților la tipul de lemn pe care îl veți debita. De exemplu, vă recomandăm să folosiți un ceapraz de dinți mai mic pentru lemn de esență tare, iar pentru lemn de esență moale, vă recomandăm să folosiți unul mai mare. Puteți găsi valorile exacte recomandate pe cutia pânzei de fierăstrău.

Dacă ceaprazul dinților este prea mic, pânza taie drept și de bună calitate, dar încet. Dacă ceaprazul este prea mare, pânza va tăia cu mișcări sacadate, producând tăieturi ondulate și, în general, afectând calitatea lemnului tăiat. Pânza de fierăstrău cu dinții ceaprăzuiți incorect se poate supraîncălzi rapid, producându-se în cele din urmă ruperea acesteia.

Înainte de a începe procesul de ceaprăzuire a dinților, operatorul trebuie să pregătească corect pânza. În primul rând, pânza trebuie curățată și astfel îndepărtate resturile de rășină, ulei, sevă sau alte fluide. În al doilea rând, trebuie să aibă marginile debavurate, fie manual cu un instrument de debavurare, fie automat pe mașina de ascuțit, cum ar fi BMS500/600.

Alegerea mașinii de ceaprăzuit

Wood-Mizer oferă o gamă largă de mașini de ceaprăzuit dinții de fierăstrău panglică, permițând o ceaprăzuire rapidă, precisă și uniformă a dinților.

BMT100 – Mașina de ceaprăzuit manuală pe o singură față este un echipament economic, precis și ușor de utilizat pentru operațiuni cu volum redus. Acest dispozitiv funcționează cu pânze cu lățimea de 25-75 mm și este acționat manual (cu o mână ceaprăzuiți dinții printr-un mâner cu manivelă, iar cu cealaltă mână avansați pânza). Realizează ceaprăzuirea dinților pe o parte a pânzei la o trecere, așa că trebuie să vă amintiți să întoarceți lama pe cealaltă parte după ce ați ceaprăzuit dinții pe prima parte. Pentru a păstra modelul corect de ceaprăzuire a dinților, trebuie să ceaprăzuiți fiecare al 3-lea dinte al pânzei. Deoarece mașina de ceaprăzuit este manuală, ceaprăzuirea unei pânze durează în medie 7-10 minute. Modelul BMT100 permite o ceaprăzuire foarte precisă a dinților.

Înainte de a începe procesul de ceaprăzuire a dinților cu BMT100, trebuie să:

  1. Reglați cu precizie înălțimea pânzei din clemă – Wood-Mizer recomandă fixarea fundului golului dintre dinții pânzei cu 1,0-1,5 mm sub marginea superioară de prindere,
  2. Reglați valoarea de referință – Wood-Mizer recomandă ceaprăzuirea punctului pe dinte la o treime din înălțimea dintelui de la vârful acestuia,
  3. Resetați indicatorul de cadran.

Este esențial să reglați poziția corectă a opritorului, care oprește pânza și stabilește punctul potrivit pentru îndoirea dintelui. Un indicator de cadran arată valoarea ceaprazului dinților. Iar brațele de susținere care țin pânza necesită reajustare în funcție de lățimea lamei.

BMT150 – Mașina de ceaprăzuit manuală pe două fețe este un alt instrument economic, precis, ușor de utilizat și eficient din gama Wood-Mizer. Are două fețe, deci ceaprăzuiește doi dinți simultan (stânga / dreapta) și nu necesită ca operatorul să întoarcă pânza. Această mașină permite ceaprăzuirea pânzelor de 25-75 mm lățime, cu spațiul dintre dinți de 6-32 mm. Pentru a ceaprăzui o pânză, aveți nevoie de aproximativ 3-4 minute. Este acționată manual de o pârghie cu clichet care activează 2 șuruburi de ceaprăzuire și avansează simultan pânza cu ajutorul unui împingător. Reglarea înălțimii pânzei se face prin înlocuirea știfturilor și a unui buton pentru reglarea fină. Pentru a asigura cea mai mare precizie de ceaprăzuire a dinților, mașina BMT150 este echipată cu un instrument „Set Master Gauge” pentru verificarea valorii ceaprazului de dinți și reglarea precisă a șuruburilor de ceaprăzuire.

Set Master Gauge

Una dintre cele mai populare mașini de ceaprăzuit de la Wood-Mizer este BMT 200/250 – Ceaprăzuirea dinților pe două fețe, care este disponibilă în două versiuni. Versiunea mai simplă, BMT200, este manuală, echipată cu un mâner cu manivelă care activează șuruburile de ceaprăzuire și avansează pânza. Puteți actualiza BMT200 cu un kit de extensie la o versiune superioară, BMT250.

Versiunea electrică a BMT250 are un motor monofazat de 0,18 kW cu cutie de viteze și o unitate de comandă simplă. Există doi dinți ceaprăzuiți într-un singur ciclu în această mașină de ceaprăzuire a dinților, ceea ce înseamnă că procesul este mai rapid. În medie, durează aproximativ 2-3 minute pentru a ceaprăzui o pânză. Dispozitivul de ceaprăzuire a dinților BMT250 este adesea combinat cu dispozitivul de ascuțit pânza de fierăstrău BMS250.

Fiecare șurub și nicovală de ceaprăzuire sunt legate la un indicator separat, care trebuie calibrat înainte de a începe procesul de ceaprăzuire. Două cadrane afișează valorile de ceaprăzuire – unul pentru decalajul din dreapta, iar celălalt pentru decalajul din stânga. Reprezintă o practică bună să utilizați Set Master Gauge pentru a verifica din când în când ceaprăzuirea. Versiunea electrică a BMT250 are o cutie simplă de control cu ​​contor de dinți, pe care setați numărul de dinți, iar senzorul va opri procesul la final. În plus, BMT250 are un indicator de tensiune, întrerupător general și un comutator de mod de funcționare manual / automat. Cu BMT250, puteți ceaprăzui pânzele cu lățimea de 25-75 mm cu spațiu între dinții pânzei de 13-32 mm

BMT 300 – Mașina pneumatică de ceaprăzuit pe o singură latură este concepută pentru operații profesionale și de volum mare. Este adesea combinată cu mașina de ascuțit profesională pentru fierăstrău BMS500/600. BMT300 este o mașină de ceaprăzuit dinții automată care funcționează în mai multe moduri de operare, utilizează diferite funcții de diagnosticare pentru a inspecta componentele mașinii și ceaprazul corect de dinți. Dacă este necesar, poate repara dinții supra-ceaprăzuiți. Folosește două surse de energie: motorul electric (2x) 24V DC pentru alimentarea dispozitivului de împingere a pânzei și mecanismul de avans și aerul comprimat (min. 4 bari) pentru alimentarea sistemului de prindere, a șurubului de ceaprăzuire și a duzei de curățare. Mașina de ceaprăzuire a dinților BMT300 lucrează pe o singură latură, astfel încât este posibilă ceaprăzuirea pânzei pe o singură parte la un moment dat, ceea ce înseamnă că va trebui să întoarceți pânza pentru a ceaprăzui și cealaltă parte. Este extrem de precisă, păstrând toleranțele cerute de utilizator și este rapidă – 3 minute pentru a ceaprăzui o pânză care nu are dinți deteriorați de un cui sau de un fragment dur de lemn.

Pe panoul de control, există un ecran LCD cu mai multe butoane pentru operare. Afișează toți parametrii procesului, pe care îi puteți regla în timp real. De aici, introduceți numărul de dinți / cicluri, limitele superioare / inferioare de ceaprăzuire a dinților, tipul de clemă utilizată, numărul maxim de erori de model setate, unitatea de măsură, limba utilizatorului. De asemenea, puteți naviga în meniul de diagnosticare și rula testele verificând funcțiile mașinii (împingător, clemă, curbă, șurub de ceaprăzuire, senzor); de asemenea, tot de aici rulați și modul de calibrare sau modul de inspecție a ceaprazului dinților

Urmați aceste sfaturi și recomandări și vă veți bucura de o funcționare îndelungată și de succes a mașinii dvs. de ceaprăzuire a dinților pentru pânzele panglică de fierăstrău de la Wood-Mizer.

Wood-Mizer RO S.R.L.
Fabricii Nr. 6, Sura Mica 
557270 Jud. Sibiu 
Info utilaje: +40 755 20 20 30
Email: office@woodmizer.ro
www.woodmizer.ro

 

Anamaria

Anamaria are peste 15 ani de experienta in marketing si comunicare pentru firme din industria si retailul de mobila. Inainte de Ces Brands a coordonat activitatile de marketing la ICLA Romania.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână