Crăciunul este despre spus povești frumoase și mai important, aducerea lor în realitate. O astfel de poveste reală este cea spusă de Alex Tache prin Casa Nest și adusă la realitate și cu ajutorul echipei Nika Utilaje.
Uneori oamenii cei mai greu încercați de soartă sunt cei care fac cel mai mult bine în lume. Un astfel de om este Alex Tache care a trăit pe propria piele ce înseamnă să te lupți 14 ani cu o boală grea (cancer osos). A reușit să aibă energia, entuziasmul şi optimismul necesar pentru a construi o casă de tip familial în care să crească într-un mediu sigur și iubitor 12 copii. Pentru ei își dorește nu doar să-i sprijine până ajung la majorat (așa cum este în orfelinate) ci să îi pregătească pentru viitor și să îi învețe o meserie. El speră că astfel ei vor deveni o parte din oamenii buni care duc România mai departe.
În acest scop, a lansat mai multe afaceri sociale ca acest proiect să se susțină de la sine și să aibă mereu ce să le ofere copiilor. Cu ajutorul fondurilor europene, a construit o fabrică de mobilă din PAL și lemn masiv și una de peleți, unde copiii să învețe o meserie. În tot acest demers colaborează cu Nika Utilaje care a câștigat licitația privind achiziția de utilaje. Reprezentanții firmei de utilaje au fost impresionați de povestea tânărului și s-au implicat total în susținerea proiectului.
Dar cel mai bine ne spune Alex întreaga poveste.
Alex, ai o poveste de viață uimitoare. Spune-ne te rog un pic despre ea.
Am avut neșansa să primesc crucea grea a unei boli incurabile încă de la vârsta de 20 de ani (cancer osos). Aceasta a însemnat 14 ani cât două vieți de probleme, peste zece operații, patru dintre ele la plămâni, amputația piciorului stâng și pierderea vederii la ochiul drept. Mi-am dorit să transform această greutate în ceva important care să schimbe lumea și să dăruiesc din entuziasmul meu și puterea de a lupta. Eu îi spun „partea mea de bine” cu care sunt dator lumii. Mi-am dorit să inspir oameni care vor să renunțe, să schimb destine. În acest fel am ajuns să concep Proiectul Casa NEST. Am început să construiesc din sponsorizări și donații o casă de jumătate de milion de euro, un proiect în care aproape nimeni nu credea, dar care să fie o declarație: și copiii abandonați au dreptul la șanse egale. Au trecut 3 ani de când ne-am apucat de proiect și am finalizat casa în proporție de 80% investind acolo 300 000 euro. În tot acest timp am primit mai mult decât speram, o călătorie de neuitat alături oameni minunați pe care i-am cunoscut și de care m-am înconjurat, care-mi sunt alături în viață și proiect.
Povestește-ne despre Casa NEST. Ce ți-ai propus să oferi prin intermediul ei?
Casa NEST este o casă de tip familial ce urmează să preia în plasament 12 copii abandonați din sistemul de protecție socială care este în transformare. Se urmărește închiderea tuturor centrelor de plasament mari (100-200 copii) și înlocuirea lor cu aceste case de tip familial cu maximum 12 beneficiari, unde copiii să fie într-un cadru familial mai degrabă decât instituțional. Noi ne dorim să facem pentru ei mai mult decât atât, ne dorim să fim persoanele centrale din viața lor, părinții pe care nu i-au avut niciodată. Vrem să le oferim un mediu familial, sănătos și cu armonie, exact cum ne-am propune și pentru proprii copii, să-i susținem și să-i consiliem pentru a-și găsi calea în viață. NEST este un acronim ce definește principiile după care vrem sa îi creștem: Noblețe, Educație, STabilitate.
Ai spus că îți dorești foarte mult ca această casă de tip familial să fie sustenabilă. Cum ai plănuit să faci acest lucru?
Deși cred că am construit această casă într-un timp relativ scurt, am observat ce greu se strâng fondurile și dacă acum putem pune stop oricând la șantier fără să afectăm pe cineva, în momentul în care 12 vieți vor depinde de noi, nu le putem spune cu aceeași lejeritate că azi nu mâncăm sau nu ne îmbrăcăm. Astfel, am decis să fim sustenabili și să ne îndreptăm atenția către niște afaceri sociale care să întrețină casa, să facem și mai multe fapte bune, dar să ajutăm și la dezvoltarea Comunei Galicea, județul Vâlcea. Din fonduri europene am finanțat înființarea unor entități sociale, un atelier complet de fabricare a mobilei din PAL și lemn și o linie de fabricare peleți, licitația pentru utilaje fiind câștigată de Nika Utilaje. Continuăm cu visele și cu planurile și dorim să mai atragem fonduri europene pentru amenajarea unei agropensiuni pentru că avem mult potențial în zonă.
Ai spus că utilajele au fost furnizate de Nika Utilaje. Cum ai cunoscut echipa și cum ați colaborat?
Am descoperit întâmplător firma Nika Utilaje după ce au câștigat proiectul prin licitație ca urmare a procedurii de fonduri europene. În timp, am rămas impresionat de profesionalismul cu care își fac meseria. L-am cunoscut întâi pe dl. Cristian Broșiu care ne-a prezentat foarte detaliat toată oferta lor, apoi l-am cunoscut pe Adrian Broșiu care este specializat și pe zona de software și CNC. Am fost foarte surprins să aflu că este o afacere de familie. Aflând de povestea din spate, au decis să se implice mai mult prin donarea mai multor scule de mâna necesare lucrului în atelier și a software-ului de proiectare online a mobilei Bia Software. Astfel încât putem să îi învățăm o primă meserie pe micii noștri beneficiari. Mai mult, tehnicienii Nika Utilaje vor veni să facă mentorat și să le explice copiilor tot ce au nevoie să știe în această industrie. Inclusiv, Diana Broșiu care lucrează în departamentul de marketing ne ajută în prezent la proiectul nostru de mediatizare a Fundației Alex Tache si Casa NEST.
Ce planuri ai pentru 2022?
În 2022 aș vrea să finalizăm Casa NEST și să mă retrag din toate activitățile pe care le am, delegându-le oamenilor pe care îi am alături. Îmi imaginez că din vară voi putea sta alături de copii, să îi duc și să îi iau de la școală, să le povestesc din aventura vieții mele și bucuria de a trăi plin și cu sens.
Dacă ar fi să transmiți oamenilor un mesaj înainte de Crăciun și de Anul Nou, care ar fi acela?
Sărbătorile de iarnă au fost mereu perioada mea preferată din an, îmi place că oamenii se solidarizează și se gândesc mai mult unii la alții. Aș vrea să îi îndemn să facă astfel tot anul și să nu trăiască pe modul automat îngropați în grijile zilnice. Viața este despre iubire pentru oameni. Să se implice în activități de voluntariat pentru orice cauză, iar dacă vor să știe mai multe despre noi, ne pot cunoaște pe web www.fundatiaalextache.ro sau facebook Fundația Alex Tache.
Ne-am gândit că este cea mai potrivită perioadă pentru o astfel de poveste adevărată. În preajma sărbătorilor suntem cu gândul la cei mai puțin favorizați de soartă și încercăm să le fim alături. Mai ales când este vorba despre copii. Iar acest proiect le oferă și condiții pentru a învăța o meserie prin care să se susțină întreaga viață. Investiția în copii, în viitorul lor, este cea mai inteligentă investiție. Puteți să vă implicați și voi în acest proiect și să investiți în viitor. Găsiți toate informațiile pe site-ul fundației.
Suntem prinși în agitația muncii sau a orașului și uneori uităm de lucrurile importante în viață și de puterea noastră de a face un bine. Unii oameni, așa cum este și Alex Tache, au înțeles ce înseamnă să nu ai lucruri esențiale și si-au dorit ca să le ofere celor din jur un viitor. Ne bucurăm că putem să contribuim la această poveste frumoasă plină de bine și sperăm ca tot mai mulți oameni să contribuie, așa cum pot ei, la crearea unui viitor pentru 12 suflete. Cristian Broșiu, Director General Nika Utilaje
Adaugă comentariul