Mașini și Scule Tehnici prelucrare lemn Utilaje Producție Mobilier

Bia Software, primul soft românesc de configurare online a mobilierului la comandă

Nika Utilaje a creat primul software 100% românesc de configurare online a mobilierului – BIA Software – care transferă în online tot acest proces. Astfel, fabricile își pot face showroom-uri online cu costuri mai mici și mai accesibile, iar clientul poate modela corpurile pentru a-și configura camera aflând prețul mobilierului în timp real. La finalizarea configurării software-ul transferă informațiile direct în producție, reducând timpul și eficientizând întreg procesul.

De ce a fost nevoie de un astfel de program

După tehnologizarea de care industria a beneficiat în ultimii ani, digitalizarea producției era următorul pas logic. Pandemia a fost un fel de hârtie de turnesol care a scos în evidență nevoia digitalizării în toate domeniile și a arătat beneficiile ei. Confruntați brutal cu imposibilitatea de a veni în contact direct cu clientul mulți producători au înțeles că soluția poate veni din online. Așa a apărut nevoia de programe care să faciliteze întâlnirea dintre client și producător sau între firme colaboratoare și să eficientizeze producție prin reducerea timpului de la comandă la producție și eliminarea costurilor generate de organizarea și funcționarea unui magazin fizic.

Nika Utilaje a realizat BIA Software pornind de la cererile primite de la clienții care le cunoșteau abilitățile în domeniu. Cererea a venit datorită nevoii lor de digitalizare și pentru a elimina limitările pe care magazinele fizice le aveau. Dezvoltarea unui astfel de program s-a bazat pe experiența și abilitățile Nika Utilaje în soluții software de proiectare de mobilier și se adresează în special producătorilor de mobilier la comandă.

Bia software Nika Utilaje

Cum funcționează programul

BIA Software este structurat pe două interfețe, una pentru beneficiar și cealaltă pentru fabrică. În interfața pentru client găsim funcții de:

  • dimensionare cameră
  • amplasare corpuri în cameră,
  • redimensionare corpuri,
  • compartimentare corpuri,
  • selecție materiale și accesorii,
  • vizualizarea prețului în timp real,
  • plasarea comenzii.

Practic, după ce și-a făcut cont în aplicație, clientul intră și își dimensionează mai întâi camera pentru a fi identică cu cea pe care vrea să o mobileze. Apoi intră în cameră și începe să adauge corpuri. Există o bibliotecă de corpuri create de producători în funcție de preferințele lor. Acestea sunt fie corpuri fixe, fie corpuri care pot fi redimensionate și recompartimentate de utilizator. La fiecare dintre acestea, se poate atașa de către fabrică o fotografie cu imaginea lui reală.

Spre deosebire de alte aplicații, BIA Software permite redimensionarea și compartimentarea acestor corpuri. Pentru toate corpurile se poate alege materialul și culoarea dorită și accesorii precum mânere, balamale sau glisiere. Limitele în care clientul se poate mișca din punct de vedere al alegerilor sunt stabilite de fabrică. La fiecare corp, material sau accesoriu adăugat, programul arată prețul mobilierului în acea versiune. După ce este plasată, fabrica are posibilitatea să intervină pentru a semnala eventualele erori. După ce varianta finală a mobilierului este stabilită comanda este plasată.

Interfața pentru fabrică are funcții legate de crearea elementelor necesare proiectării de către client, limitări puse clientului și funcții legate de transmiterea informațiilor către producție. Funcțiile interfeței pentru fabrică sunt:

  • reguli de construcție a corpurilor,
  • calcul de preț,
  • creare de librării,
  • setări de limitare pentru client (ex. nu mai înalt de…, nu mai lat de…),
  • rapoarte de producție,
  • integrare Cabinet Vision+CNC

Pentru lansarea comenzii în producție există două posibilități: rapoarte de producție cu tipul, materialul și dimensiunile corpurilor, listă de piese cu dimensiunile fiecăreia în cazul prelucrării cu utilaje clasice sau importarea proiectului și trimiterea către utilajele controlate de computer (CNC), în acest caz programul fiind integrat cu soft-ul Cabinet Vision.

O demonstrație practică de funcționare a soft-ul găsiți aici (demo de la min.15).

Cu ce avantaje vine BIA Software pentru fabricile unde este implementat

Unul dintre cele mai importante avantaje este reducerea costurilor. Costurile unui magazin online sunt mult reduse comparativ cu unul fizic. De asemenea, un astfel de magazin reduce și nevoia de personal calificat.

BIA Software eficientizează producția prin reducerea timpului necesar procesării unei comenzi. Programul permite clientului să-și proiecteze mobilierul, compania reducând timpul necesar acestui proces. De asemenea, programul trimite direct în producție toate informațiile de prelucrare eliminându-se astfel eroarea umană.

Bia software Nika Utilaje

Folosirea programului permite digitalizarea afacerii și adresarea către un număr mai mare de posibili clienți. Dacă la un magazin fizic vin doar clienți din proximitate, la unul online au acces și cei de la sute de km distanță.

Programul va permite calculul exact al costurilor, atât pentru beneficiar, cât și pentru fabrică. Un alt avantaj este că fabrica va știi la momentul plasării comenzii toate materialele necesare și costurile lor.

Cum puteți beneficia de acest program

Soft-ul a fost gândit pentru a fi foarte ușor de implementat. Toate bazele de date sunt găzduite pe serverul Nika Utilaje, la fabrică fiind doar un fișier pe server și un link în site. Acest lucru are și avantajul că update-ul se face imediat și cu ușurință. Și apropo de update-uri! Nika Utilaje va veni în foarte scurt timp cu update-uri. Unul va viza introducerea în configurare a panourilor din MDF frezate. Mai multe detalii vă vom oferi pe parcurs. – Adrian Broșiu, Director de Vânzări Nika Utilaje

Bia software Nika Utilaje

Pentru a fi accesibil pentru fabrici cu niveluri diferite de dezvoltare, BIA Software a fost structurat pe 3 module:

  • Online showroom – pentru firmele aflate la începutul procesului de digitalizare. În acest caz înterfața pentru fabrică emite rapoarte de producție în formă PDF.
  • Connected showroom – pentru firmele cu un nivel mediu de automatizare. Variantă pentru fabricile care au Cabinet Vision, iar BIA Software exportă proiectului către Cabinet Vision și acesta mai departe către CNC-uri.
  • Industrial – pentru firme cu un grad ridicat de automatizare. În acest caz BIA Software este furnizat împreună cu licența Cabinet Vision.

Indiferent de modul, BIA Sofware este furnizat sub formă de abonament lunar de 3, 6 sau 12 luni.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian