Case

Casă de vacanță din structuri prefabricate sau modulare

Acest text face parte dintr-o serie extinsă de articole cu tema Caselor de vacanță – de ce și din ce să îți construiești casa de vacanță și analizează avantaje și dezavantaje ale sistemelor constructive folosite uzual în construirea unor astfel de clădiri.

Printre sistemele constructive luate în considerare de cele mai multe ori pentru construirea caselor de vacanță se numără structurile prefabricate, la care se apelează din ce în ce mai mult și în România.

Acest tip de construcție presupune fabricarea elementelor constructive într-o fabrică specializată urmând mai apoi montarea lor pe teren. În ultimii ani tot mai mulți aleg să experimenteze acest tip de construcție pentru numeroasele avantaje pe care le oferă.

Tipuri de case prefabricate

Casele sunt realizate după un proiect tipizat și oferă un grad mai mic sau mai mare de personalizare din partea beneficiarului, în funcție de tipul de casă.

În acest sens, există 3 tipuri de case prefabricate:

  • case modulare – case care sunt realizate cu totul în fabrică din mai multe module și apoi asamblate pe teren
  • kit-urile de case – reprezintă case mult mai simple decât casele prefabricate și care pot fi de obicei montate de către beneficiari – asemănătoare cu mobila IKEA
  • case din panouri prefabricate – presupun realizarea elementelor constructive de tip pereți, planșee în fabrică, urmând apoi montarea lor pe teren pe o fundație deja existentă
Avantaje ale caselor prefabricate
1. Costuri mai reduse

Probabil acest avantaj este cel mai semnificativ și principalul motiv pentru care se optează pentru acest tip de construcție, în special pentru casele de vacanță. Pentru că sunt realizate în fabrică și apoi doar montate pe teren, posibilitatea apariției unor costuri suplimentare este simțitor redusă.

2. Timpul de execuție mic

Pentru că toate elementele de construcție sunt prefabricate în interiorul fabricilor, timpul petrecut efectiv pe teren și în șantier se reduce considerabil, fiind nevoie doar de montarea și finisarea elementelor. Acest avantaj poate să fie foarte important, mai ales pentru construirea unei case de vacanță.

3. Siguranța calității construcției și a materialelor

Datorită faptului că modulele sunt realizate în fabrică, deci într-un mediu controlat, lipsit de intemperiile obișnuite, calitatea materialelor și a punerii lor în lucru este garantată.

4. Un șantier mai curat

Deșeurile și praful produse pe șantierele clasice reprezintă o problemă și aduc de la sine costuri suplimentare ce trebuie luate în calcul. În cazul caselor realizate din elemente prefabricate, timpul petrecut pe șantier și deșeurile rezultate sunt simțitor mai mici, rezultând și un impact pozitiv asupra mediului.

5. Eficiența termică asigurată

Având în vedere faptul că elementele prefabricate, precum pereții structurali sau planșeele sunt realizate în fabrică, acestea au în componența lor materiale ce asigură, atât izolarea termică, cât și fonică, nefiind nevoie de materiale în plus în afară de cele utilizate la finisaje.

Dezavantaje ale caselor prefabricate
1.Nevoia de acces rutier facil

Montarea caselor prefabricate pe teren presupune transportarea elementelor prefabricate de la fabrică până la destinație. Acest transport este de multe ori unul de gabarit mare, elementele având în sine dimensiuni considerabile, mai ales în cazul caselor modulare. Prin urmare, zona aleasă pentru construcție are nevoie de o cale de acces rutier bună – un lucru foarte important de luat în considerare atunci când alegi locul potrivit pentru casa de vacanță.

2.Utilajele de montaj

Pe lângă transportul cu gabarit mare, montarea în sine a elementelor prefabricate presupune utilizarea unor utilaje de dimensiuni considerabile, în special pentru casele cu etaj. Acest lucru se traduce, bineînțeles, prin costuri suplimentare ce trebuie luate în considerare și discutate de la început cu producătorul de case prefabricate. Unele firme asigură doar transportul de la fabrică, ceea ce înseamnă că beneficiarul se ocupă exclusiv cu montarea, dar există firme care produc elementele în fabrică și le montează pe șantier.

3. Fundațiile

Chiar dacă elementele structurale principale se realizează în fabrică, montarea lor pe teren se face pe o fundație din beton armat realizată în prealabil. Astfel, realizarea fundațiilor trebuie luată în considerare de la început pentru că presupune un proiect de structură și diverse studii topografice și geologice. Unii producători de case prefabricate oferă și proiecte pentru fundație, deci trebuie stabilite toate detaliile de la început.

4. Posibilitățile de design mai limitate

Față de casele tradiționale, casele prefabricate și în mai ales, casele modulare și kit-urile de case sunt realizate după proiecte tipizate, adică compartimentarea interioară, cât și aspectul exterior sunt deja gândite. Este o modalitate de a păstra prețul lor cât mai scăzut. Prin urmare, nu există posibilități prea mari de modificare a proiectelor. Acest lucru se poate face, doar că se transformă în costuri suplimentare pentru proiectare și execuție a noului design. Cu cât ele sunt mai diferite, prețurile caselor modulare sunt mai mari și pot să nu mai fie atât de avantajoase.

Acestea sunt printre cele mai importante avantaje și dezavantaje ce trebuie luate în considerare dacă vă gândiți la casele prefabricate. Fiecare dintre ele are o pondere mai mică sau mai mare în proiectul final în funcție de tipul de casă ales și trebuie cântărite cu precizie înainte de luarea unei decizii.

Dacă aveți și alte idei nu ezitați să le lăsați în comentarii.

Etichete

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână