Case

Case de vacanță cu structură din lemn

Acest text face parte dintr-o serie extinsă de articole cu tema Caselor de vacanță – de ce și din ce sa îți construiești casa de vacanță și analizează avantaje și dezavantaje ale sistemelor constructive utilizate uzual în construirea unor astfel de clădiri.

Casele cu structură de lemn reprezintă alegerea multor persoane care vor să își construiască o casă de vacanță din mai multe motive pe care o să le discutăm aici. În același timp, structurile din lemn au și dezavantajele lor ce trebuie cunoscute de la început.

Structuri din lemn

Structura din lemn este o structură ușoară, folosită ”de când lumea și pământul” care are multiple moduri de rezolvare și punere în operă. Utilizând tehnici tradiționale pentru realizarea construcțiilor cu structură din lemn se poate scăpa complet de utilizarea betonului în construcție.

De obicei casele de vacanță au dimensiuni mai mici ceea ce înseamnă că structurile folosite în mod uzual în prezent pentru case (pereți portanți din cărămidă cu stâlpi, grinzi și planșeu din beton) pot să fie înlocuite ușor cu structura din lemn.

Avantaje ale caselor cu structură din lemn

1. Un avantaj important al caselor cu structură din lemn este că se pot realiza pe orice teren, cu orice formă și cu orice localizare, spre deosebire de casele modulare și cele din containere ce necesită accesul facil cu utilaje de dimensiuni mari.

2. Pereții de închidere ale caselor cu structură din lemn sunt mult mai subțiri pentru că izolația termică se pune mai ales între stâlpii din lemn – rezultă o suprafață desfășurată mai mică, în timp ce dimensiunile camerelor sunt mai mari cu până la 15 cm.

3. Costuri reduse ale construcției față de sistemul constructiv cu pereți portanți din cărămidă și cadre din beton armat. Având în vedere că utilizarea lor este redusă, investițiile se doresc să fie cât mai mici.

4. Casele cu structură din lemn și închideri ușoare sunt o variantă prietenoasă cu mediul în special datorită faptului că lemnul este o resursă naturală regenerabilă.

Dezavantaje ale caselor cu structură din lemn

1. Sensibilitate la dăunători, precum termite, cari de lemn reprezintă un dezavantaj important. Cu toate acestea, în prezent există soluții de remediere prin diverse tratamente aplicate regulat lemnului.

2.Sensibilitate la factori de mediu precum soarele, focul sau apa pot duce la o discreditare a structurilor din lemn în ochii publicului. Și pentru acestea există tratamente ce trebuie aplicate periodic pentru protejarea lemnului.

3. Sunetele specifice caselor din lemn pot să deveni un dezavantaj, în funcție de părerea fiecăruia.

4. Termoizolarea și mai ales fonoizolarea sunt importante pentru casele din lemn, deci trebuie luate în considerare sistemele cele mai potrivite încă de la început.

Casele din bușteni – o categorie specială a caselor din lemn

Nu puteam să facem un articol despre case cu structură din lemn fără să vorbim despre cele mai interesante tipuri și anume casele din bușteni. În acest context, casele din bușteni reprezintă în special o alegere de gust și nu numai. Acest tip de construcție este cea mai impresionantă și pitorească din gama caselor din lemn. Specifice continentului American, se găsesc și în România producători de astfel de case, în special în zona Transilvaniei, având anumite rezolvări specifice.

Avantajul caselor din bușteni este că lemnul este supus la o minimă prelucrare, buștenii fiind decojiți, eventual prelucrați pentru a avea aceeași formă și dimensiune și îmbinați unul peste altul peste fundația deja realizată. Sunt case foarte rezistente, care înmagazinează căldura în interiorul locuinței și au o umiditate mai mică. Nu în ultimul rând, principalul avantaj este dat de estetica impresionantă a buștenilor așezați unul peste altul.

Acest tip de case sunt potrivite în special în zona montană, existând o anumită estetică a lor care oferă foarte mult confort și momente de relaxare, caracteristici mult dorite pentru casele de vacanță.

Dacă aveți și alte idei nu ezitați să le lăsați în comentarii.

Ruxandra Balcanu

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian