Dulgherie Evenimente

Tehnicas, la 25 de ani – întâlnirea unei mari comunități create în jurul lemnului

Pe 30 septembrie compania Tehnicas, cunoscută pentru fabricarea de grinzi lamelare și elemente din lemn încleiat folosite în construcții, dar și pentru soluții care redefinesc limitele construirii cu lemn, a sărbătorit 25 de ani de activitate. Evenimentul desfășurat la Voiteg, lângă Timișoara, la care au participat peste 500 de invitați, a părut o mare petrecere de familie. Christof Krattiger, administratorul afacerii înființată în urmă cu 25 de ani de tatăl său, Simon Krattiger, a adus împreună parteneri, beneficiari, concurenți, colaboratori, angajați, membri ai familiei, prieteni din România și Elveția. Atmosfera a fost foarte plăcută și destinsă, fără discursuri reci și scorțoase, un mediu perfect pentru interacționare, discuții libere, legarea de noi relații și prietenii. Mai jos, câteva impresii la cald, urmând ca materialul video să apară cât de curând.

Clădiri noi, cu arhitectură modernă, integrate perfect vechilor construcții

Ora de început a evenimentului a fost 10, dar noi am ajuns puțin mai devreme. Parcarea, amenajată pe spațiul verde din fața halelor, era aproape goală și părea imensă. Mă gândeam că au exagerat puțin, deoarece părea imposibil să fie nevoie de un spațiu atât de mare pentru mașini. Am realizat că m-am înșelat doar după câteva minute văzând șirul de mașini care se întindea până la șosea. Nu a trecut mult și parcarea era ocupată aproape în întregime.

Ultima noastră vizită la Voiteg a fost în 2019, pentru interviul din numărul 5  Revista din Lemn print din care puteți afla cum a ajuns familia Krattiger în România și cum s-a născut Tehnicas. Între timp a fost construită o hală nouă, acoperită total cu riflaje din lemn și o clădire de birouri cu un design deosebit. Noul spațiu de birouri este modern, cu mult lemn și spații vitrate, cu locuri exterioare pentru relaxare într-o mică grădină botanică care cuprinde și un iaz. De la birouri se ajunge imediat la pădurea de paulownia unde poți sta la umbră pe bănci din lemn, construite puțin mai altfel sau poți merge pe cărarea din lemn la observatorul făcut, cum altfel, din grinzi arcuite din lemn. Totul realizat de echipa Tehnicas într-o armonie perfectă.

O mare familie unită și un discurs emoționant

Până la ora 11, când era anunțat discursul aniversar, am relaționat cu ceilalți invitați. Mesele erau deja aranjate, puteai lua micul dejun dacă nu o făcuseși deja, cafeaua și băuturile răcoritoare erau la discreție. Pe măsură ce timpul trecea, grupul creștea tot mai mult, participanții venind din toate colțurile țării. Între timp, grătarele începeau să sfârâie prevestind festinul ce avea să urmeze. Cum totul e fost focusat pe familie, nici copiii nu au fost uitați. Pentru ei a fost pregătit un tobogan gonflabil și un spațiu de joacă, de asemenea gonflabil, foarte apreciate. Au fost amenajate și alte spații de joacă, pentru copii mici și mari.

Puțin după ora 11 am reușit să ne adunăm în noua hală care părea imensă. Jumătate era aranjată cu mese, iar în cealaltă jumătate era amenajat locul pentru discurs, cu multe bănci, un ecran și mai multe grinzi arcuite de-o parte și de alta care te duceau cu gândul la un amfiteatru.

Primul vorbitor, Simon Krattiger, a vorbit despre începuturi, despre meseria de dulgher, despre tradiție. A urmat Christoff care a subliniat importanța acestui eveniment pentru familia Krattiger, despre cum totul a fost clădit pe dragostea față de lemn și de meserie, despre proiectele importante executate de-a lungul timpului: restaurantul ca un submarin din parcul Herăstrău, clubul Nuba din Mamaia despre a cărui construcție am scris aici, observatorul Seed House, Centrul Reformat Noul Mileniu, Galeriile Mall, Aquapark Nimphaea și multe altele. Pentru toate a scos în evidență precizia de execuție a elementelor care s-au potrivit perfect pe șantier și timpul scurt de execuție a lucrărilor. Și bineînțeles, calitățile extraordinare ale lemnului și implicarea totală pentru exploatarea lui sustenabilă.

În discursul lui, Christof a alocat un loc important mulțumirilor. Momentul când le-a mulțumit părinților pentru implicarea lor permanentă a fost foarte emoționant. Cu un buchet imens de flori și lacrimi în ochi, Christof i-a mulțumit mamei, considerând-o stânca pe care s-a clădit totul. Nu au fost uitați nici angajații, numiți asset-ul cel mai important al firmei și parte a marii familii Tehnicas. Mulțumiri au fost și pentru parteneri și colaboratori cu ajutorul cărora firma a evoluat permanent.

La final, în spiritul organizatoric specific elvețian, Christof ne-a spus ce o se mâncăm la masa ce va urma, cum va fi organizat totul și cum putem să ne gătim singuri mâncarea. A precizat că putem vizita liber toată proprietatea, de la pădurea de paulownia, la țarcul animalelor și de la halele de lucru, la birouri.

O comunitate clădită pe pasiunea pentru lemn

După discurs am avut din nou posibilitatea să interacționăm cu parteneri și colegi, să mâncăm și să vizităm locul împreună. Totul a fost astfel organizat încât să nu ne simțim prinși într-un șablon, puteam să mâncăm ceva gata gătit sau să ne gătim singuri pe grătarele aflate la dispoziția noastră, să alegem ce salate dorim sau cum vrem să le combinăm. Totul în acordurile fanfarei care întregea atmosfera de petrecere elvețiană tradițională.

Au fost ore de voie bună, de timp de calitate petrecut cu parteneri și colaboratori, mulți dintre ei deveniți deja prieteni. Ne-a făcut mare plăcere întâlnirea cu Emil Baciu de la Cadwork, Nicolaie și Vlad Liteanu (Litarh), Florin Dumitrașcu (LignaDumiTech) și mulți, mulți alții. Ne-a bucurat revederea cu Marius Șoflete și echipa sa, discuțiile privind planurile de viitor. L-am revăzut pe Christian Rummel, cu același costum specific de dulgher neamț și aceeași dorință de a transmite cunoștințele sale celor ce doresc. L-am cunoscut pe Andreas (Kenosis Design), suedezul de la Giarmata care de 19 ani lucrează și găsește soluții pentru persoanele din mediile defavorizate de lângă Timișoara. Un material video și cu articol cu el, în scurt timp. Tot timpul am simțit comunitatea creată în jurul lemnului, comunitate care se clădește și crește permanent hrănită de energia degajată de fiecare membru al ei.

Tehnicas – Wood is future

Viitorul construcțiilor este lemnul este crezul companiei Tehnicas. Cu dragostea lui Simon pentru lemn a început torul și așa continuă și acum, când a doua generație este implicată deja de multă vreme în dezvoltarea companiei. Simon Krattigen încă lucrează sa dulgher, fiind cel care este mereu în locul cel mai de sus de pe o construcție rezolvând situațiile cele mai dificile. Alături de el sunt doi dintre fii care contribuie la proiectarea, realizarea componentelor și implementarea proiectelor.

Tehnicas oferă de la consultanță și proiectare, la asistență pentru realizarea fizică a proiectului și chiar montaj. În fabrică sa obține lemn laminat încleiat (glulam, BSH) care apoi este prelucrat manual sau cu ajutorul CNC-ului. Elementele din lemn sunt tratate la suprafață pentru a le crește rezistența la diverși factori de mediu. Elementele sunt vândute către producătorii de case pe structură de lemn sau sunt folosite la realizarea proiectelor de care firma se ocupă de la început până la final.

Dar cel mai important, Tehnicas este o mare comunitate care poate constitui un model. La Voiteg, natura este respectată, lemnul este privit cu dragoste și folosit cu responsabilitate și oamenii sunt apreciați.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână