B2Bife 2023 Bife-Sim Evenimente

BIFE-SIM 2023 a trecut, dar a conturat multe proiecte pentru viitor

BIFE-SIM 2023 s-a încheiat de câteva zile și încă resimt emoția și bucuria întâlnirilor avute. Am lăsat să treacă special ceva timp până să scriu impresiile pentru a nu distorsiona imaginea generală. Noi, Revista din Lemn, suntem de fel pozitivi și optimiști, dar nu voiam ca acest articol să devină un unicorn roz. Revenind, BIFE-SIM 2023, deși a fost mai mic ca în anii trecuți din punct de vedere al participanților, a fost un târg cu multă energie pozitivă, cu mulți vizitatori, cu tâmplari veniți să viziteze pentru prima dată târgul, cu întâlniri între membrii grupurilor de profil care se cunoșteau virtual de ani de zile, cu promisiuni de reîntâlnire la BIFE-SIM 2024, ca expozanți sau vizitatori.

Prezențe noi cu mobilier creativ

Datorită suprapunerii cu târguri internaționale, partea de mobilier a fost mai puțin reprezentată anul acesta. BIFE-SIM 2023 s-a desfășurat imediat după Maison et Objet de la Paris și simultan cu London Design Fair, unde au participat multe companii românești care astfel nu au mai putut fi prezente și la târgul din București. Vizitatorii de la BIFE-SIM 2023 au putut vedea, însă, colecțiile prezentate de Nord Arin, Carel, Szel Mob, Modern Nest, Bradul Măneciu, Best Wood, SiPro, Simex, Sarmexim și alți producători cunoscuți.

Mi-au atras atenția băieții de la Masara, Blaj, care au fost prezenți pentru prima dată la târg. Pe lângă mesele deosebite, creative și interesante, mi-a plăcut entuziasmul lor, energia pozitivă, plus promisiunea de a ne revedea la târgul de la anul. De asemenea, OMU design, Câmpina, cu un stand mic aflat la exterior, dar cu mobilier interesant, unic, bine realizat.

Una peste alta, chiar dacă unii nu au fost prezenți, aveai ce vedea în zona de mobilier.

În zona de utilaje s-a muncit la foc continuu

Expozanții din zona de utilaje au avut însă serios de muncă în cele 4 zile de târg. Chiar dacă au lipsit nume mari din domeniu, cei prezenți au făcut față cu brio numărului mare de vizitatori. Știm că au avut de lucru pentru că era greu de vorbit cu ei în timpul zilei, iar seara, după ora 17, se rupeau cu greu și pe rând de la stand pentru a veni la noi la berea de la Happy Hour. Pentru a recupera a trebuit să rămânem peste program 🙂 Mulțumim Romexpo pentru înțelegere.

Au venit mulți tâmplari, dornici să vadă utilajele la lucru. Câțiva dintre ei ne-au povestit despre planurile de viitor, despre dorința de a-și utila atelierele. Au înțeles că târgul le oferă oportunitatea de a vedea multe companii în același spațiu, că pot cere să vadă utilajele la lucru, că pot discuta și compara. Și nu în ultimul rând, că pot beneficia de reducerile existente pe perioada târgului.

Au avut stand la BIFE-SIM 2023 Wood-Mizer (cu utilajele pentru prelucrare secundară), Felder Gruppe Romania, Woodmatic (KDT), Rubiq CNC (Wood IQ), LignaDumiTech (BACCI), WoodExpert, 24 Wood, Wood Process, SamVent și alții.

Părerea mea sinceră este că distribuitorii de utilaje care nu au venit anul acesta la BIFE-SIM au motive să regrete. Din ce am văzut noi, vizitatorii din această zonă au fost mulți și bine pregătiți. Mulți dintre ei aveau planuri de a cumpăra în perioada următoare, iar prezența la târg a fost o bună ocazie de a-i convinge de calitatea utilajelor și a serviciilor oferite.

B2Bife – neașteptat de bun și promițător

B2Bife, cel mai nou proiect Revista din Lemn, a început bine și promițător. Spun a început pentru că este clar, nu doar pentru noi ci și pentru cei cu care ne-am întâlnit, că BIFE-SIM 2023 a fost momentul în care s-a pus primul pilon. Atâta energie cât am avut în stand anul acesta nu am avut în toți cei 7 ani de activitate în media.

Una dintre marile realizări a fost întâlnirea dintre tâmplarii din grupurile online care în standul nostru s-au cunoscut și în realitate. Fane Pănăzan a fost o adevărată vedetă, Florin Piersic al grupului de tâmplari, cum i-a spus unul dintre expozanți. A adus cu el o rindea Stanley foarte veche, cu care se pot executa peste 50 de operații, care trecea din mână în mână cu oarecare religiozitate, fiind privită cu admirație. După un tur de târg, Fane a început să înțeleagă cât de cunoscut și apreciat este de cei ce lucrează în domeniul lemnului. A promis că la anul vine cu dulapul cu rindele și hobelbank-ul (bancul de lucru). Radu Vădan a plusat și el cu 2 miheiuri (tot banc de lucru tâmplăresc, dar pe ardelenește) și câteva dălți. Pentru noi e clar că până anul viitor trebuie să facem ceva repetiții la Sibiu sau Cluj, să nu ne facem de râs la BIFE-SIM 2024 🙂

Tot în stand am avut discuții interesante, adevărate podcast-uri, cu Radu Vădan (Imagine.Design.Make), Radu Călian (Tilion Studio), Csaba Matefy (Szolvegy), Dorin Văideanu (Doralnic), Flori și George Mihalache (EvoMob), Mihai Ursu (Creative Bear). Le veți găsi cât de curând pe canalul YouTube Revista din Lemn.

Întâlnirile de la bere (Clandestin, artizanală) ne-au apropiat și mai mult. Au fost momente deosebite când Paolo Bacci, unul dintre cei 3 frați care conduc acum compania italiană producătoare de utilaje BACCI, înființată în 1918, le spunea tâmplarilor cât de importanți sunt pentru această industrie. Venise în stand la noi pentru o scurtă discuție, dar atmosfera plăcută l-a făcut să rămână mult mai mult decât își propusese. Același lucru s-a întâmplat și cu Adrian Echert (Wood-Mizer), care a venit să ne salute și a rămas la discuții cu un pahar de bere alături.

Este foarte greu să enumăr toate momentele speciale pe care le-am avut în stand. Am vorbit cu profesori de la colegiul Ferdinand I din Măneciu care-și doreau revista noastă pentru elevi. Mare bucurie a fost când elevii au venit să ia revistele. Ne dorim mult să îndrăgească meseria și să fie mândri de alegerea făcută. Aceeași plăcere ne-a făcut și discuția cu Alin Olărescu, decanul Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Deja facem planuri de viitor împreună.

Hai că se poate!

Sunt doar câteva impresii, la cald. Mai sunt multe, multe de spus. Despre prezența firmelor cu materiale auxiliare pentru mobilier și utilaje, despre veselia vecinilor de la Euro Abrazive, din Brașov, care ne-au susținut cu cafea dimineața și la Happy Hour, despre prezența multinațională la întâlnirile din jurul paharelor de bere (Danemarca, Malaezia, Polonia, Italia, Germania, România) și multe alte subiecte. Voi reveni asupra lor în viitor.

Toate aceste energiile cumulate ne spun că nu suntem optimiști gratuit. Avem pe ce ne baza și putem construi o comunitate. Semnele se văd deja. Sigur vom fi mai mulți la anul. Împreună găsim mai ușor și mai repede soluțiile la probleme și astfel depășim momentele grele.

Hai că se poate! B2Bife! Hai la BIFE 2024!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian