Pe 25 noiembrie, Casa de lângă lac și-a deschis porțile pentru vizitatori. Evenimentul Porți deschise – Casa de lângă lac a fost organizat de Revista din Lemn în parteneriat cu Litarh, constructorul casei. A fost o întâlnire care a adunat mulți interesați, în ciuda vremii reci și ploioase. Și nu este de mirare deoarece casa este Pasivă Premium, fiind prima și singura casă din țară pe structură timber frame certificată astfel. Familia Daniela și Ion Iosif a avut amabilitatea să deschidă casa pentru cei interesați să construiască corect și eficient energetic, Ion împărtășind cu generozitate experiența de adevărat manager al proiectului, experiență pe care o găsiți descrisă pe larg aici. La eveniment au participat, pe lângă constructor, mulți dintre cei care au contribuit la atingerea acestei performanțe. Întâlnirea plăcută și destinsă a luat de multe ori aspectul unui adevărat seminar, întrebările fiind foarte documentate, iar răspunsurile susținute cu date tehnice și chiar cu grafice și schițe.
Cine au fost cei invitați să povestească și să răspundă întrebărilor
Pentru a ajunge să certifici o casă Pasivă Premium este nevoie ca toți cei implicați că conlucreze. Arhitectul, structuristul, constructorul, furnizorii de materiale, dirigintele de șantier, verificatorul, certificatorul trebuie să lucreze împreună, să colaboreze și să se coordoneze pentru ca fiecare etapă a lucrării să fie foarte bine realizată. Este motivul pentru care la eveniment au fost invitați majoritatea celor care și-au adus aportul la construcție:
- Raluca Munteanu (Arhimede Studio) – proiectul de arhitectură
- Cătălin Caraza (Inginerie Creativă) – proiectul de structură
- Vlad Liteanu (Litarh – case din lemn) – constructorul
- Ovidiu Țifui (Ecoinstal IT Consult) – proiectare/montaj instalații termice
- Cătălin Pentre (Kulttur) – execuție/montaj ferestre uși
- Stelian Stavarache (S.Y.S PRO Construct) – fundație, învelitoare tablă, montaj sistem fotovoltaic
- Horia Petran (INCERC) – test Blower Door
- Adriana Sîngeap (BIA-arhitect) – documentație și urmărire lucrări în vederea certificării
Din păcate, Cătălin Caraza nu a putut participa din cauza suprapunerii cu un eveniment desfășurat la Brașov. În locul lui a venit însă Cristina Tarțău, arhitect specializat în case pasive în cadrul Inginerie Creativă.
Provocări depășite cu succes
Noi, ca organizatori ai evenimentului, am avut două mari provocări: evenimentul se desfășura într-o casă locuită și vremea. Deoarece casa nu este foarte mare a trebuit să limităm numărul de participanți. Pentru că au fost mulți doritori, au fost două grupuri la ore diferite. Pentru a nu ocupa toată ziua și pentru că Ovidiu Țifui urma să susțină o prezentare în a doua parte a zilei la Săptămâna nZEB de la Arena Laminor , ora de începere a fost 9. Am programat primul grup de la 9.00 la 10.30, iar cel de-al doilea de la 10.30 la 12.00. Din păcate, Ovidiu nu a mai putut participa și la a doua parte. Dezamăgirea invitaților a fost și mai mare când au descoperit că venise însoțit de George Buhnici, primul care a construit o casă pasivă în România și prima sursă de inspirație pentru Ion. Nici George nu a putut rămâne, tot datorită unor angajamente în cadrul târgului.
A doua provocare a fost vremea. Sâmbătă, pe 25 noiembrie, a fost o zi rece și ploioasă. Cu toate că seara confirmaseră toți prezența, am fost convinși că mulți nu vor ajunge. Nu numai că nu a fost așa, dar unii au venit însoțiți, numărul participanților fiind mai mare decât cel anunțat inițial. În ciuda ploii, la casa Iosif au fost prezente cupluri dornice să construiască case eficiente, precum și arhitecți și proiectanți veniți pentru a învăța cât mai mult din experiența proprietarului și a celor implicați.
Multă informație într-un cadru lejer, prietenesc
Gazdele foarte primitoare au asigurat un cadru plăcut pentru discuții, au permis accesul în aproape toată casa, au răspuns la toate întrebările, inclusiv la cele incomode legate de costuri. Terasa închisă și spațioasă a familiei a fost locul în care a început prezentarea, fiecare dintre invitați vorbind despre provocările proiectului, situații inedite, despre colaborarea cu restul echipei. Au fost întrebări multe și răspunsuri documentate. Ion a fost foarte deschis, chiar fericit că poate prezenta casa de care este mai mult decât mulțumit.
A urmat vizitarea casei, care nu este doar pasivă ci și inteligentă. Atracția a fost camera tehnică, adevărat centru de comandă al casei. Totul poate fi reglat și urmărit din telefon, există tot felul de backup la backup astfel încât casa să funcționeze în siguranță maximă. Un element vizual de efect, apreciat de toată lumea, a fost iluminatul scării care duce la mansardă. Lumina mată care apare cumva de sub treaptă se aprinde și se stinge treptat pe măsură ce urci sau cobori scările.
Admirată a fost și pardoseala epoxidică cu aspect de marmură. Gazdele au povestit cum au turnat-o singuri, în ciuda faptului că aveau zero experiență. A fost cea mai bună alegere având în vedere că încălzirea este în pardoseala, iar rășina are cel mai bun coeficient de transfer termic. Dacă căldura vine de jos, aerul rece vine de sus, din tavan. Totul este însă reglat atât de bine încât nu se simte niciun curent, nicio diferență de temperatură indiferent unde ești în casă.
Ion, maestru de ceremonii
Ion a fost tot timpul în vervă, a explicat, a răspuns la întrebări, a justificat alegerile făcute. A făcut-o pentru ambele grupuri, mereu neobosit, evenimentul prelungindu-se până după ora 14, cu mult peste timpul anunțat. Am avut senzația că, dacă ar mai fi fost și al treilea grup, nu ar fi fost nicio problemă, Ion devenind tot mai volubil odată cu trecerea emoțiilor de început.
În ciuda felului retras și emotiv, Daniela a fost continuu în mijlocul invitaților, răspunzând la întrebări și povestind cum a fost această experiență din punctul ei de vedere. A fost o gazdă perfectă, atentă, făcându-ne pe toți să ne simțim foarte bineveniți.
Evenimentul Porți deschise – Casa de lângă lac a fost foarte apreciat, atât datorită deschiderii și informațiilor împărtășite de Ion, cât și a disponibilității celor care au contribuit ca visul familiei Iosif să devină realitate. Revista din Lemn a documentat tot acest proiect pe parcursul a mai bine de 2 ani, făcând peste 10 materiale video și numeroase articole. Toate filmele, de la montarea tălpii casei, până la certificare și mutarea în casă le găsiți pe drumulsprecasă.ro.
Adaugă comentariul