Business Mașini și Scule Utilaje Producție Mobilier

BACCI Open House – tehnologie de top într-un cadru italian autentic

În perioada 10-24 aprilie s-a desfășurat în Italia, în apropiere de Pisa, BACCI Open House, eveniment la care a fost invitată și Revista din Lemn. Decizia ca acesta să dureze două săptămâni a fost una îndrăzneață, având în vedere și că este la prima ediție. Dar suprapunerea peste un alt eveniment important – Salone del Mobile, de la Milano – a venit în întâmpinarea companiilor aflate la distanțe mari, care astfel au putut participa la ambele evenimente cu costuri mult reduse.

BACCI Open House a fost o bună ocazie pentru a vedea ce înseamnă tehnologia de top în prelucrarea cu ajutorul CNC-ului și a înțelege nivelul la care se poate ajunge folosind astfel de utilaje în industria lemnului. De asemenea, a oferit ocazia de a cunoaște o afacere de familie tipic italiană ajunsă la a patra generație, de a descoperi valorile profesionale și umane de la baza companiei înființată în 1918.

Tehnologie la cel mai înalt nivel

Compania Paolino BACCI, lider mondial în producerea CNC-urilor cu 5 și mai multe axe interpolate și posesor a peste 50 de brevete internaționale este un furnizor important pentru producătorii de scaune, canapele, uși, echipament sportiv, instrumente muzicale, chiar și mobilier de artă, fiind recunoscut pentru capacitatea de găsi soluții pentru cele mai complicate forme. Banca Ceccotti Collezione din imaginea de mai jos este doar un exemplu. Pare greu de crezut, dar scheletul din lemn al băncii este făcut cu ajutorul unui CNC BACCI.

Organizarea evenimentului a permis ca toți cei care au răspuns invitației să aibă ocazia să viziteze fabrica din Cascina, unde este sediul BACCI și să urmărească demonstrații practice pe utilaje. În show-room s-au aflat mare parte din utilajele reprezentative BACCI. La fiecare utilaj era o echipă dedicată care, pe lângă demonstrații practice, răspundea întrebărilor legate de parametrii și caracteristici. Stativele cu elemente prelucrate din lemn aflate în apropriere erau o primă imagine a ceea ce se putea obținute cu CNC-ul respectiv. Cum participanții fuseseră încurajați să vină cu obiecte pe care le-ar dori fabricate pe CNC, deseori aveau loc adevărate dezbateri în jurul acestor obiecte în care erau implicați specialiștii BACCI. Este de altfel unul din avantajele oferite de un eveniment in house comparativ cu un târg – accesul imediat la toate resursele companiei pentru a scurta drumul de la cerere la ofertă.

În spiritul transparenței, permanent erau organizate tururi de fabrică astfel încât și noii veniți să aibă ocazia de a vedea unde și cum se fabrică renumitele CNC-uri. Tehnologia de ultimă generație era prezentă peste tot în jurul nostru, inclusiv pentru a face curățenie. Robotul autonom care curăța permanent căile de acces a atras atenția tuturor. Nu puțini au fost cei care încercau să-l deruteze așezându-i-se în cale, dar micul roboțel reușea să se redreseze rapid astfel încât să nu ne lovească, dar să continue să-și facă și treaba.

Prezentarea detaliată, în format video, a fiecărui utilaj din show-room va fi disponibilă în scurt timp pe canalul de YouTube Revista din lemn.

BACCI | O Companie de familie aflată la a patra generație

În ciuda dimensiunilor, BACCI este o afacere de familie care a rezistat vremurilor și s-a dezvoltat continuu datorită devotamentului și implicării continue a membrilor săi. Povestea a început în 1918, după primul război mondial, când Paolino Bacci, străbunicul directorului de astăzi, a pus bazele unei mici fabrici de ferăstraie panglică în localitatea natală, Cascina. În scurt timp utilajele au devenit cunoscute și apreciate datorită robusteții și a rezistenței în timp.

Din 1950, afacerea este preluată de Giuseppe, fiul lui Paolino, care dezvoltă afacerea ducând-o dincolo de granițele Italiei. Fabrica se specializează în utilaje pentru producția de scaune, iar contactul permanent cu producătorii duce la dezvoltarea unor tehnologii performante și fabricarea de utilaje fiabile, robuste și precise. La sfârșitul anilor 70, conducerea este preluată de Agostino, fiul lui Giuseppe, care a condus compania mai bine de 40 de ani. Acum, director general este lui cel mare al lui Agostino – Giuseppe – care conduce compania avându-i alături de cei doi frați, Paolo și Nino, fiecare implicat direct în dezvoltarea businessului în diferite zone ale lumii.

Giulio, fiul cel mare al lui directorului general lucrează deja în fabrică deși are doar 20 de ani și este student. L-am întâlnit în timp ce vizitam fabrica, conducea o mașină pentru curățenie. Învățarea în familie începe de la nivelurile de jos astfel încât, când va prelua afacerea, să nu existe necunoscute.

La BACCI s-a pus permanent accent pe dezvoltarea unor tehnologii inovatoare. În 1986 este prima companie italiană care câștigă premiul Challengers la International Woodworking Fair (IWF) de la Atlanta, SUA. În 1995, BACCI fabrică primul CNC în 5 axe cu ieșiri multiple, urmat de dezvoltarea unor echipamente din ce în ce mai complexe și mai performante. În 2012, Camera de Comerț din Pisa îi acordă lui Agostino Bacci premiul Leonardo Fibonacci pentru activități care au dus la dezvoltarea economiei locale. În 2016, compania câștigă a doua oară premiul Challengers la Atlanta, pentru CNC-ul Master Triple Table caracterizat printr-un software de operare dedicat și productivitate dublă față de stadiul de la acel moment al tehnicii.

Acum, BACCI este recunoscut ca lider mondial în producerea de CNC cu 5 și mai multe axe interpolate pentru prelucrarea lemnului, dar și a materialelor compozite, plasticului sau aluminiului. Compania este în prezent un grup format din fabrica de la Cascina unde se produc CNC-uri, BACCI Mecanica – dedicată fabricării utilajelor mecanice și a carcasele și batiurilor metalice ale CNC-urilor – și BACCI Automation, pentru fabricarea de roboți și automatizări. Din grup fac parte și cele două filiale aflate pe piețe cu dezvoltare puternică – SUA și China – deschise pentru a furniza servicii rapide de asistență și suport tehnic.

O experiență complexă și foarte plăcută

Experiența BACCI Open House 2024 a fost foarte complexă și a inclus nu doar demonstrațiile practice pe utilaje și vizitarea fabricii ci și tot ceea ce a însemnat interacțiunea cu membri familiei, cu toți cei care au organizat evenimentul. De la povestea familiei spusă natural de Nino dimineața, în timp ce ne ducea de la hotel la fabrică, la bucuria lui Paolo de a ne arăta un restaurant rămas neschimbat de peste 50 de ani și de la pictura de la intrare realizată de mama directorului de azi, la drumul străjuit de pini spre restaurantul de familie unde luam prânzul, totul a făcut parte din experiența BACCI.

Impresia este că astfel de evenimente sunt din ce în ce mai dese și tind să ia locul târgurilor tradiționale. Și asta pentru că împreună cu experiența profesională și discuțiile la obiect, oferă și posibilitatea unor legături mai puternice, a unor discuții de business într-un cadru mai destins și mai plăcut. Rămâne de văzut cum vor contracara târgurile, cu ce idei noi vor veni pentru a nu pierde din atracție și influență. Pentru că acest lucru, cu siguranță, trebuie să se întâmple.

Mai jos, video pe care noi l-am realizat la BACCI Open House 2024

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână