Antreprenoriat Business Evenimente

nZEB Shop – Povestea din spatele celui mai ambițios magazin de soluții pentru eficiență energetică

Când am auzit pentru prima dată de Săptămâna nZEB de la București, evenimentul care a avut loc în toamna lui 2023, am vrut să îl cunosc pe omul din spatele său. Emilian Grigore nu e genul de antreprenor care să se mulțumească cu puțin – el visează la scară largă și construiește la fel.

Emilian Grigore
Emilian Grigore

Fondator al nZEB Shop, un concept inovator ce îmbină consultanța specializată cu soluții complete pentru eficiență energetică, Emilian e în același timp vicepreședinte al Clusterului Pro-nZEB și ambasador al clădirilor verzi în cadrul Romania Green Building Council. Cu alte cuvinte, omul ăsta respiră, mănâncă și doarme construcții verzi.

M-am întâlnit cu Emilian la biroul său din București, dorind să aflu povestea din spatele Săptămânii nZEB și a brandului nZEB Shop. Am descoperit rapid că Emilian e genul de om care te face să vezi potențialul imens al industriei construcțiilor sustenabile în România. Are o energie molipsitoare și o pasiune autentică pentru ceea ce face.

De la aventura Erasmus în Danemarca până la anii petrecuți în corporații, Emilian a acumulat experiențe diverse care l-au pregătit pentru rolul de campion al construcțiilor eficiente energetic. Dar abia când a decis să renunțe la confortul corporatist și să se orienteze către antreprenoriat, lucrurile au explodat cu adevărat.

În doar 3 ani, nZEB Shop a devenit un jucător cheie pe piața de profil, oferind nu doar produse de top, ci întreg know-how-ul necesar pentru a construi case pasive și clădiri cu un consum minim de energie. Iar Săptămâna nZEB de la București a fost un alt pas într-un plan ambițios de a transforma industria.

Desigur, nu e ușor. Emilian a întâmpinat provocări, de la atragerea de sponsorizări pe o piață sensibilă la preț, până la animozități cu concurența. Dar când vorbește despre potențialul de colaborare și viziunea sa pentru viitor, ochii îi strălucesc. Își dorește să ridice România pe harta mondială a construcțiilor verzi și are determinarea necesară să o facă.

În rândurile ce urmează, veți descoperi povestea unui om care și-a îndreptat energia către eficientizarea energetică a clădirilor din România. Poftiți în universul construcțiilor verzi!

Revista din Lemn: Emilian, mă bucur să te cunosc și să povestim despre parcursul tău profesional. Hai să începem cu perioada studiilor. Ai terminat Construcțiile la Brașov, dar ai avut și experiența unui an de Erasmus în Danemarca. Cum a fost?

Emilian Grigore: Da. Am terminat Facultatea de Construcții la Brașov, dar ultimul an l-am petrecut la o bursă Erasmus în Danemarca, pe structuri din lemn. Am făcut la Vitus Bering, Universitatea din Horsens, și am terminat acolo lucrarea de dizertație pe Glulam, adică lemn lamelar încleiat. Inițial am vrut să rămân în Olanda după aceea, aveam un prieten bun olandez, dar era fix înainte de intrarea României în UE, prin 2006. Nu prea îmi găseam de lucru acolo pe placul meu, așa că m-am întors în țară și am mai făcut un master în București, pe managementul construcțiilor civile.

RdL: Se vede că ți-a plăcut experiența din Danemarca! Și apoi ai intrat în corporații, nu? Cum ți s-a părut trecerea de la viața de student?

Emilian Grigore: După master am intrat direct în multinaționale, da. Întâi la SINIAT, producătorul de gips carton. Acolo am fost director tehnic și de vânzări. Treabă serioasă, în top 3 mondial e Knauf, Saint Gobain și ETEX, din care face parte SINIAT. Am căpătat o experiență solidă pe partea de management, echipe, proiecte.

După aceea au fost 8 ani de Rockwool. Eram o gașcă mică de 6 oameni, creșteam împreună. La început mi s-a propus să dezvolt tot departamentul tehnic. Provocare faină, îmi alegeam oamenii, făceam echipa cum voiam. Dar, după trei ani de zile de promisiuni nerespectate, mi-am pierdut entuziasmul dar am continuat să mă implic activ în proiectele desfășurate. Am avut apoi funcția de director de specificații, adică mă ocupam de partea asta de recomandat, consultanță în proiecte specializate, case pasive, case nZEB, orice fel de case.

RdL: Și totuși. Îți mergea bine acolo. Ce s-a întâmplat?

EG: Exact. Deși în primii ani mă regăseam acolo, ulterior am realizat că nu e mediul potrivit pentru mine. Până la urmă, după 18 ani de multinațională, am simțit că trebuie să fac pasul spre antreprenoriat. Și mulți din jur îmi ziceau „Emilian, ești făcut pentru asta, întinde aripile și pleacă!”. Ăsta a fost momentul când am plecat și m-am dedicat total pasiunii mele.

RdL: Și așa ai ajuns să fondezi nZEB Shop în 2020. Cum ți-a venit ideea?

EG: Păi da, în 2020 am fondat brandul nZEB Shop din dorința de a aduce ceva nou pe piață – un magazin, dar nu doar un shop oarecare, ci un concept integrat de consultanță cu soluții complete. M-am tot gândit ce nume să scot ca să aibă legătură și cu nZEB-ul și cu Emag-ul și cu shop-ul. Am ales numele ăsta că era fresh, suna bine. Și am lucrat la tot, de la logo la domeniu web, înregistrare mărci, tot pachetul.

Vroiam să umplu un gol pe piață, că era mare nevoie de consultanță pe nZEB, case pasive. Mă sunau oamenii întruna, eram solicitat constant, chiar dacă în continuare colaboram cu Rockwool. Simțeam că e nevoie de formare profesională în domeniu, de legislație care să susțină asta, dar nu prea existau pe atunci. Așa că m-am băgat eu.

De la un nucleu de 4 oameni am crescut repede la o echipă de 11 până la finalul lui 2022. Se simțea că e nevoie de noi, aveam multe cereri, proiecte interesante. Ne implicam să optimizăm site-ul, comunicarea, să fim prezenți la evenimente cheie în domeniu. A fost o perioadă intensă, dar rezultatele au început să se vadă. Clienții ne apreciau că venim nu doar cu produse, ci cu soluții adaptate nevoilor lor.

RdL: Îmi imaginez că a fost multă muncă, mai ales la început. Dar iată-te aici, după 3 ani, cu un business pe creștere și planuri mari. Cum a fost la evenimentul Săptămâna nZEB de la București din toamnă?

EG: A fost foarte bine. Am tras tare ca totul să iasă bine! Am închiriat în premieră Arena Laminor, 3500 de metri pătrați. Era o locație nouă pentru noi, știam că vor fi provocări cu praful, zgomotul, dar ne-am asumat. Și a meritat până la urmă. Deși nu perfect, a ieșit un eveniment foarte apreciat. Am fost o echipă mică, 11 oameni, din care vreo 4 ne ocupam de tot, de la vânzări la social media.

RdL: Per total se vede că a fost o reușită. Și cu clusterul ce planuri aveți mai departe?

EG: Acum ne concentrăm pe roadshow-ul prin țară, urmează Constanța în mai. E un format mai simplu, nu la scara Bucureștiului. Vrem în aer liber, cu sprijinul facultății de acolo. E interes, lumea vrea să vină, estimez că va fi ok, cam la nivelul Timișoarei.

Dar ochii mei sunt ațintiți spre mega-evenimentul de la București din toamna lui 2024. Ăla va fi vârful de lance, punctul culminant al anului. Restul, cu caravana prin alte orașe, strângem oamenii, discutăm. Asta ne ajută să creștem comunitatea, să menținem interesul viu. Dar miza e la final.

RdL: Tu mai ești implicat și în zona de clădiri verzi. Dezvoltă puțin.

EG: Corect, sunt activ și în Romania Green Building Council. Acolo e misiunea mea să identific proiecte care să fie certificate Green Homes. E o nișă deocamdată, un segment de piață extrem de îngust, dar există dezvoltatori interesați, cerere e.

În paralel, vreau să extind aria nZEB Shop dincolo de eficiență energetică spre soluții eco în general. Deja am adus tencuieli super cu plută din Italia, avem o casă monument istoric de reabilitat în București cu ele. Mai sunt pe țeavă alte proiecte faine cu componente de izolație naturală, acustică. E mult de muncă, dar mergem înainte cu pași siguri.

RdL: Proiecte interesante! Vom discuta și despre ele în curând. Deocamdată îți mulțumesc mult pentru discuția asta super interesantă și tot sucesul din lume în continuare!

EG: Cu drag, și eu îți mulțumesc! Să ne auzim cu bine și la cât mai multe evenimente reușite! Cheers!

Viitorul sună excelent pentru industria construcțiilor sustenabile din România. Emilian și echipa de la Clusterul Pro-nZEB deja pregătesc intens următorul eveniment – Săptămâna nZEB de la Constanța, programată în perioada 17-19 mai 2024.

Așadar, dacă ești pasionat de construcții eficiente energetic și vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe și inovații, nu rata Săptămâna nZEB de la Constanța din această săptămână. Va fi, cu siguranță, un eveniment interesant, care va aduce plusvaloare întregii comunități a construcțiilor sustenabile.

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână