Dezvoltat de compania suedeză Atrium Ljungberg în cartierul Sickla din Stockholm, Stockholm Wood City va deveni cel mai mare cartier construit preponderent din lemn, găzduind 2.000 de locuințe noi și 7.000 de spații de birouri. Lucrările au început în octombrie 2024 și vor dura până în 2027.
De ce din lemn?
Așa cum deja știm avantajele clădirilor din lemn sunt multiple și concrete, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor. Clădirile din lemn oferă o calitate mai bună a aerului, reduc stresul, cresc productivitatea și stochează dioxid de carbon pe toată perioada în care sunt utilizate. Folosirea lemnului înseamnă, printre alte avantaje, timp redus de execuție, șantiere mai silențioase și reduce numărul transporturilor grele în perioada construcției.
„Lemnul are o amprentă de carbon mai mică decât betonul sau oțelul, așa că, atâta timp cât provine din păduri gestionate durabil, este o alegere mai bună”, explică Lena Dahl, expert senior în domeniul forestier la WWF Suedia, pentru revista Time.
Una dintre principalele preocupări legate de construcțiile din lemn este siguranța la incendiu. Håkan Hyllengren, director de dezvoltare al proiectului, subliniază însă, pentru aceeași revistă Time, că „este greu ca lemnul să ia foc”, explicând că materialul se carbonizează la exterior de la aproximativ 300°C, creând o barieră protectoare care limitează răspândirea flăcărilor.
Deși materialul lemnos este cu aproximativ 10% mai scump decât oțelul sau betonul, costurile suplimentare sunt recuperate prin eficiența procesului de construcție. „Trebuie să privești proiectul în ansamblu”, declară Hyllengren. „Construind mult mai rapid decât atunci când folosim beton normal, putem reduce timpul (n.r. de realizare a proiectului).”
Clădiri de birouri, spații de locuit și de distracție, în partea de sud a orașului Stockholm
Stockholm Wood City nu este doar despre clădiri sustenabile. „Putem spune povestea despre cum să construim un oraș în care să se poată trăi, cum să aducem natura în oraș și să construim ceva sustenabil. Nu este vorba doar despre lemn, ci despre întregul concept”, declară Hyllengren, pentru revista Time.
Proiectul include facilități pentru biciclete, o nouă stație de metrou, grădini pe acoperiș, panouri solare și „parcuri de buzunar” între blocuri, populate cu flori sălbatice pentru îmbunătățirea biodiversității. Cu o investiție de 12 miliarde de coroane suedeze (aproximativ 1,1 miliarde dolari), proiectul este rezultatul colaborării dintre studioul danez Henning Larsson și firma suedeză White Arcticer, conform canalului VisionaryBuilds.
Proiectul Stockholm Wood City marchează un moment important în evoluția construcțiilor sustenabile la scară globală și ar putea deveni un model pentru viitoarele dezvoltări urbane care pun accent pe sustenabilitate și calitatea vieții.
Mai jos un video realizat de VisionaryBuilds despre Stockholm Wood City
Adaugă comentariul