DIY

Schleifen für Heimwerker

Una din obsesiile mele când vorbesc despre finisare este șlefuirea – atât șlefuirea lemnului înainte de finisare, cât și cea dintre straturi. Cred cu tărie că este o condiție principală pentru obținerea unor produse de calitate. Cu ceva timp în urmă am scris despre șlefuire, abordând subiectul din punctul de vedere  al producției, al lucrului în fabrică, unde există mașini de șlefuit și tehnologii speciale. De data aceasta îmi propun să spun câte ceva despre șlefuire celor care iubesc bricolajul, care au proiecte DIY sau își doresc să înceapă să bricoleze.

sursa foto: northwestdriftwoodartists.org
Fotoquelle: northwestdriftwoodartists.org

În primul rând trebuie știut că sunt doua etape ale șlefuirii care influențează calitatea produsului final. Una este șlefuirea lemnului sau Weißschleifen care se face înainte de a colora și lăcui obiectul din lemn. Cealaltă este șlefuirea între straturile de lac. Amândouă se fac cu hârtie sau bureți abrazivi, dar granulația diferă. Am să le iau pe rând.

Șlefuirea lemnului

Pentru a construi un obiect lemnul trebuie tăiat, găurit și prelucrat cu diverse unelte. Toate aceste operații acționează asupra fibrei lemnului rupând-o. Când se trece cu mâna peste lemn se simt asperitățile care ne zgârie, unele mai mult, altele mai puțin. Acestea sunt capetele de fibră de lemn rămase după prelucrări mecanice. Când lemnul este șlefuit, aceste capete de fibră sunt rupte într-un mod organisiert astfel încât să se comporte toate la fel, să absoarbă uniform culoarea și lacul.

În timp ce obiectul este executat lemnul poate fi lovit, zgâriat, teșit în urma cărora rămân semne. Majoritatea acestor semne devin vizibile doar după aplicarea culorii. O șlefuire bine făcută elimină semnele, uniformizează suprafața și reduce riscul apariției petelor.

Lemnul se șlefuiește cu hârtie de șlefuit cu granulație mică, de la 80 până la 220 sau cu bureți abrazivi grosieri și medii. Numărul care indică finețea  este scris pe spatele hârtiei de șlefuit. Pentru o calitate cât mai bună a suprafeței este recomandat să se folosească două feluri de hârtie, una grosieră, care rupe fibra și una mai fină, care o netezește. De exemplu, se poate folosi întâi hârtie 80, urmată de 120 sau 150. Sau hârtie 100, urmată de 150 sau 180. În cazul bureților abrazivi se începe cu cei grosieri, continuând cu cei medii.

Lemnul se șlefuiește întotdeauna în lungul fibrei, insistând în zonele în care se simt capetele de fibră. Nu este recomandat să se folosească hârtie de șlefuit cu granulație mai mare de 220 pentru că praful fin de lemn astupă fibra, blocând absorbția. Așa apar petele deschise la culoare.

Pentru a fi mai ușor de utilizat, hârtia de șlefuit se poate înfășura în jurul unei bucăți dreptunghiulare din lemn. Astfel se aplică o forță uniformă pe toată suprafața lemnului, rezultatul șlefuirii fiind mai bun.

Când se șlefuiesc elemente profilate – muchii, picioare de mese sau scaune, cornișe – este recomandată folosirea bureților abrazivi pentru că se pot mula, calitatea șlefuirii fiind mult mai bună.

În procesul șlefuirii, calitatea materialelor abrazive scade. Granulele abrazive lipite pe hârtie sau pe pânză se tocesc sau cad. De asemenea, praful fin de lemn pătrunde printre ele și se fixează acolo, reducând capacitatea de șlefuire a hârtiei. În momentul în care se observă că rezultatul nu este la fel de bun ca la început, hârtia trebuie înlocuită. Nu faceți economie în acest moment al proiectului. Orice rabat făcut acum se răzbună mai târziu, la finisare, când greșelile se remediază mult mai greu.

diytrade.com
diytrade.com
sursa foto: m.inspirationspaint.com.au
Bildquelle: m.inspirationspaint.com.au
sursa foto: doityourself.com
Bildquelle: doityourself.com
Șlefuirea straturilor de lac

Șlefuirea între straturi se face pentru a asigura un tușeu plăcut obiectului, o suprafață fină și plăcută la atingere. Când se aplică soluția de colorare (baițul) și primul strat de lac, lemnul absoarbe aceste materiale, iar fibra lemnului se ridică. Fenomenul este cu mult mai accentuat în cazul produselor hidrodiluabile, din cauza tendinței naturale a lemnului de a absorbi apa. După uscarea lacului, fibra ridicată se simte neplăcut la atingere, fiind foarte rigidă din cauza lacului prins de ea. Pentru ca suprafața să fie din nou fină și plăcută la atingere acel prin strat de lac trebuie șlefuit.

Materialele folosite sunt tot hârtia de șlefuit sau bureții abrazivi, dar granulația este mai fină. Se folosesc bureți fini și foarte fini, iar hârtia trebuie sa fie minimum 240. Dacă lacul final va fi lucios, hârtie abrazivă folosită trebuie să fie de minim 400. Cum am spus deja, Hechtsee accentuează defectele, iar zgârieturile fine produse de materialele abrazive mai grosiere devin foarte vizibile.

Șlefuirea între straturi se face tot în lungul fibrei, după uscarea completă a stratului de lac. Când lacul este bine uscat, în urma șlefuirii va rezulta un praf alb fin. Dacă uscarea nu este completă șlefuirea este greoaie, hârtia se împiedică și se acoperă cu un strat gumos de lac. Stratul următor se aplică doar după îndepărtarea completă a prafului cu cârpa.

sursa foto: thefinishingstore.com
Bildquelle: thefinishingstore.com
Recondiționarea mobilierului vechi

Un caz special de șlefuire este când se dorește împrospătarea sau schimbarea finisajului. Din cauza folosirii, mobila și obiectele din lemn finisate se acoperă cu un strat fin de praf și mizerie. Pentru ca stratul nou de lac să aibă aderență, trebuie îndepărtată această patină a timpului.

Obiectul se curăță spălându-l cu cârpa, cu apă și detergent. Orice mobilă se poate spăla, indiferent cu ce este acoperită. Important este să fie ștearsă repede și foarte bine după spălare. Apoi, stratul vechi se șlefuiește ușor cu hârtie abrazivă 280-320 (peste 400, pentru lac lucios) și se aplică stratul nou de lac.

Atenție, întotdeauna trebuie verificată compatibilitatea dintre straturile vechi și lacul ce urmează a fi aplicat. Pentru aceasta se aplică puțin lac pe o suprafață mică, puțin vizibilă a mobilei și se așteaptă să se usuce. Dacă nu se întâmplă nimic – crăpare, umflare, exfoliere – poate fi folosit. Mobila întreținută de-a lungul timpului cu produse gen Pronto, care au ceara în compoziție, trebuie spălată și șlefuită până la îndepărtarea completă a stratului de ceară. Ceara este strat final de finisaj și peste ea nu poate fi aplicat nimic. Dacă nu este complet îndepărtată, lacul nu va avea aderență și se va desprinde cu ușurință.

sursa foto: yourhomewizard.com
Bildquelle: yourhomewizard.com

Șlefuirea este o operațiune importantă în procesul de finisare al lemnului. Obiecte de calitate se obțin doar dacă se șlefuiește corect, atât lemnul, cât și straturile intermediare de lac. Un finisaj nou are aderență la cel vechi doar dacă înainte acesta a fost curățat și șlefuit.

Vă doresc succes și aștept să-mi spuneți cum merg proiectele. Nu uitați, dacă aveți nevoie de ajutor și informații, eu sunt aici.☺

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

10 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

  • Entschuldigung, aber der Artikel ist lächerlich schwach. Selbst wenn es ein Artikel zur Popularisierung sein soll, richtet er sich wahrscheinlich nicht an 3- bis 4-jährige Kinder, oder?

    • Es tut mir leid, dass der Artikel Ihren Erwartungen nicht gerecht wird. Ich bin sicher, dass es Dinge gibt, die Sie sehr gut wissen, aber ich habe Menschen getroffen, die diese Informationen nicht kennen. Daher stammt die Idee für diesen Artikel. Es ist eine Information für Menschen, deren Beruf nichts mit Holz zu tun hat, die aber einen Gegenstand aus Holz umarbeiten oder herstellen wollen. Ich hoffe, dass auch Sie in Zukunft interessante Informationen finden werden.

    • Es ist gut, wenn Sie angeben, warum der Artikel schwach ist oder wo die Fehler liegen. Es gibt viele Anfänger, die Ihren Kommentar lesen und verwirrt sind.

  • Ein wichtiges Element wurde vor dem Lackieren ausgelassen. Das ist die Entfettung des Holzes, die mit sehr gutem Ergebnis mit technischem Alkohol durchgeführt werden kann. Da wir in unserem Haus vor kurzem etwa 250-280 Quadratmeter Holz (Vertäfelungen, Türen, Fenster, Möbel usw.) lackiert haben und auf allen Holzarbeiten die Fliege "Schlittschuh läuft", wie man so schön sagt, wurde jeder Quadratzentimeter wie folgt abgearbeitet: Schleifen, Entstauben, Entfetten, erste "Schicht" des Lacks. Nach dem Trocknen folgte die zweite Lackschicht. Wieder schleifen, wieder abstauben. Es folgte die dritte und letzte Lackschicht, nach der ich nur an den Stellen geschliffen habe, die ich für notwendig hielt. Von Zeit zu Zeit wische ich mit einem Naturborstenpinsel (an der Decke) den Staub ab, der sich abgesetzt hat. Ansonsten benutze ich die Finesse. Vielen Dank für Ihren Rat.

    • Danke, dass Sie Ihre Erfahrungen mit uns teilen. Normalerweise muss Holz vor der Endbearbeitung nicht entfettet werden. Abschleifen ist ausreichend. In Ihrem Fall ist das Holz wahrscheinlich beim Schneiden oder Wischen mit fetthaltigen Produkten in Berührung gekommen oder war sogar verharzt (im Falle von harzhaltigem Holz). Glückwunsch zu der Idee mit dem technischen Alkohol. Sie ist sehr gut. Sie können auch Nitrocellulose- oder Universalverdünner verwenden. Und die Pflege machen Sie sehr gut. Und ich verwende keine handelsüblichen Pflegemittel. Wenn sie direkt auf die Möbel aufgetragen oder nicht sehr gut poliert werden, bleiben die Möbel leicht feucht und staubig. Ich wünsche Ihnen alles Gute und weiterhin viel Erfolg.

  • Falls jemand die Information braucht/neugierig ist: Zufällig habe ich einmal gesehen, wie jemand alte Fensterrahmen durch Sandstrahlen gereinigt hat. Die Rahmen wiesen ein komplexes Relief auf, das durch Schleifen nur sehr schwer zu reinigen gewesen wäre (möglicherweise mit steifen Borstenbürsten auf einem Dremel-Werkzeug, aber das wäre ein furchtbar mühsamer und zeitraubender Vorgang gewesen). Beim Schleifen ist der Aufwand viel geringer als beim Schleifen, und die Qualität der Reinigung der alten Farbe ist extrem gut. Das Holz nutzt sich kaum ab, wenn man nicht zu sehr darauf besteht, und bleibt fast so glatt wie vor dem Auftragen der Farbe, so dass ein Abschleifen nach dem anderen überflüssig ist, während selbst die kleinste Spur von Farbsplittern verschwindet.

  • Sehr willkommen absolut alle Informationen. Für einen Anfänger, der es juckt, für sich selbst zu kauen und wenn möglich, nicht nach Gehör, ist der Artikel eine Goldgrube. Vielen Dank für den Artikel und die Kommentare!

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch