Când am prezentat tehnicile de învechire a lemnului, am menționat și distressed, una dintre cele mai folosite metode de finisare antichizată a mobilei. Distressed este termenul adoptat din engleză, dar în fabrici se spune frecvent Verbrauch oder Brennen der Schleimhäute. Metoda este folosită mai ales pentru mobilă, pe o bucată simplă și plată de lemn efectul fiind mult diminuat. Constă în șlefuirea muchiilor sau altor părți ale mobilierului până se ajunge la stratul inferior sau la lemn, scopul fiind ca mobila să arate îndelung folosită.
Realizarea finisajul distressed prin șlefuire
Unul dintre modurile de obținere a efectului este șlefuirea stratului de finisaj până se ajunge la lemn. Se sugerează astfel că mobila este atât de veche încât s-a tocit în anumite locuri. În acest caz se șlefuiesc muchiile, colțurile și locurile unde se presupune că uzura este mai mare, până se ajunge la lemn. Pentru ca efectul să fie cât mai vizibil, lemnul trebuie să fie vopsit, total acoperit. Pe un finisaj transparent efectul este vizibil doar dacă baițul folosit pentru colorarea lemnului este de culoare închisă.
Puteți vedea modul cum se șlefuiesc muchiile în materialul de mai jos:
Auftragen von aufeinanderfolgenden Anstrichen
O altă modalitate de obținere a efectului este prin aplicarea a mai multor straturi succesive de vopsea înainte de a trece la șlefuire. După uscarea lor completă, se șlefuiește pe muchii, dar și pe fețele ușilor, sertarelor, lateralele mobilei până se ajunge la un strat inferior de altă culoare. Șlefuirea se face tot în locurile unde se presupune că prin folosire îndelungată vopseaua s-a tocit: mânerele de lemn și în jurul lor, marginile ușilor sau ale sertarelor, colțurile și muchiile mobilierului.
Pentru ca efectul să fie vizibil, între cele două straturi de culoare trebuie să fie o diferență sesizabilă. Se poate ajunge la efect suprapunând un strat de baiț de o culoare și unul de vopsea de altă culoare sau două straturi de vopsea de culori diferite. Diferența dintre cele două este grosimea peliculei. Dacă se dorește o peliculă cât mai sărăcăcioasă se recomandă baiț și vopsea. Pentru economie, baițul poate fi aplicat doar în locurile unde urmează să se șlefuiască pentru obținerea efectului – muchii, margini, mânere. Pentru ca baițul să nu migreze în vopsea este bine să fie protejat cu un strat subțire de grund incolor. Se aplică apoi vopseaua în strat nu prea gros, pentru a nu fi dificil de îndepărtat. La final, efectul se protejează cu un strat de lac transparent.
Recomandări privind consumarea stratului de vopsea
Șlefuirea se face cu hârtie de șlefuit sau bureți abrazivi. Lâna de oțel nu este recomandată pentru că este prea fină pentru a îndepărta stratul de vopsea. Granulația folosită este cea obișnuită pentru Schleifen zwischen den Schichten (240-320). Dacă din cauza stratului gros de vopsea se impune folosirea unor granulații mai mici, ca cea pentru șlefuirea lemnului în alb, este recomandat ca apoi să se netezească totul cu hârtie de șlefuit mai fină pentru ca suprafața să nu rămână rugoasă.
Pentru o deteriorare mai avansată a stratului superficial se poate folosi și o altă metodă. Stratul de vopsea poate fi atacat cu un amestec 1:1 de apă și oțet concentrat. Vopselele pentru care se poate folosi această metodă și care cedează la amestec sunt cele cu multă umplutură de carbonat de calciu (cretă) sau cele acrilice hidrodiluabile (vopsele decorative pentru pereți). Amestecul se toarnă peste mobilă, după care se șterge cu o cârpă moale de bumbac. Nu trebuie insistat, vopseaua se ia ușor. După ce se usucă se poate aplica un strat de ceară sau un lac transparent.
Uneori, pentru un aspect îmbătrânit mai accentuat, se aplică înainte de stratul final o patină de antichizare sau se folosește ca strat final o ceară colorată maro închis.
Distressed este un mod de îmbătrânire a lemnului foarte folosit. Nu este greu de realizat dar, ca la orice finisaj antichizat, foarte important este ca rezultatul să fie credibil, natural. Acest lucru înseamnă că, pe lângă tehnică, procedeul presupune și un anumit fler, un talent special pentru astfel de lucrări.
Ich hoffe, Sie finden die obigen Informationen nützlich. Ergänzungen sind wie immer willkommen. Wenn Sie Fragen haben, können Sie diese unten in dem dafür vorgesehenen Feld stellen. Ich werde Ihnen sicher antworten
Hallo! Kann ich dekorative Wandfarbe auf Holz verwenden und diesen Effekt erzielen? Interessant, ich hatte nicht an so etwas gedacht... und zum Schutz kann ich mit Wachs oder Mattlack, farblos geben?
Sie können auch dekorative Wandfarben verwenden. Prüfen Sie vorher die Verträglichkeit mit Wachs oder Lack.
Du hast mich wirklich auf eine Idee gebracht... Ich habe einen Tisch, dessen Farbe ich ändern möchte, er ist zu dunkel, um ihn mit derselben Farbe zu streichen, mit der ich gerade die Wände des Zimmers gestrichen habe. Es ist eine dekorative Farbe, die ziemlich schlammig ist, schlammiger als eine normale abwaschbare Farbe... und obendrein möchte ich einen Risseffekt ausprobieren...
Wenn Sie eine dickere Menge auftragen, kann sie beim Trocknen reißen. Achten Sie aber darauf, dass die Haftung auf dem Untergrund nicht verloren geht. Viel Glück!
Entschuldigung, ich mache Sie verrückt mit meinen Fragen... aber vorher sollte ich eine Grundierung auftragen, sonst kann es sein, dass das Glas mit der Zeit abblättert...
Vielen Dank und noch einen schönen Tag!
Wenn die Möbel alt und bereits fertiggestellt sind, sollten sie nicht grundiert werden. Es sollte mit Wasser und Spülmittel gereinigt (gewaschen), gut getrocknet und geschliffen werden, damit die Farbe haftet. Es wird empfohlen, die Grundierung direkt auf das Holz aufzutragen. Sie ist im Grunde die Verbindung zwischen Holz und Lack.
Vielen Dank für die vielen Hinweise!
Einen schönen Tag noch!