Über matte Möbel und cea lucioasă am mai vorbit. Am spus care se întreține mai ușor, care mai greu, care sunt avantajele și dezavantajele alegerii uneia sau a celeilalte. Există însă și un alt punct de vedere din care poate fi privită alegerea. Și anume acela al producătorului, al acelui tâmplar pasionat, care lucrează lemnul cu dragoste și dăruire și care își dorește ca în final, după aplicarea lacului, să nu piardă din frumusețea lemnului și chiar să-i crească valoarea. Așadar, pentru acești îndrăgostiți de lemn, care este cea mai bună alegere, lac mat sau lac lucios?
În primul rând trebuie spus că este foarte important ce vrea clientul și este bine să se respecte acest lucru, mai ales dacă acesta vine cu proiect făcut de arhitect sau designer. Ei au încadrat cu siguranță mobila într-un context și ea trebuie executată astfel încât, la final, totul să aibă coerență.
Sunt însă și situații când clientul lasă producătorul să decidă, sau când meșterul lucrează ceva pentru care alege și finisajul. Încă din titlu sugeram că există o alegere sigură și una cu riscuri. Dacă aplicarea unui lac mat nu prea pune probleme, finisarea cu luciu, mai ales cea cu luciu oglindă, se face greu și trebuie indeplinite câteva condiții pentru a avea un rezultat de calitate.
De multe ori luciul mobilei este asimilat cu existența lacului. Sunt persoane care cred că mobila nu a fost lăcuită atunci când nu strălucește. Nu este așa. Gradul de luciu al unui lac este dat de capacitatea acestuia de a reflecta lumina și este de la 0 la 100%, putând fi măsurat cu ajutorul unui aparat numit glossmetru. În acest interval există mai multe paliere. De la 0 la 7 vorbim de mat adânc (sau efect natural), 10-40 este mat, 45-65 semimat (sau satinat cum se mai spune uneori în producție), 70-90 lucios, 90-100 luciu înalt sau luciu oglindă.
Pentru un producător de mobilă este mult mai simplu de produs mobilă mată. Cu cât gradul de luciu crește cu atât devine mai dificil de a obține o suprafață frumoasă, cel mai greu fiind de obținut luciul oglindă. Dacă se dorește obținerea unor suprafețe lucioase, de la 70 în sus, nu este suficient ca lacul să aibă acel grad de luciu. Trebuie îndeplinite și câteva condiții:
- mediul de lucru trebuie să fie foarte curat. Orice urmă de praf prinsă în peliculă este cu atât mai vizibilă cu cât lacul este mai lucios. Cum este greu de păstrat un mediu fără praf în absența unor cabine de pulverizare presurizate sau a unor linii de finisare capsulate, atunci este nevoie de polișare pentru a fi îndepărtate impuritățile
- lacul lucios trebuie aplicat pe un grund foarte bine așezat și șlefuit. Pelicula nu trebuie să aibă aspect de coajă de portocală, să nu fie foarte subțire, să nu aiba praf sau bule de aer incluse. De aceea se folosesc grunduri dure cu corp mare, ce pot fi bine șlefuite pentru a asigura baza necesară lacului. Pentru a vă face o idee de cum trebuie să arate grundul înaintea aplicării lacului lucios, vă spun că determinările de grad de luciu se fac aplicând lacul pe o bucată de sticlă.
- Lacul nu trebuie să se usuce foarte repede pentru a da timp peliculei să se așeze și să se întindă cât mai bine. Dacă nu este bine întinsă nu reflectă bine lumina și este nevoie de polișare pentru a îndepărta imperfecțiunile suprafeței.
Pentru a putea vedea diferența dintre un lac mat și unul lucios se poate face un experiment. Se aplică în aceeași incintă, pe 2 bucăți de lemn diferite, lac mat și lac lucios. După uscare vom avea senzația că praful a fost atras de finisajul lucios. De fapt praful s-a depus la fel pe ambele mostre, dar este vizibil numai pe lacul lucios.
Finisarea lucioasa este dificilă și pentru că scoate în evidență orice defect. Dacă prelucrările lemnului nu au fost bine făcute, cea mai mică zgârietură va fi scoasă în evidență și amplificată.
Gradul de luciu al lacului se alege și în funcție de ce vrem să obținem iar mobilierul rezultat trebuie să fie în concordanță cu spațiul unde va sta. Dacă se dorește un blat de masă cu aspect cât mai natural, atunci se va alege un lac mat adânc și finisajul va fi cât mai sărac (2 straturi subțiri, unul de grund si unul de lac) pentru a nu avea o peliculă sesizabilă.
De asemenea, dacă se lucrează mobilier rustic sau din wiedergewonnenes Holz, totul arată mai natural dacă se aplică lacuri mate.
Când se dorește obținerea unei mobile luxoase, pe lângă un design elegant se poate alege și un lac lucios. Luciul a fost asociat întotdeauna cu luxul, cu bogăția. În fond aurul și pietrele prețioase strălucesc, nu? Iar pentru a nu fi foarte complicat nu este nevoie neapărat de luciu oglindă, se pot folosi și lacuri cu grad de luciu peste 70. În plus, lacurile lucioase, din cauza transparenței lor ridicate (ca urmare a lipsei agentului de mătuire), pun în evidență frumusețea naturală a lemnului.
Cel mai simplu și mai „acoperitor” este folosirea lacurilor cu grad de luciu 30-40. Sunt și lacurile cele mai vândute. Spun acoperitor pentru că vor luci atât cât să se vadă că mobila este lăcuită, fără însă a avea problemele date de lacurile cu un luciu mai ridicat.
Și din punct de vedere al întreținerii câștigătoarea este tot mobila mată. Urmele degetelor sunt mai puțin vizibile, praful de asemenea, nu trebuie lustruită fiind suficientă ștergerea ei, nu se văd zgârieturile fine făcute de particulele de praf.
Atunci când vorbim de luciul mobilei, nu este vorba de frumos sau urât. Suntem foarte diferiți și ceea ce este foarte frumos pentru unul poate fi imposibil de privit pentru altul. Există modă și stiluri care ne pot influența alegerile, dar în final tot despre ceea ce ne place este vorba. Pentru un producător însă important este să aleagă finisajul pe care-l poate realiza și să spună clientului cu ce se poate confrunta atunci când alege un finisaj mai special pentru mobila lui.
Herzlichen Glückwunsch zu den interessanten Artikeln! Ich lese mit Vergnügen.
Ich danke Ihnen!
Sehr interessanter Artikel. Ich brauche einen Lack für die Tannenholz-Arbeitsplatten meiner Innentreppe. Ursprünglich wollte ich mich für einen glänzenden Lack entscheiden, aber nachdem ich den Artikel gelesen habe, habe ich meine Meinung geändert und werde mich für einen "deckenden" Lack mit einem Glanzgrad von 30-40 entscheiden. Ich weiß nicht, welche Lackmarke ich nehmen soll und wie ich den Glanzgrad messen kann, weil ich kein Glanzmessgerät habe. Ist dieser Glanzgrad auf der Verpackung angegeben? Können Sie eine Marke empfehlen?
Und ich habe eine weitere Sorge. In diesem Video wird die Grundierung aufgetragen, eine Weile stehen gelassen und dann werden 2 Schichten Lack darüber aufgetragen. Zwischen dem Auftragen der Grundierung und des Lacks sehe ich keine Nachbearbeitung (Schleifen). Ist das richtig?
Auf den Verpackungen der Heimwerkerprodukte steht nicht unbedingt "glänzend", aber es steht "glänzend" oder "matt" drauf. Nehmen Sie die matte Variante, die normalerweise einen Glanzgrad von 30-40 hat.
Ich weiß nicht, auf welches Video du dich beziehst, aber normalerweise sollte man die Grundierung nach dem Trocknen abschleifen. Schleifen hilft sowohl der Haftung als auch dem schönen Aussehen der Folie. Durch das Schleifen werden erhabenes Korn, Gas, Orangenhaut und alles, was das Aussehen der Folie stört, entfernt. Ich empfehle, die Grundierung vor dem Auftragen des Lacks anzuschleifen.
https://youtu.be/BntHwrC2Wdg
Was bedeutet DIY?
DIY-Produkte (Do-it-yourself-Produkte) - Produkte aus Baumärkten, wie die Produkte in dem von Ihnen angegebenen Link, die Sie zu Hause für verschiedene Dinge verwenden. Diese Produkte sind nicht industriell, sie werden nicht in Fabriken verwendet.
Ich danke Ihnen! Sie haben uns sehr geholfen. Alles Gute
Hallo
Ich male auf Holzplatten; bitte beraten Sie mich, welchen Lack ich verwenden könnte, damit ich sowohl auf die bemalte als auch auf die unbemalte Fläche der Holzplatte einen matten Lack auftragen kann, der das Bild nicht durch Lichtreflexe verzerrt. Leider sehe ich keine Möglichkeit, ein Bild eines Werkes anzuhängen. Die Holzplatte ist teilweise bemalt, der unbemalte Bereich dient als Rahmen.
Ich dachte daran, die beiden Flächen einzeln mit Papierklebeband abzukleben und ein Öl auf das Holz und einen Lack auf Wasserbasis auf die Farbe aufzutragen, aber ich weiß nicht, ob es im Kontaktbereich Probleme gibt. Ich habe es mit gewachstem Serac versucht, das für beide Oberflächen gut zu sein scheint, aber die Farben ein wenig beeinträchtigt.
Ich danke Ihnen.
Hallo. Wenn die Bilder mit Farben auf Wasserbasis gemalt wurden, können Sie einen lösungsmittelhaltigen Lack (z. B. Acryl) mit einem niedrigen Glanzgrad (zwischen 0 und 10) darüber verwenden. Auf diese Weise gibt es keine Wechselwirkung zwischen Farben und Lack und keinen Glanz.
Sie können auch Lacke auf Öl- und Wasserbasis verwenden. Tragen Sie zuerst den Lack auf und nachdem er vollständig getrocknet ist, können Sie Öl auf die geschützte Stelle auftragen. In der Kontaktzone gibt es keine Abstoßung. Wenn Sie erst das Öl und dann den Lack auftragen oder beides gleichzeitig, kann es zu Unverträglichkeitsproblemen kommen.
Ich wünsche Ihnen alles Gute.
Hallo,
Ich möchte ein Bett aus massiver Kiefer mit einem matten Klarlack lackieren. Glauben Sie, dass dies gut ist: https://www.dedeman.ro/buzau/lac-pentru-lemn-spor-incolor-mat-interior/-exterior-0-75-l/p/5014513 ?
Wird es gut trocknen?
Hallo!
Es handelt sich um einen Alkydharzlack, der langsamer trocknet (mindestens 24 Stunden), und der Geruch bleibt bestehen. Für Betten ist es besser, einen Innenlack auf Wasserbasis (wasserverdünnbar) zu wählen. Wählen Sie keine Universallacke, die sowohl für den Innen- als auch für den Außenbereich geeignet sind, wie die genannten. Lacke für den Außenbereich sollten elastischer sein und sind deshalb nicht sehr hart, sie verkratzen leicht.
Alles Gute!