Veranstaltungen - Herstellung von Holzhäusern

Passivhäuser in Holzrahmenbauweise wecken das Interesse von Baustudenten

Despre case pe structură de lemn și passive Zelle se vorbește din ce în ce mai mult și la noi. Suntem la început și lipsa informațiilor se simte încă, de aceea orice eveniment, seminar, întâlnire care ajută la informarea publicului este foarte important. Am promovat întotdeauna aceste evenimente și vom continua să le promovam. Considerăm că este un demers care ajută, în egală măsură, constructorul și beneficiarul.

De aceea am prezentat evenimente precum casa Over4 oder cursul cu tema Case Pasive organizat la Timișoara de Ordinul Arhitectilor din Romania. În aceasta idee vom prezenta un alt eveniment, poate minor pentru unii, dar important din punctul nostru de vedere – vizita la Dimmer, fabrica de case din Comănești, a unor studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași

Dimmer, producătorul preocupat de informarea publicului dar și de formarea specialiștilor

Despre Dimmer găsiți informații și în numărul din martie al ediției tipărite a revistei. Este un producător de case din Comănești care a construit case pasive și case pe structură de lemn în toată Europa. Fabrica este dotată cu utilaje moderne și folosește tehnologii de ultimă generație pentru prelucrarea lemnului și construcția pereților de tip sandwish.

A fost o perioadă când firma construia case pe structură din lemn doar în țări din Europa. Cei din vest sunt mult mai informați în legătură cu avantajele acestor case. Cu timpul au început să se adreseze și pieței din România și așa au putut constata lipsa de informație, atât la nivel de ingineri constructori și proiectanți, cât și la cel de beneficiar. S-au hotărît să se implice în informarea pieței, a specialiștilor de la toate nivelele. Au sponsorizat cursuri pentru case pasive și au ajutat la primirea licențelor. S-au implicat în evenimente precum OVER4, au ținut cursuri, au deschis fabrica pentru a putea fi vizitată, au deschis chiar și un șantier unde oamenii pot vedea cum se construiește o casă pasivă.

Cel mai important este că au înțeles că deschiderea este cea care ajută cel mai mult. Cu cât oamenii vor vedea și vor afla mai multe, cu cât vor fi mai informați cu atât vor fi mai încrezători. Vor înțelege că aceste case pe structură din lemn nu sunt căsuțe de grădina, cabane sau acareturi iar casele pasive sunt cele mai eficiente locuințe din punct de vedere energetic, costurile cu energia fiind neglijabile.

passive Zelle

Colaborarea cu Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași

Ultimul eveniment organizat de Dimmer este vizita în fabrica de la Comănești și pe șantierul deschis la Bacău a unui grup de studenți de la Facultatea de Construcții si Instalații din Iași.  Relația cu Universitatea Tehnică din Iași a început cu ceva timp în urmă cu întâlniri la facultate cu cadrele didactice, informații și date furnizate atunci când era nevoie pentru diverse proiecte. Treptat relația a evoluat, s-a consolidat iar săptămâna aceasta, pe 30 mai, grupul de studenți a venit să cunoască Dimmer la el acasă.

Vizita a început cu șantierul de la Bacău, șantier de casă pasivă deschis publicului. Dimmer anunță de altfel, de câte ori are ocazia, că șantierul poate fi vizitat de oricine dorește să afle mai multe despre principiile caselor pasive și cum sunt aplicate ele din punct de vedere constructiv. Important este să luați legătura cu reprezentanții firmei si sa stabiliți o întâlnire. Nu este greu, sunt foarte activi online.

De la șantier grupul a mers la Comănești pentru a vizita fabrica. Aici au avut parte de o surpriză pregătită de organizatori – o întâlnire online cu Marius Șoflete de la Kreative Technik, specialist cunoscut în case pasive, certificat pentru proiectarea de astfel de case.

Vizita pe fluxul tehnologic a început în atelierul de proiectare și a continuat în fabrică. Au avut ocazia să vadă cum este prelucrat lemnul de la faza de buștean până la cea de perete prefabricat. Au văzut cum se fac grinzile lamelare, cum sunt eliminate defectele sau cum este prelucrat lemnul cu ajutorul CNC-ului pentru a obține îmbinări perfecte.

passive Zelle

Reprezentanții fabricii au avut deschidere totală, au împărtășit secretele descoperite de-a lungul timpului, au arătat cum funcționează utilajele și care sunt punctele unde se poate greși. Au vazut cum este tratat lemnul pentru a fi rezistent la atacul insectelor, al ciupercilor și mucegaiului sau al focului. Studenții au întrebat tot ce au vrut să întrebe și au primit răspuns de fiecare dată. A fost o întâlnire constructivă iar reprezentanții fabricii s-au declarat mulțumiți și chiar onorați de vizită.

Contactul viitorilor ingineri constructori cu noile șantiere de case pasive este foarte important

Ceea ce văd foarte important la această întâlnire este nevoia tinerilor studenți de informații în acest domeniu relativ nou. Reprezentanții Dimmer spun că au fost o mulțime de întrebări, atât legate de șantier cât și de fluxul din fabrică sau intervenția lui Șoflete, profesorul ce a însoțit grupul, șef de lucrări dr. ing. Sebastian George Maxineasa, fiind impresionat de avalanșa de întrebări.

Cred că tinerii studenți au foarte mare nevoie de astfel de întâlniri practice din fabrică sau de pe șantier. Este aceeași poveste cu imaginea care face cât o mie de cuvinte. Poți citi un curs de 10 ori și să nu reușești să înțelegi cum trebuie făcută o îmbinare sau o prelucrare. Este suficient însă să vezi o singură dată cum se face și, pe lângă faptul că înțelegi, nici nu vei mai uita.

Pentru deschiderea de a-i primi în fabrică, Dimmer merită felicitări. Preocuparea pentru instruirea tinerilor constructori, activitate fără beneficii imediate, este lăudabilă și cu siguranță va duce la dezvoltarea viitoare a domeniului construcției caselor pe structură de lemn, dezvoltare de care vor beneficia toți producătorii de case și materiale de construcție din lemn.

passive Zelle

passive Zelle

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

de_DEGerman