DIY-Verarbeitung - Veredelungstechniken

Behandlungen der Möbel oder der hölzernen Arbeitsplatte, auf der das Waschbecken steht, um Feuchtigkeit zu widerstehen

Ideea folosirii lemnului pentru mobilierul din baie se lovește aproape întotdeauna de temerea că nu va rezista mediului umed. Temere nejustificată dacă ne gândim la butoaiele din lemn în care sa făcea baie în trecut, la saunele finlandeze sau la grătarele din lemn pe care le găseai în trecut în mai toate băile. Lemnul se descurcă bine în aceste medii, iar dacă protejat va fi evitată instalarea mucegaiul. Un blat de baie tratat cu ulei rezistă foarte bine, cu condiția ca acel finisaj să fie reîmprospătat atunci când uleiul dispare. Mult mai sensibile la apă sunt lipirile care trebuie făcute cu adezivi rezistenți si materialele sau soluțiile constructive folosite la obținerea mobilierului de baie. Sa vedem cum putem finisa un blat sau un mobilier din lemn pe care se sprijină chiuveta din baie pentru a le face cât mai rezistente la umiditate.

Arbeitsplatte für das Bad

Schutz mit Ölen

Uleiul este cel care pune cel mai bine în evidență lemnul și-i păstrează aspectul natural. Cei care-l apreciează își doresc să-l vadă și să-l simtă chiar si în condiții mai dificile, așa cum sunt cele din baie. Un blat de baie poate fi făcut din orice fel de lemn, recomandate sunt însă speciile mai dure (Eiche, ulm, Akazie) sau cu conținut de rășini (molid, pin, larice). Cel mai indicat este să se folosească Massivholzplatte. Daca se folosește lemn masiv, el trebuie îmbinat astfel încât să se evita stagnarea apei. Pentru lipire se folosește întotdeauna adeziv rezistent la umiditate, din Klassen D3 oder D4. Dacă în loc de blat se folosește mobilier din lemn, designul trebuie astfel ales încât să nu fie zone greu accesibile. Acolo apa poate ajunge cu ușurință, dar va fi greu de șters. Zona va rămâne umedă permanent și va dezvolta mucegaiuri. Îmbinările prin lipire sau cu elemente metalice trebuie să fie și ele rezistente la umiditate.

Dacă alegeți ulei pentru protejarea blatului de baie sau a mobilierului, căutați-l pe cel pentru lemn. Sunt mai multe feluri de ulei. Puteți folosi Tungöl, Leinsamenöl oder Mischungen aus diesen Ölen - Dänisches Öl oder Teaköl (nu este din lemn de tec, doar seamănă cu culoarea tecului). Există și amestecuri ale diferitelor firme, mai mult sau mai puțin naturale. Spun mai puțin naturale pentru că există și uleiuri sintetice. În general, prețul este cel care arată cât de natural este un produs. Cu cât este mai mare cu atât este mai curat, mai natural. Uleiurile naturale pot fi folosite fără probleme la protejarea lucrurilor cu care venim în contact. Pentru obiecte ce vin în contact cu mâncarea se folosește Mineralöl.

Pentru a fi cât mai rezistent la umiditate lemnul trebuie să absoarbă ulei în profunzime. De aceea este bine să se aplice ulei în exces, să fie lăsat să absoarbă 30-45 minute, după care lemnul să fie șters cu o cârpă moale care absoarbe bine și nu lasă scame. Ștergerea este obligatorie pentru că altfel lemnul devine lipicios. Aplicarea uleiului se face cu o cârpă moale sau cu pensula, pe ambele fețe, pe muchii, inclusiv în golurile decupate. Dupa 24 de ore, timpul necesar uscării, operația se reia. Se pot aplica astfel 2-4 straturi. Lemnul trebuie să fie uscat corespunzător (8-12% umiditate), șlefuit și desprăfuit.

Arbeitsplatte für das Bad

Schutz mit feuchtigkeitsresistenten Lacken oder Anstrichen

Cei care nu au încredere în ulei sau vor să aibă un finisaj mai rezistent în timp și care să asigure și rezistența mecanică a suprafețelor protejate, pot folosi lacuri sau vopsele. Ele trebuie să fie rezistente la umiditate pentru că altfel se albesc și se scorojesc. Este cazul lacului nitrocelulozic, foarte cunoscut și folosit. Este un lac cu aspect plăcut, dar foarte puțin rezistent la umiditate. Nu este recomandat nici pentru blaturile de masă, cu atât mai puțin pentru cele din baie.

Cele mai rezistente lacuri în astfel de cazuri sunt cele din două componente, adică lacurile cu întărire chimică. Este cazul Polyurethan-Lacke, Acryl, Polyester. În urma reacției chimice dintre cele doua componente ale lacului va rezulta o peliculă cu rezistențe mecanice și fizico-chimice foarte bune. Blatul sau mobila astfel finisată vor fi mult mai rezistente la umiditate, dar și la zgârieri, abraziuni sau loviri. Aplicarea trebuie făcută și în acest caz, pe ambele fețe, pe muchii și în decupaje. Se aplică 2-3 straturi de lac (sau 1-2 grund + 1 lac), cu șlefuire între straturi pentru a obține o suprafață cât mai plăcută la atingere.

Dacă vă propuneți să protejați singuri lemnul din baie vă recomand să folosiți lacuri pe bază de apă pentru a evita neplăcerile provocate de evaporarea solventului. Chiar dacă nu au întărire sunt suficient de rezistente pentru a proteja lemnul de umiditate. Există posibilitatea ca suprafața lăcuită să capete un aspect opalescent dacă vine în contact cu apa imediat după uscare. Nu vă speriați! Lacul pe bază de apă are o perioadă de uscare în profunzime mai lungă (până la 2-3 saptamani), timp în care poate să mai absoarbă din umiditatea existentă. Opalescența va dispărea dacă îndepărtăm sursa de umezeală. Revenirea va fi mai rapidă dăcă în exista o sursă de căldură. Este bine ca, după finisare, să lăsați blatul cel puțin 48 de ore înainte ca apa să ajungă pe suprafață.

Arbeitsplatte für das Bad

Reguli ce trebuie respectate pentru ca finisajul să fie rezistent în timp

Pentru ca finisajul să reziste cât mai mult, protejând astfel blatul de baie sau mobilierul, vă recomand următoarele:

  • Acoperiți foarte bine cu ulei sau lac toate părțile blatului sau ale mobilierului. Nu considerați că dacă ați fixat foarte bine chiuveta în zona decupată nu mai este nevoie să finisați acea zonă. Apa ajunge cu ușurință în cele mai ascunse locuri. Iar dacă nu observați acest lucru este și mai rău. La un moment dat veți simti miros de mucegai și nu veți stii de unde;
  • Refaceți finisajul cu ulei atunci când suprafața lemnului începe să-și modifice aspectul inițial (uneori capătă un aspect ușor uscat). În timp, uleiul este îndepărtat prin ștergere sau în timpul curațeniei. Nu lăsați să dispară total, va fi mai dificil de reparat. Dacă veți reacționa imediat ce aspectul se schimbă, refacerea va fi mult mai simpla. Este suficient să ștergeți suprafața cu cârpa îmbibată în ulei;
  • Nu lasați uleiul în exces neșters pentru că nu se va usca. Va deveni lipicios, neplăcut la atingere și foarte greu de îndepărtat;
  • După utilizarea chiuvetei nu lăsați apa să băltească pe suprafața uleiată. Veți scurta perioada până la refacerea finisajului.
  • Șlefuiți suprafața lemnului înaintea aplicării protecției. Fibra ridicată, pe lângă aspectul neplăcut, poate fi și modul prin care apa ajunge în lemn;
  • Folosiți cu grijă obiectele foarte ascuțite care pot deteriora pelicula de lac. Lacurile sunt rezistente, dar nu imposibil de penetrat. Apariția unei zgârieturi profunde compromite protecția. Apa poate ajunge sub peliculă și finisajul cedează.

Arbeitsplatte für das Bad

Die in diesem Artikel vorgestellten Möbel stammen von iPlan-Möbel - Dragos Costache und Constantin Iosif

Fotos sind Eigentum von iPlan Furniture


Sper să vă fie de folos informațiile. Dacă credeți ca ar fi utile si pe altora, puteți distribui. Iar dacă aveți întrebări, neclarități sau vreți să faceți completări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

6 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

    • Hallo!
      Über dem Öl können nur Lacke oder Farben auf Basis von Testbenzin oder Terpentin aufgetragen werden. Diese Lacke sind jedoch wenig widerstandsfähig und werden für Fußböden nicht empfohlen. Ölschutz für den Außenbereich ist sehr gut gegen Feuchtigkeit. Das Problem ist, dass das Öl im Laufe der Zeit durch Regen ausgewaschen wird und der Anstrich neu gemacht werden muss. Es wird empfohlen, mindestens einmal im Jahr eine weitere Ölschicht aufzutragen, damit der Schutz erhalten bleibt.
      Was die Härte betrifft, so müssen Sie sich auf die Härte des Holzes verlassen.
      Alles Gute!

  • Hallo!
    Ich möchte eine ehemalige Kommode in meinem Badezimmer im Wohnzimmer aufstellen, Massivholz, aber ich weiß nicht genau welches, es sieht nach Eiche aus.
    Ich verstehe das so, dass die Schritte wie folgt aussehen: Entfetten mit Geschirrspülmittel, Schleifen, eine Schicht Grundierung, ein weiteres Schleifen zwischen den beiden Schichten, eine weitere Schicht Grundierung, dann Lack auf Wasserbasis. Bitte ergänzen oder korrigieren Sie mich, wenn ich etwas falsch gemacht habe. Mit welcher Körnung soll geschliffen werden?
    Ich danke Ihnen!

    • Guten Abend!
      Der Ablauf der Vorgänge ist sehr reibungslos.
      Das Abschleifen des alten Lacks oder der Grundierung erfolgt mit Schleifpapier der Körnung 280 oder 320 oder einem feinen Schleifschwamm.
      Da Sie die Kommode im Badezimmer benutzen werden, empfehle ich, eine dünne Schicht Holz/Wachs über der letzten Lackschicht aufzutragen. Das Auftragen erfolgt, nachdem der Lack vollständig getrocknet ist (mindestens 24 Stunden), mit einem weichen Baumwolltuch, 2-3 Stunden einwirken lassen und dann mit einem sauberen Baumwolltuch polieren. Das Wachs schützt besser vor Wasser. Es verschließt die Poren des Eichenholzes, so dass kein Wasser eindringen kann. Außerdem nimmt der wasserabweisende Lack während des ersten Monats, bis die Reaktion in der Tiefe der Beschichtung abgeschlossen ist, Feuchtigkeit aus der Umgebung auf, in der er aufgetragen wird, und kann leicht aufweichen (wird leicht milchig). Er erholt sich wieder, wenn die Luftfeuchtigkeit sinkt und es warm ist. Nach einem bis eineinhalb Monaten verschwindet das Phänomen von selbst. Wachs schützt den See und verringert die Wahrscheinlichkeit, dass dies geschieht.
      Viel Glück!

  • Guten Abend,

    Ich habe einen alten Holzbaum, den ich als Waschbecken im Badezimmer verwenden möchte. Wie kann ich ihn wasserfest machen? Ich habe mich noch nicht entschieden, ob ich es naturbelassen oder weiß streichen soll.
    Wenn ich es natürlich belasse, reicht dann ein Öl aus? Flachs, Tung, Mineral?
    Wenn ich es streiche, öle ich es zuerst oder trage ich die Farbe direkt auf? In wie vielen Schichten? Können Sie mir eine Farbempfehlung geben (eine Marke)?

    • Guten Abend!
      Die am häufigsten verwendeten Oberflächenbehandlungen für Spülen sind Epoxidharz und Polyurethanlacke.
      Wenn Sie sich für Öl entscheiden, empfiehlt sich Mineralöl für Küchenspülen und Mineral- oder Tungöl für Badspülen. Das Öl wird in mehreren aufeinanderfolgenden Schichten aufgetragen, dazwischen muss es abgewischt werden und 24 Stunden trocknen. Das Holz muss mit Öl gesättigt sein, damit die Spüle widerstandsfähig ist. Farben, Lacke oder andere Materialien können nicht über das Öl aufgetragen werden, da sie nicht haften.
      Es ist nicht notwendig, das Holz zu beizen. Sie können zunächst einen weißen Lack auf Wasser- oder Lösungsmittelbasis auftragen, ihn trocknen lassen und dann die Epoxidharz- oder Ölbehandlung auftragen. Dadurch wird die Holzmaserung besser sichtbar.
      Wenn Sie sie dennoch bemalen wollen, sollten Sie weißes Harz oder weißes Öl verwenden und sie wie die transparenten Farben auftragen.
      Als Materialempfehlung - ICA von Lomilux.
      Unter dem nachstehenden Link finden Sie eine ausführliche Beschreibung, wie man Holzspülen bearbeitet.
      Viel Glück!
      https://revistadinlemn.ro/2019/08/02/chiuvete-din-lemn-tratamente-pentru-rezistenta-la-apa-intretinere/

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch