Wie man... - Schleifen - Techniken der Holzverarbeitung

Trockeneisstrahlen, eine rückstandsfreie Methode, um alte Farbschichten oder Schmutz von Holz zu entfernen

Uși sau ferestre cu vopsea desprinsă, lemn decolorat de vreme sau înnegrit de mucegai, grinzi și lambriuri în case vechi acoperite de murdărie depusă în timp, toate au în comun nevoia de a fi curățate. Sunt mai multe moduri de a face acest lucru, de la șlefuire cu hârtie abrazivădie sablare cu bicarbonat de sodiu sau coji de nucă, fiecare metodă având plusurile și minusurile ei. Curățarea cu gheață carbonică este una dintre cele mai moderne și curate metode care poate fi aplicată și pe lemn. Subliniez acest lucru pentru că lemnul este sensibil și destul de moale comparativ cu alte materiale, iar unele metode de curățare îl pot strica iremediabil. Găsiți hier un astfel de exemplu. Ce este gheața carbonică, cum acționează asupra suprafețelor și care sunt avantajele și dezavantajele metodei, aflați în cele ce urmează.

curățare cu gheață carbonică

Gheața carbonică, un material de sablare fără reziduuri

Gheața carbonică sau gheața uscată (dry ice) este bioxid de carbon adus din starea lichidă în cea solidă prin scăderea controlată a temperaturii la -78°C. Gheața este sub formă de particule de diferite dimensiuni care sunt împinse către suprafața de curățat de un flux de aer sub presiune. Aerul este generat de un aparat special dotat duze speciale care pot imprima particulelor viteze supersonice. Aparatele au diferite dotări, unele având capacitatea de a sparge particulele de gheață făcându-le mai mici și mai puțin agresive.

Când ating suprafața, particulele de gheață carbonică sublimează, adică trec din starea solidă în stare de gaz. Astfel nu rămân reziduuri, spre deosebire de sablarea obișnuită unde materialul folosit trebuie recuperat sau se aruncă. Nefiind vorba despre gheață obișnuită, în proces nu este implicată nici apa. Acesta este un alt avantaj al metodei, lemnul și mai ales suprafețele vechi fiind sensibile la apă, mai ales la cea sub presiune.

Evident că sablarea cu gheață carbonică nu este o metodă la care să apelezi oricând ai o bucată de lemn ce trebuie curățat. Folosirea ei implică un aparat special, gheață carbonică și personal specializat care să știe să le folosească.

Cum funcționează sablarea cu gheață carbonică

Acțiunea gheții carbonice asupra suprafețelor ce trebuie curățate este mai complexă decât un simplu proces de abraziune. Curățarea suprafeței rezultă în urma combinației a trei factori:

  • viteza cu care sunt proiectate particulele pe suprafață
  • șocul suferit când particulele cu temperatura -78°C ating suprafața
  • sublimarea gheții care transformă particulele de gheață în gaz cu volum mult mai mare.

Particulele foarte reci de gheață carbonică lovesc suprafața ce trebuie curățată, fiind trimise cu putere de aerul comprimat. Temperatura lor scăzută determină contracția stratului de deasupra (vopsea, lac, lemn îmbătrânit, strat de mucegai, mizerie) și desprinderea lui de suprafața de lemn. În același timp, stratul desprins este fărâmițat de gheața care lovește cu putere suprafața. Sublimarea particulelor de gheață funcționează ca mici explozii locale care pulverizează bucățile fărâmițate de vopsea sau alte materiale, lăsând suprafața lemnului perfect curată, fără reziduuri.

curățare cu gheață carbonică

Sablarea cu gheață carbonică este o metodă cu multe avantaje

Sablarea cu gheață carbonică nu este preferată doar pentru lipsa reziduurilor. Sunt multe alte avantaje care fac din acest procedeu unul preferat de firmele care recondiționează case vechi din lemn, uși și ferestre valoroase sau care curăță lemnul afectat de mucegai. Iată o parte dintre ele:

  • Gheața carbonică nu este abrazivă astfel încât suprafața nu se deteriorează. Proprietatea face metoda foarte potrivită pentru curățarea lemnului vechi.
  • Nu există reziduuri, gheața carbonică nu este toxică, metoda fiind ecologică și sigură pentru mediu.
  • Spre deosebire de unele metode de decapare a vopselelor, sablarea cu gheață carbonică nu folosește substanțe chimice sau solvenți ceea ce face ca mediul să fie curat, sigur și fără mirosuri specifice.
  • Nu rămân particule abrazive care trebuie recuperate sau înlăturate ca deșeuri.
  • Temperatura foarte scăzută a gheții are efect antibacterian eliminând majoritatea virușilor, insectelor și ciupercilor.
  • Fiind un proces uscat, fără apă, lemnul nu este afectat și nu are nevoie de timp de uscare după intervenție.
  • Procesul nu durează mult, iar obiectele nu trebuie desfăcute.
  • Metodă foarte potrivită pentru lemnul sculptat sau cu o geometrie mai dificilă.
  • Procedeu nepericulos, operatorii desfășurându-și activitatea în siguranță.

Care sunt minusurile sablării lemnului cu gheață carbonică

Deși sablarea cu gheață carbonică este o metodă de curățare aleasă și apreciată de mulți operatori, comparativ cu sablarea cu bicarbonat de sodiu, foarte folosită la lemn, are și dezavantaje:

  • Temperatura foarte scăzută poate provoca dezlipirea straturilor dacă suprafața curățată este formată din mai multe straturi lipite.
  •  În cazul lemnului ars, gheața carbonică nu are capacitatea de a înlătura total fumul și astfel mirosul nu dispare în totalitate.
  • Furtunul aparatului de sablare cu gheață carbonică este mai scurt decât cel al sablării cu bicarbonat pentru ca gheața să nu se lichefieze. Acest lucru îngreunează procesul prelungind timpul de lucru.
  • Gheața carbonică este mai grea și mai voluminoasă decât bicarbonatul și are nevoie de echipament special pentru a fi manevrată.
  • Gheața carbonică are tendința de a absorbi oxigenul de aceea este nevoie de ventilație în cazul lucrului în spații închise.
  • Nu este o metodă accesibilă. Fiind vorba de aparatura specială și tehnologia avansată nu poate fi folosită de oricine dorește să curețe o piesă de mobilier pentru un proiect de bricolaj.

curățare cu gheață carbonică

Ce obiecte de lemn se pot curăța prin sablare cu gheață carbonică

În principiu, orice suprafață de lemn poate fi curățat cu gheață carbonică. Fiind, însă, o metodă care necesită aparatură specială și cunoștințe, se folosește în special în proiecte mari sau mai speciale. Iată câteva dintre ele:

  • Case de lemn, balustrade, scări, terase, garduri. Sablarea cu gheață uscată elimină murdăria, urmele lăsate de vreme, vopseaua, lacul, uleiurile, grăsimile și siliconul.
  • Podele, grinzi și stâlpi de acoperiș, obloane. Metoda perfectă pentru curățarea lemnului de la acoperișurile vechi. Gheața pătrunde în cele mai ascunse locuri curățând temeinic lemnul.
  • Möbel. Sablarea ușoară cu gheață uscată este o tehnică des folosită pentru curățarea și recondiționarea mobilierului vechi din lemn, mai ales a celui intens folosit, cu pete persistente, murdărie și straturi inegale de vopsea. Folosind sablarea cu gheață carbonică particulele de murdărie, resturile de vopsea și lac pot fi îndepărtate și din zonele dificile. La fel pot fi curățate mânerele și balamalele, iar temperatura scăzută garantează eliminarea virușilor, ciupercilor și a mirosurilor neplăcute.

Ich hoffe, Sie finden die Informationen nützlich. Ergänzungen sind wie immer willkommen. Und wenn Sie Fragen haben, können Sie diese unten in dem dafür vorgesehenen Feld stellen. Ich werde Ihnen sicher antworten.

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch