Dacă vizitezi Moscova, Sankt Petersburg sau alt oraș din Rusia și în plimbările tale ajungi în vechile cartiere, vei descoperi adevărate bijuterii arhitecturale. Sunt tradiționalele case rusești din lemn, construite în secolul al XVIII-lea, al XIX-lea sau începutul secolului XX. Starea lor contrastează puternic cu marile monumente și muzee, promovate și vizitate. Spre deosebire de acestea, care sunt întreținute cu grijă, casele din lemn sunt acoperite de colbul uitării și lăsate încet-încet, să moară.
Case uitate, înlocuite de apartamente fără personalitate
În vechea Uniune Sovietică, ca și la noi, nevoia de spațiu de locuit a fost rezolvată începând cu anii ’50 prin construirea de blocuri cu apartamente minuscule, niște cutii identice din beton, în care locuiau familii întregi. Cartiere de blocuri gri, lipsite total de personalitate, au apărut în toate orașele. Creativitatea arhitecturală a fost lăsată deoparte, blocurile fiind reproduse identic, indiferent de oraș.
Mi-amintesc de o comedie sovietică, de-altfel foarte nostimă, pe care am văzut-o cu ani în urmă. Un tip se îmbată în aeroport și în loc să ia avionul către Moscova, îl ia pe cel către Leningrad. De la aeroport pleacă cu taxiul spunând adresa din Moscova și ajunge într-un cartier identic cu cel în care locuia, într-un bloc identic cu al lui și într-o garsonieră mobilată exact ca a lui. Și culmea, se potrivea și cheia. Dacă vă spun că în apartament locuia o tipă singură, ca și el, puteți continua povestea fără ajutorul meu. 😊
Din păcate, situația caselor tradiționale rusești nu este nici pe departe atât de ușoară ca povestea de mai sus. Pot spune chiar dimpotrivă. Deteriorate și neîngrijite, reparate neinspirat și cu materiale ieftine, casele din lemn dispar pe zi ce trece. Și odată cu ele, dispare un stil unic.
Mici opere de artă cu multă broderie din lemn
Casele din lemn sunt adevărate opere de artă, unice ca stil și au fost construite de meșteri în stilul specific zonei din care proveneau ei sau stăpânul casei. Sunt împodobite în jurul ușilor și al ferestrelor, sub streașina, pe acoperiș sau pe verandă, cu ornamente traforate în lemn. Aceste ornamente conțin simboluri care se duc mult în timp, în perioada precreștina. Simbolurile se regăsesc mai ales în jurul ușilor și ferestrelor – căile de intrare ale spiritelor – și protejează casa de spiritele rele, aduc bunăstare, asigură recolte bogate și timp bun. Aceleași simboluri se regăsesc și în interior, pe grinda centrală de susținere a casei.
Decorațiunile caselor mai vechi, construite în secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, conțin simboluri simple, cu un ax central, reprezentând cruci, triunghiuri sau stele. Casele construite în perioada de dezvoltare a industriei de prelucrarea lemnului, odată cu apariția uneltelor mecanizate, au simboluri mai complexe, mai elaborate. Din păcate, sute de ani de simbolistică se pierd sau semnificație devine neclară. În perioada sovietică, când strămutarea populației dintr-o zonă în alta era o practică frecventă, migrarea meșterilor a făcut să nu se mai păstreze puritatea simbolurilor fiecărei regiuni, ele amestecându-se și devenind neclare ca mesaj.
Cu toate că sunt parte din istoria și arhitectura rusească, casele din lemn sunt lăsate să moară departe de centrele vizitate și promovate ale marilor orașe. Din nefericire, o astfel de tendință există și la noi, unde tot mai multe case vechi, încărcate de istorie, tradiții și amintiri, sunt demolate, iar în locul lor apar clădiri reci și impersonale de sticlă.
Add comment