Uneori, pe suprafața lemnului masiv vopsit sau lăcuit, pot apărea crăpături care te pot duce cu gândul la probleme ale materialelor de finisare. Dacă privești însă defectul cu atenție realizezi că toate acele crăpături urmează fibra lemnului. Analizându-le cu o lupă puternică sau șlefuind în dreptul fisurii până se ajunge la lemn, vom regăsi aceleași crăpături și în lemn. Din cauza diferenței mari între umiditatea lemnului și cea a mediului ambiant sau a uscării necorespunzatoare, apar tensiuni în lemn care duc la apariția crăpăturilor. Cum tocmai ce m-am lovit de un astfel de defect m-am gândit că ar fi util să reiau discuția despre uscarea lemnului și atingerea umidității de echilibru.
Uscarea lemnului depinde de mai mulți factori și poate fi făcută natural, în stivă, sau forțat, în uscătoare speciale. Factorii care influențează uscarea sunt:
- specia și tipul lemnului
- grosimea scândurii
- umiditatea inițială
- umiditatea finală
Dacă vorbim despre natural drying a lemnului ca un proces diy, când omul își taie singur copacul și se ocupă de uscarea lemnului, atunci este bine să aibă în vedere următoarele:
- cel mai bine este să taie copacul în perioada în care copacul are activitate minimă, adică noiembrie-decembrie. În această perioadă umiditatea lemnului este cea mai scăzută iar uscarea se face mai ușor, fără probleme foarte mari de crăpare.
- debitarea în scânduri trebuie făcută cât mai repede după tăiere, pentru a evita apariția crăpăturilor;
- grosimea scândurilor depinde de ceea ce se dorește să se facă cu ele. Nu există o dimensiune standard. Trebuie știut însă că pentru fiecare 2,5 cm grosime este nevoie de aproximativ un an pentru uscare. În general, timpul de uscare, în ani, se calculează cu formula: grosimea scândurii (cm):2,5 cm + 1.
- este bine să se păstreze coaja pentru că împiedică ieșirea rapidă a apei și apariția tensiunilor.
Uscarea lemnului pentru folosire în industrie sau pentru a fi vândut celor care-l prelucrează se face însă forțat. Uscarea forțată are multe avantaje, dar și dezavantaje. Cele mai importante avantaje sunt:
- durata mult redusă a procesului
- un control foate eficient și exact pe toată perioada uscării
- obținerea unei umidități uniforme pe toată suprafața scândurii
- posibilitatea obținerii oricărei umidități finale
Ca dezavantaje se pot menționa:
- high energy consumption
- costuri cu investiția – sunt necesare camere speciale pentru uscare
- personal calificat care să lucreze cu astfel de camere de uscare
Uscarea forțată se poate face în mai multe feluri în funcție de modul de transmitere a căldurii. Cele mai folosite sunt:
- uscarea convențională – este cea mai folosită și are ca principiu de bază scoaterea aerului saturat în umiditate și înlocuirea lui cu un altul cu umiditatea normală. Folosind această metodă este nevoie de 1-7 zile pentru uscarea rășinoaselor și între 10 și 30 zile pentru uscarea speciilor tari. Dacă uscarea rășinoaselor se face fără probleme, la speciile tari metoda nu are un randament foarte bun, procentul de crăpare fiind destul de mare.
- condensation drying – se bazează pe eliminarea umidității aerului din uscător prin condensare. Este un ciclu mai lung pentru ca necesită încălzirea aerului după ce a fost răcit pentru ca vaporii să condenseze, dar calitatea uscării este mai buna la esențele tari. Principalul dezavantaj este posibilitatea apariției colorațiilor și a mucegaiului din cauza timpului mai lung de staționare în uscător.
- uscare în vid – uscătoarele în vid sunt de dimensiuni mai mici și pot fi o bună opțiune pentru fabrici mici și mijlocii. Timpul de uscare este redus iar calitatea bună. Este foarte potrivită pentru lemn de esență tare cu porii distribuiți uniform (ex.fag).
- uscarea la temperatură ridicată – are ca principiu adăugarea de vapori supraîncălziți. Durata unei astfel de uscări se reduce la jumătate față de o uscare convențională. În timpul uscării temperatura ajunge până la 230 grd.C ceea ce duce la schimbarea culorii lemnului (se obține lemn mai închis la culoare). Are însă avantajul stabilității dimensionale mult mai mari și a rezistenței crescute la atacul insectelor. Este preferată pentru uscarea lemnului folosit în construcții.
- uscarea în curenți de înaltă frecvență CIF – este o metodă scumpă, dar care reduce mult timpii (cu până la 70%). Este combinată cu uscarea în vid și este folosită pentru uscarea speciilor valoroase. Calitatea uscării este foarte bună, atât la rășinoase cât și la foioase, din cauza temperaturilor scăzute și a timpului scurt. Din aceste motive nu apar nici colorațiile sau mucegaiul.
Drying aims to achieve umidității de echilibru a lemnului, atunci când este cel mai stabil dimensional și probabilitatea apariției crăpăturilor este foarte redusă. Lemnul se consideră „verde” dacă umiditatea lui este mai mare de 35%. Lemnul uscat are umiditatea diferită în funcție de domeniul unde urmează să fie folosit:
- în construcții 12-20%,
- exteri0r 15-17%,
- for burning 20%,
- pentru mobilă 8-12%
- on acoustic musical instruments 6-8%
Chiar dacă a ajuns la echilibru lemnul continuă schimbul de umiditate cu mediul înconjurător. De aceea umiditatea finală trebuie aleasă și în funcție de domeniul sau locul unde va fi folosit. Este bine de știut că o schimbare cu 4% a umidității mediului ambiant duce la o modificare dimensionala cu 1% a mobilierului din lemn masiv. De aceea soluțiile constructive trebuie să țină seama de aceste modificări și să lase loc lemnului să se poată „mișca”. Daca este prins foarte rigid pot apărea tensiuni care duc la apariția crăpăturilor.
Între umiditatea mediului ambiant și cea a lemnului legătura este foarte strânsă. Specialiștii au ajuns la următoarea relație între cele doup umidități:
- 25% medium - 5% wood
- 50% medium - 9% wood
- 75% medium - 14% wood
- 99% medium - 23-30% wood
De aceea, atunci când mobila sau obiectele din lemn masiv trebuie să ajungă în alte zone deografice decât cea este produsă este bine să se știe și ce umiditate este acolo pentru a nu avea apoi probleme. Este vorba aici de cei care fac export de lemn prelucrat și finisat sub diverse forme. De exemplu, o mobilă din lemn cu 9% umiditate, dusă într-un mediu cu umiditatea 75% se va modifica dimensional cu mai mult de 1% pentru că lemnul trebuie să ajungă la 14% umiditate.
Despre uscarea lemnului se poate vorbi foarte mult, fiind etapa cea mai importantă în prelucrarea lemnului masiv. Este bine însă să mă opresc, urmând a veni cu completări cu alte ocazii. Pentru mai multe informații privind uscarea naturală puteți citi și articolul despre uscarea naturală a lemnului de nuc.
I saved two 40×40 hair logs from the fire. how to dry it? leave it in the stump or cut it?
I saved two 40×40 hair logs from the fire. how to dry it? I leave it in the stump or cut it? back to wrong email address
Hello,
They need to be cut as soon as possible to avoid cracks. Cut them into "slices" and place the shingles in the covered stack. They should not stand directly in the sun. In the root the tensions are even greater than in the trunk.
All the best!
"[...] when furniture or objects made of solid wood have to reach areas other than the production area [...]'" ... all due respect to the intention but let's be serious.... not all furniture reaches other areas? :)) AND how many times has a customer come in knowing what percentage of humidity the room they are going to put their furniture in has? Let's get back to practice, as in theory...
Hello,
Indeed, the wording was ambiguous. I was referring to geographical areas other than those where furniture is produced, i.e. export. I have had such experiences with solid wood furniture made for the USA.
I also made the clarification in the text. Thank you.
All the best!
From the point of view of endurance for woodwind musical instruments (flute) how would the following be ordered according to their endurance over time: hazel, elder, ash, plum, cherry?
Thank you.
Hello, the technical veneer for the manufacture of elastic beech slats, what humidity should it have?
Good evening.
From what I learned many-many years ago, it should have between 6 and 8% if it is to be sealed with water-based adhesive and 10-12% (some data say 10-15%) if sealed with adhesive film.
Hello
In order to obtain a drying with as little cracked material as possible, should the lumber be put in the kiln immediately or should it be left for a while in natural ventilation (outside)?
Thank you
Hello.
The sooner it gets in the dryer the better. Natural drying cannot be controlled so the moisture exchange with the environment is based on the humidity of the environment at that moment and does not take into account the humidity of the wood or other factors such as thickness, species, etc. There are special programs in the dryers and the air humidity and moisture exchange with the wood is controlled. You should know that there is a certain percentage of cracked wood in the kiln as well.
All the best!
Hello. I ordered some interior doors in Spain, veneered with cherry. Yesterday I received them and was shocked to see that the door leaves and the frame (12 cm) have a certain colour (light brown, honey), and the frame extensions (the thickness of the walls where the doors will be mounted is about 30 cm) have a much, much lighter colour (the colour of the unfinished shingle). The manufacturer says that in time they will darken in colour. That they have been wet-processed and that over time they will dry and darken to about the colour of the door leaves and door frames. I don't know what to do, whether to believe them and keep the doors or send them back. Please help me with some advice. pircalab_a@yahoo.com Thank you.
Good evening.
From what you tell me it is cherry veneered doors (at least that's what I understood from the translation). The cherry darkens over time, the colour fading starting immediately after cutting. However, the difference seems far too great. It could be that the veneer on the doors also darken and the difference remains. You should ask for guarantees from the manufacturer that if the colour doesn't come close in a month you can return them. If you don't like them the way they are now it's not worth the risk. I would talk to the manufacturer.
All the best!
Hello. Thank you for your comment, I have contacted the manufacturer and asked them to confirm in writing that those holster extensions will close in time (a few months said the manufacturer). And that otherwise they send the goods back and refund my money or replace the goods. He said to do a test, namely to expose the extensions to natural light (sunlight) for a few days, after previously sticking a sticker on them. After a few days the manufacturer says I will notice the difference. I am very curious. I will keep you informed. Thanks again for your help. Good luck.
Good evening!
Glad I could be of help.
I'm waiting for news about the colour change.
All the best!
My name is stefan and I asked if I put a beam in the dryer what size should I cut it to be 15 × 22? Thank you
Ok ! I have understood what and how, what I didn't understand is which is the better , , , healthier , , method for drying , the artificial or the natural one , I have some pieces of Osage wood from which I want to make bows and arrows , I cut it in December , I split the wood to avoid tensions , how long do I have to leave it before I can start , , , carving , , at the moment it is stored at a temperature of 10 degrees
Good evening!
The thickness of the piece of wood and the air circulation in the space where it is stored are important. From what I've read (I've never seen such a wood) I understand that it is a very hard wood in which high stresses can occur when drying. With such wood drying to equilibrium moisture (12% in the area where Osange grows) can take many years. In theory it takes 1 year for every inch (some sources say every centimetre) of thickness of the plank (pieces of wood) + 1 more year. But, as I said, air circulation is also important. With good ventilation the time decreases. Very good is that the wood was cut in December, when it is with very low water content inside (if in the northern hemisphere).
If the pieces are small, you have in the link below some ways to speed up drying and stabilize it.
All the best!
https://revistadinlemn.ro/2018/06/13/stabilizarea-lemnului-verde-pentru-evitarea-craparii/
Hello,
I'm looking for 4 wooden cabinets 200X200x2500 some information?
Good evening, I have purchased 70 linear metres of planed planking and it is slightly damp from pine. The wood is naturally dried and has a moisture content of 20-25%. My question is:
I can move on to putting up the fence and treating the wood with primer, varnish etc.
Thank you in advance
Good evening!
The humidity is a bit high, it should be somewhere between 14 and 16% to avoid dimensional variations and significant wood movement. It is good to check the humidity, if you can, inside the wood. There are those moisture meters with 2 thick needles that stick into the wood. Sometimes the surface moisture is higher than the interior moisture that really matters.
The wood should be allowed to dry a little longer. By fastening the planks with nails, dowels or screw-bolts, you limit the movement of the wood. Tensions occur that lead to cracks or warping. Especially in winter, when the outside humidity drops very low and causes the wood to shrink.
You should let the wood dry in a ventilated and covered space (attic, shed). Make a stack at least 30 cm from the ground, with space between the planks (wooden sticks between them to avoid contact and allow air to circulate). If you don't have room in the shelter, you can also make a stack outside and cover the last layer with board. You must bear in mind that air must circulate between the planks, it is essential for drying.
All the best!
Hello! I am able to buy kiln dried lumber for an outdoor project with resinous lumber. From what I understand the advantage would be that the wood is more stable: it will crack less and warp less.
Is it possible for it to work again when exposed to outside humidity?
Hello!
Correctly dried wood is certainly more stable and will vary less dimensionally with the variation of humidity in the environment in which it is exposed (indoor or outdoor). The level of deformation also depends on the way it has been cut.
If it is not completely insulated with finishing products, so that it is no longer in contact with outside moisture, the wood will not work. It is almost impossible to achieve this performance because there are many wooden elements in a project and it is difficult to insulate them all very well on all sides. So the wood will work, but the dimensional variation will be much less if it is properly dried. In our country's conditions, the moisture content of wood used indoors should be 8-12% and that of wood used outdoors 14-16%.
My recommendation is to use the correct dry wood on any project. You will avoid many problems.
All the best!
What is the percentage of loss during drying in the dryer, if we turn 100 m3 how much is the result?
It depends on the initial moisture content of the wood and the one you want to reach. For example, if the initial moisture content is 30% and you reach 12%, the theoretical loss per 100 m3 is 18 m3. This is a purely theoretical calculation because, in volume terms, things are more nuanced because of internal changes in the wood due to water loss. In terms of weight, the loss is just over 18 kg because the water also carries other salts or colouring substances out of the wood.
Good evening, I happened to find the wood magazine. From the previous comments I understand what dry wood means and for that I thank you. As another follower I want to know how I can dry wood for making bows without waiting a few years for natural drying. Given that the pieces of wood needed are long, it remains to be seen how I will manage to make a 2m microwave. If somehow you can suggest another option...I am indebted to you. Have a good evening.
Hello!
The safest solution would be to treat in a dryer. Try to find someone in your area who has such dryers. Profile groups are a good place to start looking. There are carpenters who have made very efficient natural dryers and they also dry small amounts of wood of different species.
All the best!